GOOD LIFEΣΠΙΤΙAl Capone: Που βρίσκεται ο χαμένος θησαυρός του;

Al Capone: Που βρίσκεται ο χαμένος θησαυρός του;

Οι Αμερικανοί θεωρούν τον Al Capone κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας τους, η ζωή του γίνεται σενάριο για ταινίες, τα προσωπικά του αντικείμενα πουλιούνται χρυσάφι στις δημοπρασίες. 74 χρόνια μετά τον θάνατό του, στον μύθο του αρχιγκάνγκστερ, έχει προστεθεί και ένα αίνιγμα: ο θησαυρός του Capone υπήρξε στ’ αλήθεια; Και αν ναι, πού βρίσκεται ;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

Τον έλεγαν Gabriel Alphonse «Al» Capone – οι συνεργάτες του, τον φώναζαν χαϊδευτικά «Big Al» ή «Papa». Eίτε έτσι, είτε αλλιώς, το όνομά του έγινε συνώνυμο με το οργανωμένο έγκλημα, θρέφοντας έναν μύθο βίας, αγριότητας και υπερβολής, που αφήνει ματωμένα χνάρια μέχρι σήμερα. Και, ενίοτε, γίνεται παράξενα, χυδαία γοητευτικός. Έτσι, π.χ. πριν λίγο καιρό η έπαυλη του Capone στο Miami Beach, σώθηκε ως εκ θαύματος από την κατεδάφιση, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής – σχεδόν 25.000 άτομα υπέγραψαν μια διαδικτυακή αίτηση , στην οποία σημείωναν πως το σπίτι στο οποίο ο διαβόητος γκάνγκστερ άφησε την τελευταία του πνοή, το 1947, είναι «ένα κομμάτι της αμερικάνικης ιστορίας».

Κι άλλα, παρόμοια, «κομμάτια» (οικογενειακές φωτογραφίες του Big Al, γράμματα, έπιπλα , προσωπικά του αντικείμενα, όπλα, ένα υπέροχο ρολόι τσέπης Patek Philippe, από πλατίνα και διαμάντια, με το μονόγραμμά του κ.λπ), χρυσοπουλήθηκαν, πρόσφατα, σε μια ανοιχτή δημοπρασία – άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, «ο Capone είναι η εγκληματική φιγούρα που αγαπούν πιο  πολύ οι συλλέκτες».  Aφού τα συγκέντρωσαν, τα φύλαξαν και τα συντήρησαν μεθοδικά, η 77χρονη εγγονή των Capone, Diane και οι αδελφές της αποφάσισαν πλέον να τα εκποιήσουν, ώστε να έχουν ένα «μαξιλάρι ασφάλειας» για το μέλλον…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Σε όλη αυτή η ιστορία, υπάρχει ένα ερωτηματικό. Ο Capone, υπήρξε ο νο1 γκάνγκστερ της Αμερικής, ένας πανίσχυρος «βαρόνος» του οργανωμένου εγκλήματος στην καρδιά της ποτοαπαγόρευσης. Κέρδιζε εκατομμύρια από το λαθρεμπόριο του αλκοόλ, την πορνεία και τα τυχερά παιχνίδι – θρυλείται πως στο απόγειο της γκανγκστερικής του «καριέρας» του, ο Big Al είχε στην υπηρεσία του πάνω από 1.000 ένοπλους άντρες ενώ η μισή αστυνομική δύναμη της πόλης του Σικάγο εισέπραττε έναν έξτρα μισθό  από εκείνον, προκειμένου να κάνει τα στραβά μάτια, στις παρανομίες του. Στο θησαυροφυλάκιό του «αναπαύονταν», γύρω στα 100 εκατομμύρια «ζεστά», πράσινα δολάρια – δηλαδή, κάτι περισσότερο από 18 δισεκατομμύρια, με σημερινές τιμές, αν λογαριάσει κανείς τον πληθωρισμό κ.τλ Τι απέγιναν όλα αυτά τα χρήματα; Που βρίσκεται ο θησαυρός του Al Capone;

Η ιστορία του χαμένου θησαυρού του διαβόητου γκάνγκστερ επανέρχεται κατά καιρούς, με την μία ή την άλλη αφορμή. Όπως είναι γνωστό, το 1931 – και αφού επί χρόνια ολόκληρα, διέφευγε από την τσιμπίδα του νόμου – ο Capone συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 11ετή φυλάκιση για φοροδιαφυγή. Σε πρώτη φάση, το 1932,  οδηγήθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της Ατλάντα, αλλά τον Αύγουστο του 1934 μεταφέρθηκε στην, ολοκαίνουργια -τότε-  φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλκατράζ. Φαίνεται πως λίγο πριν τον εγκλεισμό του ο διαβόητος «Σημαδεμένος» έθαψε κάπου περί τα 100 εκατ. δολάρια σε μετρητά – ένα γερό κομπόδεμα για «ώρα ανάγκης», για τα γεράματα του ίδιου και της οικογένειάς του. Το πού το ήξερε μόνο ο ίδιος. Δεν το σημείωσε πουθενά, δεν το σκιτσάρισε, δεν το εμπιστεύτηκε σε κανέναν. Δυστυχώς για εκείνον, όταν βγήκε από τη φυλακή (σ.σ.: το 1939, 4 χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμενη διάρκεια της ποινής του, με αναστολή και περιοριστικούς όρους) και ήρθε η στιγμή της εκταφής του «θησαυρού» του, ανακάλυψε με συντριβή πως δεν θυμόταν πού τον είχε κρύψει! Η σύφιλη – σε προχωρημένο στάδιο – από την οποία έπασχε, είχε εξελιχτεί σε άνοια, ένα ύπουλο «τρωκτικό» που του ροκάνιζε το μυαλό. Η τοποθεσία της κρυψώνας, είχε χαθεί για πάντα κάπου, μέσα στους εκφυλισμένους εγκεφαλικούς νευρώνες του…

Στο βιβλίο «Ο θείος Al Capone – Η άγνωστη ιστορία μέσα από την οικογένεια», που κυκλοφόρησε το 2012, η Deirdre Marie Capone, εγγονή του αδελφού του Al, Ralph Capone, σημειώνει χαρακτηριστικά «Ο παππούς μού είπε ότι το χειρότερο που έκανε η φυλακή στον Αl ήταν η ζημιά στη μνήμη του. “Αυτή ήταν η μεγάλη καταστροφή, γιατί άλλαξε τη δική του ζωή, τη δική μου και τη δική σου. Το χαμένο μνημονικό του Αl άλλαξε τη ζωή όλων μας. Γιατί ο θείος σου είχε μαζέψει απίστευτα πολλά λεφτά. Ήταν λεφτά που δεν μπορούσε να καταθέσει στην τράπεζα ή να τα επενδύσει ο ίδιος επίσημα.(…) Από την άλλη, δεν εμπιστευόταν το χρηματιστήριο, το αποκαλούσε “παιχνίδι”. Και επίσης δεν εμπιστευόταν κανέναν, ούτε καν εμένα, τον αδελφό του, για τη διαχείριση των χρημάτων του. Γι’ αυτό νοίκιασε τραπεζικές θυρίδες σε διάφορα σημεία της Αμερικής, στην Κούβα κ.λπ. – όχι στο όνομά του, χρησιμοποιούσε άλλες, ψεύτικες ταυτότητες. Όταν καταδικάστηκε και έπρεπε να μπει στη φυλακή, μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε κρύψει γύρω στα 100 εκατ. δολάρια [σ.σ.: $1,85 δισ. σε σημερινή ισοτιμία].

Όπως εξήγησε στον αδελφό του, ο Al Capone είχε φυλάξει τα κλειδιά των τραπεζικών θυρίδων μαζί με τον κατάλογο των ψευδωνύμων που είχε χρησιμοποιήσει ανά τράπεζα μέσα σε ένα σιδερένιο κουτί, σαν μικρό φορητό χρηματοκιβώτιο, το οποίο έθαψε κάπου. Βγαίνοντας από τη φυλακή, επιχείρησε να ξεθάψει το κουτί – αλλά δεν ήταν ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη, ούτε σε καμία από τις συνηθισμένες του κρυψώνες.  «Όταν μου τα έλεγε αυτά», θυμόταν ο Ralph, «έκλαιγε. Τρέχαν δάκρυα από τα μάτια του. Ο Αl Capone είχε βάλει τα κλάματα. Δεν τον είχα δει να κλαίει από τότε που οι μπάτσοι είχαν σκοτώσει τον αδελφό μας τον Frank».

Mες στα χρόνια – ακόμα και μετά το θάνατο του αδελφού του – ο Ralph, έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακτήσει τον «χαμένο θησαυρό» της οικογένειας. Προσέλαβε υπνωτιστές και μέντιουμ, πήρε τρείς πιστούς του μπράβους και έσκαψε όλα τα σπίτια του Al, στο Σικάγο, ή στο Μαϊάμι, σκάλισε τις γνωστές «κρυψώνες» του, έφερε τον κόσμο ανάποδα. Δεν βρήκε τίποτα. Ήταν οριστικό : ο Capone είχε νικηθεί από τον Capone.

Έκτοτε, η ιστορία για τον θησαυρό του αρχιγκάνγκστερ  είναι το υλικό για αμέτρητες θεωρίες συνομωσίας, ένας αστικός θρύλος, σαν κι αυτούς που ακούγονται για τον χρυσό των Ναζί ή το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο του τσάρου Πέτρου – κάθε τρείς και λίγο, κάποιος τον εντοπίζει εδώ ή εκεί. Για παράδειγμα, το 1986, ο γνωστός Αμερικανός παρουσιαστής Geraldo Rivera υποσχέθηκε στο κοινό του να αποκαλύψει τον θησαυρό σε live μετάδοση, αφού πρώτα θα γκρέμιζε τον τοίχο ενός μυστικού  κρησφύγετου του Capone, που είχε ανακαλύψει εκείνος και η ομάδα του. Φυσικά, ο θησαυρός αποδείχθηκε «άνθρακες». Και στα τόσα «εγκλήματα» του Scarface, προστέθηκε ακόμα ένα: μια από τις διασημότερες γκάφες στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης…

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS