CELEBRITIESSHOWBIZMerry Xmas Mr. President! Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο

Merry Xmas Mr. President! Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο

Δέντρα, (πολλά δέντρα, πάρα πολλά) μπάλες, στολίδια, φωτάκια, ζαχαρόσπιτα, συμβολισμοί και βασανισμένες γαλοπούλες. Τα Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο, δεν είναι, προφανώς, μια απλή ιστορία.

Από την Κάλλια Καστάνη

Κάθε χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου, ο Λευκός Οίκος «φλέγεται», από έναν πυρετό προετοιμασιών. Ο στολισμός της προεδρικής κατοικίας εν’ όψει Χριστουγέννων είναι, πλέον, ένα εθιμικό, ετήσιο, must do και εκατοντάδες εθελοντές, απ’ όλη τη χώρα, προσέρχονται οικειοθελώς, για να στήσουν δέντρα, να ανοίξουν κουτιά, να ξεδιπλώσουν γιρλάντες, να στερεώσουν φωτάκια. Το «θέμα» της φετινής γιορτής -της δεύτερης του ζεύγους Trump στον Λευκό Οίκο- είναι οι «Αμερικάνικοι Θησαυροί», πράγμα που μεταφράζεται σε ένα εντυπωσιακό «δάσος» από 40 κόκκινα δέντρα στην Ανατολική Πλευρά, στεφάνια στα παράθυρα, 14.000 κόκκινα στολίδια, κρεμασμένα στα 29 δέντρα που «συνωστίζονται» στο Μεγάλο Φουαγιέ, στη Βιβλιοθήκη κι αλλού (σ.σ. το κόκκινο, κατά τη γνώμη της Μelania είναι ένα μοτίβο «καθαρά αμερικανικό» και ένα χρώμα που εκφράζει «αξία και ισχύ») μια τεράστια κατασκευή από gingerbread, στο σχήμα του Εθνικού Πάρκου της Ουάσιγκτον, αμέτρητα στολίδια με το logo «Be Best», δηλαδή το σύνθημα της εκστρατείας της πρώτης κυρίας για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού. Και, βέβαια, το «επίσημο», μεγάλο δέντρο της προεδρικής κατοικίας ύψους 5,5, μέτρων διακοσμημένο με μπλε βελούδινες κορδέλες, με χρυσές λεπτομέρειες, και τα ονόματα κάθε Πολιτείας.

Το σύνολο, είναι ασύλληπτα εντυπωσιακό – αν και όχι για όλους. Η επιβλητική συστοιχία των κόκκινων δέντρων, για παράδειγμα, προκάλεσε ένα «κύμα» από σχόλια και κοροϊδίες στο Twitter. Ακόμα και οι σχολιαστές των παραδοσιακών media τα χαρακτήρισαν «τρομακτικά», κάνοντας λόγο για «Χριστούγεννα από την Κόλαση» και για την «αιματοβαμμένη λεωφόρο». Η απάντηση από το προεδρικό περιβάλλον είναι πως τα σχόλια είναι υπερβολικά ή πως, όσοι γκρινιάζουν δεν έχουν διαφωνίες αισθητικής φύσης, με το ζεύγος Trump.

O Barack και η Michelle Οbama, διατήρησαν την παράδοση για πιο ‘‘ζεστό’’ διάκοσμο.

Πέρυσι, που το θέμα της γιορτής ήταν «Διαχρονικές παραδόσεις» και ο στολισμός πιο minimal, οι χρήστες του Twitter σχολίαζαν πάλι τα «νεκρά κλαδιά και τα άγονα τοπία», συγκρίνοντάς τα με τα ψυχρά σκηνικά των cartoons, γοτθικού τρόμου, όπως «Ο εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα». Από την άλλη, κανείς δεν μίλησε για «κιτς» το 2016. Τότε, που η Michell Obama γιόρτασε τα τελευταία της Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο, με μια εξωστρεφή υπερβολή, που περιελάμβανε 63 πελώρια δέντρα, 65.000 μπάλες και στολίδια, 200.000 τουβλάκια Lego, 8.000 φιόγκους και κόκκινες κορδέλες, 380 μέτρα γιρλάντας, 109 στεφάνια και 32 χιονάνθρωπους…

 

O Βο και η Sanny, τα σκυλάκια της οικογένειας Obama, είχαν την τιμητική τους στον γιορτινό διάκοσμο του Λευκού Οίκου.

 

Oh, Christmas tree! 

Τα Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο δεν ήταν πάντα μια υπερπαραγωγή χαράς και φώτων. Το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα ο στολισμός της προεδρικής κατοικίας ήταν διακριτικός, γινόταν με απλό, φυσικό τρόπο: λίγα στεφάνια, φρέσκα λουλούδια, κάποιες γιρλάντες εδώ κι εκεί. Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου μέσα στο Λευκό Οίκο, εγκαινιάστηκε μόλις το 1889, επί θητείας του προέδρου Ηarrison, που έστησε ένα έλατο και το στόλισε με κεριά, παιχνίδια και κορδέλες, για να ευχαριστήσει τα εγγόνια του. Το 1894, η πρώτη κυρία Frances Cleveland εισήγαγε ένα high-tech twist στην γιορτή, κρεμώντας τα πρώτα ηλεκτρικά φωτάκια στο προεδρικό δέντρο.

\

Bill Clinton, Hillary και Chelsea μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Εμφορούμενος από -πρώιμα- οικολογικά αισθήματα για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Theodore Roosevelt (1901-1909), ήταν αντίθετος με το κόψιμο των έλατων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Παρόλα αυτά, ο γιος του Archie, κατάφερε να «φυγαδεύσει» ένα δέντρο κρυφά στο Λευκό Οίκο, που το στόλισε και το έκρυψε σε μια ντουλάπα στην αίθουσα ραπτικής (!). Ευτυχώς, αργότερα, ο πρόεδρος ανακάλεσε την απαγόρευσή του….

Η Μamie Eisenhower (1953-1961), είχε προφανώς πολύ διαφορετικές αντιλήψεις από τον Τeddy Roosevelt. Τα Χριστούγεννα του 1958, έστησε 26 δέντρα μες στον Λευκό Οίκο (υπήρχε ένα, ακόμα και μέσα στην αίθουσα με τα πλυντήρια!), δημιουργώντας ένα ρεκόρ που έμεινε ακατάρριπτο μέχρι το 1997.

Η Jackie Kennedy, εγκαινίασε την παράδοση των «θεματικών» Χριστουγέννων στο Λευκό Οίκο, όταν στόλισε το δέντρο στο Μπλε Δωμάτιο με διακοσμητικά και παιχνίδια, εμπνευσμένα από τον «Καρυοθραύστη» του Tchaikovsky. Έκτοτε, κάθε πρώτη κυρία δίνει τον δικό της «τόνο» στην επιλογή του concept της γιορτής, αλλά και των στολιδιών (Κατά καιρούς, έχουν κρεμαστεί πάνω στο δέντρο, στολίδια από γυαλί, ξύλο, χαρτί, πολύχρωμες σειρές από ποπ κορν, ήρωες παραμυθιών, παιδικές κούκλες, μετάλλια πολέμου, μινιατούρες μνημείων, μπάλες ποδοσφαίρου κλπ.). Μερικές φορές, βέβαια, αυτό το concept παραείναι «προσωπικό». Για παράδειγμα, το 1991, πολλά από τα χειροποίητα στολίδια που έφτιαξε μια Λέσχη Κεντήματος για το στολισμό της προεδρικής κατοικίας, είχαν μια ακαθόριστη ομοιότητα με την -τότε- πρώτη κυρία, Barbara Bush – ιδίως τα παχουλά αγγελάκια με τα λευκά μαλλιά και τις τρεις σειρές πέρλες στο λαιμό!

H Barbara Bush μαζί με το english springer spaniel σκυλάκι της, Millie.

Τέλος, το 1923, επί προέδρου Coolidge εγκαινιάστηκε η παράδοση του Εθνικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου που στήνεται στη νότια πρασιά του Λευκού Οίκου. Η τελετή της φωταγώγησής του, κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου, συνοδεύεται από διάφορες μουσικές εκδηλώσεις και σηματοδοτεί την αρχή της γιορταστικής περιόδου.

 

Η οικογένεια Kennedy σ’ ένα ευτυχισμένο στιγμιότυπο. Έμελλε να ήταν τα τελευταία χριστούγεννα τουJohn Kennedy.  

 

Christmas fun Trivia

• Το 1863, επί Αbraham Lincoln, στάλθηκε στην προεδρική κατοικία μια ζωντανή γαλοπούλα, που επρόκειτο να φαγωθεί τα Χριστούγεννα. Ο γιος του προέδρου, Τad, την εξημέρωσε και την ονόμασε Jack. Όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, όρμησε κλαίγοντας μες στο γραφείο του πατέρα του, εν μέσω κυβερνητικής συνεδρίασης, και του ζήτησε να μη θανατώσει το κατοικίδιό του. Ο πρόεδρος Lincoln υποχρεώθηκε να απονείμει εγγράφως χάρη στη γαλοπούλα – μια παράδοση που τηρούν ως σήμερα, αρκετοί Αμερικανοί πρόεδροι πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η Nancy Reagan μαζί με τον Mr. T, γνωστό από τη σειρά A-Team και κάτω με τον σταρ του Dallas Larry Hagman, «εγκαινάζουν» τη γιορτινή περίοδο.

• Ένα από τα πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα events στον Λευκό Οίκο, είναι η «αποκάλυψη» του μικρού, κουκλίστικου ζαχαρόσπιτου από gingerbread στην Κεντρική Τραπεζαρία. Είναι υπέροχο, θεαματικό, φαγώσιμο ως την τελευταία κουταλίτσα γλάσου και κάθε χρόνο οι chefs του Λευκού συναγωνίζονται σε φαντασία και έμπνευση για το ποιος θα φτιάξει το καλύτερο.

• Είναι βέβαιο πως κανείς δεν θα ξεχάσει τις χριστουγεννιάτικες ευχές του προέδρου Jimmy Carter (1977-1981). Το 1977, οι Carters παρήγγειλαν και έστειλαν 60.000 χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες – πολύ περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο «ένοικο» του Λευκού Οίκου. Το 1978, ο αριθμός καρτών έφτασε τις 100.000 και το 1979 τις 105.000 – τότε, επιτέλους, ο πρόεδρος συνέστησε μια επιτροπή και της ανέθεσε να λύσει το πρόβλημα των «υπερβολικά πολλών χριστουγεννιάτικων καρτών»…

• Το πιο παράξενο χριστουγεννιάτικο δώρο που έφτασε στο Λευκό Οίκο -επί προεδρίας Carter και πάλι- προοριζόταν για την κόρη του προέδρου την δεκάχρονη Αmy: ήταν ένα κόκκινο, μπλε και λευκό αλυσοπρίονο. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε κάποια φίλη της Αmy, είχε εκμυστηρευθεί κατά λάθος στον Τύπο πως η κόρη του προέδρου ήθελε να της φέρει ο Άη Βασίλης ένα αλυσοπρίονο γιατί «της αρέσει ο τρόπος που δουλεύει». Παρά τη διευκρίνιση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου πως η Amy εννοούσε μάλλον ένα τρενάκι («Train Set» και όχι «Chain Saw»), μέχρι το τέλος των γιορτών, αλυσοπρίονα διαφόρων χρωμάτων συνέχισαν να καταφθάνουν στην προεδρική κατοικία…

Κεντρική φωτο:  Η Melania υποδέχεται χορευτές μπαλέτου, τα Χριστούγεννα του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS