CELEBRITIESSHOWBIZCouple Goals: Crazy Rich Obamas

Couple Goals: Crazy Rich Obamas

Ο Barack και η Michelle Obama είναι ένα από τα πιο ταιριαστά, αγαπημένα κι ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια στον κόσμο. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα τελευταία 28 χρόνια. Είναι κι ένα από τα πλέον επιδραστικά ζευγάρια, που εξαργυρώνει την επιρροή του σε καλοπληρωμένα συμβόλαια με αμοιβές που θα ζήλευαν και άσοι των γηπέδων. Στο εξής, μπορούν να δηλώνουν και Οσκαρούχοι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2019, ο αμερικανικός Τύπος περιδεής εντρυφούσε στη νέα επενδυτική κίνηση του πρώην προέδρου και της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ. Οι Obama ή αλλιώς το ζευγάρι-αρχέτυπο που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα κραταιό brand με πληθώρα δραστηριοτήτων, φέρονται να επένδυσαν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε μια έπαυλη επτά υπνοδωματίων στο νησί-θέρετρο Martha’s Vineyard. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που εφόσον δεν διαψεύστηκαν μάλλον περιέχουν γενναίες δόσεις αλήθειας, ο Barack και η Michelle Obama κατέβαλαν το ποσό των 11,75 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα πολυτελές σπίτι 640 τετραγωνικών μέτρων αλλά και για τα 117 στρέμματα που το περιβάλλουν και φλερτάρουν με την απεραντοσύνη του Ατλαντικού Ωκεανού. Η ιδιοκτησία που ανήκε στον ιδιοκτήτη των Boston Celtics μάλλον μεταπωλήθηκε σε τιμή-κοψοχρονιά, μια και η αρχική αξία της είχε εκτιμηθεί στα 22 εκατομμύρια δολάρια.

Στην πραγματικότητα το δυσθεώρητο για έναν μέσο πολίτη του μάταιου τούτου κόσμου ποσό φαντάζει απλώς ως χαρτζιλίκι για το πρώην προεδρικό ζεύγος, αφού μόνο η περιουσία του Barack Obama υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα -σύμφωνα με την πιο μετριοπαθή εκδοχή- τα 40 εκ. δολάρια., ενώ τα μαθηματικά της εφημερίδας New York Post θέλουν τους Obama να έχουν συνολική περιουσία ύψους 135 εκ. δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι από τους ηγέτες εκείνους που βγήκαν από την πολιτική σαφώς πλουσιότεροι απ’ όταν μπήκαν. Συγκεκριμένα, από το 2005, όταν ξεκίνησε η θητεία του Barack στην αμερικανική Γερουσία -τότε τα ακίνητα, τα μετρητά, οι αποταμιεύσεις και οι μετοχές της οικογένειας αθροίζονταν σε 1,3 εκ. δολάρια- μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή που, έπειτα από δύο προεδρικές θητείες, παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Donald Trump, η αξία των περιουσιακών στοιχείων τους τριανταπλαστιάστηκε. Και εξακολουθεί να αβγατίζει σε σχεδόν μονότονο ρυθμό.

Εννοείται ότι τα περίπου 200.000 δολάρια που εισπράττει ετησίως ο Obama ως σύνταξη καλύπτουν απλώς τα απολύτως βασικά και τα τρέχοντα έξοδα της φαμίλιας. Ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία μπορεί να μη σκοτώνονται ακριβώς στη δουλειά, όμως, χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι πυλώνες της βιομηχανίας του θεάματος λυσσομανούν ακόμα και για ένα νεύμα τους, για το οποίο μάλιστα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά. Οι Obama εννοείται ότι το ξέρουν και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βγάλουν κι από τη μύγα ξίγκι. Χωρίς ποτέ φυσικά να τραυματίσουν την τέλεια έξωθεν καλή μαρτυρία τους. Ζούμε, άλλωστε, σε έναν κόσμο που είσαι αυτό που ισχυρίζεσαι ότι είσαι. Κι οι Obama αυτή την περίοδο, εκτός από επιδραστικοί, δηλώνουν ανήσυχοι κοινωνικά τηλεοπτικοί παραγωγοί. Και, μάλιστα, μοιάζουν σαν έτοιμοι από καιρό να κατακτήσουν τα νέα μέσα με Δούρειο Ίππο την εταιρία παραγωγής Higher Ground, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο αποκλειστικά για το Netflix. Θεματολογία των σειρών και των ντοκιμαντέρ που θα δημιουργεί; Τα δικαιώματα των πολιτών, η κοινωνική αλλαγή, η πολιτική αλλά και τα περιβαλλοντικά δεινά του πλανήτη.

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου με τον ηγέτη της on demand τηλεόρασης, η χάρη των Obama έφτασε μέχρι και την 92η τελετή απονομής των βραβείων Oscars. Κι αυτό χάρη σε ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να μη δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά είχαν την πρόνοια να πάρουν υπό τη σκέπη τους όταν το 2019 προβλήθηκε και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Sundance. Το «American Factory», όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο Netflix, περιγράφει τις κοινωνικές ζυμώσεις που συμβαίνουν σε μια πόλη του Ohio, όταν ένας Κινέζος επιχειρηματίας αγοράζει ένα από τα εργοστάσια της πτωχευμένης General Motors και προσλαμβάνει στη δούλεψή του δύο χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες. Οι Αμερικανοκινεζικές σχέσεις, που στην περίοδο διακυβέρνησης Trump βρίσκονται σταθερά στην κόψη του ξυραφιού, η ανεργία που απασχολεί τους Αμερικανούς περισσότερο απ’ όσο υποθέτει ένας εξωτερικός παρατηρητής και η ενδοσκοπική σκηνοθετική ματιά χάρισαν στο φιλμ μια υποψηφιότητα για τα φετινά Oscars. Το γεγονός ότι δεν είδαμε τον Barack και τη Michelle ως ανερχόμενους παραγωγούς στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, τα λεφτά τους από τη συνεργασία τους με το Netflix τα έχουν βγάλει – συγκεκριμένα 50 εκ. δολάρια. Τώρα, κατέκτησαν και το πρώτο τους χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία του «Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους».

Αφήστε, δηλαδή, που το πρόγραμμα του τέως προεδρικού ζεύγους είναι ιδιαιτέρως φορτωμένο για εμφανίσεις απλώς και μόνο για το θεαθήναι. Και ευθέως ανάλογα προσοδοφόρο. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle, τώρα που αυτοεξορίστηκαν στον Καναδά και παροπλίστηκαν από τα επίσημα καθήκοντά τους θέλουν να ιχνηλατήσουν στα βήματα των Obama, με τους οποίους συνδέονται με στενή φιλία. Με το δίκιο τους. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ λέγεται ότι αμείβεται με 400.000 δολάρια ανά ομιλία που δίνει -τόσα έβγαζε ετησίως ως πρόεδρος των ΗΠΑ- ενώ τα εισιτήρια για την περσινή περιοδεία της Michelle Obama, με αφορμή την έκδοση του best seller «Becoming», έφταναν μέχρι τα 4.000 δολάρια – ποσό που ουδόλως μπορεί να δικαιολογηθεί από τη seflie φωτογραφία που εξασφάλιζε με την πρώην πρώτη κυρία. Η Michelle Obama υπέγραψε για τα δικαιώματα των απομνημονευμάτων της, που έγιναν ένα πρώτης τάξεως οικουμενικό εγχειρίδιο αυτοβοήθειας μεταφρασμένο σε 24 γλώσσες, ένα συμβόλαιο που της απέφερε 65 εκατομμύρια δολάρια – στη διάρκεια της θητείας του ο Barack Obama είχε αποκομίσει 15,6 εκατομμύρια από τις εκδόσεις τριών βιβλίων. Αν, βέβαια, ήξερε ότι το βιβλίο της θα έσπαγε κάθε ρεκόρ, πουλώντας τα περισσότερα αντίτυπα στις ΗΠΑ για το 2018 μέσα σε μόλις 15 ημέρες, προφανώς και θα είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα. Εντάξει, τα σπασμένα μια χαρά βγαίνουν από τα κάθε είδους παραφερνάλια, όπως κούπες ή μολυβοθήκες, τα οποία πωλούνται ως αναμνηστικά εμπνευσμένα από το «Becoming» και προσθέτουν μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 58χρονου Barack και της 56χρονης Michelle.

Άλλωστε, αν από τη μία τσέπη των Obama το χρήμα εισέρχεται σε στρατιές, από την άλλη μοιράζεται πρόθυμα σε φιλανθρωπίες, ακτιβιστικές δράσεις και αγαθοεργίες, οι οποίες με τη σειρά τους σμιλεύουν το δημόσιο προφίλ τους και τελικά φέρνουν ακόμα μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες συμφωνίες. Όπως, ας πούμε, αυτήν με τη συνδρομητική πλατφόρμα μουσικής Spotify. Από τον περασμένο Ιούνιο η εταιρία του πρώην προεδρικού ζεύγους έχει στο παλμαρέ της μία ακόμα συμφωνία, αυτή τη φορά για τη δημιουργία podcasts για λογαριασμό της σουηδικής start-up εταιρίας. Άλλωστε, οι Obama είναι δεδηλωμένοι fans του μέσου που καυχιέται ότι διαθέτει ποίμνιο 217 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών τον μήνα. Παρότι οικονομικές λεπτομέρειες για το εν λόγω deal δεν ανακοινώθηκαν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Barack και η Michelle πληρώθηκαν όχι μόνο σε δημόσιο βήμα και σε παρεμβατικότητα, αλλά κυρίως σε ζεστό χρήμα που λογικά αποτιμάται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Η ανακοίνωση του Spotify, όπου πολλάκις οι Obama έχουν μοιραστεί τις playlists με τα αγαπημένα τους τραγούδια, τους καλωσόριζε ως δύο από τις πιο σημαντικές φωνές στον κόσμο και χαρακτήριζε τη συνεργασία μαζί τους ως προνόμιο. Βέβαια, οι αληθινά προνομιούχοι είναι οι ίδιοι οι Obama. Έχουν την τύχη να ζουν σε έναν κόσμο που ορκίζεται στην πολιτική ορθότητα και που το αυτονόητο και η κοινή λογική έχουν γίνει αρετές σπάνιες και δυσεύρετες. Οι άνθρωποι που καλλιέργησαν το νεόκοπο θέσφατο πως οι πολιτικοί είναι οι νέοι διασκεδαστές έχουν αφήσει το δύσκολο έργο της ψυχαγωγίας των μαζών στους διαδόχους τους. Κι οι ίδιοι με όχημα το γόητρό τους κάνουν αυτό που, απ’ ό,τι φαίνεται, ξέρουν καλύτερα απ’ όλα: επικερδείς μπίζνες ως το απόλυτο power couple που -νομίζεις ότι- μπορείς να ακουμπήσεις.

ΕΝΘΕΤΟ

Αν από τη μία τσέπη των Obama το χρήμα εισέρχεται σε στρατιές, από την άλλη μοιράζεται πρόθυμα σε φιλανθρωπίες, ακτιβιστικές δράσεις και αγαθοεργίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS