CELEBRITIESSHOWBIZΟμάδα ψυχιάτρων βρήκε τον πιο ρεαλιστικό ψυχοπαθή του σινεμά 

Ομάδα ψυχιάτρων βρήκε τον πιο ρεαλιστικό ψυχοπαθή του σινεμά 

Σύμφωνα με ομάδα ψυχιάτρων που επικαλείται το Tech Insider, οι κακοί του σινεμά μπορεί να μην είναι καν ψυχοπαθείς. Η ομάδα των γιατρών αναφέρει πως μια σύντομη και επιφανειακή περιγραφή της ακραίας ψυχοπάθειας κάνει λόγο για ανθρώπους με κρύα καρδιά και ροπή προς τη βία. Οι πλέον ακραίες μορφές ψυχοπάθειας εκδηλώνονται με τους πάσχοντες να σκοτώνουν χωρίς τύψεις και να προκαλούν κακό στα θύματα τους χωρίς σχεδόν κανένα συναίσθημα. Αυτή είναι γνωστή ως «κλασική» ή «ιδιοπαθής» ψυχοπάθεια, αλλά μερικές φορές η διαταραχή είναι πιο συγκεκαλυμμένη και περιορίζεται σε εκδηλώσεις που δεν έχουν καθόλου βία.

Το 2014, ο Βέλγος καθηγητής ψυχιατρικής Samuel Leistedt ήθελε να ανακαλύψει ποιοι κινηματογραφικοί χαρακτήρες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο Leistedt κάλεσε 10 συναδέλφους για να συμβάλλουν στην έρευνα του και μαζί παρακολούθησαν προσεχτικά 400 ταινίες του τελευταίου αιώνα. Όταν η ομάδα ολοκλήρωσε με όλες τις ταινίες, κατέληξε με μια λίστα ευρημάτων στην οποία τελικά υπήρχαν 126 ψυχοπαθητικοί χαρακτήρες, εκ των οποίων οι  105 ήταν άνδρες.

antonΠιο ρεαλιστικός ψυχοπαθής σύμφωνα με την ομάδα είναι ο Anton Chigurh, ο κακός του “Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους”. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Javier Bardem είναι ένας κλασικός ψυχοπαθής, αναφέρει ο Leistedt και οι συνάδελφοί του. Προσεγγίζει τη δολοφονία με μια αλλόκοτη αίσθηση φυσιολογικότητας και εκτελεί ανέκφραστος χωρίς καν να συσπάται το πρόσωπό του.  “Δείχνει να είναι αποτελεσματικά και ανθεκτικά άτρωτος σε οποιαδήποτε μορφή συναισθήματος ή ανθρωπιάς” αναφέρει στην έκθεσή του ο Leistedt”.   Ο δεύτερος στη λίστα των ψυχιάτρων είναι ο χαρακτήρας του Hans Beckert στο γερμανικό φιλμ “Μ” του 1931 που σκηνοθέτησε ο Fritz Lang. Τρίτος στη λίστα είναι Henry Lee Lucas από το “Henry: Portrait of a Serial Killer”, φιλμ του 1990.

Κάποιοι πιο διάσημοι ψυχοπαθείς, όπως ο Patrick Bateman του “American Psycho” ή ο Χάνιμπαλ Λέκτερ στη “Σιωπή των Αμνών” μπορεί να είναι άκρως ψυχαγωγικοί ή τρομακτικοί, αλλά ο Leistedt και η ομάδα του υποστηρίζουν πως τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι αυτά που ταιριάζουν στους ψυχοπαθείς. “Οι περισσότεροι από τους κακοποιούς με ψυχοπάθεια στην λαϊκή λογοτεχνία  και την ποπ κουλτούρα, μοιάζουν με τα διεθνή και καθολικά πρότυπα του αρχέτυπου κακοποιού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS