CELEBRITIESSHOWBIZOpinion: Μήπως έχουμε ψιλοβαρεθεί το Survivor;

Opinion: Μήπως έχουμε ψιλοβαρεθεί το Survivor;

Η φρενίτιδα για το λαοπρόβλητο reality επιβίωσης μέσα σε πέντε, σχεδόν, μήνες αμβλύνθηκε τόσο ώστε να συναγωνίζεται στα ίσια τα ξεφουσκωμένα, πλέον, δικέφαλα του Κωνσταντίνου Βασάλου. Τι συνέβη και το «Survivor» έγινε πιο βαρετό κι από την όγδοη σεζόν της αλήστου μνήμης «Τόλμης & Γοητείας»;

Του Κώστα Μπουρούση

Το «Survivor» είναι ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν. Κι αυτό δεν το μαρτυρούν τόσο τα ποσοστά τηλεθέασης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όσο το γεγονός ότι κάθε συνοικιακό μανάβικο που σέβεται τα τελάρα του έχει, πλέον, σε περίοπτη θέση τις προθήκες του από καρύδες μέχρι coconut-milk. Κάθε τηλεθεατής θέλησε να νιώσει με τον δικό του τρόπο λίγη αύρα Δομινικανής Δημοκρατίας και γι’ αυτό σε κάθε οικογενειακό τραπέζι βρέθηκε μια τόση δα γωνίτσα για τα περίφημα πιτάκια του Ντάνου, τα οποία είναι οι νέες συνταγές της Ρέας (ναι, εκείνης της κλαίουσας μαγείρισσας από το «Big Brother I»). Ωστόσο, μολονότι το reality επιβίωσης μονοπώλησε την ημερήσια διάταξη των Μέσων, συζητήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και δίχασε τις παρέες πιότερο κι από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί συμπτώματα ακατάσχετου χασμουρητού. Λέτε να είναι σημάδι ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει;

 

 

Νικητής με λίστα

Η πρόσφατη 24ωρη ψηφοφορία από την οποία προέκυψε μία κατάταξη των εναπομείναντων παικτών, βάσει της οποίας θα γίνονται πλέον οι αποχωρήσεις, ίσως έπαιξε τον ρόλο της στη μείωση του ενδιαφέροντος – αν και προφανώς έγινε για τον αντίθετο λόγο. Πλέον, οι παίκτες θα οδηγούνται στο συμβούλιο απλώς και μόνο για να ακούσουν με τον χαρακτηριστικό, πιο αργό και ράθυμο κι από το τρέξιμο της Λάουρας, τρόπο του Σάκη Τανιμανίδη ποιος θα πάρει το εισιτήριο της επιστροφής. Έτσι, οι τηλεθεατές έμειναν κοντολογίς με το τηλεκοντρόλ στο χέρι -τουλάχιστον μέχρι τον μεγάλο τελικό. Και μιλάμε για ένα κοινό που θέλει να έχει άποψη ακόμη και για το πόσο θαλασσινό αλάτι βάζει η Ευρυδίκη Βαλαβάνη στο φακόρυζο της ομάδας των «Διασήμων». Πόσο θα αντέξει;

 

Πού είναι η Σόφη ο-έ-ο;

Από την άλλη, οι χαρακτήρες που κατάφεραν να παραμείνουν στο νησί, μοιάζουν αδύναμοι να δημιουργήσουν μία ίντριγκα της προκοπής, ένα πανδαιμόνιο, ένα μαλλιοτράβηγμα που θα συζητηθεί, έστω ένα ειδύλλιο στην παχιά σκιά του κοκοφοίνικα. Πού είναι ο Τσανγκ; Πού είναι η Λαουρίτα; Πού είναι ο Χανταμπάκης και η κλίκα του; Η Ειρήνη -με κατατρέχουν, με εξουσιάζουν, φρικιά και δαίμονες πίσω μου τρέχουν- Παπαδοπούλου; Εντάξει, η λαϊκότητα και το καθάριο κούτελο του Σκιαθίτη Αγγελόπουλου είναι πάντα ένας λόγος να παρακολουθήσεις «Survivor», ωστόσο, ακόμη κι ο άλλοτε αποδιοπομπαίος τράγος μοιάζει πλέον απολύτως ενταγμένος στην καθεστηκυία τάξη των τελευταίων των Δομινικανών. Ο μόνος που προσπαθεί φιλότιμα να σώσει τα προσχήματα είναι ο Κώστας ο Μισθοφόρος, ο οποίος άλλωστε ποτέ του δεν κατάφερε να κρύψει πίσω από την πλούσια γενειάδα του τα σάλια του για το έπαθλο. Όμως, ως γνωστόν, ένας μισθοφόρος δεν φέρνει την άνοιξη.

 

Κωδικός «ζωάρα»

Βεβαίως, πιο σημαντικός παράγοντας γι’ αυτή τη γλυκιά υπνηλία που δημιουργούν πλέον τα τρίωρα επεισόδια του παιχνιδιού είναι η καλοζωία των συμμετεχόντων. Ένας από τους βασικούς λόγους για να παρακολουθήσει κανείς «Survivor» ήταν για να διαπιστώσει πως «υπάρχουν και χειρότερα». Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία άλλωστε χτίστηκαν καριέρες και καριέρες στην τηλεόραση – ε, Ανδρέα Μικρούτσικε; Μπορεί στους πρώτους μήνες της απόβασης στην Καραϊβική «Μαχητές» και «Διάσημοι» να ζορίστηκαν διατροφικά με αποκορύφωμα την λιποθυμία Βασάλου, να έφαγαν την αρμύρα με το κουτάλι της σούπας και να μούσκεψαν τα κουβερτάκια τους από τις τροπικές καταιγίδες, όμως, εδώ και αρκετές εβδομάδες ζουν ζωή χαρισάμενη. Οι νικητές των επάθλων κοιμούνται στα πούπουλα, παρτάρουν σε επαύλεις, ταξιδεύουν με γιοτ, τρώνε σίγουρα καλύτερα από τον μέσο εργαζόμενο πολίτη στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Πώς να ταυτιστεί, πλέον, κανείς μαζί τους; Περνάνε τόσο καλά που όχι τον οίκτο και τη συμπόνια δεν μπορούν να προκαλέσουν, αλλά ξυπνούν χαμερπή αισθήματα φθόνου. Ίσως η παραγωγή θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά να προσθέσει κι έναν νέο χαρακτήρα, εκείνο του μπάτλερ των παικτών, μήπως κι ανακατέψει λίγο τη σούπα.

 

Κορμί κι αλάτι

Ακόμη και το δωρεάν οφθαλμόλουτρο που προσέφερε στα πρώτα επεισόδιά του στο «Survivor», πλέον, τείνει να εξελιχθεί σε ντοκιμαντέρ του National Geographic για την απώλεια μυϊκού ιστού σε δώδεκα απλά βήματα. Τα σφριγηλά, ρωμαλέα, σέξι σώματα των παικτών έχουν πάρει καταφανώς την κατηφόρα. Και μπορεί το six-pack να αχνοφαίνεται ακόμη και κάτω από τη δασύτριχη κοιλιακή χώρα του Γιώργου Χρανιώτη, όμως, άπαντες οι παίκτες μοιάζουν σαν κάποιος να τους έβαλε σε λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο και να έχουν βγει τρία νούμερα μικρότεροι -ποιος δεν το έχει πάθει με το αγαπημένο του μαλλινάκι που μυρίζει μανούλα; Το αποτέλεσμα της μακράς παραμονής τους στο νησί σίγουρα δεν είναι θελκτικό. Μάλλον, αποκαρδιωτικό θα το έλεγε κανείς, εκτός κι αν μιλάμε για κανένα δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη που έχει θέμα τις «πλαδαρές γκόμενες», αλλά όχι με τους σκελετούς – της ντουλάπας του ή έστω του «Survivor». Επιπλέον, τα οπίσθια του Γιάννη Σπαλιάρα, ο οποίος συχνά-πυκνά λιάζεται γυμνός έχουν γίνει πιο προβλέψιμα κι από τη σεξουαλική ζωή ενός μέσου ζευγαριού με επτά χρόνια γάμου στην καμπούρα της λίμπιντό του.

Το κλωτσάς το τόπι;

Τα παιχνίδια για το έπαθλο ή την ασυλία φαίνεται πως κι αυτά από την πλευρά τους δεν είναι πια αρκετά για να εξάψουν την περιέργεια του κοινού ή να διεγείρουν αισθήματα φανατισμού. Οι παίκτες, η αλήθεια είναι πως, τα έχουν κάνει όλα. Ζαλώθηκαν κάρα, ανέβηκαν σε τροχαλίες, έπαιξαν μπόουλινγκ στην αμμουδιά, σύρθηκαν στις παραλίες, γλίστρησαν σε νεροτσουλήθρες, έφτιαξαν παζλ και κατασκευές με τουβλάκια που θα ζήλευε κάθε μαθητής προνηπίου. Το ίδιο μοτίβο επιστρέφει ξανά και ξανά. Ο Ντάνος ορμά στην αρένα σαν πεινασμένος κροκόδειλος και «κερδάει» πάντα, ο Μάριος-Πρίαμος καταστρώνει σχέδια να κατατροπώσει τη νέμεσή του αλλά εις μάτην, ο Βασάλος παραμένει ο άμπαλος Βασάλος που αγαπήσαμε κι η Σάρα λυσσομανά με την Εύρυ -πολύ αθλητικά κορίτσια που θα ‘λεγε κι ο Σάκης ο Τανιμανίδης- αν και πέρα από αντίπαλες παραμένουν δυο αγαπημένες, επιστήθιες φίλες – μιλάμε για βαθύ ξενέρωμα. Από την αρχή, κάποιοι είχαν επισημάνει τις ομοιότητες των πολυθρύλητων δοκιμασιών με τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα», θέλοντας να καταδείξουν το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, το οποίο δεν ανεβαίνει με καμία κυβέρνηση.

Όπως, για κανένα λόγο, δεν λέει να ολοκληρωθεί αυτή η τηλεοπτική περιπέτεια στη μακρινή Καραϊβική. Η μακρόσυρτη διάρκεια του reality επιβίωσης που ανταγωνίζεται στα ίσα τα ομηρικά έπη ίσως έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της στην κόπωση του τηλεοπτικού κοινού. Αλλά τι σημασία έχει αυτό όταν οι χορηγοί στριμώχνονται για μια τοποθέτηση προϊόντος στο «Survivor»; Πλέον, ο κίνδυνος ακόμη κι η Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια -με τη βοήθεια του σταυροκοπήματος του Ντάνου φυσικά- και το παιχνίδι να συνεχίσει να προβάλλεται μοιάζει πιο υπαρκτός παρά ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS