CELEBRITIESSHOWBIZBillie Eilish: Πιο παράξενη κι από παράξενη

Billie Eilish: Πιο παράξενη κι από παράξενη

Η νεότερη τραγουδίστρια στην ιστορία των Grammy, που στα 17 της χρόνια διεκδικεί βραβεία στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες τους, είναι όλα όσα δεν θέλουν ούτε να φαντάζονται οι συνάδελφοι της ποπ σταρ.

Από τον Κώστα Μπουρούση

«Η Billie έχει ταρακουνήσει τη μουσική βιομηχανία μέσα από τη μουσική της και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας ανεξίτηλο αντίκτυπο. Η ικανότητά της να μιλάει με τη Γενιά Ζ, να κάνει τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να αισθάνονται αποδεκτοί στη σημερινή κοινωνία, της επέτρεψε να φτάσει γρήγορα στην κορυφή των charts». Τάδε έφη η Hanna Karp, διευθύντρια σύνταξης του Billboard, με αφορμή τη βράβευση της Billie Eilish ως Γυναίκας της Χρονιάς που ανακοινώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για την εκκολαπτόμενη ποπ σταρ, που στις 18 Δεκεμβρίου θα συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής.

Τα τραγούδια της έγιναν ανάρπαστα -το ίδιο και τα εισιτήρια της παγκόσμιας περιοδείας της- τα γυναικεία περιοδικά υποκλίθηκαν στο diversity της προσφέροντάς της γη και ύδωρ σε συσκευασία εξωφύλλων, τα βραβεία Grammy την ανακήρυξαν στην επίσημη αγαπημένη τους με έξι συνολικά υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες εκείνες για το Άλμπουμ της Χρονιάς, για το Τραγούδι της Χρονιάς και για τον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη, η εμφάνισή της στο ιερό δισκοπότηρο των φεστιβάλ, το Coachella, άφησε άπαντες ενεούς. Καθόλου άσχημη σοδειά δηλαδή για μια νεαρή γυναίκα που ενσαρκώνει το ακριβώς αντίθετο από όσα πρεσβεύουν με τη μουσική, το στιλ και την ψυχαναγκαστική τελειότητα οι κραταιές ποπ σταρ των καιρών μας.

Η Billie Eilish Pirate Baird O’Connell -ναι, ένα από τα ονόματά της είναι πειρατής- ήρθε στον κόσμο μια συνηθισμένα ηλιόλουστη για το Λος Άντζελες ημέρα του Δεκέμβρη. Ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους γονείς, μα και για τον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο αδελφό της Finneas. Η ενασχόλησή της με την τέχνη ήταν μάλλον εγγεγραμμένη στο DNA της, αφού η μητέρα και ο πατέρας της εργάζονται ως ηθοποιοί (εντάξει, δεύτερης επιλογής) στη χολιγουντιανή βιομηχανία του θεάματος, ενώ και ο αδελφός της ξεκίνησε να παίζει μουσική σχεδόν από τα γεννοφάσκια του. Πρώτη φορά δε βγήκε από το πατρικό σπίτι για να πάει στο σχολείο, μια και έπαιρνε μαθήματα κατ’ οίκον, αλλά για να δοκιμαστεί σε μια παιδική χορωδία. Ήταν μόλις έξι ετών και μάλλον είχε ήδη αποφασίσει ότι η μουσική ήταν ένας πρώτης τάξεως τρόπος να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και να επικοινωνεί μαζί του. Προφανώς, τον ρόλο του έπαιξε το γεγονός ότι πάσχει από Σύνδρομο Tourette -πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ομιλία και την κίνηση- αλλά και από συναισθησία. Η Eilish έμαθε να μεγαλώνει ακούγοντας τις οσμές, βλέποντας ήχους και μυρίζοντας εικόνες. Η τέχνη ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει όσα ακατανόητα τότε συνέβαιναν στο μυαλό της.

Η εξέλιξή της στη μουσική ήταν φρενήρης. Και σχεδόν συμπτωματική. Μπορεί στην εφηβεία της να ονειρευόταν όπως ένα μέσο Αμερικανόπουλο μια αγκαλιά από τον Justin Bieber -έχει μάλιστα ομολογήσει ότι αποκαλούσε τον εαυτό της Billie Bieber- όμως, αναγκάστηκε να αφήσει τις ονειροφαντασίες στην άκρη. Η Eilish παρακολουθούσε μαθήματα χορού. Μια μέρα, λοιπόν, η δασκάλα της, της ζήτησε ένα τραγούδι πάνω στο οποίο θα δημιουργούσαν μια χορογραφία. Ο αδελφός της είχε ήδη έτοιμη τη μελωδία για το «Ocean Eyes». Το ηχογράφησαν και το ανέβασαν στο Soundcloud για να το στείλουν στη μέντορά της. Η αρχή είχε γίνει. Και ως γνωστόν είναι το ήμισυ του παντός. Κανείς δεν έμαθε ποτέ αν η χορογραφία έλαβε τελικά σάρκα και οστά, όμως, χιλιάδες κόσμου αναγνώρισαν το χάρισμα της Eilish.

Της πήρε μόλις τρία χρόνια κι ένα τραγούδι, το «Bad Guy» για να γίνει μια ποπ σταρ οικουμενικού βεληνεκούς. Τώρα, είναι πια αρκετά έμπειρη ώστε να δηλώνει πως όντως η φήμη και η αναγνωρισιμότητα διαβρώνουν ή έστω αλλάζουν τον χαρακτήρα της και άλλο τόσο διάσημη, ώστε να απολαμβάνει το δικαίωμα να συνομιλεί με την Ellen De Generes. Η ειλικρίνεια, ο αυθορμητισμός, καμιά φορά ακόμα και η αφέλειά της, όπως όταν για παράδειγμα ομολογεί ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα ποιες είναι οι Spice Girls -πράγμα απολύτως λογικό αφού είχαν προλάβει να διαλυθούν πριν εκείνη έρθει στον κόσμο- είναι τα βέλη στη φαρέτρα της. Όμως, το πραγματικό υπερόπλο της είναι η μουσική και η φωνή της. Το hype που έχει δημιουργήσει είναι τέτοιο ώστε ο Dave Grohl -πάλαι ποτέ μέλος των Nirvana- το συνέκρινε με την επίδραση που είχε το γκρουπ στους νέους της εποχής στα βαθιά 90s. Είναι τρόπον τινά η γυναίκα που ανέλαβε το βαρύ φορτίο να τραγουδήσει τα βάσανα, τους καημούς και τις ανησυχίες της γενιάς της, της generation Z.

Κι όλο αυτό όχι με τον τετριμμένο τρόπο που προσπαθούν να το κάνουν οι εκκολαπτόμενες συνάδελφοί της. Σε έναν κόσμο που κυνηγά με ψυχαναγκασμό την τελειότητα, έχει αναγάγει σε θεότητα το Instagram, επιδίδεται στην πρόκληση απλώς και μόνο για την πρόκληση, η Billie Eilish ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Δεν της αρέσει να ντύνεται συμβατικά. Ε, και; Οι περιώνυμοι οίκοι προσαρμόζουν τις συλλογές τους στο στιλ της. Ή τουλάχιστον παίρνει η ίδια τα κομμάτια τους και τα φορά όπως εκείνη θεωρεί ότι πρέπει να φοριούνται. Προτιμά τα φαρδιά ρούχα, τα πελώρια παπούτσια και τα περίεργα χτενίσματα – αν και μετανιώνει για την περίοδο που είχε βάψει τα μαλλιά της μπλε. Ακόμα και ως πρέσβειρα του οίκου Calvin Klein δεν έβαλε νερό στο κρασί της. Δεν φόρεσε κολλητά ρούχα που θα μπορούσαν να μαρτυρήσουν πώς είναι στ’ αλήθεια το σώμα της. Κανείς δεν θέλει να γνωρίζει πώς μοιάζει και κυρίως να μπορεί να εκφέρει άποψη – καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη. Κι όσο κάνει τέτοιες αντισυμβατικές δηλώσεις τόσο περισσότερο το mainstream τής τείνει χείρα φιλίας.

Συλλογές ρούχων, εμφανίσεις σε εγκαίνια και πάρτι, όπως αυτή που έκανε πέρσι τον Απρίλιο καλεσμένη του οίκου Chanel, διαφημιστικές καμπάνιες, όλοι θέλουν να έχουν ένα κομμάτι της παράξενης καινούριας σταρ. Κι εκείνη τους το δίνει – προφανώς με το αζημίωτο. Άλλωστε, η Eilish για να γίνει αυτή που είναι μέσα σε μόλις τρία χρόνια κάνει κάτι που ούτε κατά διάνοια δεν περνάει από το μυαλό κοριτσιών της ηλικίας της. Δουλεύει πολύ. Εξουθενωτικά πολύ. Αλλά αυτά έχει η ζωή όταν 40 εκατομμύρια followers σε ακολουθούν σαν σοφό γκουρού με τη διαμεσολάβηση του Instagram. Κι όταν έχεις αποφασίσει όχι μόνο να απευθύνεσαι μουσικά, καλλιτεχνικά και αισθητικά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο, ετερόκλητο, παγκόσμιο κοινό. Αλλά να του επιβάλλεις κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να επινοήσει, εκτός από εσένα τον ίδιο. Τον πολύ διαφορετικό εαυτό σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS