CELEBRITIESMUSICΑπόψε το «Europe Shine a Light»: Οι καλεσμένοι και οι εκπλήξεις που...

Απόψε το «Europe Shine a Light»: Οι καλεσμένοι και οι εκπλήξεις που θα δούμε

EUROPE SHINE A LIGHT απόψε ζωντανά από το ΡΙΚ!

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Το πασίγνωστο μουσικό θέμα που προηγείται της έναρξης των απευθείας μεταδόσεων της Eurovision, «Te Deum», που ανήκει στον Γάλλο συνθέτη Μαρκ – Αντουάν Σαρπαντιέ από τον μακρινό 17ο αιώνα, θα ηχήσει και πάλι απόψε στις οθόνες μας θυμίζοντάς μας ότι μπορεί ο διαγωνισμός να ακυρώθηκε αλλά η ιδέα θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας.

Σε ένα υποθετικό σενάριο το οποίο θέλει το διαγωνισμό να διεξάγεται χωρίς κανένα εμπόδιο και την Κύπρο να προκρίνεται από τον ημιτελικό της περασμένης Τρίτης στο αποψινό μεγάλο τελικό, σίγουρα, ο Sandro Nicolas θα ήταν ανάμεσα στους 25 υποψήφιους που θα διεκδικούσαν μία θέση στην πρώτη δεκάδα ή ακόμα και το τρόπαιο του μεγάλου νικητή.

Παρόλα αυτά όμως, η Κίνα, μία χώρα που δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση, κατάφερε με «εκπρόσωπό» της από την πόλη Ουχάν να μπλοκάρει κάθε διαγωνιζόμενο και να κερδίσει τη φετινή διοργάνωση με τη συμμετοχή της «Pandemic in all the world». Η EBU όμως φρόντισε να αναδείξει τις υπόλοιπες 41 συμμετοχές που τις «έφαγε» ο… σκόρωνοϊός.

Έτσι, λοιπόν, απόψε, στις 10, με πολλή μουσική, σκηνοθετικά ευρήματα, παλιές και νέες συμμετοχές και πολλές εκπλήξεις, η Ευρώπη θα παρασυρθεί στο ρυθμό της Eurovision, μέσα από την ειδική εκπομπή με τον τίτλο «Europe Shine a Light» που διοργανώνει η EBU σε συνεργασία με την ολλανδική τηλεόραση.

Το δίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα, που αντικαθιστά τον Μεγάλο Τελικό μετά τη ματαίωσή του, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, λόγω της πανδημίας του Covid-19, θα προβληθεί ζωντανά από το ΡΙΚ1, όταν και υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαγόταν και θα μεταδιδόταν ο Τελικός του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2020.

Από το Studio 21 του Hilversum οι Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 και 2007) και Jan Smit, οι Ολλανδοί παρουσιαστές της φετινής Eurovision, θα μας παρουσιάσουν αποσπάσματα από τα 41 video clips, θα σχολιάσουν εναλλακτικά προσωπικά «postcards», θα ακούσουν μαζί μας μηνύματα ελπίδας από όλους τους φετινούς συμμετέχοντες, θα αναζητήσουν σε όλη την Ευρώπη παλιούς σταρ της Eurovision και θα «φωτίσουν» μοναδικά με ένα τραγούδι την Ευρώπη και την ελπίδα μας για το μέλλον, με τη συμμετοχή όλων!

Με τίτλο εμπνευσμένο από το νικητήριο τραγούδι της Μεγάλης Βρετανίας και της Katrina «Love Shine A Light» στη Eurovision του 1997, η παραγωγή της EBU θέλει να τιμήσει τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες των 41 εθνικών αποστολών που θα συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό.

Χωρίς διαγωνιστικό μέρος και βαθμολογία, το «Europe Shine a Light» φιλοδοξεί να στείλει μήνυμα ενότητας στους Ευρωπαίους πολίτες μέσα από τη μουσική, να εμψυχώσει τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του Covid-19 και να δώσει κουράγιο όχι μόνο στους λάτρεις του Διαγωνισμού, αλλά σε όλους εκείνους που έχουν μείνει σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα καλούνται να παραμείνουν ασφαλείς στη νέα πραγματικότητα.

Της ζωντανής δίωρης εκπομπής που ετοίμασε η EBU, θα προηγηθεί από το ΡΙΚ1 ένα ημίωρο ειδικό αφιέρωμα για το φετινό διαγωνισμό και μια αναφορά στις έως τώρα κυπριακές συμμετοχές, σε επιμέλεια και παρουσίαση Λουκά Χάματσου. Στη ζωντανή μετάδοση το σχολιασμό για τη δημόσια τηλεόραση της Κύπρου θα κάνει ο Αντρέας Ιακωβίδης.

ΟΙ ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Πέραν από το φόρο τιμής στις 41 συμμετοχές που θα διεκδικούσαν το φετινό βραβείο, οι τιμητικές συμμετοχές που θα δούμε απόψε είναι:

* Michael Schulte (Γερμανία 2018) & Ilse DeLange (Ολλανδία 2014) – «Ein Bisschen Frieden», η πρώτη νίκη της Γερμανίας το 1982

* Gali Atari – «Hallelujah» με χορωδία από συμμετέχοντες στη Junior Eurovision (Το Ισραήλ κέρδισε με αυτό το τραγούδι το 1979 το διαγωνισμό).

* Netta (Ισραήλ 2018) – Η εκκεντρική τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει ένα ολοκαίνουριο τραγούδι σε ακουστική εκτέλεση.

* Έλενα Παπαρίζου – «My Number One» (Τραγούδι που χάρισε την πρωτιά στην Ελλάδα το 2005)

* Marija Šerifović – «Molitva» (Κέρδισε το διαγωνισμό για τη Σερβία το 2007)

* Ell & Nikki – «Running Scared» (Το τραγούδι που χάρισε στο Αζερμπαϊτζάν το 2011 την πρωτιά)

* Måns Zelmerlöw – «Heroes» (Ένα κομμάτι το οποίο η Σουηδία το 2015 κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το κοινού τόσο για τα γραφικά και τη 3D τεχνολογία που χρησιμοποίησε όσο και για τον εξαιρετικά γοητευτικό εκπρόσωπο της)

* Ελένη Φουρέιρα – «Fuego» (Ήταν η συμμετοχή για την οποία η Κύπρος -και όλη η Ευρώπη- το 2018 πίστεψε ότι θα μπορούσε να κερδίσει το διαγωνισμό αλλά στην τελική κατάταξη διεκδίκησε τη 2η θέση. Για την χώρα μας όμως αποτελεί πρωτιά). Να σημειωθεί ότι είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα θα εμφανιστεί στο διαγωνισμό. Η μία ήταν το 2018 και η δεύτερη όταν εμφανίστηκε πέρσι στη σκηνή του Τελ Αβίβ στο interval act (switch song) ως φιλοξενούμενη των διοργανωτών.

* Duncan Lawrence – Ο περσινός νικητής του διαγωνισμού που χάρισε στην Ολλανδία την πρωτιά θα κάνει την εμφάνιση του με ένα νέο τραγούδι.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
* Η επιτυχία των Katrina and the Waves με την οποία κατέκτησε το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη θέση το 1997 θεωρήθηκε ως το πλέον κατάλληλο για τη διάδοση του μηνύματος και των αξιών που διέπουν το διαγωνισμό. Ένα τραγούδι που θα ερμηνεύσουν διαδικτυακά οι 41 καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

* Διαδικτυακή χορωδία eurofans από όλον τον κόσμο, που θα συνοδεύσουν τον Johhny Logan στο «What’s another year» που χάρισε στην Ιρλανδία την πρωτιά το 1980.

* Συμβολική φωταγώγηση μνημείων των 41 χωρών σε ζωντανή μετάδοση. Σε αυτή την ενότητα θα φωτιστούν κάποια ιδιαίτερα εμβληματικά μνημεία, ορόσημα της Ευρώπης σε διαφορετικές χώρες. Η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα που θα ανακοινώσει το μνημείο που επέλεξε να φωταγωγήσει απόψε και δεν είναι άλλο από το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου.

* Διαδικτυακή εμφάνιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ρότερνταμ.

«RUNNING» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ως γνωστόν, η Κύπρος, απόψε, θα εκπροσωπηθεί από τον 24χρονο Sandro (Nicolas) με το τραγούδι «Running» που τη μουσική και τους στίχους υπογράφουν οι Alfie Arcuri, Sebastian Rickards, Octavian Rasinariu, ο ίδιος ο Sandro και ο Teo DK, ενώ την παρουσίαση του τραγουδιού επί σκηνής στο Ρότερνταμ θα αναλάμβανε ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτεχνικός διευθυντής Marvin Dietmann. Ο Sandro γεννήθηκε στο Heinsberg της Γερμανίας το 1996 από Αμερικανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Από πολύ νωρίς άρχισε μαθήματα ντραμς και κιθάρας, ενώ στα 15 του ξεκίνησε να γράφει τα δικά του τραγούδια. Το 2018 συμμετείχε στο γερμανικό «The Voice», όπου έφτασε μέχρι τον ημιτελικό, κερδίζοντας θετικά σχόλια και εντυπώσεις με κάθε του ερμηνεία και εμφάνιση, ενώ το 2019 διαγωνίσθηκε στο New Wave Festival, το μεγαλύτερο μουσικό Φεστιβάλ των ανατολικών χωρών, στο Σότσι της Ρωσίας, όπου ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ.

ΕΝΑ «SUPERGIRL» ΑΠΟ… ΣΠΙΤΙ
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει, η 18χρονη Στεφανία Λυμπερακάκη με το τραγούδι «Supergirl» ένα ποπ κομμάτι σε σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου. Στο πλευρό τους θα ήταν και ο Φωκάς Ευαγγελινός στο κομμάτι της σκηνικής παρουσίας. Η Στεφανία Λυμπερακάκη (Stefania Liberakakis) γεννήθηκε το 2002, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και κατάγεται από ελληνική οικογένεια.Tο πρώτο της single «Stupid Reasons» σε σύνθεση και στίχους των Joachim Vermeulen Windsant και Maarten ten Hove κυκλοφόρησε το 2018, ενώ νωρίτερα το κανάλι της στο YouTube είχε γεμίσει με της δικές της διασκευές σε γνωστά ξενόγλωσσα pop κομμάτια. Στο χώρο της Eurovision δεν είναι εντελώς άγνωστη καθώς το 2016 έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Junior Eurovision ως μέλος του συγκροτήματος Kisses που εκπροσώπησε την Ολλανδία τερματίζοντας στην 8η θέση με 174 βαθμούς!

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ
Η πόλη του Ρότερνταμ συμφώνησε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2021. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε την κάλυψη του κόστους ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποτέλεσμα της ακύρωσης του διαγωνισμού το 2020. Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι ο φετινός διαγωνισμός δεν μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάιο λόγω της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ο χώρος εκδηλώσεων Ahoy, όπου επρόκειτο να γίνει ο διαγωνισμός, τροποποιήθηκε για να υποδεχθεί προσωρινά ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και το Ahoy «μπορούν να υπολογίζουν στο Ρότερνταμ ως διοργανώτρια πόλη» ανέφερε με δηλώσεις του δημοτικό σύμβουλο της πόλης για θέματα πολιτισμού. Προς το παρόν δεν έχουν οριστεί οι νέες ημερομηνίες για επόμενο διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS