CELEBRITIESSHOWBIZThe Midnight Shift: Η σειρά που απορρίφθηκε από το Σίγμα και βρέθηκε...

The Midnight Shift: Η σειρά που απορρίφθηκε από το Σίγμα και βρέθηκε στο… ΗΒΟ

Κόντρα στη φθήνια και τη μιζέρια της εγχώριας τηλεόρασης, τέσσερις Κύπριοι ανοίγουν τα φτερά τους προτείνοντας ιδέες σε τηλεοπτικούς κολοσσούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και το καλύτερο; Τα project τους έχουν στ’ αλήθεια ελπίδες!

Του Μαρίνου Νομικού

Όταν μιλάμε για “διεθνή καριέρα” ενός κυπριακού προϊόντος που ΔΕΝ  το λένε χαλλούμι το μυαλό μας πάει στη Βίσση, τον Γιώργο Γεωργίου του Game of  Thrones άντε και την πώληση του “Μπρούσκο” στον μισό πλανήτη. Όμως το να ακολουθεί το όνομα κάποιου γηγενούς  Κύπριου μετά από το credit “created by” σε ένα talent show του Fox ή μία σειρά του ΗΒΟ σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Για τέσσερις συμπατριώτες μας όμως, αυτό το ξέφρενο όνειρο βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα καθώς τα projects που υπέβαλλαν στους δύο προαναφερθέντες τηλεοπτικούς κολοσσούς  βρίσκονται σε καλό δρόμο – τόσο καλό μάλιστα που ακόμα κι αν δεν εγκριθούν, τόσο οι εμπειρίες όσο και οι διασυνδέσεις που αποκτήθηκαν στην πορεία αποτελούν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους στο χώρο. Ένα μέλλον που ήδη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς…

Spotlight: Θα είναι ένα κυπριακής έμπνευσης talent show ο αντικαταστάτης του American Idol στο Fox;

Όταν ο Ανδρέας Βασιλείου άκουσε στην άλλη άκρη της γραμμής την πρώην καθηγήτριά του στο πανεπιστήμιο να του λέει πως πρέπει να πάει στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει στα executives του καναλιού μια παλιά του ιδέα για ένα μουσικό τάλεντ σόου, πίστεψε ότι η μέντοράς του κατά τη θητεία του ως intern στο αμερικανικό κανάλι Fox, τον τρόλαρε άγρια. Και γνωρίζοντας καλά από τρολάρισμα, ως ένας από τους βασικούς γραφιάδες της ομάδας του Λούης Night Show, ήταν αρκετά καχύποπτος μέχρι να πειστεί ότι το τηλεφώνημα ήταν στ’ αλήθεια. Βλέπετε ο νεαρός (μόλις 27) διευθυντής παραγωγής του Alpha Κύπρου, είχε υποβάλλει ως εργασία όταν σπούδαζε MBA  Media Management στη Νέα Υόρκη, το concept ενός μουσικού talent show στα πρότυπα του The Voice με διαφοροποιό εύρημα το παιχνίδισμα με το φως και το σκοτάδι. Το project, με τίτλο “Spotlight”, έμεινε στο συρτάρι μέχρι που η μέντορας το ανέσυρε και το έθεσε υπόψη σε στελέχη του Fox με το οποίο συνεργάζεται. “Είχα ξεχάσει τελείως την ύπαρξή του, ήταν άλλωστε μια εργασία που είχε εξυπηρετήσει τον σκοπό της, δεν περίμενα ότι θα το έβλεπε κάποιος τρίτος πόσο μάλλον στελέχη του Fox. Δυσκολευόμουν να το πιστέψω” μου είπε ο ίδιος ενώ έψαχνε να βρει την παρουσίαση στο Mac του για να μου τη δείξει. Μετά το αρχικό σοκ, διαπίστωσε πως η μέντορας μιλούσε σοβαρά. Πολύ σοβαρά. Τόσο που ο Ανδρέας έπρεπε να ξεσκονίσει την πρωτόλεια παρουσίαση, να την εκσυγχρονίσει και να τη μεταφέρει στο επιθυμητό format και με τις προδιαγραφές που επιτάσσουν τα αμερικανικά κανάλια στην υποβολή των προτάσεων, είτε είσαι ο Ryan Murphy του “American Horror Story”, είτε ο Ανδρέας Βασιλείου από τα Λύμπια.

Το ραντεβού κλείστηκε για τη Μεγάλη Δευτέρα στον επιβλητικό ουρανοξύστη της μητρικής News Corp στο Μανχάταν. Η πρώτη συνάντηση έγινε με την ομάδα του ψυχαγωγικού τμήματος του Fox. “Ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου, δεν τους ένοιαζε εάν ήμουν ένα καταξιωμένο στέλεχος της τηλεοπτικής βιομηχανίας ή ένας πανάγνωστος  τύπος από κάποιο νησιωτικό κράτος της Μεσογείου που ούτε καν γνώριζαν. Θα έκριναν την ιδέα και μόνο αυτή”. Και αυτό έγινε. Από την αρχή, η ομάδα ήταν πολύ θετική απέναντι στο “Spotlight”, κάνοντας διαρκώς βελτιώσεις και μικροαλλαγές. Φεύγοντας ο Ανδρέας ήξερε πως κι εκεί που έφτασε, να κάνει pitching στο Fox, ήταν ήδη επιτυχία. Γι’ αυτό και το σαγόνι του χτύπησε στο πάτωμα όταν έλαβε λίγο αργότερα το μήνυμα ότι το concept του πέρασε στη 2η φάση κι ότι θα έπρεπε να το παρουσιάσει σε υψηλόβαθμους executives του καναλιού σε δύο μέρες! Η δεύτερη συνάντηση έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη, στο ίδιο κτίριο αλλά σε άλλο χώρο. “Κάθισα απέναντι από μια σειρά από στελέχη με γρανιτένια έκφραση λες και κατέθετα στο Κογκρέσο. Έκανα την παρουσίαση όσο πιο ψύχραιμα κι επαγγελματικά μπορούσα χωρίς ωστόσο να χάσω το πάθος μου – η ψυχούλα μου βέβαια το ήξερε πως αφού μου είχαν κοπεί τα γόνατα” θυμάται ο ίδιος και προσθέτει “καθ’ όλη την παρουσίαση έμειναν τελείως ανέκφραστοι, έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις ή κάποια υπόδειξη για βελτίωση, αλλά δεν μπορούσα με τίποτα να διαβάσω τις αντιδράσεις τους. Δεν είχα ιδέα εάν τους άρεσε ή αν το μίσησαν”.

Τα νέα βρήκαν τον Ανδρέα στο Κίεβο όπου βρίσκεται με την ιδιότητα του υπεύθυνου media της κυπριακής συμμετοχής στη Eurovision. Το Fox ανέθεσε σε δύο άτομα του ψυχαγωγικού να ετοιμάσουν μαζί του τη “βίβλο” του “Spotlight” (έτσι ονομάζεται το βιβλίο οδηγιών ενός format με όλα όσα χρειάζεται το development team για να το αναπτύξει) ώστε να το παρουσιάζουν στο Ισραήλ, το τηλεοπτικό κοινό του οποίου παρουσιάζει στη συμπεριφορά ομοιότητες με το αμερικανικό (θυμίζουμε πως πετυχημένα concepts όπως το “Homeland” και το “Rising Star” είναι ισραηλινά).

Βέβαια οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ (pun intended) γνωρίζουν πως ο δρόμος για ένα project από την ετοιμασία (η γνωστή development hell) μέχρι να βγει στον αέρα, είναι μακρύς και κακοτράχαλος, όμως ο Ανδρέας δεν πτοείται. “Και μόνο που βρίσκομαι στο ραντάρ τους μου αρκεί” λέει με νόημα “από κει και πέρα οι δυνατότητες είναι απεριόριστες”.

The Midnight Shift: Η σειρά που απορρίφθηκε από το Σίγμα και βρέθηκε στο… ΗΒΟ

Τι θα κάνατε αν και ένα κυπριακό κανάλι απέρριπτε την ιδέα σας για μια σειρά μυστηρίου με το σκεπτικό ότι “δεν είναι αρκετά σαπουνόπερα”; Θα την κάνατε όπως την ήθελαν; Θα πηγαίνατε αλλού; Θα τα παρατούσατε; Ευτυχώς, στην περίπτωση των δημιουργών του “The Midnight Shift” Ανδρέα Κυριάκου, Φρίξου Μασούρα και Χάρη Αγιώτη, τίποτα από τα παραπάνω. Και λέμε ευτυχώς γιατί αυτό που πιθανότατα θα κατέληγε κάποια βραχύβια χαλλουμόπερα, βρίσκεται ήδη στα χέρια στελεχών του ΗΒΟ. Ναι, του καναλιού του “Game of Thrones” και του “Westworld”, γεγονός που μάλλον λέει πολλά για την οξυδέρκεια του Σίγμα που απέρριψε τη δουλειά τους, αν και μεταξύ μας αυτό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους συμβεί!

Η ιδέα για το “The Midnight Shift” βασίστηκε στην ομότιτλη μικρού μήκους του 2015 που σκηνοθέτησε ο Κυριάκου, όπου ο Χριστόδουλος Μαρτάς υποδύεται έναν ταξιτζή της νυχτερινής βάρδιας η ζωή του οποίου παίρνει μια παράξενη τροπή όταν παίρνει ένα μυστηριώδη πελάτη (Κρίστοφερ Γκρέκο). “Σκεφτήκαμε ότι θα δούλευε καλύτερα ως σειρά αυτοτελών επεισοδίων” εξηγεί ο Ανδρέας που έχει ήδη στο ενεργητικό του άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους “έτσι δουλέψαμε το σενάριο ώστε ο ταξιτζής να είναι κάτι σαν ένας σύγχρονος βαρκάρης του Αχέροντα και ο κάθε επιβάτης μία χαμένη ψυχή την οποία βοηθά να λυτρωθεί τακτοποιώντας κάποια σημαντική εκκρεμότητα στη ζωή της, πριν τη μεταφέρει στον άλλο κόσμο”. Το project εντάχθηκε στον πανευρωπαϊκό  διαγωνισμό που διοργανώνει το ευρωπαϊκό παρακλάδι του καλωδιακού γίγαντα ΗΒΟ (και ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Media Europe) μαζί με περίπου άλλα 150 από όλη τη Γηραιά και σε ένα απίστευτο γύρισμα της τύχης βρέθηκε ανάμεσα στους επτά φιναλίστ, αφήνοντας έξω δαπανηρά projects από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της ηπείρου! Τα επτά προγράμματα-φιναλίστ δουλεύονται σε workshops μαζί με καταξιωμένους δημιουργούς και στελέχη όχι μόνο του ΗΒΟ αλλά και άλλων καναλιών που λειτουργούν ως μέντορες, βελτιώνοντας το τελικό προϊόν πριν παρουσιαστούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σεράγεβο τον προσεχή Αύγουστο όπου και θα γίνει η τελική επιλογή. Ο νικητής θα δει το πόνημά του στον αέρα του ΗΒΟ ενώ το δίκτυο διατηρεί το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί και τα άλλα έξι λανσάροντάς τα σε άλλους πιθανούς αγοραστές (το Netflix ας πούμε που θα είναι παρών). Άρα δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι οι τρεις νεαροί Κύπριοι είναι ήδη κερδισμένοι;

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS