CELEBRITIESSHOWBIZDonald Trump: Οι γυναίκες, ένα σκάνδαλο και ένας -παρ’ ολίγον- πρόεδρος

Donald Trump: Οι γυναίκες, ένα σκάνδαλο και ένας -παρ’ ολίγον- πρόεδρος

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών,  έφτασε ως την «πηγή» της προεδρίας των ΗΠΑ, αλλά δεν θα πιει νερό. Οι γυναίκες -αυτές που παρενόχλησε, «παραβίασε», «μεταχειρίστηκε» με κάθε τρόπο- δεν θα τον αφήσουν.  

Της Κάλλιας Καστάνη

Περιέλουσε με βρισιές τους αντιπάλους του, επιδόθηκε σ’ ένα πολύμηνο κήρυγμα μίσους κατά των αλλοδαπών και των μεταναστών, βλαστήμησε κι αυτά ακόμα τα «ιερά και τα όσια» της αμερικανικής δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, ενδέχεται να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα – και πάλι, μέχρι σήμερα, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τον «αναχαιτίσει». Σχεδόν. Όπως αποδείχτηκε, ο «πύραυλος» «Τhe Donald», δεν είχε λάβει υπόψη του τις γυναίκες.

«Αν ο Τrump χάσει τις εκλογές, θα οφείλεται στο ότι θα τον καταψηφίσουν οι γυναίκες». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο αρχισυντάκτης της δημοσκοπικής ιστοσελίδας Five Thirty Eight, αφού μελέτησε τα δεδομένα μηνών και ιδίως την αναδίπλωση του εκλογικού σώματος, τις τελευταίες εβδομάδες, από τότε που ήρθε στον αφρό το σκάνδαλο του «σεξουαλικού αρπακτικού Trump» – μια σειρά αποκαλύψεων από γυναίκες που καταγγέλλουν πως ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ τις παρενόχλησε, με ποικίλους τρόπους. Αν δεν ήταν τραγικά σοβαρή η ιστορία αυτή θα είχε, ίσως, και μια άλλη, ιλαρή, ειρωνική  πλευρά: ο Trump, αυτός ο χυδαία αλαζονικός macho, που μεταχειριζόταν πάντα τις γυναίκες σαν διακοσμητικά αντικείμενα ή σαν μικρά, χαριτωμένα «είδη σπιτιού» σχεδιασμένα μαζικά για την «ανακούφισή» του, τελικά, δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτές. Ιδίως πως οι προσβεβλημένες/κακοποιημένες/«τσαλακωμένες» γυναίκες δεν ξεχνούν. Ούτε συγχωρούν.

donald

ΤRUMP – ΤΟ «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ»

«Προσπάθησα να την πηδ…ω. Ήταν παντρεμένη.» – «Την προσέγγισα σαν να ήταν πουτ…α αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω» – «Απλά αρχίζω να τις φιλάω» – «Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις» – «Τις πιάνεις από το μ… Μπορείς να κάνεις ό,τι θες». Όλος αυτός ο οχετός της χυδαιότητας (τυπικός, κατά τα φαινόμενα, του ύφους αλλά και του είδους των σχέσεων του Trump με τις γυναίκες) είναι μέρος μιας ηχογραφημένης ιδιωτικής συνομιλίας «μεταξύ ανδρών». Ο ένας εκ των δύο είναι ο Billy Bush, o παρουσιαστής της εκπομπής «Access Hollywood» του τηλεοπτικού δικτύου NBC και ο άλλος ο Donald Trump. H συνομιλία έγινε το 2005, μέσα σε ένα τηλεοπτικό βαν, πριν τη βιντεοσκόπηση μέρους της εκπομπής – ο Trump προφανώς είχε ξεχάσει πως φορούσε μικρόφωνο ή ένιωθε υπερβολικά σίγουρος πως όσα έλεγε δεν θα δημοσιοποιούνταν ποτέ. Χμ, λάθος εκτίμηση.

Το επίμαχο απόσπασμα («αστεϊσμοί αποδυτηρίων» κατά τον ίδιο τον Trump), δημοσιεύτηκε στα μέσα του μήνα, στη Washington Post, ξεσηκώνοντας έναν χείμαρρο οργισμένων αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο – και σε αυτούς ακόμα τους Ρεπουμπλικάνους, που πήραν αποστάσεις από τον υποψήφιό τους για την προεδρία. Αλλά το καλύτερο, ήρθε μετά.

trump

Σαν ένας ψίθυρος που προκαλεί μια χιονοστιβάδα, η αποκάλυψη υπήρξε η αρχή μιας σειράς εκρήξεων και αλυσιδωτών αντιδράσεων, που απειλούν τώρα με κατάρρευση ολόκληρο το οικοδόμημα της «περσόνας Trump». Γυναίκες -δημοσιογράφοι, αεροσυνοδοί, μοντέλα, υπάλληλοι ρεσεψιόν μικρά κορίτσια- εμφανίζονται από παντού, προσέρχονται σωρηδόν, καταγγέλλουν, αποκαλύπτουν, «ξεφλουδίζουν» το χαρωπό περίβλημα του προεδρικού υποψήφιου, αποκαλύπτοντας το σάπιο εσωτερικό του.

Μια απ’ αυτές, η επιχειρηματίας Jessica Leeds αποκάλυψε στους New York Times πως ο Trump την παρενόχλησε σχεδόν 35 χρόνια πριν, στο αεροπλάνο, σε μια πτήση προς Νέα Υόρκη. Η γυναίκα είπε ότι καθόταν δίπλα στον Trump στην πρώτη θέση – δεν τον είχε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, 45 λεπτά μετά την απογείωση, ο Τrump σήκωσε το χέρι του και προσπάθησε να της πιάσει το στήθος, ενώ έβαλε το χέρι του κάτω από τη φούστα της – «ήταν σαν ένα χταπόδι…  τα χέρια του ήταν παντού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Leeds. «Ήταν επίθεση».

Μια άλλη γυναίκα, η Rachel Crooks, ισχυρίστηκε επίσης ότι δέχθηκε επίθεση από τον Τrump το 2005. Η Crooks, η οποία την εποχή εκείνη ήταν 22 χρόνων και δούλευε ως ρεσεψιονίστ στην Bayrock Group, μια κτηματομεσιτική εταιρία που είχε τα γραφεία της στον Trump Tower στο Μανχάταν. Συνάντησε τον Trump ένα πρωί, έξω από το ασανσέρ και -γνωρίζοντας πως η εταιρία της συνεργαζόταν μαζί του- η Rachel χαμογέλασε και συστήθηκε μόνη της στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Όπως ισχυρίζεται, έσφιξαν τα χέρια, όμως μετά ο Τrump αρνήθηκε να την αφήσει να φύγει και άρχισε να τη φιλάει στο μάγουλο. Και στη συνέχεια «με φίλησε απευθείας στο στόμα. Ήταν τόσο απρεπές. Ήμουν τόσο αναστατωμένη που με θεωρούσε τόσο ασήμαντη ώστε να μπορεί να το κάνει αυτό», είπε η Crooks στους New York Times. Από την άλλη, τέτοιου είδους παρενοχλήσεις ήταν μάλλον κοινός τόπος ανάμεσα στα στελέχη και τις γραμματείς των εταιριών, στα τέλη των ‘70’s. «Μας μάθαιναν», λέει η κοπέλα «πως αν μας συνέβαινε, το λάθος θα ήταν δικό μας».

Λίγες μέρες αργότερα, μια άλλη εφημερίδα, η «Palm Beach Post» στη Φλόριντα ανέφερε ότι μια γυναίκα, η 36χρονη Mindy McGillivray είπε πως ο Τrump την είχε «αγγίξει ανάρμοστα» στο σπίτι του στο Mar-a-Lago πριν από 13 χρόνια – η γυναίκα λέει πως είχε μιλήσει για το περιστατικό σε στενούς φίλους και στην οικογένειά της. H Temple Taggart ΜcDowell, πρώην Μiss Utah 1997, δήλωσε στους New York Times τον Μάιο πως ο Trump την είχε φιλήσει στα χείλη όταν της συστήθηκε στην καλλιστεία των Μις ΗΠΑ 1997 – και πάλι ξανασυναντήθηκαν στο Trump Tower. H Τemple, τότε, ήταν μόλις 21. Η Kristin Anderson, πρώην μοντέλο, αποκάλυψε στην Washington Post πως ο υποψήφιος, της είχε πιάσει τα οπίσθια, κάτω από τη φούστα της, σε ένα club στο Μανχάταν, στις αρχές των ‘90’s. Ήταν φαίνεται προσφιλής «τακτική φλερτ» του «Τhe Donald» – μια άλλη Miss, η Miss Washington Cassandra Searles, είχε καταγγείλει στον παρελθόν τον «μισογύνη τύπο», λέγοντας πως «έπιανε συνεχώς τον κ…ο μου και με κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του». Παραδόξως, ο ακόρεστος και διαρκώς πεινασμένος σεξουαλικά μεγιστάνας, δεν περιοριζόταν σε μοντέλα και επίδοξες μις. Η Natasha Stoynoff, συγγραφέας και δημοσιογράφος του περιοδικού People, αποκάλυψε πως τον Δεκέμβριο του 2005, στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στην έπαυλή του, ο Τrump της επιτέθηκε σεξουαλικά, λίγα λεπτά πριν από μια προγραμματισμένη συνέντευξη με τον ίδιο και τη σύζυγό του Melania. «Μπήκαμε  σ’ ένα δωμάτιο και ο Trump έκλεισε την πόρτα πίσω μας. Με το που γύρισα, μέσα σε δευτερόλεπτα, ήταν πάνω μου, με έσπρωχνε στον τοίχο και προσπαθούσε να χώσει τη γλώσσα του στο λαιμό μου. Έμεινα εμβρόντητη από την έκπληξη. Ευγνωμονώ τον μπάτλερ του Trump, που μπήκε σε κείνο το δωμάτιο, καθώς εγώ προσπαθούσα απελπισμένα να τον ξεκολλήσω από πάνω μου…».

splash-trump-a1

«ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΡΕΣ»

Όπως είναι ευνόητο, ο Trump, μέχρι σήμερα, αρνείται όλες τις κατηγορίες και απειλεί, μετεκλογικά, με μηνύσεις «όλες αυτές τις ψεύτρες». Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας έκαναν λόγο για μια «εντελώς εσφαλμένη, συντονισμένη, δολοφονική επίθεση εις βάρος του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών. «Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηγέτες των επιχειρήσεων στον πλανήτη, με μια ισχυρή ιστορία ενδυνάμωσης των γυναικών στις επιχειρήσεις του, θα έκανε τέτοια πράγματα, και το γεγονός ότι δημοσιοποιείται τόσες δεκαετίες αργότερα και στον τελικό μήνα μιας εκστρατείας για την προεδρία θα πρέπει να λέει πολλά», επιμένουν.

Είναι μια άποψη, που φαίνεται να ευσταθεί – όχι όμως για κείνους που ξέρουν καλά, τον «The Donald» και θυμούνται το είδος του άντρα που είναι. Που υπήρξε πάντα. Ανερμάτιστος. Αλαζονικός. Φαφλατάς. Χοντροκομμένος. Χυδαίος. Ένας άντρας που δεν ντρεπόταν να επαίρεται στις συνεντεύξεις του στον Howard Stern πως «το όριό του στις γυναίκες είναι τα 12», αλλά μια γυναίκα «μετά τα 35 πρέπει να επιστρέφεται». Που του άρεσε να μπαίνει στα παρασκήνια των καλλιστείων -που διοργάνωνε ο ίδιος- για να «παίρνει μάτι» τα γυμνά κορίτσια, Ο ίδιος που είχε δηλώσει για την κόρη του Ivanka, πως έχει «τέλειο, ηδονικό κορμί», ένα αληθινό “piece of ass” (σ.σ. ας πούμε «ωραίο γκομενάκι», αν και όχι τόσο κομψά…) και πως αν δεν ήταν παιδί του, θα έβγαινε ευχαρίστως ραντεβού μαζί της.

donaldtrump

«Εδώ έχουμε ένα πανίσχυρο άτομο που μιλά ανοικτά για συμπεριφορά σεξουαλικού κυνηγού, και πρακτικά υπερηφανεύεται για το ότι φιλά και αρπάζει γυναίκες, μιλά τόσο χυδαία που πολλοί από εμάς ανησυχούμε να ανοίξουμε την τηλεόραση αν βρίσκονται μπροστά τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά η Michelle Obama σε εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της Ηillary Clinton. Kαι πρόσθεσε με τρεμάμενη φωνή: «Τα ξεδιάντροπα σχόλια για τα σώματά μας, εμάς των γυναικών, η περιφρόνηση για τις φιλοδοξίες και το μυαλό μας, η πεποίθηση πως μπορεί να κάνεις ό,τι θέλεις σε μία γυναίκα, όλα αυτά είναι βάναυσα».

Τελικά, με έναν παράξενο τρόπο, το σκάνδαλο του σεξιστή Τrump, κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν χιλιάδες power ladies σαν τη Lady Gaga ή τις «φουσκωμένες» Kardashian: «γέννησαν» ένα κύμα νέο-φεμινιστριών που ενεπλάκησαν σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες -και ιδίως οι γυναίκες εξουσίας- από τους άντρες συναδέλφους τους. Ή τους ανώτερους. Ή τους υφισταμένους τους.

«Στο σημείο αυτό», γράφει το VOX, «ο Τrump έκανε για την Clinton όλη εκείνη τη δουλειά που εκείνη δεν μπόρεσε να κάνει με τις γυναίκες ψηφοφόρους: κατάφερε να τη συνδέσει μαζί τους. Κατάφερε να την κάνει μία από εκείνες. Κάθε γυναίκα που εκείνη την ώρα παρακολουθούσε το debate, καθισμένη στο σαλόνι του σπιτιού της έχει ζήσει μία τέτοια προσβολή. Είτε κάποιος πρώην σύντροφος, είτε κάποιος σεξιστής εργοδότης της έχει συμπεριφερθεί έτσι. Και όλες γνώριζαν πώς είναι το να βρίσκεσαι στη θέση της Clinton τη στιγμή που ξεστομίστηκε αυτή η κουβέντα».

Τώρα, αυτές οι γυναίκες θα τον τιμωρήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS