GOOD LIFEΛαμπερό δέρμα: Τα καλύτερα μυστικά και τι να προσέξετε

Λαμπερό δέρμα: Τα καλύτερα μυστικά και τι να προσέξετε

Οι φτωχές διατροφικές επιλογές, οι υπερβολές και η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης μειώνουν την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος. Η άσκηση, ειδικά το περπάτηµα, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αφού συμβάλλει στη μακροζωία των κυττάρων και στην αντιμετώπιση του στρες. 

Κερδίστε χρόνο, διατηρηθείτε νέοι
Ο άνθρωπος πάντα αναζητούσε παράταση της ζωής και διατήρηση της ομορφιάς του. Το ελιξίριο της νεότητας μπορεί να μη βρέθηκε ακόμα, όμως, εμείς βασιζόμαστε στις γνώμες των ειδικών, που λένε ναι στα αγνά προϊόντα περιποίησης, την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την καλή ψυχολογία, που επιδρούν θετικά στην εμφάνιση του δέρματος.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που ασχολούνται με την παράταση της νεότητας είναι σαφέστατοι: Η υγεία και η ζωτικότητά μας είναι δυο καθοριστικοί παράγοντες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη νεανικότητα και την εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Βεβαίως, για να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια, οφείλουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιποίηση του δέρματος, αλλά και στη διατροφή μας.

Τροφές για τέλειο δέρμα!
Ζητήσαμε τη γνώμη της διαιτολόγου / διατροφολόγου Άννας Κορτέση, η οποία μας καλεί να ανακαλύψουμε το μυστικό τής νεότητας στην κουζίνα μας.«Είναι αλήθεια ότι το δέρμα μας καθρεφτίζει τη γενικότερη εικόνα της υγείας μας. Όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας, αυτό αντανακλάται στο δέρμα, το πιο μεγάλο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και η όψη του χειροτερεύει αισθητά.

Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του δέρματός μας αποτελούν η ηλικία, η ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, το κάπνισμα, οι καταχρήσεις κ.τ.λ. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες, σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματος παίζει και η διατροφή μας. Επομένως, εάν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές, με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας μας, το δέρμα μας βελτιώνεται αισθητά.

Αντίθετα, οι φτωχές διατροφικές επιλογές, οι υπερβολές και η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης μειώνουν την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος. Θέλετε να μάθετε ποιες τροφές να καταναλώνετε, ώστε το δέρμα σας να παραμείνει υγιές, γεμάτο ζωντάνια και λάμψη που διαρκεί; Σας προτείνουμε τις βιταμίνες της ομορφιάς κι εσείς επιλέγετε.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία του δέρματος. Καθώς η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καταστρέφει τις αποθήκες αυτής της βιταμίνης στο δέρμα, είναι απαραίτητη η ανανέωσή της μέσω των κατάλληλων τροφών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, οι πιπεριές κάθε χρώματος και το μάνγκο, το λάχανο και τα μούρα, τα μανταρίνια και οι ντομάτες.

• Βιταμίνη Ε: Αυτή η βιταμίνη προστατεύει από την ακτινοβολία UV. Και όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, τότε έχει και ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Μπορείτε να προμηθευτείτε την πολύτιμη βιταμίνη Ε μέσα από την κατανάλωση αμυγδάλων και γάλατοςαμυγδάλου, ελαιόλαδου, σπανακιού και φουντουκιών, λιναρόσπορου και αβοκάντο.

• Σελήνιο: Το σελήνιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καθυστερεί τη γήρανση και επομένως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή εξωτερική εμφάνιση του δέρματός μας. Για τροφές πλούσιες σε σελήνιο, προτιμήστε τον τόνο, τις γαρίδες και τα καβούρια, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα μανιτάρια και τα αυγά.

Β-καροτίνη: Η Β-καροτίνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Ε και ωφελεί στην αναδόμηση των κυττάρων του δέρματός μας. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό και επομένως βοηθά στην αποτροπή της καταστροφής των κυττάρων εξαρχής. Η Β-καροτίνη βρίσκεται στις γλυκοπατάτες και τα καρότα, τα βερίκοκα και το πεπόνι, το σπανάκι και το μαρούλι, το γκρέιπφρουτ και την ντομάτα.

• Ψευδάργυρος: Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματός μας. Για την αναδόμηση των κυττάρων αλλά και για τη συνολική ελαστικότητά του, το δέρμα χρειάζεται ικανές ποσότητες ψευδαργύρου. Θα το βρείτε στο άπαχο βοδινό κρέας και στα θαλασσινά, στο γιαούρτι και τους κολοκυθόσπορους, τις φακές και τους ξηρούς καρπούς.

Ω-3 λιπαρά Οξέα: Τέλος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα καθορίζουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο του δομικού υλικού του ιστού του δέρματος, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Δοκιμάστε λιπαρά ψάρια (σολομό, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες), λιναρόσπορο και σπόρους Chia, καρύδια αλλά και φύκια για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ψευδάργυρο.

Φροντίστε λοιπόν, το δέρμα σας όπως του αξίζει. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και συνηθίστε να κοιμάστε αρκετά, ξεκουράζοντας τον οργανισμό σας όσο χρειάζεται. Ενυδατώνετε το σώμα σας τακτικά και καταπολεμήστε τις κακές συνήθειες. Με όλα αυτά, θα δείτε πως το πρόσωπό σας θα λάμπει συνεχώς και το δέρμα σας θα είναι πιο υγιές και πιο νεανικό από ποτέ.

Αντιγήρανση, η ιεροτελεστία της ομορφιάς
Για την περιποίηση και τη φροντίδα της επιδερμίδας μας ρωτήσαμε την αισθητικό Ελένη Κρίνγκου, η οποία μας έδωσε τη δική της άποψη και τα μυστικά της σχετικά με τη διατήρηση της ομορφιάς του δέρματός μας.

«Με τον όρο αντιγήρανση εννοούμε την πρόληψη της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης του δέρματος. Η παράταση της νεότητας είναι ένα κλασικό ζήτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, που φημιζόταν για την αψεγάδιαστη επιδερμίδα της, λέγεται ότι έκανε μπάνιο κάθε μέρα μέσα σε γάλα γαϊδούρας με μέλι.

Ο άνθρωπος όμως εξελίσσεται και προοδεύει, ανακαλύπτοντας νέες μεθόδους φροντίδας και περιποίησης. Ξέρετε ποιες είναι οι βασικές αιτίες της γήρανσης;Έχουμε και λέμε λοιπόν: Το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες, τα μειωμένα επίπεδα ορμονών, η ανοσολογική επιδείνωση, η γονιδιακή μετάλλαξη, η μειωμένη κυτταρική λειτουργία, κ.α. Και πώς κάνει ο χρόνος την παρουσία του στην επιδερμίδα μας;

Οι λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια και το στόμα είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια. Οι μεγάλοι πόροι- σημάδι φωτογήρανσης και ο ανομοιόμορφος τόνος της επιδερμίδας -αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπλασης των κυττάρων και της άνισης κατανομής της μελανίνης- είναι εξίσου συνηθισμένα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Η αφυδάτωση είναι ένα ακόμα σημαντικό σήμα κινδύνου.

Νεανική επιδερμίδα
Και τι χρειάζεται η επιδερμίδα μας για να παραμένει νεανική για όσο το δυνατό περισσότερα χρόνια; Η ορθότερη προτροπή είναι η διάγνωση / συμβουλή ενός ειδικού, μιας καταρτισμένης αισθητικού. Έρευνες έχουν δείξει πως τρεις στις πέντε γυναίκες χρησιμοποιούν λάθος αντιρυτιδικά προϊόντα.
Η αυτοδιάγνωση μπροστά σε ένα ελκυστικό stand καλλυντικών, εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης, πολλές γυναίκες θεωρούν πως η επιλογή μιας πανάκριβης κρέμας θα έχει πιο άμεσα και δραστικά αποτελέσματα.

Σαφέστατα λαθεμένη άποψη και πρακτική, αφού είναι επιβεβαιωμένο πως η επιδερμίδα που δέχεταιυπερβολική φροντίδα «τεμπελιάζει» εύκολα. Τα κατάλληλα προϊόντα αντιγήρανσης προσφέρουν στο δέρμα, ενεργά συστατικά με συγκεκριμένο στόχο.

Ενεργοποιούν τη σύνθεση του κολλαγόνου και εξουδετερώνουν τη διάλυση του κολλαγόνου, γεγονός που αποτελεί σοβαρό παράγοντα γήρανσης. Μια ακόμα σημαντική επίδραση των προϊόντων αντιγήρανσης είναι η προστασία των νέων κυττάρων του δέρματος, ιδίως των βλαστοκυττάρων, τα οποία αποτελούν «ρεζέρβα» για τη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος και πρέπει να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εν κατακλείδι, σε μια εποχή που η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο, η σωστή «αγωγή» του δέρματος είναι απολύτως απαραίτητη. Φροντίστε λοιπόν, να προσφέρετε στο δέρμα σας την καλύτερη αντιγηραντική περιποίηση που αφορά στις ανάγκες σας. Και μην ξεχνάτε πως ό,τι αφήνουμε μας αφήνει κι αυτό.

Τα 5 απαραίτητα
Κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη με απλούς καθημερινούς τρόπους: Ασκηθείτε συστηματικά, κόψτε το κάπνισμα, κοιμηθείτε αρκετά και προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία η οποία είναι από τις βασικότερες αιτίες γήρανσης. Ακονίστε και εξασκήστε το μυαλό σας, είτε διαβάζοντας, είτε κάνοντας κάποιο χόμπι.

Αισιοδοξία και θετικότητα
Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο, φροντίστε να είστε αισιόδοξοι και θετικοί. Απαλλαγείτε από το άγχος, αναζητώντας το γέλιο και τη διασκέδαση. Αισθανθείτε υπέροχα και απολαύστε τις χαρές της ζωής και την ωριμότητα, η οποία μην ξεχνάτε ότι γλυκαίνει τους ανθρώπους. Γιατί όταν η ψυχολογία σας είναι ανεβασμένη θα δείχνετε και πιο όμορφοι.

Ασκηθείτε, κάνει καλό στο δέρμα
∆έστε τα κορδόνια σας και πάµε να περπατήσουµε! ∆εν φαντάζεστε πόσο καλό θα µας κάνει. Η συστηματική άσκηση και ειδικά το περπάτηµα είναι η απλούστερη µορφή άσκησης που εκτιµάται από εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο και γι’ αυτό επιστρατεύονται στη μάχη της αντιγήρανσης.

Άλλωστε επιστήµονες, γυµναστές και γιατροί υπενθυµίζουν συνεχώς ότι το περπάτηµα είναι η πιο «αγνή» µορφή άσκησης, µε δεκάδες πλεονεκτήµατα όχι μόνον για την υγεία και την ψυχολογία µας, αλλά και για την ομορφιά μας.

Σύµφωνα µε έρευνες αµερικανών επιστηµόνων, 30 λεπτά περπάτηµα την ηµέρα θα µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε τη φυσική µας κατάσταση µε αποτέλεσµα να είµαστε και να αισθανόµαστε καλύτερα.

Επιπλέον, η άσκηση και ειδικά το περπάτηµα επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αφού συµβάλλει στη µακροζωία των κυττάρων και στην αντιµετώπιση του στρες, ενώ παράλληλα συµβάλλει στην ενδυνάµωση του µυϊκού συστήµατος, στην ισορροπία και κάνει το δέρμα σφριγηλό. Μισή ώρα άσκηση την ημέρα (π.χ. γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.λπ.), 3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έξυπνα τρικ που θα σας κρατήσουν σε φόρμα
• Γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά φρέσκα εποχής όπως καρότα, σέλινο, σπανάκι, μάραθο και ραπανάκια. Χρησιμοποιήστε τα ακόμη και σαν σνακ όταν δεν θα έχετε τίποτα άλλο να μασήσετε.

• Προσέξτε τον τρόπο που μαγειρεύετε: Να αποφεύγετε τα τηγανιτά ενώ αντίθετα να προτιμάτε τα ψητά και τα βραστά.

• Να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως λαχανικά βραστά ή ωμά και φρούτα.

• Μάθετε να παίζετε με τα χρώματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε κάποια διατροφική ισορροπία. Βάλτε στο τραπέζι σας λοιπόν λαχανικά κίτρινα ή πορτοκαλί (πλούσια σε βιταμίνη Α) και πράσινα (πολύ πλούσια σε βιταμίνη C). Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα: φροντίστε να έχετε πάντα όλα τα χρώματα.

• Να τρώτε μια μεγάλη σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο. Θα σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτη και δεν θα υπερβάλετε στο φαγητό.

• Βάλτε στη δίαιτά σας τροφές ολικής αλέσεως, μακαρόνια και ρύζι, αλεύρι και ψωμί. Βάλτε τα σιγά – σιγά στο καθημερινό σας μενού, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό σας να τα συνηθίσει.

• Να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα με έντονο βηματισμό.

• Να πίνετε πράσινο τσάι που ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Με τη ΛΕΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS