GOOD LIFEΔΙΑΤΡΟΦΗΠώς η διαφήμιση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Πώς η διαφήμιση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το φαγητό που τρώμε θα πρέπει να μας προσφέρει σωματική υγεία και ψυχική ευεξία. Όμως παρόλο που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και πάνω απ΄ όλα, συνειδητοποιούν την άμεση σχέση του φαγητού με την υγεία, οι διατροφικές συνήθειες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει αισθητά.

Σχεδόν το 65% του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι υπέρβαρο ή πολύ υπέρβαρο, με σοβαρές συνέπειες όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριοσκλήρωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η σχέση μας με το φαγητό είναι περίπλοκη και οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, τη θρησκεία, το κοινωνικοοικονομικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο και τις γευστικές προτιμήσεις. Ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι τρώμε και πώς τρώμε, είναι η διαφήμιση.

Η διαφήμιση τροφίμων μπορεί να εντοπιστεί από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι τις υπεραγορές, διαφημιστικές πινακίδες στον δρόμο, βιντεοπαιχνίδια, και υπηρεσίες streaming.

Το 2016 δαπανήθηκαν περίπου 13.5 δισεκατομμύρια δολάρια στη διαφήμιση τροφίμων, ενώ υπολογίζεται ότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με περίπου 4,000 διαφημίσεις γενικώς. Παρόλο που οι ενήλικες έρχονται σε επαφή με τον ίδιο ή και πιο μεγάλο αριθμό διαφημίσεων, σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, ένας ενήλικας έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να δείξει μεγαλύτερη αντίσταση σε αυτά τα οπτικά ερεθίσματα.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, παιδιά και έφηβοι που βλέπουν τηλεόραση 2 ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσια πιθανότητα να καταναλώνουν αναψυκτικά και φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, όπως τσιπς, μπισκότα, γλυκίσματα και χάμπουργκερ.

Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ισχυρή συσχέτιση, δε σημαίνει αυτόματα ότι κάθε παιδί και έφηβος που παρακολουθεί τηλεόραση ή έρχεται σε επαφή με μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα καταλήξει να κάνει ανθυγιεινή διατροφή. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, ή τουλάχιστον καλύτερης διαχείρισης αυτού του φαινομένου:

  • Περνώντας περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, τρώγοντας και μαγειρεύοντας μαζί, ψωνίζοντας παρέα στις υπεραγορές και διδάσκοντας τα παιδιά από μικρή ηλικία πώς επηρεάζει το κάθε φαγητό την υγεία μας, βοηθάει τόσο τα παιδιά, όσο και εμάς, στο να ενημερωθούμε καλύτερα γύρω από το φαγητό, αλλά και να κατανοήσουμε τη δύναμη των διατροφικών μας επιλογών.
  • Προσπαθούμε να θέσουμε όρια στα παιδιά όσο αφορά τον χρόνο παρακολούθησης οθονών, διατηρώντας τη θέαση κάτω από 2 ώρες την ημέρα αν είναι δυνατό.
  • Φροντίζουμε να τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι, μακριά από οθόνες, έτσι ώστε να είμαστε παρόντες με το φαγητό μας και να το απολαμβάνουμε καλύτερα, αλλά και για να έχουμε πλήρη επίγνωση τι και πόσο τρώμε, αποφεύγοντας την αυτόματη και «μηχανική» κατανάλωση φαγητού.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη δυνατή συσχέτιση της διαφήμισης και των διατροφικών συνηθειών, στο πλαίσιο της προώθησης ενός υγιεινού και βιώσιμου τρόπου ζωής, η Lidl έχει υιοθετήσει νέα πρότυπα σε ενέργειες μάρκετινγκ που απευθύνονται στα παιδιά. Συγκεκριμένα, από το 2023 έχει σταματήσει να προβάλλει διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά που αφορούν ανθυγιεινά τρόφιμα, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα πουλάει τρόφιμα με εικόνες για παιδιά πάνω στη συσκευασία των προϊόντων, μόνο εάν πληρούν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για υγιεινά τρόφιμα.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία στοχεύει στην προάσπιση της υγείας προσφέροντας μια πιο υγιεινή γκάμα προϊόντων στους πελάτες της. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει λιγότερη ζάχαρη και αλάτι, την αύξηση φυτικών και βιολογικών προϊόντων, καθώς και τη σταδιακή αύξηση στο ποσοστό των δημητριακών ολικής άλεσης στα προϊόντα της ιδιωτικής της ετικέτας.

Παράλληλα, η Lidl Κύπρου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, αναλαμβάνει διαρκώς νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρό της. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι και η δημιουργία της σειράς βίντεο “Lidl Social Talks”, όπου συζητούνται σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Δείτε πιο κάτω το τρίτο βίντεο της σειράς, όπου η Δρ. Ανθή Λούτσιου, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, αναπτύσσει και επεξηγεί την φιλοσοφία πίσω από τη φράση «είμαστε ό,τι τρώμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS