GOOD LIFEΣώστε το γάμο σας με… ραντεβού!

Σώστε το γάμο σας με… ραντεβού!

Ο χρόνος που περνούν οι δύο σύντροφοι έξω μαζί, ενισχύει το ρομαντισμό και το δέσιμο και έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μακριά από περιορισμούς.

Δεν είναι αστείο, αντίθετα. Γιατί το να κλείνεις ραντεβού με τον ή την σύζυγό σου, μακριά από τους περιορισμούς του σπιτιού και των παιδιών, θα συμβάλει στη διάρκεια της σχέσης που ποτέ δεν πρέπει να πάψει να είναι και ερωτική.

Μια από τις πιο συχνές συμβουλές που δίνουμε στα παντρεμένα ζευγάρια είναι να διεκδικούν τον κοινό τους χρόνο, να επενδύουν σε δραστηριότητες που αφορούν τους συντρόφους κατά αποκλειστικότητα και πιο συγκεκριμένα να βγαίνουν ραντεβού, το γνωστό «date night».

Ο λόγος λίγο – πολύ αυτονόητος: Ο χρόνος που περνούν οι δύο σύντροφοι έξω μαζί ενισχύει το ρομαντισμό και το δέσιμο, τους προσφέρει την ευκαιρία να μιλήσουν μακριά από τους περιορισμούς του σπιτιού και των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν τη δέσμευση και την πρόθεσή τους να βάλουν τη σχέση ως προτεραιότητα.

Μεγάλη έρευνα
Μια μεγάλη έρευνα επιβεβαιώνει την ιδέα αυτή, υποστηρίζοντας πως τα παντρεμένα ζευγάρια που βγαίνουν ραντεβού μια φορά το μήνα έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν! Η έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κερδίζοντας την προσοχή του Τύπου, με τα αποτελέσματα να αναπαράγονται από τις πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες του εξωτερικού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπειρική μελέτη που έγινε ποτέ, αναφορικά με το κατά πόσον ο χρόνος που περνά ένα ζευγάρι κατά αποκλειστικότητα επηρεάζει την ποιότητα και τη σταθερότητα του γάμου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα, 9969 ζευγαριών στην Αγγλία, που παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο δέκα ετών.

Όλα τα ζευγάρια είχαν παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 2000 – 2001 και οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τις μητέρες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν τα παιδιά ήταν εννιά μηνών, τριών, πέντε, επτά και έντεκα ετών.

Σκοπός ήταν να εξετάσουν τι συνέβαινε στα ζευγάρια κατά το πρώτο και το τελευταίο «κύμα» συνεντεύξεων, με ερωτήσεις όπως «πόσο συχνά βγαίνετε έξω σαν ζευγάρι». Άλλες παράμετροι που προσμετρήθηκαν ήταν το κατά πόσο οι γυναίκες αυτές ήταν παντρεμένες ή αν συμβίωναν, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο καθώς και το πώς αξιολογούσαν την ποιότητα της σχέσης τους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον αφού δείχνουν πως κυρίαρχο ρόλο στη σταθερότητα και στην ποιότητα της σχέσης παίζει ο γάμος. Με άλλα λόγια τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν σαφώς λιγότερες πιθανότητες (κατά 57%!) να χωρίσουν, από τα ζευγάρια που συμβίωναν.
Επίσης, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από τριάντα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τις νεότερες γυναίκες.

Το ίδιο οι ισχύει και για τις γυναίκες ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Η θετική επίδραση των ραντεβού φάνηκε να ισχύει μόνο για τα παντρεμένα ζευγάρια, ενώ η επίδραση αποδυναμωνόταν για τα ζευγάρια που συμβίωναν.

Φροντίστε τη σχέση σας
Τέλος, παρατηρήθηκε πως τα ζευγάρια που είχαν καλύτερη ποιότητα σχέσης ήταν πιο πιθανό να βγαίνουν μηνιαία ραντεβού ενώ τα ζευγάρια που δήλωναν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους ήταν πιο πιθανό να βγαίνουν σπάνια ή ποτέ. Αυτό μας προσδιορίζει και την αλληλεπιδραστική σχέση ποιότητας και κοινού χρόνου.

Δηλαδή, τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα με τη σχέση τους τείνουν να τη «φροντίζουν» περισσότερο διεκδικώντας χρόνο με τον/την σύντροφό τους και παράλληλα τα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στη σχέση τους αντλούν και μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή.

Γιατί θα πρέπει ο κοινός χρόνος να είναι χωρίς παιδιά;
Ο χρόνος που περνάμε σαν οικογένεια έχει διαφορετική σημασία από το χρόνο που περνάμε σαν ζευγάρι. Βγαίνοντας έξω μαζί ένα βράδυ, δίνει στους συντρόφους την ευκαιρία να επικεντρωθούν ο ένας στον άλλον, να συνδεθούν και να θυμηθούν πως μοιράζονται και άλλα πράγματα πέρα από τα παιδιά τους.

Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά κάποια στιγμή θα φύγουν από το σπίτι, ενώ οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να είναι μαζί σε όλη την πορεία της ζωής τους.

Το κατά πόσον αυτό θα έχει τη μορφή «καταδίκης» ή αν θα αποτελέσει μια ουσιαστική και ευχάριστη επιλογή ζωής, συνήθως εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης και την ικανοποίηση που οι σύντροφοι λαμβάνουν από αυτή.

Τι ορίζει την ποιότητα της σχέσης
Οι τρεις βασικοί άξονες της σχέσης είναι η επικοινωνία, η ψυχική επαφή και η σεξουαλική ζωή. Από εκεί και μετά βέβαια, ο καθένας από εμάς προσδιορίζει την ποιότητα της σχέσης του διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε πως σημαντικό είναι να νιώθει κανείς πως ο σύντροφός του είναι ευαίσθητος και επιγνωσιακός ως προς τις ανάγκες του.

Πως θα βοηθήσει το ραντεβού στην ποιότητα της σχέσης;
Οι καθημερινές είναι συνήθως γεμάτες με επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις και με ευθύνες που αφορούν στη φροντίδα των παιδιών. Κάπου εκεί το ζευγάρι χάνει τον προσανατολισμό του προς τη σχέση και λειτουργεί περισσότερο σαν ένας συνεταιρισμός που επικοινωνεί μόνο ως προς τα διαδικαστικά.

Η ιδέα του ραντεβού είναι να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα απέξω και να μιλήσουμε για εμάς, τα θέλω μας, τις ανάγκες μας. Ακόμα και το να βάλουμε τα καλά μας ρούχα, όπως τότε, στην αρχή, να θέλουμε να αρέσουμε στον άλλον, να του δώσουμε προσοχή και να υπενθυμίσουμε σε εμάς αλλά και στον σύντροφο ότι συνεχίζει να είναι η επιλογή μας.

Η επιλογή είναι μόνο να βγούμε έξω;
Το ραντεβού έχει περισσότερο την έννοια του κοινού χρόνου χωρίς παρεμβάσεις και παρουσία τρίτων. Το αν θα είναι δείπνο σε ακριβό εστιατόριο ή μια παρτίδα τάβλι στο καφενείο της γειτονιάς είναι δευτερεύον.

Το ραντεβού μπορεί να είναι ακόμα και στο σπίτι αφού κοιμηθούν τα παιδιά, να χαμηλώσετε τα φώτα και να καθίσετε αγκαλιά με ένα ποτήρι κρασί, μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο ή σε μια συναυλία, μπορεί να είναι οτιδήποτε σας αρέσει να κάνετε, φτάνει να το κάνετε… μαζί!

Αν η ποιότητα της σχέσης έχει φθαρεί, θα τη σώσει το ραντεβού;
Ίσως! Μπορεί να είναι απλά η αρχή μιας προσπάθειας, είναι όμως σίγουρα μια προσπάθεια που αξίζει να κάνετε. Από εκεί και μετά, αν αυτό δεν επαρκεί, μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Mε τη ΘΕΚΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ψυχολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS