GOOD LIFEΥΓΕΙΑΔρ Άσπρος: Τι είναι οι ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης;

Δρ Άσπρος: Τι είναι οι ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης;

Μέσα από αυτό το άρθρο, θα ήθελα να δώσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης, ή veneers όπως ονομάζονται διεθνώς. 

Αυτές οι πληροφορίες είναι οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι καθημερινά από ασθενείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν το χαμόγελό τους. Οι όψεις είναι ο αγαπημένος μου τρόπος αποκατάστασης όταν καλούμαι να αλλάξω ένα χαμόγελο. 

Ως οδοντίατρος, θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να αποκαταστήσω ένα δόντι με όψη και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα προχωρήσω στην αποκατάσταση με στεφάνη. Αυτό γιατί η αποκατάσταση με όψεις είναι μια πολύ συντηρητική μέθοδος. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της ελάχιστα επεμβατικής οδοντιατρικής.

Η αποκατάσταση με όψη απαιτεί αφαίρεση μόνο κάποιων χιλιοστών από την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και κάποιες φορές καθόλου παρασκευή του δοντιού, ενώ όταν κάνουμε στεφάνη χρειάζεται παρασκευή ολοκλήρου του δοντιού.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί, διατηρώντας την αρχιτεκτονική δομή του δοντιού, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο χρώμα, σχήμα, μέγεθος και την θέση του δοντιού. Η όψη κατασκευάζεται, ή καλύτερα χτίζεται από τον κεραμίστα (οδοντοτεχνίτη), ο οποίος θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις όψεις.

T1

Θα πρέπει τα επιφανειακά της χαρακτηριστικά να προσδίδουν την αρμονία στο πρόσωπο, αλλά και να αντανακλούν και να αναδεικνύουν την προσωπικότητα του ατόμου.

Αυτός είναι ο λόγος που η όψη δεν είναι μια «φέτα» πορσελάνης, όπως λέω συχνά για να γίνομαι κατανοητός, αλλά ένα κόσμημα που απαιτεί όχι μόνο γνώση, αλλά τέχνη και αισθητική για να παρασκευαστεί.

Αυτό το τονίζω ιδιαίτερα γιατί στο εμπόριο κυκλοφορούν όψεις οι οποίες είναι στην κυριολεξία κομμάτια πορσελάνης χωρίς καθόλου επιφανειακά χαρακτηριστικά και οι οποίες προσδίδουν αυτή την αίσθηση του «ψεύτικου χαμόγελου».

Εδώ θέλω να αναφερθώ και στο χρώμα που έχουν οι όψεις και κατά συνέπεια το χαμόγελο. Καταρχήν πρέπει να πω ότι το χρώμα στην οδοντιατρική είναι ένας τρισδιάστατος παράγοντας.

Εκείνο που παρατηρώ, τουλάχιστον με τους ασθενείς που βλέπω, είναι ότι υπάρχει μια διστακτικότητα στο να δώσουμε ένα πιο «άσπρο» χρώμα στο χαμόγελο, γιατί φοβούνται ότι δεν θα φαίνεται φυσικό.

Και εδώ ακριβώς τους εξηγώ ότι όταν η όψη χτιστεί από ένα κεραμίστα που είναι εξοικειωμένος με τις όψεις και δώσει τα απαραίτητα επιφανειακά χαρακτηριστικά, τότε ακόμα και αυτό το «αφύσικο» άσπρο χρώμα αν επιλεγεί, φαίνεται φυσικό στο στόμα και σε αρμονία με το πρόσωπο.

Τονίζω συνεχώς την εξοικείωση του κεραμίστα με τις όψεις γιατί το μυστικό της φυσικότητας σε μια όψη είναι η μετάδοση και αντανάκλαση του φωτός από την επιφάνειά της.

Ο καταρτισμένος κεραμίστας ξέρει ακριβώς ποιο είδος πορσελάνης και πού ακριβώς θα το τοποθετήσει για να επιτευχθεί αυτό το φυσικό αποτέλεσμα.

D2

Και κλείνοντας αυτό το θέμα, θέλω να προσθέσω πως δεν σημαίνει ότι το φυσικό χρώμα των δοντιών είναι αυτό το «κίτρινο» που βλέπω συχνά το οποίο, εκτός των άλλων, προσδίδει στο πρόσωπο μια γερασμένη όψη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν οι όψεις, είναι ότι δεν μαζεύουν χρωστικές που προέρχονται είτε από τα διαφορά φαγητά, τον καφέ, το τσάι, το κόκκινο κρασί κλπ. Καλό είναι όμως στα ραντεβού επανέλεγχου να τις γυαλίσουμε με μια ειδική πάστα για να διατηρούν την γυαλάδα τους.

Μια άλλη ερώτηση που συχνά μου κάνουν οι ασθενείς είναι, αν με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεται το χρώμα των όψεων. Η αλήθεια είναι ότι οι όψεις σαν κεραμικό υλικό διατηρούν το χρώμα τους αναλλοίωτο, εκείνο όμως που μπορεί να συμβεί μερικές φορές είναι να αλλοιωθεί το χρώμα του υποκείμενου δοντιού με την πάροδο του χρόνου και αυτή η αλλοίωση να επηρεάσει και το πώς φαίνεται η όψη.

Τις όψεις πρέπει να τις περιποιούμαστε όπως και τα φυσικά μας δόντια, γιατί όταν επικολληθούν στην επιφάνεια του δοντιού γίνονται ένα με το δόντι. Επομένως, κανονικό βούρτσισμα με ηλεκτρική, κατά προτίμηση, οδοντόβουρτσα, την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα και οπωσδήποτε να χρησιμοποιούνται τα βουρτσάκια ανάμεσα στα δόντια.

Κλείνοντας θέλω να θίξω ένα θέμα για το οποίο δεν με ρωτά σχεδόν κανένας ασθενής, αλλά είναι σημαντικό. Όταν αποφασίσουμε να αλλάξουμε το χαμόγελό μας με όψεις, χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι είναι μια μόνιμη αλλαγή, δεν είναι δηλαδή εφικτό να βάλουμε όψεις στα δόντια μας και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μας αρέσουν να επιστρέψουμε στα φυσικά μας δόντια.

Θα γράψω κάτι που επαναλαμβάνω πολύ συχνά: προσωπικά για εμένα η όψη είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα, η μεγαλύτερη καινοτομία στην Οδοντιατρική.

*Δρ Αντρέας Άσπρος, Αισθητικός Οδοντίατρος ,Aspros SmileDesign

Dr

[email protected]

70009067

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS