UncategorizedΜια μέρα στην Αγία Σκέπη

Μια μέρα στην Αγία Σκέπη

Αν ανοίξει κανείς το ντουλάπι μου θα αντικρίσει από πάνω μέχρι κάτω, μια σχεδόν στρατιωτική ομοιομορφία, χάρη στα χαρακτηριστικά καφετιά σακουλάκια της Αγίας Σκέπης (ή Αγίας Σκεύης σύμφωνα με τη μαμά μου). Οι σταθερές αγορές του μήνα!

Μεταξύ άλλων αγοράζω βρώμη χωρίς γλουτένη για ξεφούσκωτες κοιλίτσες, ζάχαρη καρύδας για να γλυκαθούμε με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το καλαμπόκι χωρίς GMO για κινηματογραφικές βραδιές, αλεύρι καρύδας και κινόα και φυσικά το θεϊκό τους βιολογικό κακάο για το σχεδόν καθημερινό ψήσιμο μπισκότων και κέικ. Πριν γίνω τόσο σκληροπυρηνική θαυμάστρια τους, το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή στα εμπορεύματά τους ήταν οι πολύ προσιτές τιμές, δίνοντάς μου την ευκαιρία να φροντίζω την υγεία της οικογένειάς μου χωρίς να χρειάζομαι δάνειο.

Το δεύτερο ήταν η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων και τρίτο, το αξιοθαύμαστο και το ζωτικής σημασίας κοινωνικό τους έργο το οποίο μπορεί να στηρίξει ο καθένας από εμάς, αφού το 100% των εσόδων τους επιστρέφεται στην κοινωνική τους αποστολή, δηλαδή στην ολοκληρωμένη αποθεραπεία, εργασιοθεραπεία και πλήρη επανένταξη εξαρτημένων ατόμων. Και αυτοί κυρίες και κύριοι είναι συνοπτικά οι λόγοι που είμαι τρελαμένη με την Αγία Σκέπη. Δηλαδή, αν μπορούσα να δεσμευτώ με μια θεραπευτική κοινότητα θα ήταν σίγουρα αυτή. Κατ’ ακρίβεια την αγαπώ τόσο πολύ, που μέσα στους προσωπικούς μου στόχους του 2019 ήταν μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της στο Φιλάνι.

Και από ό,τι φαίνεται οι στόχοι του 2019 πάνε καλά, γιατί πριν λίγες μέρες κατάφερα να χαθώ (σταθερή αξία) στα βουνά για χάρη τους. Ήταν από τις λίγες φορές που δεν με ενόχλησε καθόλου μιας και βρισκόμουν σε ένα πανέμορφο, πυκνό δάσος, με αγριολούλουδα στους βράχους και απέραντα πράσινα λιβάδια. Ο κήπος της Αγίας Σκέπης ήταν μια προέκταση της φύσης που είχα μόλις δει, ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον με επιμελώς φροντισμένο γρασίδι, ψηλά δέντρα και δυο τρία σκυλιά και γατιά να λιάζονται νωχελικά στο πλακόστρωτο. Τα μέλη του κέντρου (δηλαδή τα άτομα που εθελοντικά κατέφυγαν σε αυτό τον χώρο για βοήθεια), δούλευαν σιωπηλά, ο καθένας στον δικό του χώρο, στο πλαίσιο της εργασιοθεραπείας αλλά και της εργασιακής εξειδίκευσης για σκοπούς μιας ομαλής κοινωνικής επανένταξης. Ξεναγήθηκα σε όλους τους χώρους παραγωγής, ξεκινώντας από το αρτοποιείο.

Η μυρωδιά της μαγιάς ήταν μεθυστική και τα καρβέλια που «ξεκουράζονταν» το ένα πάνω στο άλλο, σαν σύγχρονη εικαστική άποψη, έκαναν το στομάχι μου να γουργουρίσει. Στη ξενάγηση συμπεριλαμβανόταν το αγρόκτημα, το οποίο φιλοξενεί και τον μακροβιότερο καταγεγραμμένο ελαιώνα στην ιστορία του νησιού. Από τη μια πλευρά απλωνόταν μια έκταση με ελαιώνες 800 χρονών, με κορμούς σαν πανώρια πλεγμένα φίδια και από την άλλη, εκατοντάδες κότες έτρεχαν ελεύθερες και απολάμβαναν μεγαλόφωνα την ηλιόλουστη μέρα. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν γνώριζα ότι τα αβγά συμπεριλαμβάνονταν και αυτά στα βιολογικά τους προϊόντα αλλά την επόμενη μέρα φρόντισα και αγόρασα λίγα για την πρωινή ομελέτα του συζύγου και σπάζοντας τα είδα κρόκους τεράστιους και ολοκίτρινους σαν ηλιακτίδες (η καλοπέραση των κοτούλων φαίνεται τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση). Είναι από τις λίγες φορές που μια «εταιρία», χωρίς διαφήμιση, καταφέρνει να αυξήσει την παραγωγή της βασισμένη αποκλειστικά στη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση του κοινού, απλά και μόνο γιατί τα αγαθά τους «μιλούν» και «πείθουν» από μόνα τους.

Τα βιολογικά φθαρτά και φρούτα διατίθενται στις αλυσίδες «Αιθέριο», ενώ τα αβγά, τα ψωμιά και τα συσκευασμένα προϊόντα της Αγίας Σκέπης διατίθενται σε όλες τις μεγάλες και γνωστές υπεραγορές. Αγοράζοντας οποιοδήποτε εμπόρευμα της κοινότητας, βάζεις στο σπίτι σου τρόφιμα βιολογικής γεωργίας και καλλιέργειας, μη γενετικά τροποποιημένα, απαλλαγμένα από κάθε τοξικές ή χημικές ουσίες. Ταυτόχρονα όμως, συμβάλλεις ενεργά και ουσιαστικά στον δύσκολο αγώνα συνανθρώπων σου να μένουν οι ίδιοι, απαλλαγμένοι από τοξικές και χημικές ουσίες.

Περιοδικό Taste, τεύχος 131.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS