GOOD LIFEΣΧΕΣΕΙΣQ&A: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ομοφυλοφιλία

Q&A: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ομοφυλοφιλία

Είναι η ομοφυλοφιλία ψυχική ασθένεια;
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία ως διαταραχή από το Διαγνωστικό Εγχειρίδιο Ψυχοπαθολογίας (DSM) από το 1973. Το 1990 αφαιρέθηκε και από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επομένως όχι, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια και φυσικά δεν χρήζει θεραπείας!

Πείτε μου τότε τι είναι;
Πρόκειται για σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός καθορίζει την ετεροφυλόφιλη ή ομοφυλόφιλη σεξουαλική μας συμπεριφορά, με άλλα λόγια ποιο φύλο μάς έλκει σεξουαλικά και συναισθηματικά.

Πότε μπορεί να «καταλάβει» κανείς ότι είναι ομοφυλόφιλος;
Παρόλο που ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθεί να διαμορφώνεται στην εφηβεία, οι βάσεις έχουν μπει από τα προηγούμενα χρόνια. Το εάν και πότε ένας άνθρωπος θα αποδεχτεί την ταυτότητά του και αν θα επιλέξει να την αποκαλύψει ή να ζήσει με βάση αυτή, είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα.

Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Η προέλευση και τα αίτια της ομοφυλοφιλίας δεν μας είναι απόλυτα γνωστά. Τα ερευνητικά δεδομένα τείνουν προς τη γονιδιακή κυρίως προέλευση της ομοφυλοφιλίας, ενώ οι θεωρίες που θέλουν την ομοφυλοφιλία αποτέλεσμα περιβαλλοντικής επιρροής έχουν καταρριφθεί. Με τον όρο γονιδιακή, αναφερόμαστε στην αλληλεπίδραση των γενετικών παραγόντων και του πρώιμου περιβάλλοντος της μήτρας. Επομένως, ομοφυλόφιλος πιθανότατα γεννιέσαι και σίγουρα δεν τίθεται θέμα συνειδητής επιλογής. Με άλλα λόγια οι ομοφυλόφιλοι δεν επιλέγουν να ερωτεύονται και να ποθούν άτομα του ιδίου φύλου, όπως και ένας ετεροφυλόφιλος δεν επιλέγει να έλκεται από άτομα του άλλου φύλου.

Θα πρέπει να μιλήσω με το παιδί μου για την ομοφυλοφιλία;
Θα του μιλήσετε όταν σας ρωτήσει. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί ένα από τα θέματα της σεξουαλικής αγωγής. Η ομοφυλοφιλία όπως και το σεξ, είναι φυσιολογικές πραγματικότητες της ζωής και θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται και να αποχτούν έγκυρες γνώσεις για τα θέματα αυτά. Πολλοί γονείς φοβούνται πως αν μιλήσουν ανοιχτά στα παιδιά τους για την ομοφυλοφιλία θα τα «σπρώξουν» προς αυτή.

Όπως αναφέραμε όμως και πιο πάνω, ομοφυλόφιλος δεν γίνεσαι ξαφνικά. Επομένως η σωστή ενημέρωση θα δώσει στα παιδιά μια πραγματική εικόνα της ομοφυλοφιλίας χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις και φόβο.

Ένα βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, είτε αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό είτε οτιδήποτε άλλο. Ας μην ξεχνάμε πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα προσδιορίζεται από τα βιώματά μας, τα ερεθίσματα που παίρνουμε από το οικογενειακό μας περιβάλλον και από τις κοινωνικές νόρμες τής εκάστοτε κουλτούρας και εποχής.

Επομένως, αν η νέα γενιά καταφέρει να δει την ομοφυλοφιλία ως έναν φυσιολογικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τότε σίγουρα τα ταμπού και οι ομοφοβικές συμπεριφορές θα περιοριστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS