CELEBRITIESSHOWBIZAντωνία Χαραλάμπους: «H εκγυμοσύνη με βρήκε εντελώς απροετοίμαστη, με αιφνιδίασε»

Aντωνία Χαραλάμπους: «H εκγυμοσύνη με βρήκε εντελώς απροετοίμαστη, με αιφνιδίασε»

Για την Αντωνία Χαραλάμπους, ο υπέροχος κύκλος της δεκαετίας των 20, που ολοκληρώνεται σε μερικές μέρες, φέρνει στη ζωή της ακόμα μία απροσδόκητη εξέλιξη. Αυτήν της μητρότητας, που με (σχεδόν) απόλυτη ψυχραιμία ανακοινώνει αποκλειστικά στο Down Town. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΙΑ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΤΤΗΣ 

Σε τρεις μήνες, μαμά. Πόσο προετοιμασμένη σε βρήκε αυτή η εξέλιξη στη ζωή σου;
Εντελώς απροετοίμαστη. Με αιφνιδίασε, μπορώ να πω, γιατί δεν ήταν κάτι που το περίμενα ή που το προσπαθούσα. Παλιότερα, όταν καμιά φορά το σκεφτόμουνα, το έβλεπα σαν ένα πολύ μακρινό σενάριο στη ζωή μου, γιατί δεν πίστευα ότι ήμουν έτοιμη. Για να καταλάβεις, είμαι από τους ανθρώπους που, ακόμα και πριν από εφτά μήνες, αν με ρωτούσες θα σου έλεγα, δεν έχουμε γεννηθεί όλοι για να γίνουμε γονείς. Και εννοούσα εμένα. Σήμερα, που βρίσκομαι ήδη στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μου, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο είναι τεράστια ευθύνη. Τεράστια, όμως.

Πώς το ζεις μέχρι στιγμής;
Πολύ όμορφα, γιατί ενέταξα την κατάσταση της εγκυμοσύνης στην καθημερινότητα που ήδη είχα, φέρνοντας σε πέρας τις δύο παραστάσεις στις οποίες βρισκόμουν και προσπαθώντας γενικά να μην κάνω πίσω από την εργασία μου. Πλέον, στον έκτο μήνα, έχω ρίξει αρκετά τους ρυθμούς και άρχισα να ακούω λίγο περισσότερο αυτό που μου λέει το σώμα μου. Παρόλα αυτά, η θέλησή μου παραμένει μεγάλη. Όσο με κρατούν τα πόδια μου, θα συνεχίσω θεατρικά το καλοκαίρι, αφού αυτή την τόσο σημαντική συνθήκη για μένα, έχουν αγκαλιάσει και οι συνεργάτες μου και τους ευχαριστώ. Επιπλέον, με βοηθά και στην ψυχολογία μου το να συνεχίζω τις δραστηριότητές μου. Έτσι έμαθα. Να δουλεύω. Αυτή είμαι.

Έχεις ξεκινήσει να ετοιμάζεις το παιδικό δωμάτιο;
Δειλά – δειλά, ναι. Σπαταλώ πολύ χρόνο στο πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος. Θέλω να έχει απαλά χρώματα και ερεθίσματα. Να είναι φωτεινό.

Σήμερα πόσες ώρες κοιμάσαι για να τα προλαβαίνεις όλα;
Σήμερα δεν παραπονιέμαι για τον ύπνο. Θα ‘ρθουν πολύ πιο δύσκολες μέρες σχετικά με αυτό. Θα το παλέψω, προκειμένου να είμαι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις μου, σαν μάνα και σαν ηθοποιός.

Στην ψυχολογία σου ποιες αλλαγές έφερε η εγκυμοσύνη;

Θα σου πω χαρακτηριστικά ότι, ειδικά το πρώτο διάστημα, ψυχολογικά υπήρξα ένα rollercoaster. Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και περισσότερος ενθουσιασμός. Όπως και κάποια δευτερόλεπτα φρίκης, όταν συνειδητοποιώ τι έρχεται.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η πιο όμορφη στιγμή της εγκυμοσύνης;
Όμορφη ήταν η στιγμή που το μοιραστήκαμε μαζί με τον σύντροφό μου, η στιγμή της απόφασης ότι θα στηρίξουμε αυτόν τον ερχομό. Όμορφη είναι η πρώτη φορά που ακούς καρδούλα. Και κάθε φορά που μου δίνει σημάδι από μέσα στην κοιλιά. Για την ώρα, αυτό που μας έδειξε ο μπέμπης είναι πως είναι απαιτητικός, με δυνατή κλωτσιά και ένα μωρό που αρνείται να μας δείξει τη φάτσα του. Μόνο μάς χαιρετάει.

Και η πιο δύσκολη; Υπήρξαν στιγμή που να φοβήθηκες αυτό το διάστημα;
Φυσικά υπήρξαν και φυσικά υπάρχουν. Φοβάμαι όταν κάτι δεν το καταλαβαίνω και όταν δεν ξέρω από πού προέρχεται, γιατί τώρα μαθαίνω πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία. Φοβάμαι μήπως ακούσω κάτι, που δεν είναι ωραίο στην εξέταση. Λόγω μιας απροσδόκητης περιπέτειας που είχα πριν από λίγο καιρό και κράτησε κάποιες μέρες, φοβάμαι και ταυτόχρονα επιδιώκω να έρθουν όλα όπως τα θέλουμε. Ευτυχώς, τώρα είναι όλα καλά και για τους δυο μας και ο μπέμπης αποδείχτηκε πιο δυνατός και πιο ατρόμητος από εμένα.

Τι χρειάστηκε να «κόψεις» αυτή την περίοδο;
Το κάπνισμα έκοψα και την έντονη γυμναστική, τώρα πια. Επίσης, προστατεύω όσο μπορώ τον εαυτό μου και το περιβάλλον γύρω μου, από οτιδήποτε τοξικό.

Έχεις παρατηρήσει να αλλάζουν γενικά οι προτεραιότητές σου αυτό το διάστημα; Επαναπροσδιόρισες πράγματα αυτούς τους μήνες;
Ήδη ο τρόπος που σκέφτομαι άρχισε να γίνεται πιο προστατευτικός, πιο υποψιασμένος και πιο «μαμαδίστικος», ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Πολλά είναι νομίζω αυτά που θα επαναπροσδιορίζονται μέσα μου, όσο περνάει ο καιρός. Η υπομονή, η αντοχή, η δύναμή μου, ακόμα και οι προτεραιότητές μου. Σαν να αναπτύσσεται μέσα μου το ένστικτο της επιβίωσης. Σαν να δημιουργώ μια γερή ομπρέλα προστασίας, του εαυτού μου και κατ’ επέκταση. Γίνομαι αυστηρή, και με μένα, και με το περιβάλλον, που έχω γύρω μου. Σαν να ξεσκαρτάρω. Δημιουργώ τις ιδανικές, για μένα, συνθήκες για έναν νέο ερχομό.

Τι θα κρατήσεις και τι δεν θα επαναλάβεις από το μεγάλωμα που είχες η ίδια;
Ξέρεις, έχω συζητήσει πολλές φορές κάποια λάθη που πιστεύω ότι έγιναν, στο δικό μου μεγάλωμα. Το να είσαι γονέας, όμως, δεν το μαθαίνεις από κάπου. Είναι κάτι που το ανακαλύπτεις μέσα στη διαδικασία. Και τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Αυτό, τώρα το καταλαβαίνω. Οι γονείς μου ήταν 18 και 23 ετών, όταν γεννήθηκα. Δεν ήταν όλα ρόδινα πάντα, αλλά το πώς μεγάλωσα, έχει αντίκτυπο στο ποια είμαι σήμερα. Εγώ και τα αδέρφια μου. Και είμαι περήφανη γι’ αυτό, που βλέπω τώρα. Δεν θεωρώ ότι είμαι ικανή να μην κάνω λάθη. Σκέφτομαι ότι θέλω να μεγαλώσει με ηρεμία και πολλή αγάπη. Αυτό.

Τι μαμά θέλεις να είσαι για το παιδί σου;
Αυτή που εκείνο επέλεξε. Αυτή, που δεν θα το απογοητεύσει.

Αντισυμβατική θέλεις να είσαι;
Θέλω να λέω ότι θα ‘μαι. Με τα αδέρφια μου, όμως, που τα αντιμετωπίζω σαν παιδιά μου, δεν είμαι. Δεν θέλω να ‘μαι πιεστική, ούτε υπερβολική. Εξαρτάται κι από τη σχέση που θα αναπτύξουμε μεταξύ μας. Μάνα και παιδί. Αυτό, μάλλον, από μένα εξαρτάται, σωστά;

Τι έχεις υποσχεθεί ότι δεν θα αλλάξει σε σένα με τον ερχομό του γιου σου;
Τώρα μιλώ εκ του ασφαλούς. Είναι κάποια πράγματα που είναι πάνω από μας. Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει η ζωή μετά. Θα ‘θελα να κρατήσω την τρέλα και τον αυθορμητισμό μου. Τη σχέση που έχω με τους φίλους μου και με τον σύντροφό μου. Θα ‘θελα ξανά ταξίδια, road trips, γέλια, χορούς, όμορφα καλοκαίρια, απλώς με μια λίγο διαφορετική συνθήκη. Θέλω να βγω ωριμότερη μέσα από αυτή την εξέλιξη στη ζωή μου, αλλά να είμαι ταυτόχρονα και άνθρωπος της ηλικίας μου. Είμαι ακόμα μικρή. Όχι;

Στη σχέση που έχεις με τον Κωνσταντίνο, τον σύντροφό σου, τι δεν θέλεις να αλλάξει;
Η ειλικρίνεια και η βαθιά και αληθινή επικοινωνία, που χτίζουμε. Μπορούμε να ακούμε ουσιαστικά ο ένας τον άλλο. Αυτό μας γλιτώνει από πολλά. Από εκεί και πέρα, ό,τι έρθει, θα το περάσουμε παρέα.

Έχετε τις ίδιες αντιδράσεις αυτή την περίοδο;

Όχι. Ο Κωνσταντίνος είναι πιο έτοιμος και πιο ψύχραιμος. Καθ’ όλη τη διάρκεια. Χειρίζεται καλύτερα τα πράγματα.

Πώς του το ανακοίνωσες;
Πήρε μόνος του το τεστ, το είδε, δεν κατάλαβε τι έγραφε. Μετά ακούσαμε το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν. Για πλάκα φυσικά.

Έχετε ξεκαθαρίσει τους ρόλους που θα έχετε στο μεγάλωμα του παιδιού;
Ναι, μόλις γεννηθεί με το καλό, αυτός θα γίνει μάνα και εγώ πατέρας. Πλάκα κάνω. Απλώς, του έχω περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι στον εαυτό μου για το συγκεκριμένο θέμα. Εύχομαι να με εκπλήξω.

Το γεγονός ότι σύντομα θα γίνετε γονείς, έχει επηρεάσει το πώς βλέπετε το μέλλον της σχέσης σας;
Όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Όχι αρνητικά. Προς το παρόν, μας δένει περισσότερο. Και εύχομαι έτσι να συνεχίσει. Δεν θέλω να επιτρέψω να φθαρεί, όσο περνά από το χέρι μου.

Θα έκανες έναν γάμο με τον Κωνσταντίνο;
Εφόσον κάνω παιδί, θα μπορούσα να κάνω τα πάντα με τον Κωνσταντίνο. Από την άλλη, βέβαια, η ιδέα του γάμου δεν είναι κάτι που με ιντριγκάρει. Ούτε τον ίδιο. Ένα μεγάλο πάρτι, ίσως να μου άρεσε καλύτερα. Όταν θα μπορώ να πιώ, να χορέψω, να γλεντήσω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σου για την επόμενη μέρα;
Να πάνε όλα κατ’ ευχή. Να έρθουν όλα ομαλά.

Σε στενοχωρεί που για ένα διάστημα μοιραία θα πρέπει να μείνεις μακριά απ’ το θέατρο;
Φυσικά με στενοχωρεί. Αγαπώ αυτό που κάνω. Ζω από αυτό. Είναι τόσα που ακόμα δεν ξέρω και που δεν έκανα. Είναι τόσα ακόμα που διψάω να μάθω. Θέλω να βρω έναν τρόπο να τα συνδυάσω το συντομότερο. Αυτό είναι το σχέδιο μέχρι στιγμής και έτσι τροχοδρομείται να γίνει.

Το να σε ξεχάσει ο χώρος, πέρασε έστω σαν σκέψη απ’ το μυαλό σου;
Γιατί να με ξεχάσει; Εγώ σκέφτομαι συνέχεια την υποκριτική. Τόσα χρόνια αυτή η σχέση ήταν αμοιβαία και έντιμη. Δεν θα ‘θελα να προδώσουμε ο ένας τον άλλον.

Το πέρασμα στη δεκαετία των 30, που θα έρθει στη ζωή σου σε λίγες μέρες, σε ποιες σκέψεις σε βάζει; 
Κάνω υπολογισμούς αλλά νιώθω ότι πάντα έχει κι άλλο. Η ζωή συνεχώς με εκπλήσσει. Με πιάνει εξ απροόπτου. Είναι τόσα τα καινούρια που αναμένω, και τα άγνωστα. Το καθένα το αντιμετωπίζω στον καιρό του. Γενικά, έχω πίστη στο χρόνο. Αυτός μου δείχνει τον δρόμο, πολλές φορές. Καθορίζει τις επιλογές μου. 

Αν θεωρήσουμε ότι η λίστα με τα πράγματα που συνήθως πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του έχει συμπληρωθεί στην περίπτωσή σου, τι άλλο περιμένεις από τη ζωή;
Δεν πιστεύω στις λίστες. Δεν έχω «to do list». Αν με ρωτήσεις τι θα ‘θελα, είναι να παίξω, ξανά, στην Επίδαυρο. Αν έχω μια μικρή σκηνή να δημιουργώ, με όμορφους ανθρώπους, και μια αγαπημένη οικογένεια, τότε είμαι πλήρης. Ίσως κάποτε και ένα χωράφι, μια φάρμα, κάτι.

STYLING: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΜΑΛΛΙΑ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΑΜΑΛΙΑ ΖΑΝΕΤΤΟΥ
TOTAL OUTFIT: MINDY

Ευχαριστίες στο Ammos Beach Bar για τη φιλοξενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS