UncategorizedΠεδουλάς: Ανάβαση στα 1100 μέτρα!

Πεδουλάς: Ανάβαση στα 1100 μέτρα!

Το δημοφιλές ορεινό θέρετρο που κατάφερε να διατηρήσει τη ζωντάνια του μέσα στο χρόνο, με τη φυσική του ομορφιά, το εξαιρετικό του κλίμα και τους χαμογελαστούς κατοίκους, έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του.

Μουσεία: Το Λαογραφικό Μουσείο Πεδουλά (22 952140) στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο, όπου τα παλιά χρόνια, ήταν συγκεντρωμένα αρκετά από τα επαγγέλματα και τις τέχνες που ανθούσαν στο χωριό, όπως το ραφτάδικο, το σιδεράδικο και το κρεοπωλείο, τα όποια ξαναζωντανεύουν μέσα από τα εκθέματα. Επίσης, το Μουσείο παρουσιάζει το εσωτερικό ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού, με αυθεντικά έπιπλα, σκεύη και τοπικές ενδυμασίες. Το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά (22953636) φιλοξενεί εικόνες και ιερά κειμήλια ύψιστης σημασίας, από τον 13ο – 20ό αιώνα, που σώθηκαν από τις εκκλησίες του Πεδουλά.

Laografiko Mouseio Pedoulas

Εκκλησίες: Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού αποτελεί ο ξυλόστεγος ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Χρονολογείται πίσω στο 1472. Εντυπωσιακό είναι το τέμπλο του ναού, με γραπτή διακόσμηση από τον 15ο αιώνα και τον δικέφαλο αετό, ενώ οι τοιχογραφίες του απεικονίζουν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, τα Πάθη και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο Ιερός Ναός Προόδου Τιμίου Σταυρού είναι ο κεντρικός ναός της Κοινότητας. Κτισμένος το 1935, είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο, καθώς και ένα σταυρό που περιέχει τεμάχιο του τιμίου ξύλου. Στον Τίμιο Σταυρό αποδίδονται, εδώ και δεκάδες χρόνια, θαυματουργικές ιδιότητες. Το παρεκκλήσιο Υψώσεως Τιμίου Σταυρού αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο κτίσμα του χωριού, με τον λευκό σταυρό ύψους 25 μέτρων να υψώνεται στο πλευρό του και να είναι ορατός από μακρινή απόσταση.

Pedoulas Cyprus 009 1024x683

Μονοπάτι της φύσης: Για να γνωρίσεις πραγματικά έναν τόπο, πρέπει να τον περπατήσεις. Το Αθλητικό Μονοπάτι Κοιλάδας Pinewood, που καλύπτει απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, δεν παρουσιάζει βαθμό δυσκολίας και προσφέρεται για τη μελέτη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και για τη μοναδική θεά προς τον Πεδουλά, τον Μουτουλά, τον Καλοπαναγιώτη, τον Οίκο και τις Γερακιές. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν ξύλινες κατασκευές για άσκηση.

Monopati Pinewood

Διαμονή & Φαγητό: Το Αριστοτέλειο (22 953334) είναι… τέλειο. Το ανακαινισμένο αρχοντικό του 1917 – που αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη ξενοδοχειακή μονάδα της κοινότητας – έχει μεταμορφωθεί σε σούπερ chic boutique hotel, με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο. Διαθέτει οκτώ πολυτελή και φινετσάτα δωμάτια, όπου θα περάσετε τα πιο ρομαντικά διήμερα. Ειδικά τον χειμώνα, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα δωμάτια από το τζάκι, είναι μαγική.

Pedoulas 2

Στη ζεστή ατμόσφαιρα του εστιατορίου, θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα, με τοπικά υλικά από μικροπαραγωγούς και τους οπωρώνες της περιοχής, από ζουμέρα κρέατα μέχρι φρέσκα πέστροφα. Για απίστευτα μαγειρευτά φαγητά και σούβλα – μέλι, πάμε στο φιλόξενο Two Flowers (22 952372), όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα άνετα δωμάτια. Στον Πλάτανο (22 952518), θα φάτε περιποιημένο μεζέ. Διαθέσιμα για διαμονή τα Mountain Rose Hotel (22 952727), Elyssia Hotel (22 953737), Christys Palace Hotel (22 952655), Health Habitat Hotel & Slimming Resort (22 952283), Central Hotel (22 952457) και Vasiliki House (99 673419).

Pedoulas

TIP: Αγοράστε φρέσκα φρούτα, γλυκά και μαρμελάδες, ειδικά από κεράσια, για τα οποία φημίζεται το χωριό.

Περιοδικό Go, τεύχος 84.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS