GOOD LIFEΑποτοξίνωση τώρα: Ο σωστός τρόπος για να «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας

Αποτοξίνωση τώρα: Ο σωστός τρόπος για να «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας

Μιλάμε για αποτοξίνωση, ξέρουμε όμως τι ακριβώς σημαίνει και προπαντός ποιος είναι ο σωστός τρόπος να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από όλες τις τοξίνες και τα βλαβερά που μαζεύει, κυρίως από τον τρόπο ζωής μας;

Τρεις ειδικοί, ένας γιατρός, μια διατροφολόγος και μια δημοσιογράφος μάς δίνουν πολύτιμες συμβουλές για να πετύχουμε τον «ιερό» μας σκοπό!

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
με τον ΔΡΑ Γιώργο Ποταμίτη γαστρεντερολόγο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα στην κουλτούρα των Κυπρίων, σε περιόδους γιορτών, είναι να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα πλούσια τραπέζια. Είναι στις συνήθειές μας, φιλοξενώντας φίλους ή με την ευκαιρία διαφόρων γεγονότων να ετοιμάζουμε μενού, τα οποία δυστυχώς είναι πλούσια σε ποσότητα και είδος. Πολλές φορές μάλιστα, γίνονται τέτοιοι συνδυασμοί που στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα τα οποία έχουν διάφορες παθήσεις, όπως χρόνια γαστρίτιδα, ευερέθιστο έντερο, χολοκυστοπάθεια ή και πιο σοβαρές παθήσεις, υποφέρουν αφού οι συνδυασμοί αυτοί προκαλούνέξαρσητων συμπτωμάτων.

Όλα τα συμπτώματα

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά τη λανθασμένη διατροφή παρουσιάζουν διαταραχές κενώσεων, πόνους στην κοιλιά, τάση για εμετό και πολλές φορές μάλιστα είναι τόσο έντονα τα συμπτώματα, που χαλούν και τη διάθεσή τους και την εορταστική ατμόσφαιρα. Ακόμη όμως και σε υγιή άτομα, λόγω του ότι ακριβώς οι συνδυασμοί αυτοί είναι τέτοιοι που δεν τους αντέχει το στομάχι και το γαστρεντερικό τους σύστημα, παρουσιάζεται δυσπεψία. Εμφανίζουν δηλαδή μετά το φαγητό επιγαστρικό βάρος. Αυτή όμως είναι μια λανθασμένη νοοτροπία που δυστυχώς την έχουμε πολλοί Κύπριοι.

Χρόνιες παθήσεις
Για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν χρόνια πάθηση να φροντίσουν έγκαιρα να πάρουν φάρμακα για να προστατεύσουν το στομάχι τους. Φάρμακα, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν προληπτικά για να αποτρέψουν την εμφάνιση δυσπεπτικών προβλημάτων ή την εμφάνιση μιας κρίσης γαστρίτιδας.
Ακόμα όμως και μετά από ένα βαρύ γεύμα ή δείπνο, μπορούν να καταφεύγουνσε φάρμακα. Επίσης, η χρήση φαρμάκων μπορεί να τους βοηθήσεινα απαλλαγούν από την οξεία διάταση (φούσκωμα της κοιλιάς,όπως συνηθίζει να τη λέει ο κόσμος), τα έντονα δυσπεπτικά προβλήματα και εν πάση περιπτώσει να αποκαταστήσει την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού πιο γρήγορα.

Μειωμένα περιστατικά

Βλέποντας πώς εξελίσσονται οι συνήθειες του Κύπριου, μέσα από την ενημέρωση και τα μηνύματα που προσπαθούν οι ειδικοί να μεταδώσουν και κυρίως επειδή υπάρχει η τάση,κυρίως μεταξύ των νέων, για υγιεινή διατροφή η οποία ακολουθείται και σαν πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, ο αριθμός πλέον τέτοιων περιστατικών έχει μειωθεί. Υπάρχουν, βέβαια και οι φανατικοί παραδοσιακοί που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα βαριά φαγητά, έστω κι αν έχουν ψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκερίδια κ.ά.

Μετά το μεγάλο φαγοπότι

Μετά από την εορταστική περίοδο που ο οργανισμός έχει φορτωθεί σε λιπαρά και άλλα βλαβερά φαγητά, που σε άλλες περιόδουςοι περισσότεροι δεν το συνηθίζουν τόσο πολύ, η καλύτερη λύση είναι να ακολουθηθεί μια διατροφή, η οποία θα τους απομακρύνει από τα λιπαρά φαγητά. Να καταναλώνουν δηλαδή φαγητά πιο εύπεπτα, να κάνουν σωστούς συνδυασμούς, π.χ. ψάρι με βραστά χόρτα και κρέας χωρίς λίπος με σαλάτα.Καλό είναι επίσης να περιοριστούν σε ένα κύριο φαγητό χωρίς να καταφεύγουν σε βαρύ δείπνο, ανάλογα με τις συνήθειες και το πρόγραμμα της ημέρας. Επειδή γίνεται μια διακοπή από το γυμναστήριο, εξαιτίας των γιορτών και των διαφόρων υποχρεώσεων, θα βοηθήσουν την υγεία τους αν επιστρέψουν σε ό,τι έκαναν εμπλουτίζοντας τον οργανισμό τους με φρούτα και λαχανικά.

Σωστό πρόγραμμα και προβιοτικά
Όσοι είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος,βγαίνοντας από το συνηθισμένο τους πρόγραμμα,να το αποφύγουν για κάποιο διάστημα ή τουλάχιστον να περιοριστούν το πολύ σε ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα.
Η λήψη προβιοτικών είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποκαταστήσει το γαστρεντερικό σύστημα, με δεδομένο ότι τα φαγητά της κατάχρησης δεν είναι προβιοτικά, δεν προάγουν δηλαδή το καλό περιβάλλον του εντέρου, αντίθετα το καταστρέφουν. Λαμβάνοντας προβιοτικά, μετάτην περίοδο της κραιπάλης, η κατάσταση της υγείας μπορεί να αποκατασταθεί.
Τα προβιοτικά, είναι κατάλληλα για άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διαφορετικά χωρίς τη χρήση τους μπαίνουν σε μια κρίση του προβλήματος, η οποία παρατείνεται.
Στα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηχρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να είναι κάτω από θεραπεία και είναι καλό στη συνέχεια να προσαρμοστούν σε ένα διαιτολόγιο, το οποίο να είναι τέτοιο, ώστε να αποτρέπει τις κρίσεις παλινδρόμησης.
Η συνήθεια να καταλήγουν στο κρεβάτιμετά από μεγάλη κατανάλωση φαγητού ή ποτού, που έχουν μερικοί,είναι από όλες τις απόψεις λανθασμένη. Η κακή αυτή συνήθεια κάποιων ατόμων με παλινδρόμηση θα έχει ως αποτέλεσματα έντονα συμπτώματα.Αλλά ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα παλινδρόμησης, μπορεί να παρουσιάσουν αναγωγές ή δυσπεπτικά προβλήματα.

Ο ρόλος των καλών μικροβίων
Είναι σημαντικό μετά την πολυμερή πολυφαγία, τις μέρες των γιορτών,να πάρουμε διαιτητικά μέτρα επανόδου σε μια υγιεινή διατροφή και επίσης να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα που μπορεί να μας βοηθήσουν.
Τα προβιοτικά είναι έτοιμα καλά μικρόβια, τα οποία παίρνει κανείς για να ενισχύει το περιβάλλον του γαστρεντερικού σωλήνα και στη συνέχεια τη διεργασία πέψης και άμυνας του οργανισμού. Τα προβιοτικά είναι φαγητά, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη καλών μικροβίων.

ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

με τη δρα Ελένη Π. Ανδρέου

DProf, RD, LD κλινική διαιτολόγο
Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες από το σώμα μας μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση). Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Περιορίστε τη ζάχαρη

Η κλινική διαιτολογία θεωρεί ότι «δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε μια και καλή τη ζάχαρη από τη διατροφή μας». Σταδιακές αλλαγές στον τρόπο που τρώμε μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε σημαντικά την ανάγκη μας για ζάχαρη.

Οφέλη από τη μείωσή της
•Μετριάζοντας την ποσότητα που καταναλώνουμε, ξεφεύγουμε αρχικά την περίσσεια των απλών σακχάρων, που προσθέτουν κενές θερμίδες στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας.
•H αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, λόγω της υπερκατανάλωσης απλών σακχάρων, οδηγεί σε αύξηση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την αποθήκευση λίπους.
•Μελέτες αναφέρουν πως η κατανάλωση απλών σακχάρων, όπως η ζάχαρη, προάγουν τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.
•H αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης επιφέρει και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυξημένων τριγλυκεριδίων, ινσουλινοαντίστασης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
•Η ζάχαρη έχει εθιστική δράση. Καθώς προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, συχνά οδηγεί σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας και σε έναν φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης ζάχαρης.

Απαλλαγείτε από τη γλυκιά «αμαρτία»
Έξι τρόποι για να καταφέρετε να αποτοξινωθείτε μια για πάντα από τη ζάχαρη.

1. Βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος με μια φυσική επιθυμία για γλυκές τροφές. Έτσι, αν δεν αντέχουμε να πίνουμε τον καφέ μας χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να επιλέξουμε υποκατάστατα της ζάχαρης όπως τη στεβια ή ασπαρτάμη ή ασεσουλφάμη. Τα φύλλα του φυτού της στέβιας είναι εξαιρετικά πλούσια σε γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πολύ πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη χωρίς θερμίδες.

2.Προσθέστε κανέλα
Αν προσθέσουμε κανέλα στη διατροφή μας, θα έχουμε λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό. Η κανέλα συμβάλλει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκές τροφές. Ένα κουταλάκι κανέλα στον πρωινό καφέ ή τσάι, σας δίνει ιδιαίτερη γεύση.

3.Μη φοβάστε να συνδυάσετε υδατάνθρακες με πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, έτσι είναι καλό να τις συνδυάζουμε με γλυκές τροφές, ώστε να αποφεύγουμε τις απότομες διακυμάνσεις. Αν τρώμε για σνακ ένα μήλο (υδατάνθρακας), μπορούμε να καταναλώσουμε επιπλέον και μια μικρή μερίδα ξηρούς καρπούς (πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά). Μια μερίδα ή ένα ισοδύναμο ξηρών καρπών είναι 6 αμύγδαλα ή 2καρύδια ή 6 κάσιους ή 1 κουταλιά πασατέμπο ή 10 φιστίκια. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μάς χορταίνουν πολύ ευκολότερα από ότι οι γλυκές τροφές.

4. Η δύναμη των φρούτων
Όταν νιώθουμε μεγάλη επιθυμία για κάτι γλυκό, αντί να καταφύγουμε σε επιλογές που περιέχουν ζάχαρη, μπορούμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας με άλλους τρόπους. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε φρούτα, όπως η μπανάνα, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, τα σταφύλια και τα ώριμα βερίκοκα, τα παστά φρούτα τα οποία μας αφήνουν μια γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε επίσης να βάλετε ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια στην κατάψυξη- είναι μια ωραία επιλογή για γλυκό. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, καθυστερούν την πέψη και συγκρατούν τα επίπεδα σακχάρου σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το χυμό φρούτων.

5. Η κρυμμένη ζάχαρη
Ζάχαρη δεν είναι μόνο η κρυσταλλική μορφή της που προσθέτουμε στον καφέ ή τα γλυκά. Ζάχαρη υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων. Στις ετικέτες των τροφίμων τη βρίσκουμε «μεταμφιεσμένη» με ένα σωρό περίεργα ονόματα, που όλα όμως είναι συνώνυμα της ζάχαρης. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 10% των ημερήσιων θερμίδων από ζάχαρη την ημέρα ή πάνω από 10-12 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα.Η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως: Γαλακτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, εκχύλισμα βύνης, ζάχαρη άχνη, ινβερτοσάκχαρο, ισογλυκόζη, καστανή ζάχαρη, λακτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσα, μέλι, νέκταρ αγκάβε, πετιμέζι, σακχαρόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι ή χυμός ζαχαροκάλαμου, σιρόπι καστανής ζάχαρης, σιρόπι ρυζιού, σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού, τροποποιημένο άμυλο, φρουκτόζη.

6. Το τρίο του πιάτου της διατροφής
Για να συνθέσουμε τα τρία κυρίως γεύματα της ημέρας, επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (το ¼ του πιάτου γεμάτο με ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτα ή ψωμί) και πρωτεΐνες (το άλλο ¼ του πιάτου γεμάτο από κοτόπουλο ή ψάρι ή τυρί ή όσπρια) και τα συνοδεύουμε με φρούτα και λαχανικά (το ήμισυ του πιάτου μας). Έτσι, καταφέρνουμε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά, να μειώσουμε τογλυκαιμικό δείκτη του κάθε γεύματος, να αποφύγουμε τις λιγούρες για κάτι γλυκό και να προσλάβουμε το πολύτιμο αμινοξύ τρυπτοφάνη, που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με την καλή διάθεση.

Απεξαρτηθείτε
Το σώμα μας χρειάζεται να εκπαιδευτεί στην αλλαγή. Αν, για παράδειγμα, για 10 ημέρες πίνουμε τον καφέ μας με 1 κουταλάκι ζάχαρη αντί για 4, στην ενδέκατη ημέρα θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με 2 κουταλάκια. Η απεξάρτηση από τη ζάχαρη δεν είναι εύκολη και θέλει το χρόνο της. Άλλωστε, η απόλαυση του φαγητού έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Αρκούν μικρές αλλαγές κάθε εβδομάδα. Αν κάνουμε το ένα βήμα, τότε προχωράμε στο επόμενο. Η αλλαγή πρέπει να είναι εφικτή και τα οφέλη αξίζουν τον κόπο. Και να θυμάστε, χρειάζεται να επαναλάβουμε μια αλλαγή για τουλάχιστο 21 φορές /μέρες για να μπορέσει να γίνει μια καινούρια δική μας συνήθεια.

Γλυκιά γεύση χωρίς τύψεις
Αν για οποιουσδήποτε λόγους έχουμε αποφασίσει να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε, δεν υπάρχει λόγος να απαρνηθούμε για πάντα τη γλυκιά γεύση. Στην αγορά κυκλοφορούν φυσικά ή τεχνητά υποκατάστατα ή αλλιώς γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προσπάθειά μας αυτή. Τι κερδίζουμε, όμως, καταναλώνοντάς τα; Γλιτώνουμε σημαντικό αριθμό κενών θερμίδων, ενώ καταφέρνουμε να διατηρήσουμε χαμηλό το γλυκαιμικό δείκτη των γευμάτων μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή ινσουλίνης και άρα η λιποαποθήκευση.

Σημαντικές αναλογίες

•1 ποτήρι συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού (200 ml)-Τα απλά σάκχαρα που περιέχει ισοδυναμούν με 4½ κουταλάκια ζάχαρη.
•1 μερίδα δημητριακών (40γρ.)- Περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, ίσα με 2 κουταλάκια ζάχαρη.
•3 φέτες συσκευασμένο ψωμί- Περιέχουν τουλάχιστον 7γρ. απλών σακχάρων, που ισοδυναμούν με 1½ κουταλάκι ζάχαρη.
•1 μερίδα κέτσαπ (15γρ.)- Περιέχει 1 κουταλάκι ζάχαρη.
•3 μπισκότα τύπου, απλά- Περιέχουν 10γρ. απλών σακχάρων, δηλαδή περίπου 2 γεμάτα κουταλάκια ζάχαρη. Αν μάλιστα επιλέξουμε αυτά με τη σοκολάτα, το περιεχόμενο 3 μπισκότων σε σάκχαρα ανεβαίνει στα 13γρ.
•½ σοκολάτα (50γρ.)- Περιέχει 25γρ. απλών σακχάρων, με άλλα λόγια 5 κουταλάκια ζάχαρη.
•1 μπάρα δημητριακών- Περιέχει 5- 10γρ. απλών σακχάρων ανά μπάρα, δηλαδή 1-2 κουταλάκια ζάχαρη.

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

με τη Λένα Τσουκαλά

Από όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται να προσλάβει ο άνθρωπος σε καθημερινή βάση για να καλύπτει τις ανάγκες του και να προστατεύει τον οργανισμό του, υπάρχουν μερικές που δρουν μεταξύ άλλων και στο δέρμα με πολύ καλά αποτελέσματα στην αποτοξίνωση, την προστασία, επούλωση και ανάπλασή του.

Αποτοξίνωση του δέρματος, δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ότι το δέρμα δέχεται καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό ρύπων της ατμόσφαιρας που περιέχει βαρέα μέταλλα, τοξικές ουσίες από τον αέρα, μικρόβια και μικροοργανισμούς από το νερό, αλλά και τη βλαβερή επίδραση του ήλιου. Τα καλλυντικά επίσης, ευθύνονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό για τη μόλυνση του δέρματος με χημικές ουσίες. Γι’ αυτό λοιπόν, ο καθαρισμός του δέρματος με ειδικά καλλυντικά (κρέμες, σαπούνια, scrub και μάσκες ομορφιάς) που περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες  αλλά και η τοπική εφαρμογή τους απευθείας στο δέρμα, μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας στην «αποτοξίνωσή» του από όλες αυτές τις τοξικές και χημικές ουσίες.

Βιταμίνη Α: Βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος, την ανάπτυξη των νεκρών – γερασμένων κυττάρων της επιδερμίδας και βοηθά στην κερατινοποίησή του. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τοπικά, να λαμβάνεται και από το στόμα.

Ρετιναλδεΰδη: Είναι πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α, ομαλοποιεί και επανορθώνει το διαταραγμένο φραγμό του δέρματος που διαταράσσεται από τον ήλιο, τον ψυχρό αέρα και τα «σκληρά» καλλυντικά, καθώς επίσης επαναρυθμίζει το Ph του.

Τρετινοΐνη και ισοτρετινοΐνη: Είναι παράγωγα της βιταμίνης Α. Η τρετινοΐνη (ρετινοϊκό οξύ) θεωρείται φάρμακο κατά της φωτογήρανσης και της ακμής και βοηθά στη λείανση των μικρών λεπτών ρυτίδων. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση των λιπών του και των φυσιολογικών μεμβρανών του δέρματος.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Χρησιμοποιείται τοπικά ως μαλακτικό – επουλωτικό του δέρματος, αλλά και από το στόμα για την επανέκφυση των τριχών.

Βιταμίνη Ε: Μειώνει τις φωτοβλάβες και τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος γιατί είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτική. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση των λιπών και των μεμβρανών του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τοπικά, να λαμβάνεται και από το στόμα.

Βιταμίνη C: Παρότι είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτική βιταμίνη, οξειδώνεται η ίδια από τον αέρα και το φως και δεν ενδείκνυται για εξωτερική δράση, μόνο για πρόσληψη με την τροφή. Ορισμένα παράγωγά της όπως το παλμιτικό ασκορβίλιο, το μαγνήσιο – φωσφορικό ασκορβίλιο, το άνυδρο σύμπλεγμα βιταμίνης C δημιουργήθηκαν σαν συστατικά καλλυντικών και χρησιμοποιούνται τοπικά. Η βιταμίνη αυτή και τα παράγωγά της ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου του δέρματος, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση και δρουν αναπλαστικά, αντιγηραντικά, αντιοξειδωτικά.

 

Επαγγελματική συμβουλή

Η επαγγελματίας αισθητικός σας μπορεί να σας συστήσει κατάλληλα σκευάσματα που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες, ανάλογα με τον τύπο και το πρόβλημα του δέρματός σας. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δρουν «αποτοξινωτικά» ακόμα και για το δέρμα!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS