CELEBRITIESSHOWBIZIvanka Trump: Tο «κορίτσι του μπαμπά» μπήκε στον Λευκό Οίκο

Ivanka Trump: Tο «κορίτσι του μπαμπά» μπήκε στον Λευκό Οίκο

Πριν ο Donald Trump αναλάβει την προεδρία, τα media την είχαν «χρίσει» «σκιώδη πρώτη κυρία». Νέα, ωραία, έξυπνη, δυναμική, η Ivanka Trump είναι, ήδη περισσότερο ενεργή κι από τη Melania. Είναι η «σκιά» του προέδρου.

Της Κάλλιας Καστάνη

Εξαρχής ήταν δίπλα του – ή μάλλον πίσω του. Στιλάτη, μόνιμα χαμογελαστή, αψεγάδιαστη, μια Iron Lady από οξυζενέ και παστέλ ταγιέρ. Ήταν παρούσα στις περισσότερες επίσημες συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, όπως π.χ. τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau. H παρουσία της, όμως, δίπλα στην Angela Merkel όταν πριν από μερικές εβδομάδες η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο για να συναντήσει για πρώτη φορά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων – ακόμα και η ίδια η καγκελάριος φάνηκε να απορεί όταν είδε την Ivanka να κάθεται δίπλα της, σε μια συνάντηση επιχειρηματιών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ οι φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη συνάντηση, που έδειχναν τη Merkel να κοιτάει «περίεργα» την κόρη του Αμερικανού προέδρου έβαλαν «φωτιά» στα social media. «Τι κάνει αυτή εδώ;», ήταν η λεζάντα.

Για να καλμάρει, ίσως, την κοινή γνώμη -ή επειδή αυτή ήταν η πρόθεσή της εξαρχής- η Ivanka Τrump, αποφάσισε πως, στο εξής χρειάζεται έναν τίτλο. Και τον βρήκε: σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου. Που απλώς, τυχαίνει, να είναι ο πατέρας της.

«Έχω ακούσει τις ανησυχίες που έχουν μερικοί με τον συμβουλευτικό μου ρόλο στον πρόεδρο σε προσωπική βάση, ενώ συμμορφώνομαι εθελοντικά με όλους τους δεοντολογικούς κανονισμούς, και, αντίθετα, θα υπηρετήσω ως άμισθος υπάλληλος στον Λευκό Οίκο, υπαγόμενη στους ίδιους κανονισμούς όπως και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι», είπε σε δήλωσή της.

Αλλά τα προβλήματα, δεν φαίνεται να τελειώνουν εκεί. Όταν στις 20 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι η Ιvanka θα γίνει άτυπος σύμβουλος του POTUS και ότι θα έχει γραφείο στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και κυβερνητική τηλεφωνική συσκευή, οι ειδικοί αμφισβήτησαν το κατά πόσο η απόφαση αυτή συμμορφώνεται με τους κανόνες δεοντολογίας – σύμφωνα με τα ισχύοντα στις ΗΠΑ, η Ivanka στο εξής δεσμεύεται από τις ομοσπονδιακές αρχές σχετικά με τη διαφάνεια των υπηρεσιών της και επιβάλλεται να ακολουθεί τα ηθικά standards της θέσης της, όπως π.χ. τον νόμο που απαγορεύει τη σύγκρουση συμφερόντων.

Αλλά, τόσο η κόρη όσο και ο γαμπρός του Donald Trump, Jared Kushner (ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος του προέδρου και μάλιστα με τεράστια επιρροή), διατηρούν επιχειρήσεις και πληθώρα επενδύσεων σε ακίνητα.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα περιουσιακά στοιχεία της Ivanka και του Jared είναι αξίας τουλάχιστον 240 εκατ. Δολαρίων (Oι New York Times ανεβάζουν το ποσό στα 741 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας ότι ο Κushner θα συνεχίσει να επωφελείται από την επιχειρηματική αυτοκρατορία του, μέσω μίας σειράς τραστ).

Οι πληροφορίες ήρθαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες καθώς ο Λευκός Οίκος άρχισε να δημοσιοποιεί τα οικονομικά στοιχεία για περίπου 180 κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Φαίνεται πως ο Κushner, πούλησε επιχειρήσεις και επενδύσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, η Ivanka, όμως, διατηρεί ένα μερίδιο του Trump International Hotel στη Νέα Υόρκη. Το εν λόγω ξενοδοχείο, στο οποίο συχνά δειπνεί ο Donald Trump απέχει μόλις μερικά οικοδομικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο. Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2017 -σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα- η Ivanka Trump εισέπραξε  1-5 εκατομμύρια δολάρια από τη συμμετοχή της στην οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Με τίτλο ή χωρίς, το βέβαιο είναι πως η μεγάλη του κόρη «είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που μπορούν να επηρεάσουν τον Donald Trump» (όπως έγραψαν οι New York Times, σε ρεπορτάζ τους), χωρίς αυτό να σημαίνει πως τον στηρίζει πάντα, άκριτα. Για παράδειγμα, όταν ξέσπασε το «ροζ σκάνδαλο Trump», εκείνη καταδίκασε δημόσια τα υβριστικά, σεξιστικά σχόλια του πατέρα της ως «προσβλητικά» και χάρηκε που εκείνος «έσπευσε να απολογηθεί αμέσως». Η ίδια, δηλώνει, πως σε πολλά θέματα, οι δικές της απόψεις είναι διαφορετικές από την «ατζέντα» του νέου πλανητάρχη. Άλλωστε, εξηγεί, «όπως οι περισσότεροι millenials, δεν αυτοπροσδιορίζομαι κατηγορηματικά ως Ρεπουμπλικανή ή Δημοκρατική». Αλλά αυτά, για την ώρα είναι μόνο ωραίες δηλώσεις – σαν την προεκλογική δήλωση πως δεν προτίθεται να αποκτήσει καμία θέση στη νέα κυβέρνηση…

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ»

Πριν, από περίπου δύο δεκαετίες, όταν η Ivanka ήταν μόλις 9 χρονών, η δαιμόνια μητέρα της, η διάσημη Ivana Zelníčková-Trump, (τότε, σε διαδικασία διαζυγίου από τον Donald), ξεστόμισε τη φράση που έγινε logo, σημαία, σλόγκαν εκδίκησης όλων των διαζευγμένων γυναικών που διεκδικούν την περιουσία του πρώην τους: «Don’t get mad! Get everything». Η ατάκα της αναπαράχθηκε παντού, έγινε logo σε μπλουζάκια και φλιτζάνια του καφέ, ακούστηκε ακόμα και στη θρυλική κωμωδία των ’90s First Wives Club, όπου εμφανίζεται η ίδια η Ιvana να συμβουλεύει τις πρωταγωνίστριες: «Ladies, you have to be strong and independent. And remember! Don’t get mad… get everything!» («Κυρίες μου, πρέπει να είστε δυνατές και ανεξάρτητες. Και να θυμάστε! Μην τα «παίρνετε» μαζί του. Πάρτε τα όλα!»).

Η κόρη της Ιvana και του Donald, Ιvanka, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1991, στο Manhattan. Πέρασε από το Chapin School, όπου είχε φοιτήσει και η Jackie Kennedy, μετά μπήκε οικότροφη στο ακριβό, ιδιωτικό Choate Rosemary Hall (το οποίο σιχαινόταν, διότι ένιωθε «σαν κλεισμένη σε φυλακή», ενώ οι φίλοι της στη Νέα Υόρκη διασκέδαζαν…) και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο Georgetown University και στο Wharton Business School, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Οι φήμες λένε πως ήταν πολύ κοινωνική, εξπέρ στις δημόσιες σχέσεις, ένα χαριτωμένο party girl, αγαπητό στους glam κύκλους στους οποίους κινούνταν.

Την ίδια εποχή, έκανε τα πρώτα της βήματα στο modeling. Ψηλή, ξανθιά, εντυπωσιακή, πόζαρε για τον Versace και τον Thierry Mugler, έκανε διαφημιστικές καμπάνιες για τον Tommy Hilfiger και εξώφυλλα για το Seventeen, το Αvenue, το Elle, το Harper’s Bazaar. Θα μπορούσε, ίσως, να συνεχίσει να αλωνίζει στις πασαρέλες, αλλά, τελικά, προτίμησε -σοφά- τον «μακρύ δρόμο» της χρυσής κληρονόμου. Τρία χρόνια αργότερα μπήκε στην «οικογενειακή επιχείρηση – μέχρι πρόσφατα ήταν αντιπρόεδρος στον επιχειρηματικό κολοσσό The Trump Organisation. Το 2010, εγκαινίασε τη δική της εταιρία, την «Ivanka Trump Apparel and Accessories» με μια σειρά υποδημάτων. Από τότε, επεκτάθηκε σε μια μεγάλη γκάμα 11 διαφορετικών προϊόντων (τσάντες, ρούχα, κοσμήματα κλπ.) που πωλούνται σε όλα τα μεγάλα αμερικάνικα πολυκαταστήματα και σε 300 ακόμα σημεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «IVANKANOMICS»

Αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα… ανθούν!  Η αγαπημένη -και δαιμόνια- κόρη του Αμερικανού προέδρου, κατάφερε, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα του «brand Ιvanka» και των πωλήσεων της σειράς προϊόντων με το όνομά της, κάνοντας τον Τύπο να παραληρεί και να κάνει λόγο για το φαινόμενο «Ivankanomics».

Υπό κανονικές συνθήκες, οι επικρίσεις, το μποϊκοτάζ μέσω των social media και ο «πόλεμος» μεγάλων αλυσίδων λιανικής θα έπρεπε να έχουν πλήξει το επιχειρηματικό προφίλ της 35χρονης Trump. Περιέργως, συνέβη το αντίθετο, επιβεβαιώνοντας το παλιό κλισέ που λέει πως «κάθε διαφήμιση, είναι καλή διαφήμιση».

Έτσι, τον περασμένο Ιανουάριο, η σειρά ρούχων της Ιvanka βρισκόταν στην 550ή θέση -βάσει παραγγελιών- στο «Lyst», τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα διαδικτυακού εμπορίου για μόδα στον κόσμο. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, σκαρφαλώνοντας στην 11η θέση της «Lyst», ενώ στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση 219% (!) των πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. (Κατά τύχη, αυτή ήταν η μέρα που η κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κelian Conway, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε αμερικανικό δίκτυο προέτρεψε όλους να πάνε να αγοράσουν τα προϊόντα της Ιvanka, προκαλώντας ένα μικρό πολιτικό «σκάνδαλο»…)

Συνολικά, από τον περασμένο Νοέμβριο, αμέσως μετά τη νίκη Τrump, οι πωλήσεις της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 48% σε σχέση με πέρυσι – σύμφωνα με τους brand experts, η εταιρία της κόρης του προέδρου απολαμβάνει μια «βραχυπρόθεσμη επιχειρηματική έκρηξη» εξαιτίας της μιντιακής της κάλυψης, ενώ είναι σίγουρη η ανάπτυξή της και στο εξωτερικό, αφού συνδέεται με το glamour του Λευκού Οίκου.

Όσο για την ίδια την Ivanka; Για την ώρα, προτιμά να κάθεται στο γραφείο της στη δυτική πτέρυγα της προεδρικής κατοικίας και να αφήνει τις φωτογραφίες της να «μιλάνε» στις διαφημίσεις των προϊόντων της. Ίσως γιατί ξέρει καλά πως there is no business like smart politics…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS