NEWSCovid-19: Αστικοί μύθοι, fake news και θεωρίες συνομωσίας

Covid-19: Αστικοί μύθοι, fake news και θεωρίες συνομωσίας

Ο νέος, φονικός κορωνοϊός COVΙD-19, είναι μια τιμωρία του Θεού / ένα βιολογικό όπλο των Κινέζων / μια επινόηση των Αμερικανών Δημοκρατικών και του σιωνιστικού λόμπι. Επίσης, θεραπεύεται με τον ήλιο. Ή με αλατόνερο και ξύδι. Τι, όχι;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

Σκοτεινές προφητείες, δαιδαλώδεις ιστορίες συνωμοσίας και πειραματικά, «θαυματουργά» γιατροσόφια για τον κορωνοϊό, σαρώνουν τα social media, πιο γρήγορα και από φωτιά σε ξερόκλαδα – για την ακρίβεια, το μόνο που συναγωνίζεται την ταχύτητα διάδοσης του COVID-19, είναι τα fake news που τον συνοδεύουν. Απιθανότητες που όλοι -ακόμα και άνθρωποι σοβαροί, εχέφρονες, μορφωμένοι- είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ή να αναπαράξουν. Γιατί άραγε; «Από αφέλεια και άγνοια» είναι ασφαλώς μια εξήγηση, όπως και ο εντυπωσιασμός, η επιβράβευση, η φήμη, μερικά παραπάνω likes ή retweets.

Ο σημαντικότερος λόγος όμως είναι -σύμφωνα με τον Dr Daniel Jolley (ψυχολόγο και λέκτορα ψυχολογίας στο Northumbria University με ειδίκευση στη μελέτη θεωριών συνωμοσίας)- η βαθιά, αταβιστική, ανθρώπινη ανάγκη κατανόησης ενός «εχθρικού» περιβάλλοντος και αποτροπής του κινδύνου.«Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν μια άκρη στα συμβάντα, στα οποία υπάρχει σύγχυση. Επί της ουσίας, κατηγορούν μια ομάδα συνωμοτών για να μπορέσουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει», εξηγεί ο Dr Jolley.

ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Τα συνωμοσιολογικά σενάρια που συνδέονται με την εμφάνιση COVID-19 είναι στην κυριολεξία αναρίθμητα και ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση εκείνου που τα εκπονεί. Π.χ. στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, κάποιοι ισλαμιστές κληρικοί υποστήριξαν πως η επιδημία ήταν η «θεϊκή τιμωρία» της Κίνας για την εθνοκάθαρση της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων (!). Στο Ιράκ, ένας πολιτικός σχολιαστής διαδίδει πως η επιδημία είναι μια αμερικανο-εβραϊκή συνωμοσία για να αποδεκατιστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Ομοίως, στη Ρωσία και το Ιράν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η άποψη πως η επιδημία είναι μια «επίθεση» των ΗΠΑ με βιολογικά όπλα.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, υποστηρίζεται σθεναρά -κυρίως από δεξιούς συνωμοσιολόγους- πως ο κορωνοϊός συνδέεται με το κινέζικο τεχνολογικό δίκτυο 5G ή με τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, και πως το εμβόλιο για τη θεραπεία του υπάρχει, ήδη, αλλά αποκρύπτεται «μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος» (;) – (Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε στα social media και φωτογραφία ενός βαγονιού με τη σήμανση «COVID-19», που άφηνε να εννοηθεί πως ο ιός ήταν κατασκευασμένος και μεταφερόταν με τρένο – όσοι ερευνούν πιθανά hoaxes, απέδειξαν, ωστόσο, πως η σήμανση στην εν λόγω φωτογραφία ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας).

Πριν λίγο καιρό, η εφημερίδα «Washington Times», δημοσίευσε άρθρο το οποίο υποστήριζε πως ο κορωνοϊός είναι ένα κινέζικο βιολογικό όπλο που κλάπηκε ή διέρρευσε μετά από κάποιου είδους «ατύχημα» από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan – ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με στρατιωτικές εφαρμογές. Πιο φιλόδοξη είναι η θεωρία πως ο ιός κλάπηκε από το National Microbiology Laboratory (ΝΜL) στον Καναδά (σ.σ. ένα εξουσιοδοτημένο εργαστήριο έρευνας των άκρως θανατηφόρων νοσημάτων) και από εκεί μεταφέρθηκε στην Κίνα ή πως η κυκλοφορία του ήταν προσχεδιασμένη, γιατί το εμβόλιο (που, εννοείται πως υπάρχει και φυλάσσεται καλά) θα αποφέρει τεράστια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρίες…

ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΕΣ OI ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ…
Λιγότερες από τα fake news, αλλά ενίοτε πιο τρομακτικές, οι προφητείες συνδέουν την εμφάνιση του κορωνοϊού με κάποιο σκοτεινό, συμπαντικό σχέδιο.

α) Ο κορωνοϊός «ανιχνεύεται» στις προφητείες του Νοστράδαμου. Και του Κοσμά του Αιτωλού.
Ο Νοστράδαμος, ο σκοτεινός προφήτης είχε -σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Express»- προβλέψει σαφώς την «επέλαση» του κορωνοϊού. Ειδικότερα, στο περίφημο βιβλίο του «Οι Προφητείες», το 1555, έκανε αναφορά σε «σκάφη που θα ανεμοδέρνονται ανάμεσα στους Λατίνους, κρύο, πείνα και κύματα, όχι μακριά από τον Τίβερη, η γη που θα γεμίσει αίμα και θα διασπείρει επιδημίες σε όλο το ανθρώπινο γένος».

Οι συνωμοσιολόγοι εστιάζουν στην αναφορά του Τίβερη, ως «υπαινιγμό» για την έξαρση της επιδημίας στην Ιταλία – αν και, κανείς δεν εξηγεί γιατί παραλείπεται εντυπωσιακά η «κοιτίδα» του ιού, η Κίνα. Όσο για τον Κοσμά τον Αιτωλό, πράγματι, έλεγε πως «σήμερον, αύριον, περιμένωμεν θανατικάς ασθενείας μεγάλας, όπου να μην προφθάσωμεν οι ζωντανοί να θάπτομεν τους αποθαμένους» – μια πρόβλεψη, που προφανώς, αφορά κάθε -αναμενόμενη, βάση εμπειρίας- μεγάλη επιδημία…

β) Οι Simpsons είχαν προβλέψει τον κορωνοϊό 27 χρόνια πριν
Η θεωρία αυτή ξεκίνησε από ένα επεισόδιο της σειράς, το «Marge in chains», που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στις 3 Μαΐου 1993. Σ’ αυτό παρουσιάζεται η μεταφορά ενός στελέχους γρίπης από την Οσάκα της Ιαπωνίας στην Αμερική, μέσω ενός αποχυμωτή, που «μολύνεται» από έναν άρρωστο εργάτη. Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο επεισόδιο δεν γίνεται καμιά πρόβλεψη ή αναφορά στον COVID-19 – απλώς παρουσιάζονται τα στάδια μιας επιδημίας με χιουμοριστικό τρόπο.

γ) Ένα βιβλίο του 1981 μιλούσε για τον «ιό από τη Wuhan»
«Γύρω στο έτος 2020, μια σοβαρή ασθένεια, σαν πνευμονία, θα απλωθεί σε όλη τη γη, μια αρρώστια που θα “επιτίθεται” στους πνεύμονες και στους βρογχικούς σωλήνες και θα αντιστέκεται σε κάθε γνωστή θεραπεία. Ακόμα πιο παράξενο από την ίδια την ασθένεια είναι το γεγονός πως θα εξαφανιστεί ξαφνικά, όπως εμφανίστηκε, θα “επιτεθεί” ξανά, δέκα χρόνια αργότερα, και μετά θα εξαφανιστεί για πάντα». Στο βιβλίο του «The eyes of darkness» που κυκλοφόρησε το 1981, ο Dean Koontz κάνει λόγο για έναν θανατηφόρο ιό με το όνομα «Wuhan-400» – μια πρόβλεψη (;) που ήταν αρκετή για να χαρίσει στον Αμερικανό μετρ του τρόμου τον τίτλο του «σκοτεινού προφήτη» και να εκτοξεύσει το βιβλίο στις λίστες των best sellers. Bέβαια, στην αρχική του έκδοση ο ιός λεγόταν «Gorki-400» (σ.σ. άλλαξε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ώστε η κομμουνιστική Κίνα να γίνει ο «κακός» της ιστορίας…), είχε χρόνο επώασης 4 ώρες και ποσοστό θνησιμότητας 100%, όμως, ποιος είναι πρόθυμος να αφήσει την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία;

ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ή ΚΟΠΡΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ; ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Στη Νιγηρία, σύμφωνα με το BBC, ένας ιερέας ισχυρίστηκε ότι μια σούπα μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενούντες. Στην Τουρκία, ο κόσμος έκανε ουρές στα αρωματοπωλεία για να προμηθευθεί την «θαυματουργή κολόνια» (σ.σ. ένα απλό, αναζωογονητικό σκεύασμα με άρωμα λεμονιού), ενώ στην Ινδία, ένας εθνικιστής ακτιβιστής Hindu συνέστησε ως φάρμακο κατά του ιού, ούρα ή κοπριά από ινδικές αγελάδες. Δεκάδες περίεργα σκευάσματα που «εγγυώνται αποτελέσματα» κυκλοφορούν και διαφημίζονται ανεξέλεγκτα στο Internet (σ.σ. εύφημος μνεία στην «κηραλοιφή» του Κυριάκου Βελόπουλου και την… αντισηπτική πρόπολη που πρότεινε γνωστός μουσικοσυνθέτης), ενώ στην Ελλάδα, οι πιο δημοφιλείς fake θεραπευτικές θεωρίες υποστηρίζουν πως:

α) Το κρύο και το χιόνι είναι θαυματουργά. Ή και το αντίστροφο: ο ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό.
Η επίσημη απάντηση: είναι ψέμα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Στην αντίστροφη περίπτωση, αν και η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί όντως να καταστρέψει έναν ιό, όμως, η δράση αυτής της ακτινοβολίας δεν είναι απόλυτη, αλλά επηρεάζεται -μεταξύ άλλων- από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο ιός. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία μελέτη ή επίσημη δήλωση από κάποιον επιστημονικό φορέα που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως η έκθεση ενός ανθρώπου στον ήλιο έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην εξέλιξη της νόσου.

β) Τα ζεστά ροφήματα είναι καλή πρόληψη – ο κορωνοϊός δεν αντέχει τη ζέστη.
Ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια -που δεν είναι- η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δεν θα είχε την οποιαδήποτε επίδραση, καθώς το να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα δεν μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας.

γ) Τα ζεστά μπάνια εμποδίζουν την ασθένεια. Πάλι λάθος. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές ή να προκαλέσει εγκαύματα.

δ) Ο κορωνοϊός «πεθαίνει» αν καθαρίσω το δέρμα μου με χλωρίνη. Ή αν πιώ αλκοόλ.
Η αλήθεια είναι πως ο κορωνοϊός δεν θα πάθει τίποτα, αλλά εσύ μπορεί να αποκτήσεις έναν σοβαρό δερματικό ερεθισμό. Όσο για το αλκοόλ, παρά τα θρυλούμενα, είναι ένας παράγοντας που μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε ιογενείς μολύνσεις.

ε) Ο κορωνοϊός εξαλείφεται με πολύ νερό και γαργάρες με διάλυμα από ζεστό νερό με αλάτι ή ξύδι.
Η θεωρία αυτή ξεκίνησε από τα social media, συνοδευόμενη από ένα παραστατικό γραφικό και ένα μήνυμα που έλεγε τα εξής: «Ο κορωνοϊός, πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στο λαιμό για τέσσερις ημέρες κι αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στον λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και γαργαλίζει με ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι, εξαλείφει τον ιό».

Στην πραγματικότητα, αν και οι γαργάρες ξύδι ή αλατόνερο είναι ένα δημοφιλές, πρακτικό «γιατροσόφι» για τις ενοχλήσεις στο λαιμό, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι θεραπεύουν τον κορωνοϊό. Ή πως αυτός μένει 4 ημέρες στον λαιμό.

στ) Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης
Μύθος. Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωσή του έχει προστατευτική δράση έναντι του COVID-19.

η) Οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν από τον ιό.
Λάθος. Ως πηγή της παραπάνω «θεωρίας» αναφέρονται δύο παλιότερες μελέτες για τη σχέση καπνίσματος και SARS – στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόλυτη στρέβλωση των συμπερασμάτων τους. Αντίθετα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η έκθεση στον καπνό εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Επίσης, ο κορωνοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα, με τσιμπήματα εντόμων, ΔΕΝ αδρανοποιείται από τις λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας, ούτε προλαμβάνεται με ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS