GOOD LIFEΣΧΕΣΕΙΣDr Linda Papadopoulos: Ta social media αλλάζουν τις σχέσεις

Dr Linda Papadopoulos: Ta social media αλλάζουν τις σχέσεις

Η τεχνολογία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ανθρώπινη επικοινωνία. Η ψυχολογία ως η κατεξοχήν επιστήμη της επικοινωνίας δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ψηφιακών μέσων. Η Dr Linda Papadopoulos, μετά από μια σειρά βιβλίων που έγιναν μπεστ σέλερ, εκπομπές στην τηλεόραση, άρθρα σε περιοδικά, ομιλίες και διαλέξεις, ανοίγει πάλι νέους δρόμους με το τελευταίο της εγχείρημα.

Από την Τώνια Σταυρινού

Τι σας παρακινεί κάθε φορά να δοκιμάζετε κάτι καινούριο; Τι σας ώθησε να βγείτε από το γραφείο σας και τα ατομικά ραντεβού και να κυνηγήσετε την τηλεόραση, τα mass media;
Δεν κυνήγησα ποτέ μία καριέρα στα Μέσα Ενημέρωσης, απλά έτυχε. Αφορμή ήταν η έρευνά μου στην Ψυχοδερματολογία η οποία έτυχε σημαντικής αναγνώρισης και αναλύθηκε σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ. Ακολούθως είχα προσκληθεί από ένα συνάδελφο ψυχολόγο ο οποίος είχε μία πολύ πετυχημένη εκπομπή στην τηλεόραση και έκτοτε άρχισα να λαμβάνω πολλές προσκλήσεις από εκπομπές, τόσες που χρειάστηκα να προσλάβω ατζέντη για να με βοηθήσει!

Τι σας γεμίζει μεγαλύτερη περηφάνια, ένα άρθρο σε ακαδημαϊκό περιοδικό, ή στο Cosmopolitan;
Πάντα είμαι υπερήφανη για τη δημοσίευση ενός άρθρου σε ένα αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό περιοδικό, το οποίο διαβάζεται από συνάδελφους. Το ίδιο περήφανη όμως νιώθω όταν γράφω σε ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας ή σε ένα διαδικτυακό πόρταλ που διαβάζεται από απλούς ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να επωφεληθούν από την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι νέες τεχνολογίες κάνουν την ψυχολογία πιο προσιτή στο ευρύ κοινό.

Εξηγήστε μας τι είναι τα podcasts και πώς ακριβώς δουλεύουν;
Είναι ένας νέος τρόπος για να επικοινωνήσεις ιδέες στους ανθρώπους με ενδιαφέρουσα θεματολογία όπως πολιτική, μουσική και φιλοσοφία. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και η ψηφιακή μουσική. Χρησιμοποιώντας δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Spotify, το Audioboom ή τα podcasts της Apple, ο χρήστης μπορεί – με δωρεάν εγγραφή – να ακούσει συγκεκριμένες εκπομπές και στη συνέχεια, του αποστέλλεται σε τακτική βάση, οτιδήποτε νέο υλικό θα κυκλοφορήσει. Στην περίπτωση του δικού μου podcast, «The Psychology Behind», συζητώ και παρέχω συμβουλές για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως σχέσεις με συνάδελφους, τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον σύντροφό μας, τον φόβο για τα αεροπλάνα, τη διατροφή, το άγχος και την αυτοπεποίθηση.

Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μέσου επικοινωνίας;
Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ακούσει στοιχεία τα οποία βασίζονται σε έρευνες και να πάρει συμβουλές σε χρόνο και τόπο που τον διευκολύνει.

Πρόσφατα, το podcast «The Psychology Behind» περιλήφθηκε στην ενότητα «Νέα και Αξιόλογα» στην πρώτη σελίδα της Apple.
Σε ποιο βαθμό είναι εφικτό να βοηθηθεί κανείς με αυτή τη μέθοδο; Χωρίς δηλαδή προσωπική επαφή;
Η ακρόαση των podcasts δεν ήρθε για να αντικαταστήσει τη θεραπεία. Πρόκειται για παροχή πληροφοριών από έναν εμπειρογνώμονα. Απλά, παρουσιάζονται κάποιες εισηγήσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης κάποιου θέματος. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση ενός γεγονότος κατανοώντας ίσως το πρόβλημα και πού οφείλεται. Για πιο περίπλοκα θέματα, οι ακροατές συμβουλεύονται να δουν κάποιον ειδικό για να τύχουν της κατάλληλης βοήθειας.

Αν θα απαριθμούσατε τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι, ποια θα ήταν αυτά;
Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς μας επηρεάζουν. Ασκώ το επάγγελμα της ψυχολόγου εδώ και πολλά χρόνια και πρόσφατα έχω παρατηρήσει μία ριζική διαφοροποίηση στις αναφορές των ανθρώπων όσον αφορά την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Πλέον έρχονται κουβαλώντας τις ψηφιακές τους ταυτότητες: τις φωτογραφίες τους στο κινητό, το βιογραφικό τους σε ιστοσελίδες γνωριμιών ακόμη και τους διαλόγους τους στο twitter. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα θέμα με τη σχέση του, θα μου παρουσιάσει τα μηνύματα τα οποία είχε ανταλλάξει με τη σύντροφό του, προσπαθώντας να αναλύσει τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τα εικονίδια και τους χαρακτήρες, τα γνωστά emoji ή ακόμη και τον αριθμό των «Χ» που αντάλλαξαν συμβολίζοντας τα φιλιά. Όσοι πελάτες μου δεν είναι σε σχέση, θα φέρουν συχνά μία φωτογραφία και το κείμενο με το οποίο τη συνόδευσαν σε κάποια ιστοσελίδα γνωριμιών και θα μου εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το πώς γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους. Πολύ συχνά, εάν συνεργάζομαι με κάποιο άτομο το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους και έχει θέματα με το σώμα του ή κάποια διατροφική διαταραχή, θα μου δείξουν ένα λογαριασμό στο instagram με συγκεκριμένα hashtags που τους προβληματίζουν.

Πόσο βαθιά είναι αυτή η επίδραση των social media;
Πιστεύω ότι τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Βασικά, βλέπουμε τον εαυτό μας όπως μας βλέπουν οι άλλοι, σαν ένα τρίτο πρόσωπο από μακριά και αυτό είναι τοξικό. Όλη αυτή η σύγκριση και το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες των άλλων ή ακόμη και του ίδιου μας του εαυτού επηρεάζει αρνητικά και την αυτοεκτίμηση και την ψυχική μας υγεία.

Ποιες είναι οι συχνότερες συμβουλές που δίνετε;
Συχνά τους συμβουλεύω να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Σπανίως είναι το ίδιο το πρόβλημα το πραγματικό ζήτημα. Πιθανότατα, είναι η αντίληψή μας για το πρόβλημα η οποία καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η αλλαγή του τρόπου θεώρησης των πραγμάτων και η ορθολογική αξιολόγηση της κατάστασης.

Ποιον κανόνα θα ευχόσασταν να ακολουθούσαν όλοι οι άνθρωποι;
Να μιλάμε στον εαυτό μας συχνά, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δυνατά και αδύνατά μας σημεία. Κανείς δεν θα σου μιλήσει περισσότερο απ› όσο θα μιλήσεις εσύ στον εαυτό σου. Έτσι, αν αυτό που ακούς καθημερινώς είναι αυτό που δεν μπορείς να κάνεις, αυτό στο οποίο δεν είσαι καλός, πόσο άτυχος είσαι, στη συνέχεια, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις αυτές τις «προφητείες».

Μετά από τόση εμπειρία, αναλύοντας τόσους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, τι έχετε μάθει για την ανθρώπινη φύση;
Ότι οι άνθρωποι οι οποίοι απολαμβάνουν περισσότερο τις χαρές και ευκαιρίες της ζωής είναι εκείνοι οι οποίοι είναι πιο εύκολα προσαρμόσιμοι. Το να μπορεί κανείς να προσαρμοστεί σε αλλαγές χωρίς δυσαρέσκεια ή φόβο είναι τρομερά απελευθερωτικό!

Βιβλία ψυχολογίας, τηλεοπτικές εκπομπές, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, είστε ίσως η διασημότερη ψυχολόγος αυτή τη στιγμή. Τι σημαίνει αυτό για σας προσωπικά;
Πολλή δουλειά! Αγαπώ πραγματικά αυτό που κάνω, αλλά κάνω πολλά. Γι› αυτό προσπαθώ να διατηρήσω την ισορροπία με το να κάνω εκδρομές με την οικογένειά μου όσο πιο συχνά μπορώ, προσπαθώ να βρω χρόνο στην ατζέντα μου για καλούς φίλους και προσπαθώ αυτό τον χρόνο να τον απολαμβάνω, ακόμη και όταν είμαι πολύ πιεσμένη.

 

WHO IS WHO

Το βιογραφικό της περιλαμβάνει μια αξιόλογη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, δημιουργώντας επιτυχή μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα στα οποία ήταν επικεφαλής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Unfollow», «Whose Life is it Anyway?», «The Man-Manual», «What Men Say What Women Hear» και «Psychodermatology: The Psychological Impact of Skin Disorders». Για 15 χρόνια υπήρξε αρθρογράφος σε μόνιμη στήλη του περιοδικού Cosmopolitan. Έχει εμφανιστεί σε διάφορα αμερικανικά και διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα όπως CNN, BBC, Sky News, Channel 5 News, CBS, Discovery, CNBC, VH1 και MTV. Η εκπομπή της «My Naked Secret» μεταδίδεται στο Discovery TLC. Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται σε δύο σειρές του Netflix, «Inside the Mind of a Serial Killer» και «Autopsy: The Final Hours». Η Δρ Papadopoulos είναι, επίσης, συνεργάτης της
Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS