CELEBRITIESMUSICEurovision 2024: Η EBU κάλυψε με εφέ τις αποδοκιμασίες στο Ισραήλ

Eurovision 2024: Η EBU κάλυψε με εφέ τις αποδοκιμασίες στο Ισραήλ

Χειροκροτήματα και όχι γιουχαΐσματα ακούστηκαν στον χθεσινό Β’ ημιτελικό της Eurovision όταν στην σκηνή του Malmo Arena ανέβηκε η εκπρόσωπος του Ισραήλ. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η EBU φρόντισε να καλύψει τις αποδοκιμασίες στο Ισραήλ με εφέ και όχι μόνο δεν ακούστηκε τίποτα τηλεοπτικά, αλλά οι τηλεθατές άκουγαν χειροκροτήματα, κάτι που είχε κάνει ξανά το ξανά το 2015 με τη Ρωσία. 

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2024: Αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα για το Ισραήλ – Φυγάδευσαν την τραγουδίστρια

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόβα του Ισραήλ οι Euro fans έστειλαν ηχηρό πολιτικό μήνυμα για την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Γάζα, φωνάζωντας “Free Palestine” από τις κερκίδες με συνεχόμενα γιουχαΐσματα κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Eden Golan η οποία ερμήνευσε το «Hurricane» ωστόσο η κατάσταση στον Β’ Ημιτελικό… διορθώθηκε.

Η συμμετοχή του Ισραήλ φέτος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, προκάλεσε εντάσεις λόγω του ισραηλινού σφυροκοπήματος στη Γάζα. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Μάλμε της Σουηδίας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Eurovision: Με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι τραγούδησε ο Eric Saade και η EBU έκοψε την εμφάνισή του

Η θέση τηυς EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), πήρε θέση στο ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό μέσα από ανακοίνωσή της που είχε δημοσιευθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και είχε σημειώσει πως δεν σχεδίαζε να αποκλείσει το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική τοποθέτησή της που δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα HLN, η EBU τόνισε: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2024».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι η EBU βάσισε την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», κατέληξε στην τοποθέτησή της η EBU.

Eεκατοντάδες αναρτήσεις από χρήστες του X, απέδειξαν ότι ακουγόταν μια «ψεύτικη επευφημία» ενώ τραγουδούσε η Golan, κατηγορώντας την Eurovision για χρήση της anti-booing technology. Πρόκειται για μία τεχνολογία που παραποιεί τον πραγματικό ήχο και καλύπτει με ηχητικά εφέ τις αποδοκιμασίες, κατά την τηλεοπτική ζωντανή μετάδοση.

Όλοι περίμεναν ότι το περφόρμανς της 20χρονης θα πνιγόταν στα γιουχαΐσματα (booing), αυτό που ακουγόταν τελικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της στους τηλεθεατές -όχι στο κοινό που ήταν στο στάδιο- ήταν ένας συνδυασμός από αποδοκιμασίες με επευφημίες και χειροκροτήματα.

«Τα ακούτε και εσείς τα χειροκροτήματα;», «Πειράζουν τον ήχο; Το booing όμως συνεχίζει να ακούγεται», «Η anti-booing technology έκανε το θαύμα της για ακόμα μία φορά, lol #Eurovision».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS