CELEBRITIESSHOWBIZΟι χαμένοι της τηλεοπτικής χρονιάς που έφυγε!

Οι χαμένοι της τηλεοπτικής χρονιάς που έφυγε!

Το πρώτο μισό της σεζόν ολοκληρώθηκε και τα κανάλια ετοιμάζονται πυρετωδώς για το υπόλοιπο ή πιο σωστά για το τι θα βάλουν απέναντι από το «Survivor». Πάντως, μια εικόνα για το ποιοι κέρδισαν και ποιοι όχι την προτίμηση του κοινού έχει ήδη σχηματιστεί όπως, επίσης, οι τάσεις για τη φετινή σεζόν που φαίνεται πως θα επικρατήσουν. Ας δούμε, λοιπόν, τους χαμένους της εγχώριας TV μέχρι στιγμής.

Του Μαρίνου Νομικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tv Awards: Οι νικητές της τηλεοπτικής χρονιάς που έφυγε!

ΡΙΚ

Καλές και αγνές οι προθέσεις του νέου γενικού διευθυντή του ΡΙΚ Μιχάλη Μαραθεύτη να βάλει το ημικρατικό κανάλι στη νέα εποχή (εδώ που τα λέμε και σ’ αυτή την εποχή θα ήταν επιτυχία), όμως, είναι ολοφάνερο πως έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο. Με εξαίρεση τον «Πιο αδύναμο κρίκο» (και ίσως την άπαιχτη αποκάλυψη των «Χρυσών Συνταγών» που ακούει στο όνομα ΧρύσωΛέφου)κανένα άλλο νέο πρόγραμμα ή λίφτινγκ υπάρχοντος δεν στέφθηκε με επιτυχία – είτε καλλιτεχνική, είτε εμπορική. Όμως, ας του πιστώσουμε ότι τα περισσότερα είχαν ήδη δρομολογηθεί από το προηγούμενο καθεστώς και οι πραγματικοί καρποί της προσπάθειάς του θα φανούν στην ερχόμενη σεζόν (όπου όλες οι αποφάσεις θα είναι 100% δικές του). Προς το παρόν κάποιες προσωπικές πινελιές (όπως τα νέα intents αλλά και οι handpicked ξένες σειρές όπως το «Mr Mercedes») φανερώνουν, αν μη τι άλλο, ότι τα -μικρά- βήματα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Υποτίθεται μια αναβαθμισμένη εκδοχή του παρωχημένου τηλεοπτικού προϊόντος που προσφέρει τα τελευταία χρόνια η ΕλίταΜιχαηλίδου, εμπνευσμένη από τα αντίστοιχα αμερικανικά γυναικεία talk shows τύπου «The Talk» και «The View», αλλά στην πραγματικότητα η sameol’ sameol’ Ελίτα,με ένα απρόθυμο πάνελ. Το κοινό παρέμεινε παγερά αδιάφορο και σ’ αυτή την εκδοχή και το ενδεχόμενο να δει η εκπομπή τον Ιούνιο είναι πιο απομακρυσμένο κι απ’ το Βλαδιβοστόκ. Ναι, σύντομα το ΡΙΚ δεν θα έχει «Υπόθεση» και έπρεπε να δουν το λογοπαίγνιο από χιλιόμετρα μακριά με τέτοιο τίτλο που της έδωσαν.

ΕΔΩ

Για κάποιο λόγο ο ΣΚΑΪ σκέφτηκε πως εφόσον τα σπάει στο είδος του talent/reality show θα διαπρέψει και σ’ εκείνο της lifestyle/κουτσομπολίστικης εκπομπής – ένα είδος που μέχρι τώρα είχε περιοριστεί σε περιθωριακά κανάλια τύπου «Έψιλον». Μαντέψτε, δεν τα κατάφερε. Η εκπομπή δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης πέρα ίσως από το να αξιοποιηθεί κάπου, έστω ως γλάστρος, ο Κωνσταντίνος Βασάλος πριν αρχίσει το δεύτερο «Survivor»και μετά σβηστεί από τη μνήμη κάθε smartophone σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ LIVE

Νομίζω πως το πιο αντιπροσωπευτικό για το (νέο;) πρωινό του ΡΙΚ το έγραψα πρόσφατα στη στήλη της Nielsen, οπότε σας το μεταφέρω ξανά σε περίπτωση που σας ξέφυγε: «Σε κάποιο σκοτεινό και υγρό υπόγειο του ΡΙΚ ο Λουκάς Χάματσος τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση λέγοντας στον Πίνκι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύριο. Ο Πίνκι ρωτάει “γιατί Λουκά μου, τι θα κάνουμε αύριο;” κι εκείνος χαμογελώντας διαβολικά απαντά “ό,τι κάθε μέρα Πίνκι – θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πίσω το πρωινό”!  Ω ναι, ποιος να το περίμενε πως τελικά ο συμπαθής Λουκάς ήταν το μικρότερο από τα προβλήματα του “Καλή σας μέρα Live” (δεν κατάλαβα την προσθήκη του “Live” σε ένα πρόγραμμα πιο πεθαμένο κι απ’ τον Χέντριξ). Η Αλεξία Καρακάνα ακόμα προσπαθεί να βρει τη θέση της σε ένα είδος που είναι ολοφάνερο πως δεν της ταιριάζει και η ό,τι να’ ναι ομάδα που την πλαισιώνει δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Και το χειρότερο; Δείχνει να το πήραν χαμπάρι και οι τηλεθεατές του ΡΙΚ που είναι πλάσματα της συνήθειας».

MY STYLE ROCKS

Το ανέλπιστο hit της ελληνικής τηλεόρασης που ανήγαγε το ξεκατίνιασμα σε επιστήμη και ανέδειξε το άστρο της Ραμόνας (όχι η «έκανε το αούρτι απόλαυση», η άλλη) ήταν ένας ηχηρός πάτος στην Κύπρο αν και προς το τέλος το κύμα ενθουσιασμού από Ελλάδα έφτασε μέχρι τις εδώ ακτές κι άρχισε να τσιμπάει διψήφια. Ακόμα κι έτσι, αυτή η αποθέωση του κιτς, της κατινιάς και του απόλυτου τίποτα εκτός του ότι δεν είναι επ’ ουδενί πρωτότυπη (χαλόου, Shopping Star) είναι και μια σταθερή υπενθύμιση της trashαδούρας που ευδοκιμεί σε χαλεπούς καιρούς όταν στερεύουν τα ταμεία και η έμπνευση.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Κάποια πράγματα είναι καταδικασμένα από την αρχή. Το «Όλα για σένα» ξεκίνησε με μια επική κόντρα ανάμεσα στην Κωνσταντίνα Ευριπίδου και την αρχισυντάκτρια ΝάταλιΜιχαηλίδου και συνέχισε με χαμηλές πτήσεις στη Nielsen, αλλαγή ώρας, ανακατέματα στο πάνελ (exit Νικόλας enter Κάλια, enter Νικόλας exit Παντελής) και σταθερά χαμηλά νούμερα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της παρουσιάστριας ν’ αντιγράψει την προκάτοχό της σχεδόν σε κάθε τομέα. Κι αυτό ήταν το μοιραίο λάθος της: απορροφημένη απ’ το να κοιτάζει πίσω (ή απέναντι) ξέχασε έναν από τους βασικότερους κανόνες της TV: γιατί να κάτσει κάποιος να δει το κακέκτυπο όταν το πρωτότυπο απέχει μόλις ένα κουμπί στο τηλεκοντρόλ;

TV ONE

Το να πεις ότι το κανάλι της Αρχιεπισκοπής διανύει μια κακή χρονιά είναι σαν να λες ότι την 11η Σεπτεμβρίου έπεσε ένας μαντρότοιχος. Το TV One είναι μια κινούμενη καταστροφή, ένα τηλεοπτικό train wreck, ένα παράδειγμα κακής -έως εγκληματικής- λειτουργίας που πρέπει να διδάσκεται ως cautionary tale σε σχολές media. Μια ματιά μόνο στο τι εγκρίθηκε για φέτος αρκεί για να καταλάβει κι ένα 8χρονο ότι οι άνθρωποι στο τιμόνι του διαδόχου του πάλαι ποτέ κραταιού Mega γνωρίζουν από τηλεόραση όσο κι ο Χριστόφιας από διαχείριση κρίσεων. Θα είναι τυχεροί αν βγάλουν τη χρονιά ως οντότητα (ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει πως θα κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης αν δεν σταματήσει η οικονομική αιμορραγία), ενώ η επιστροφή του καναλιού στο brand του Mega μόλις το τελευταίο αναστηθεί εκ νεκρών, φαίνεται πως αποκτούν βάση, από φήμη μετατράπηκε σε μονόδρομο. Για να δούμε εάν συντελεστεί το θαύμα…

30 ΜΕΡΕΣ & ΑΛΛΑΖΩ

Αμφότερα οι τρανταχτές αποδείξεις ότι πλέον απαιτείται η ψήφιση νόμου που να απαγορεύει σε κυπριακά κανάλια να προτείνουν έστω ριάλιτι πόσο μάλλον να τα υλοποιούν. Σε οποιοδήποτε κανονικό κανάλι αν τολμούσε κάποιος να ψελλίσει καν τα  concept«η Κάλια να περιπλανιέται με backpack» ή «ο Νικόλας σε ριάλιτι μεταμόρφωσης που δεν είναι του Σωτήρα» (έτσι ίσως και να πετύχαινε), θα έτρωγε πόρτα μέχρι κι απ’ το «Αχελώος TV». Εδώ όχι μόνο εγκρίθηκαν, αλλά γυρίστηκαν και προβλήθηκαν – ευτυχώς ,όπως αποδείχθηκε, μόνο ενώπιον των συγγενών των συντελεστών (κι αυτοί μόνο πρώτου βαθμού υποθέτω).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Το είδος που κάποτε κυριαρχούσε στην ελληνική TV είναι πλέον προς εξαφάνιση, αλλά αν οι επιλογές του κοινού είναι το φρικαλέο «Κόκκινο νυφικό», το παγερά αδιάφορο «4ΧΧΧ4» ή η κουρασμένη (και ανέμπνευστα μπολιασμένη με κυπριακούρες) «Μουρμούρα» είναι να το αδικείς; Το μόνο που διασώζεται κάπως είναι το «Σόι σου» αλλά κι αυτό εξορίστηκε στο Σαββατοκύριακο.

STAR ΚΥΠΡΟΣ

Η πάλαι ποτέ «βασίλισσα του κυπριακού trash» ολοκλήρωσε τον κύκλο της ταπεινωμένη και ξεχασμένη από tweets κι ανθρώπους, κι εδώ που τα λέμε, δεν θα λείψει σε κανέναν ένα show που μοναδικό στόχο είχε να ξεφτιλίζει και να ξεφτιλίζεται. Το «Star Κύπρος» δεν διεκδίκησε ποτέ του δάφνες ποιότητας,όμως, φέτος ειδικά είχε τη λέξη «απελπισία» να αναβοσβήνει με νέον στο κούτελο: ανύπαρκτο budget, κακόμοιρες υποψήφιες, αδιάφορη κριτική επιτροπή, φτωχές και θανάσιμα ανιαρές δοκιμασίες και οι πιο αξιολύπητα στημένες κόντρες από την εποχή του Fame Story. Και μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό η προσπάθεια της Ευριπίδου να προσδώσει γκλαμουριά το ίδιο απέλπιδα μ’ εκείνη του νεκροθάφτη που καλείται να σουλουπώσει το θύμα ατυχήματος με καυστική ποτάσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS