CELEBRITIESSHOWBIZBritney Spears: Bitch ή άβουλο αρνάκι;

Britney Spears: Bitch ή άβουλο αρνάκι;

Η 37χρονη ποπ σταρ, αν κάτι ξέρει καλά, είναι να πέφτει. Γνωρίζει, όμως, από πρώτο χέρι και να σηκώνεται. Το ζήτημα είναι εάν εκείνοι που διαφεντεύουν τη ζωή και -κυρίως- την περιουσία της, της επιτρέπουν να πατήσει ξανά στα πόδια της.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Ένας πράσινος στηθόδεσμος, ένα πλουμιστό, σχεδόν οριεντάλ hot pant και μια κατακίτρινη ανακόντα, ζωντανή, ολοζώντανη περασμένη σαν μπάρα γυμναστικής για βαθιά καθίσματα στην ωμοπλάτη της Britney Spears. Η εμφάνιση της εκκολαπτόμενης τότε ποπ σταρ στα MTV Video Music Awards στις 6 Σεπτεμβρίου του 2001 θα μπορούσε να θεωρηθεί σήμερα ως ο προπομπός της εκκωφαντικής ελεύθερης πτώσης της που θα ακολουθούσε στα επόμενα χρόνια της ζωής και της καριέρας της. Η 20χρονη Spears, δύο μόλις χρόνια μετά από την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ της «Baby one more time», βρισκόταν ήδη στο ζενίθ της. Οι δίσκοι της ξεπουλούσαν σαν φρεσκοφουρνισμένα γαλλικά κρουασάν και τα περιοδικά φιλονικούσαν για ένα εξώφυλλό της. Η θεά της teen pop, πριν καλά-καλά προλάβει να απενδυθεί τη στολή εργασίας του παιδιού-θαύματος στο Mickey Mouse Club, έμοιαζε να μην έχει κανέναν φραγμό. Καβάλα στο άρμα της εξωφρενικής επιτυχίας της πορευόταν με κεκτημένη ταχύτητα. Έτσι, βρέθηκε φωτογραφημένη ως μοντέρνα Λολίτα στο εξώφυλλο του εμβληματικού περιοδικού Rolling Stone, σκανδαλίζοντας τα χρηστά ήθη, έτσι ανέβηκε εκείνο το βράδυ του 2001 στη σκηνή των VMA για να τραγουδήσει πλήρης ηδυπάθειας το τότε σουξέ της «I’m a slave for you».

Η Spears πριν καλά-καλά ενηλικιωθεί έμοιαζε να τα έχει όλα. Πίσω, όμως, από την πληθώρα των υλικών, τους δεκάδες αυλικούς που συνωστίζονταν στο κατώφλι της και τα καντάρια δόξας με τα οποία την έραινε ο Τύπος, η βασίλισσα της teen pop είχε ένα βλέμμα απορημένο, σχεδόν χαμένο, σαν ένα πέπλο εικονικής πραγματικότητας να μην της επέτρεπε να δει και πολύ περισσότερο να ζήσει την αληθινή ζωή. Σαν να μην μπορούσε να επικοινωνήσει με ό,τι της συνέβαινε. Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά από εκείνη τη με το στανιό ενηλικίωση μπρος στα εκτυφλωτικά φώτα της σόου μπιζ, τις συνεντεύξεις και τα δημόσια ξεσπάσματα που τότε έμοιαζαν απότοκο εκκεντρικότητας, όμως, πλέον όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονταν στις καταχρήσεις και τη νευρική κατάρρευση της τραγουδίστριας, η ίδια δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία: Η δεκαετία των 20 ήταν η χειρότερη της ζωής της. Το λέει και το διατρανώνει σε όλες τις συνεντεύξεις της. Τουλάχιστον, σ’ αυτές τις ελάχιστες που παραχωρεί πια για τις ανάγκες των εμφανίσεών της στο Λας Βέγκας ή των σποραδικών συναυλιών της. Πλέον, προτιμά να κρατά την ιδιώτευσή της για την ίδια, τον νεότερο σύντροφό της και τους δύο γιους της.


Δίπλα στο σύντροφό της Sam Asghari, μοιάζει να έχει αναγεννηθεί. Παρόλο που οι φαν της δεν τον βλέπουν με καλό μάτι.

Στις αρχές Απριλίου, η Spears που από αρχετυπική bitch και απολύτως παραδομένη στις ηδονές ποπ σταρ εξελίχθηκε σε φανατική θιασώτρια της σεμνοταπεινοσύνης, μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου. Η απόφασή της να εγκλειστεί -αυτοβούλως;- σε κέντρο ψυχικής υγείας, αναζητώντας λίγο χρόνο για τον εαυτό της, όπως ανάγλυφα ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram, αναπαράχθηκε λυσσαλέα και έγινε εύλογα trending topic. Η Spears εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες εξόχως κλονισμένη από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που ταλανίζει τον πατέρα της -και διαχειριστή της ζωής και της περιουσίας της, σύμφωνα με σχετική δικαστική απόφαση- από το περασμένο φθινόπωρο. Ο James Spears, τον οποίο η κόρη του έχει κατηγορήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε πάλαι ποτέ το βιος της, προσπαθεί να αναρρώσει, έπειτα από δύο σοβαρές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη στο παχύ έντερο. Και, κατά πως λέγεται, ο δρόμος για την πλήρη ίαση είναι δύσκολος και μακρύς, αν όχι αμφίβολος. Ήδη, από τις αρχές Ιανουαρίου η Spears είχε αφήσει τις πρώτες υπόνοιες ότι ετοιμάζεται να απαρνηθεί τα εγκόσμια, όταν ανακοίνωσε τη ματαίωση των παραστάσεών της στο ξενοδοχείο Park MGM του Λας Βέγκας, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα της απέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ 500.000 χιλιάδες ευρώ τη βραδιά. Παρεμπιπτόντως, από τα τέλη του 2013 η Spears έχει ανακαλύψει τη χρυσοτόκο όρνιθα στις συναυλίες που δίνει ως μόνιμο act σε ξενοδοχεία του Λας Βέγκας – ναι, όπως ακριβώς η συνάδελφός της Celine Dion. Μάθε τέχνη κι άστηνε.


Τα χρόνια της αθωότητας. Η Briney Spears το 1995.

Σε κάθε περίπτωση το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι ότι η Spears κατέρρευσε για μία ακόμα φορά -και το δήλωσε δημόσια- αλλά ότι αντιμετωπίστηκε με έναν λιγότερο καννιβαλιστικό τρόπο από τα media για τα ψυχολογικά προβλήματα με τα οποία αναμετράται. Πλέον, οι παπαράτσι δεν περιμένουν στο κατόπι της, όπως στα βαθιά 00s, τότε που της έστηναν καρτέρι έξω από κομμωτήριο του Λας Βέγκας για να καταγράψουν καρέ-καρέ την τραγουδίστρια να ξυρίζει τα μαλλιά της -στην πραγματικότητα στέλνοντας μια συμβολική κραυγή απόγνωσης- ούτε την περιμένουν πότε θα καταστρέψει το επόμενο SUV χτυπώντας το μανιασμένα με μια ομπρέλα. Πλέον, ακόμα και η Spears, μια γυναίκα που αντιμετώπισε τον χλευασμό και την απαξίωση και λοιδορήθηκε για τις εξαρτήσεις της, μπορεί να χαίρει του σεβασμού και κυρίως να απολαμβάνει το δικαίωμά της ακόμα και στην αυτο-αποδόμηση.


Η «μετοχή» της Spears εκτιμάται στα 50 εκ. ευρώ. Οι δε ακόλουθοι της στο Instagram ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια.

Πρόκειται, όμως, για δική της απόφαση; Στις αρχές Μαΐου, η Spears εμφανίστηκε ξανά στο Instagram, ανεβάζοντας φωτογραφίες και βίντεο να χορεύει και να γυμνάζεται με τον αγαπημένο της. Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν την ημερολογιακή γνησιότητά τους. Είναι, προφανώς, οπαδοί της θεωρίας που συμπυκνώνεται στο #FreeBritney, το οποίο εξαπλώνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με αυτούς, η τραγουδίστρια είναι ουσιαστικά όμηρος του πατέρα της, ο οποίος εξαιτίας παλαιότερων δικαστικών αποφάσεων έχει αναλάβει τη μέχρι κεραίας διαχείριση των οικονομικών της με το σκεπτικό ότι η ίδια δεν μπορεί να αποφασίζει με νηφαλιότητα για τον εαυτό της. Ουσιαστικά, χειρίζεται την ίδια την κόρη του. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες εκδικάστηκε η αίτηση της Spears για χαλάρωση αυτής της επιτήρησης, όμως, το αίτημά της δεν ευοδώθηκε. Εν τω μεταξύ, στα κοινωνικά δίκτυα πληθαίνουν όσοι μιλούν γι’ αυτό το ιδιότυπο Κωσταλέξι που ζει η αγαπημένη τους ποπ σταρ. Πρόσφατα, συντάχθηκαν μαζί τους η Miley Cyrus αλλά και ο εμβληματικός φωτογράφος David LaChapelle. Η ίδια η Spears αρνείται εμμέσως όσα διαδίδονται για την ψυχική και πνευματική κατάστασή της, καθώς και τις ανυπόστατες τελικά φήμες ότι αποσύρεται δια παντός από την ενεργό δράση. Για τις εν λόγω διαδόσεις κατηγορεί τον πρώην μάνατζέρ της, ο οποίος, όπως η ίδια υποστηρίζει, εμφανίζεται να μιλά ως Spears μέσω πλαστών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προφανώς σε όλη αυτή την ατελείωτη έριδα, που ακολουθεί την τραγουδίστρια σαν πιστό σκυλί για παραπάνω από μια δεκαετία, τον ρόλο της παίζει η μικρή αυτοκρατορία που κατάφερε να χτίσει από το 1999 μέχρι και το 2008, όταν νοσηλεύτηκε πιθανότατα από υπερβολική κατανάλωση φήμης που δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Η Spears, εκτός από καριέρα στα live και στη δισκογραφία που πηγαίνει αναπάντεχα καλά, έχει ανοιχτεί επιχειρηματικά σε δική της σειρά αθλητικών ρούχων και καλλυντικών ενώ έχει κυκλοφορήσει 25 αρώματα με τον οίκο Elisabeth Arden. Σύμφωνα με το Forbes, η αξία της «μετοχής» της υπολογίζεται στα 56 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 50 εκ. ευρώ). Κι αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μολονότι βρίσκεται στα προχωρημένα 30 κάτι, καταφέρνει να ανταγωνίζεται ευθέως τις νεότερες ομότεχνές της, διαθέτοντας ινσταγκραμικό ποίμνιο που φτάνει τους 22 εκ. followers, η millennial της αμερικανικής ποπ είναι πολύ σκληρή για πεθάνει.

Η αλήθεια είναι ότι η Britney μέχρι πρότινος έμοιαζε να έχει αναγεννηθεί. Η σιλουέτα της βρίσκεται στα καλύτερά της -μάρτυράς μας τα βίντεο που ανεβάζει στο Instagram- η καριέρα της ως διασκεδάστρια στο Λας Βέγκας πήγαινε περίφημα, η ερωτική ζωή της φαινόταν σαν ιστιοφόρο που μετά από αλλεπάλληλες φουρτούνες είχε βρει απάνεμο απάγκιο. Ο Sam Asghari, χορευτής και γυμναστής, της προσφέρει τα τελευταία δύο χρόνια ασφάλεια, σιγουριά, έναν ώμο να ακουμπήσει στις εύκολες αλλά κυρίως στις δύσκολες ημέρες. Βέβαια, οι αφοσιωμένοι fans της αμφισβητούν την αγνότητα των ελατηρίων του. Με τον 25χρονο γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ της για το «Slumber Party», φλέρταραν για εβδομάδες μέσω κινητών τηλεφώνων και κατάλαβαν ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, έπειτα από ένα δείπνο με κυρίως πιάτο sushi. Ήταν μια από τις λίγες φορές που η Spears δεν είχε να απολογηθεί για τίποτα. Και ήταν υπέροχο. Βεβαίως, περισσότερο κι από τον Asghari ο οποίος ομολογουμένως την έχει κάνει «φέτες», τη ζωή της μονοπωλούν οι δύο έφηβοι γιοι της, που συχνά εκτελούν χρέη Instgram husband για τη Spears. Το μόνο παράπονο που έχει από εκείνους είναι ότι δεν δίνουν δεκάρα για την καριέρα, το παρελθόν και τη διασημότητα της μαμάς τους, αφού οι ήρωές τους είναι οι αθλητές του skate. Είναι, πάντως, οι καλύτεροι δάσκαλοι για να τη βοηθήσουν να βρει ξανά την ασταθή ισορροπία της.

 
Ανάμεσα στους γονείς της.Ο πατέρας της από την επιτήρηση του οποίου προσπαθεί να απεγκλωβιστεί, είναι ο διαχειριστής της περιουσίας της.


Τα ξεσπάσματα που κάποτε έμοιαζαν απότοκο εκκεντρικότητας αποδείχτηκε ότι οφείλονταν στην νευρική κατάρρευση της τραγουδίστριας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS