GOOD LIFEΥΓΕΙΑΠώς μας επηρεάζει η αρνητικότητα των άλλων;

Πώς μας επηρεάζει η αρνητικότητα των άλλων;

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας!
Ήθελα να ρωτήσω πως μπορεί κάποιος να μην τον επηρεάζει η αρνητικότητα των άλλων; Είμαστε άνθρωποι δεν είμαστε χτισμένοι από πέτρα για να βάλουμε ένα τείχος γύρω μας και να προστατευτούμε

– ΚΣ, Λευκωσία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου ΚΣ και σ’ ευχαριστώ για την ερώτηση σου.
Όντος υπάρχει πολλή αρνητικότητα γύρω μας και τη βιώνουμε κάθε μέρα μέσα από γεγονότα, μέσα από τις ειδήσεις, μέσα από την συμπεριφορά άλλων κτλ. Δυστυχώς η αρνητική στάση προς τη ζωή έχει γίνει ευρέως αποδεκτή και μιμούμενη. Είναι σαν να την περνά σαν σκυτάλη η μια γενιά στην άλλη!

Έχουμε 2 επιλογές πως να βιώσουμε το τι συμβαίνει γύρω μας. Η μια επιλογή είναι να προσπαθήσω ν’ αλλάξω όλο το κόσμο γύρω μου (καλή τύχη!!!) και η δεύτερη επιλογή είναι ν’ αλλάξω τον εαυτό μου ώστε να μην με «επηρεάζει» η αρνητικότητα των άλλων. Στην ουσία το μόνο άτομο που μπορώ εγώ να αλλάξω είναι τον εαυτό μου. Και όταν αλλάξω εγώ το εαυτό μου, εκτός από την ‘προστασία’ που μου προσφέρω στον εαυτό μου, στην πορεία μπορεί να γίνω και φάρος στη ζωή των ανθρώπων γύρο μου.

Άλλο η προστασία και άλλο να χτίσω τείχη γύρω μου. Η προστασία είναι σαν να φορώ μια πανοπλία από φως θετικότητας και αγάπης και έτσι μπορώ να  είμαι μέρος της ζωής. Δεν με περιορίζει, αλλά αντίθετα με αφήνει να συμμετέχω στα πάντα με άνεση και σιγουριά.

Αν χτίσω ένα τείχος γύρω μου σημαίνει ότι περιορίζω τη ζωή μου και τη ζω μέσα στο φόβο! Γι’ αυτό έχτιζαν ψηλά τείχη γιατί φοβόντουσαν από επιθέσεις. Και επίσης αυτή η στάση με αφήνει εσωτερικά σε εμπόλεμη κατάσταση που μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει!
Η απάντηση είναι να αγαπήσω πρώτα τον εαυτό μου (γιατί όλα απ’ εδώ ξεκινούν!) και μετά να στέλνω αυτή την αγάπη και στο περιβάλλον μου.

Οπότε την επόμενη φορά που θα πεις τη λέξη επηρεάζομαι, σταμάτα και ρώτα τον εαυτό σου. Γιατί συμφωνώ με αυτή την άποψη; Μπορώ να επιλέξω να δω τα πράματα αλλιώς; Πια είναι η θετική προσέγγιση σε αυτή την κατάσταση; Πως μπορώ εγώ να επηρεάσω θετικά αυτό που συμβαίνει;

Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας θα λειτουργήσουμε αρνητικά σε διάφορες προκλήσεις. Το σημαντικό είναι πόσο γρήγορα επανέρχομαι σε μια κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης και όχι αν λειτούργησα αρνητικά για μικρό χρονικό διάστημα. Γιατί όσο περισσότερο κρατώ την αρνητικότητα, τόση περισσότερη ζημιά κάνω στην υγεία μου, στις σχέσεις μου και στην ζωή μου.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου μακριά από το φόβο και να αρχίσεις να ζεις τη ζωή σου μέσα στην αγάπη και τη ευτυχία. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Καβάφης
Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS