GOOD LIFEΥΓΕΙΑΠώς να καταλαγιάσουμε τον Θυμό

Πώς να καταλαγιάσουμε τον Θυμό

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση
Θέλω να σας ρωτήσω τι θα μπορούσα να κάνω για να καταλαγιάσω
τον θυμό και τις εκρήξεις εκδίκησης που νιώθω μέσα μου; Με κάνουν άλλο
άνθρωπο και παλεύω πολύ για να μην τα υλοποιήσω αλλά νιώθω ότι κάποια
στιγμή θα χάσω τον έλεγχο.
ΔΕ, Λάρνακα

Απάντηση
Ευχαριστώ για την ερώτηση σου
Ο θυμός είναι ένα από τα κύρια ανθρώπινα φυσιολογικά συναισθήματα που
βιώνουμε σχεδόν καθημερινά και συνήθως πηγάζει από την δική μας αντίληψη ότι
έχουμε αδικηθεί ή προδοθεί.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ένταση του θυμού από ένα απλό εκνευρισμό ή
ενόχληση μέχρι την οργή, το μίσος και την εκδίκηση που μου περιγράφεις στην ερώτηση σου.
Ο θυμός μπορεί να εκφραστεί σταδιακά ή απότομα ανάλογα με το ερέθισμα και
τους προγραμματισμούς μας. Τα ερεθίσματα μπορεί να προέρχονται από
εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες.

Όταν θυμώνουμε γίνονται διάφορες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές, οι οποίες μας ζημιώνουν. Ψηλώνει η πίεση μας και αυξάνονται οι παλμοί της καρδίας μας και εκκρίνουμε στρεσογόνες ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη. Από έρευνες που έχουν γίνει ξέρουμε ότι ο συσσωρευμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως το στρες, αυπνία, πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, ψηλή πίεση, κάποια αυτό-άνοσα και κάποτε και καρκίνο.

Όταν θυμώνουμε όπως είπαμε και πριν είναι κάτι το φυσιολογικό και ανθρώπινο. Το να κρατά κάποιος τον θυμό του όμως για πολλή χρονικό διάστημα είναι ζημιογόνο για το ίδιο το άτομο. Είναι επίσης ζημιογόνος και για τις σχέσεις μας.

Όσο περισσότερο αφήνουμε τον θυμό να γίνεται κομμάτι της έκφρασης μας, τόσο περισσότερο γίνεται η φύση μας. Το ίδιο όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε συμπεριφορά εξασκούμε συχνά, καταλήγει να γίνεται η καθημερινή μας συμπεριφορά. Οπότε αν αρχίσω να εξασκώ καθημερινά την ηρεμία, αντί του θυμού, θα γίνει σιγά-σιγά η καινούργια μου συμπεριφορά.

Είναι καλά να διοχετεύουμε το θυμό μας για να φύγει από πάνω μας, γιατί αν μείνει μέσα μας ζημιώνουμε τον εαυτό μας. Επίσης είναι καλά να μην προβάλουμε τον θυμό μας πάνω σε άλλα άτομα γιατί πάλι και αυτό μας ζημιώνει, όπως επίσης και τα άλλα άτομα.

Ένας δημοφιλής τρόπος να εκτονώνουμε το θυμό μας είναι να κτυπούμε δυνατά πάνω σε μεγάλα μαξιλάρια μέχρι να νιώσουμε καλύτερα. Επίσης ένας μακρύς περίπατος στη φύση είναι πολύ ευεργετικός. Η άσκηση και η επαφή με τη φύση είναι πάντοτε βοηθητικοί τρόποι να επαναφέρουμε την ισορροπία μας.

Η προσευχή ή ο διαλογισμός είναι επίσης δυο άλλοι καλοί και βοηθητικοί τρόποι, όπως επίσης να περιβάλουμε τον εαυτό μας με θετικούς και χαρούμενους ανθρώπους.

Ως τελευταίο στάδιο και αφού αφήσουμε το θυμό μας είναι να φτάσουμε στη συγχώρεση. Χωρίς τη συγχώρεση μένουμε φυλακισμένοι μέσα σε σκοτεινά μπουντρούμια! Η συγχώρεση μου δίνει το κλειδί για να βγω από τα μπουντρούμια και να πορευτώ προς την ελευθερία και το φως. Όταν ο Νέλσον Μαντέλα βγήκε από την φυλακή μετά από 27 χρόνια βασανιστηρίων, συγχωρέσε ένα-ένα τους βασανιστές και φύλακες του, λέγοντας ότι αν δεν το έκανε θα ήταν σαν να ήταν ακόμα στη φυλακή.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου μακριά από το θυμό και να αρχίσεις να ζεις τη ζωή σου μέσα στην αγάπη, την ηρεμία και τη ευτυχία. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Νέλσον Μαντέλα
«Αν μπορούν να μάθουν να μισούν, τότε μπορούν να μάθουν και να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της».
«Κανείς δεν γεννιέται μισώντας…»
«Θα καταφέρεις πιο πολλά σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα από πράξεις συγχώρεσης, παρά από πράξεις εκδίκησης».

Annilogo 2

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS