CELEBRITIESSHOWBIZJanet Jackson: H pop diva έγινε μουσουλμάνα;

Janet Jackson: H pop diva έγινε μουσουλμάνα;

Μέλος του Jacksonclan. Τραγουδίστρια, συνθέτης, ηθοποιός, χορεύτρια – ένα πρώιμο pop icon δίπλα στη Μadonna και τη Whitney Huston.  Πούλησε εκατομμύρια δίσκους, πάλεψε με την κατάθλιψη και τη βουλιμία, αποκάλυψε το στήθος της σ’ όλο τον πλανήτη, σε μια -καταστροφικά- κακή τηλεοπτική στιγμή. Και τώρα στα 50 της είναι έγκυος για πρώτη φορά. Όχι, η Janet Jackson δεν μας άφησε στιγμή να βαρεθούμε.

Της Κάλλιας Καστάνη

Η τελευταία έκπληξη από κείνη -ή μάλλλον η προτελευταία- ήρθε τον περασμένο Απρίλιο, λίγο πριν τα 50 γενέθλιά της. Τότε, με μια video-ανάρτηση στο Twitter ανακοίνωσε την ξαφνική αναβολή του δεύτερου σκέλους της παγκόσμιας περιοδείας της, επειδή «ο άντρας μου κι εγώ, σχεδιάζουμε να κάνουμε οικογένεια». «Θα σας παρακαλέσω να με κατανοήσετε και να καταλάβετε ότι είναι κάτι που επείγει», συμπλήρωσε. «Πρέπει να ξεκουραστώ – εντολή του γιατρού μου».

Μετά, για πολύ καιρό, σιωπή. Καμία δήλωση. Σκόρπιες πόζες, μόνο, εδώ και κει, επίμονοι ψίθυροι για το μωρό που ερχόταν. Τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε μια φωτογραφία της, στο περιοδικό People, που έδειχνε την Janet -ντυμένη στα λευκά και ήδη σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης- να αγγίζει στοργικά την κοιλιά της. «Ευχαριστούμε τον Θεό για την ευλογία μας», ήταν η λακωνική δήλωση-λεζάντα. Την περασμένη βδομάδα, οι paparazzi, την εντόπισαν, μαζί με τον σύντροφό της, τον μεγιστάνα επιχειρηματία από το Κατάρ, Wissam Al-Mana, να περπατούν ανέμελα στους δρόμους του Λονδίνου και να ψωνίζουν βρεφικά ρούχα. Η φωτογραφία έγινε viral και ο πλανήτης ολόκληρος δήλωσε σοκαρισμένος από την εμφάνιση της Janet – ήταν σχεδόν ολόκληρη «τυλιγμένη» σε ένα μαύρο, χοντρό, φαρδύ ρούχο που τα tabloids χαρακτήρισαν «αυστηρή ισλαμική ενδυμασία». Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ήταν απλώς ένα ευρύχωρο, αντρικό poncho, γνωστού brand αθλητικών ειδών – βολικό για μια έγκυο, σε κάθε περίπτωση μια μάλλον «αυστηρή», ασυνήθιστη επιλογή, για μια pop diva. Ακόμα περισσότερο για την Janet Jackson.

janet3

MIA STAR ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

Το μικρότερο από τα δέκα παιδιά του Joseph και της Κatherine Jackson, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια entertainers. Ήταν μόλις 7 χρονών, όταν έκανε το ντεμπούτο της στο MGM Casino, στο Vegas – ένα πικάντικο, σοκολατί μουτράκι που χόρευε σαν άγγελος, τραγουδούσε σαν επαγγελματίας και έκανε υπέροχες κωμικές μιμήσεις της Cher και της Mae West. Από κει και πέρα, η μοίρα της ήταν περίπου «γραμμένη στα άστρα». Στα 10 της, έπαιζε στο variety show «Τhe Jacksons» και στα 11 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο sitcom «Good Times». Στα 16 της έβγαλε το πρώτο της album. Ο τρίτος δίσκος της, «Control», που βγήκε το 1986 πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, και είχε έξι top singles  («What Have You Done For Me Lately» «Nasty», «When I Think Of You», «Control», «Let’s Wait Awhile», «Pleasure Principle»), καθώς, κοινό και κριτικοί, καλοδέχτηκαν την καλλιτέχνιδα με τον «φρέσκο επαναστατικό ήχο» και τον «πρωτότυπο φεμινιστικό στίχο». Στα 20 της, η Janet δεν ήταν ένα συνηθισμένο, περαστικό pop icon – ήταν το μοντέλο κάθε νέας, δυναμικής γυναίκας, λευκής, Λατίνας, Αφροαμερικανής. Είχε τον έλεγχο της δουλειάς της -και πληρωνόταν καλά γι’ αυτό- τον έλεγχο της ζωής, του κορμιού της. Ήξερε πότε να λέει «ναι» και πότε «όχι». Και γιατί. Έγραφε τραγούδια ερωτικά αποκαλυπτικά και άλλα, που καταδίκαζαν τον ανισότητα, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την οικιακή βία. Σε προσκαλούσε να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Η μουσική, τα τραγούδια, οι γρήγορες, δυναμικές χορογραφίες που ήταν μέρος του show της, έθεσαν το πλαίσιο για το πώς πρέπει να δείχνει ή να μοιάζει μια diva της pop. Για την ακρίβεια, όπως θα έγραφαν αργότερα οι κριτικοί «η Janet, έχτισε το σπίτι όπου μένουν σήμερα η Britney και η Beyonce».

janet2

Σήμερα πια, ο κόσμος ξέρει πως όλο αυτό ήταν μια ωραία πρόσοψη – στο πίσω μέρος του «σπιτιού», μακριά από τη βαριά, προστατευτική «φτερούγα» των Jacksons,  η Janet ένιωθε τραγικά μόνη. Ανεπαρκής. Πολλές φορές, μετά τα shows της κλειδωνόταν στο καμαρίνι της κι έκλαιγε. Υπέφερε από κατάθλιψη. Έπεφτε σε κρίσεις πολυφαγίας – στη δική της περίπτωση, το φαγητό ήταν περισσότερο «τροφή ανακούφισης». Ο δικός της τρόπος να γεμίσει το κενό που μεγάλωνε μέσα της.

H κατάσταση, φυσικά, χειροτέρεψε, μετά το «Συμβάν» – εκείνη τη μέρα, στον τελικό του Super Bowl 2014, όπου ο Justin Timberlake, κατά τη διάρκεια του ντουέτου της, τράβηξε -κατόπιν προμελέτης (;)- το εσώρουχό της και «αποκάλυψε» το στήθος της μπροστά στο κοινό. Οι δυο τους αργότερα, επέμειναν, φώναξαν, διαμαρτυρήθηκαν πως το «Συμβάν» ήταν ένα τραγικό λάθος – ο Justin επρόκειτο να τραβήξει ένα κομμάτι του ρούχου, ώστε να αποκαλυφθεί το κόκκινο εσώρουχο που φορούσε η Janet από κάτω, αλλά, από λάθος, τα τράβηξε και τα δύο.

janet4

Στο φινάλε, βέβαια, τίποτα δεν είχε σημασία εκτός από τα νούμερα. Και σύμφωνα με τα νούμερα, εκείνη την ημέρα παρακολουθούσαν το Super Bowl 140 εκατομμύρια θεατές. Όπως ήταν αναμενόμενο, το σοκ ήταν τεράστιο. Το «οικογενειακό κοινό» της Αμερικής, αποσβολωμένο, αποδοκίμασε μαζικά τη «σοκαριστική χορογραφία», ή θεώρησε πως το ακούσιο στριπτίζ της Janet Jackson ήταν κάποιου είδους κακόγουστο διαφημιστικό-προωθητικό κόλπο (σ.σ. όταν συνέβη το εν λόγω «σκάνδαλο» η Αμερική διένυε προεκλογική περίοδο, οπότε κάποιοι ισχυρίστηκαν πως ό,τι έγινε, έγινε για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τον πόλεμο του Ιράκ…).  Ακολούθησε μια περίοδος δραματική για την Janet, με σεξιστικές, ακόμα και ρατσιστικές επιθέσεις. Η καριέρα της πήρε την κατιούσα. Όλες οι επαγγελματικές πόρτες, έκλεισαν για την «Jezebel» (σ.σ. τη «σκλάβα του σεξ»), οι εκπομπές δεν την καλούσαν, δεν πήγαινε σε events και απονομές βραβείων, δεν έβγαζε δίσκους. Για πολύ καιρό ήταν το «κόκκινο πανί» της μουσικής βιομηχανίας. Πέρασε πάνω από μια δεκαετία, μέχρι να ανακάμψει η καριέρα της – κάτι που ουσιαστικά έγινε μόλις με το τελευταίο της album, το «Unbreakable». Είναι άγνωστο, αν, στην παρούσα φάση, είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει τις φήμες πως μετά το γάμο της προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Πώς έγινε -αυτή, η σθεναρή φεμινίστρια, το αλλοτινό sex symbol- μια πιστή, φοβισμένη γυναίκα, υποταγμένη στον άντρα της; Αν, δηλαδή, υποθέσουμε πως τη νοιάζει…

janet6

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο WISSAM AL-MANA

Ο πάμπλουτος (και σχεδόν 10 χρόνια μικρότερός της) Wissam Al-Mana είναι ο τρίτος στη σειρά σύζυγος της Janet Jackson. To 1984, στα 18 της, σε μια κίνηση αυτοκαταστροφικής ανοησίας ή απλώς οργισμένης εφηβείας είχε παντρευτεί τον τραγουδιστή της R&B James De Barge (σ.σ. ο γάμος αυτός ακυρώθηκε μετά από λίγους μήνες). Το 1991 ξαναπαντρεύτηκε τον -στενό της συνεργάτη για πολλά χρόνια, στη σύνθεση των τραγουδιών και τη σκηνοθεσία των video clip της- Rene Elizondo. Κι αυτός ο γάμος κρατήθηκε μυστικός από τον Τύπο, ως τον Ιανουάριο 1999, οπότε ο δεύτερος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, λόγω «αγεφύρωτων διαφορών». H Janet, δικαιολόγησε, τότε, την επίμονη μυστικοπάθειά της, εξηγώντας πως «δεν είχα ποτέ μια «κανονική», οικογενειακή ζωή – ακόμα κι ως παιδί, μοιραζόμουν κάθε μου ιδιωτική στιγμή με τον κόσμο. Κι αυτό είναι, πραγματικά πολύ δύσκολο…».

jannet8

Με τον μελαχρινό δισεκατομμυριούχο από το Κατάρ, γνωρίστηκαν το 2009 και παντρεύτηκαν το 2012, σε μια ήσυχη, ιδιωτική τελετή, χωρίς καμία δημοσιότητα. Από τότε, η μικρότερη Jackson, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη Μέση Ανατολή, σχεδόν «αόρατη» από το ραντάρ των media, παρότι ζει σχεδόν «μέσα» τους – ο Al-Mana είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής αυτοκρατορίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, κινηματογράφους, θέατρα, εταιρίες κατασκευών και πώλησης ακινήτων.

Ο όμιλος Al Mana δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία – σύμφωνα με το «The Richest», η περιουσία του επιχειρηματία ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια. Ο ίδιος, πάντως, στις δηλώσεις του, για το γάμο του, είναι μάλλον φειδωλός. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό V MAN Magazine, αρκέστηκε να δηλώσει πως «η Janet είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ταλαντούχα γυναίκα που δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει…» . Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτό;

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS