CELEBRITIESSHOWBIZ6 Κύπριες μας δείχνουν την άλλη όψη της ομορφιάς

6 Κύπριες μας δείχνουν την άλλη όψη της ομορφιάς

Τα στερεότυπα της ομορφιάς αρχίζουν να τρίζουν… Γυναίκες περήφανες για τις καμπύλες τους, τις ατέλειές τους, τις ουλές τους, τις αναπηρίες τους, τα ανδρόγυνα χαρακτηριστικά τους, προελαύνουν στις πασαρέλες, στα social media και στην pop κουλτούρα ως το αντίδοτο στην πλαστική ομορφιά. Το Omikron φωτογράφισε έξι κυρίες που αποδεικνύουν ότι το πιο όμορφο χαρακτηριστικό είναι η αυθεντικότητα.

Της Τώνιας Σταυρινού

ΔΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

dena(1)

Η ομορφιά είναι «γραμμένη» με ρυτίδες και ατέλειες στα πρόσωπα των ανθρώπων. «Οτιδήποτε τυποποιημένο, ομοιόμορφο, τέλεια φτιαγμένο, γίνεται βαρετό. Μου αρέσουν οι ατέλειες, μου αρέσουν τα κουσούρια. Για μένα η ομορφιά είναι η ιδιαιτερότητα. Γιατί αυτή μας κάνει μοναδικούς. Να στο πω αλλιώς, ένας άνθρωπος με προσωπικότητα και περιεχόμενο αποκλείεται να είναι άσχημος». Η ίδια είναι από τους ανθρώπους που δεν επαναπαύονται ποτέ. Ξεκίνησε από ραδιοφωνικές εκπομπές δημοσιογραφικού περιεχομένου πριν από 15 χρόνια, για να κάνει στροφή στη μουσική και στο ψυχαγωγικό ραδιόφωνο. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόταν στον Kissfm μέχρι που αποφάσισε να στρίψει ξανά το τιμόνι της ζωής της και να μπει στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει ψυχολογία. Παράλληλα εργάζεται στον ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, URadio 99,6 fm.

ΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

om1

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε τα όρια της ομορφιάς να μετακινούνται προς τα άκρα έτσι ώστε να διευρύνεται αυτό που θεωρούμε μέσο όρο. Για παράδειγμα βλέπουμε πλέον γυναίκες με περιττά κιλά, με φακίδες, με αναπηρίες να αποτελούν μέρος της βιομηχανίας. Τα social media –και ειδικά το Instagram- έχουν δημιουργήσει ένα νέο πεδίο μέσω του οποίου εκφράζεται και γιορτάζεται η μη συμβατική ομορφιά. Για μένα, η ομορφιά είναι συνδεδεμένη με την ειλικρίνεια. Την ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας και την καθαρότητά σου απέναντι στους άλλους». Άνθρωπος δημιουργικός σε κάθε μικρή και μεγάλη εκφορά της ζωής της, σχεδιάζει ρούχα, αξεσουάρ για τα μαλλιά, υφασμάτινα κοσμήματα και πρόσφατα illustrations. «Δουλεύοντας τα τελευταία χρόνια ως σχεδιάστρια, αισθάνομαι ότι το εμπορικό κομμάτι της δουλειάς δεν με ενδιαφέρει πραγματικά». Έτσι τον τελευταίο χρόνο έχει στραφεί σε πειραματικά projects και στη δημιουργία αντικειμένων για εκθέσεις.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

om2

«Στην εφηβεία αισθανόμουν πολύ άσχημα για την ουλή στην κοιλιά μου.Η μαμά μου έλεγε ότι δεν υπάρχει τίποτα άσχημο σ’΄αυτήν κι ότι αντιθέτως ήταν το αποτέλεσμα ενός θαύματος που με κράτησε στη ζωή. Μ’ αυτές τις σκέψεις κατάφερα να ελευθερωθώ οριστικά από τον φόβο ότι θα με κρίνουν, ότι θα με κοροϊδέψουν. Και έτσι η ουλή μου έγινε απλά μέρος της ιστορίας μου». Έχοντας σπουδάσει μόδα και γραφικές τέχνες, σήμερα ασχολείται μόνο επιλεκτικά με project που την ιντριγκάρουν. Τα πρότυπα της ομορφιάς τα βρίσκει όλα φτιαχτά και προσποιητά. «Δεν υπάρχει ίχνος αυθεντικότητας σ’ αυτά που μας λανσάρουν. Ακόμη και οι προσπάθειες να μας προωθήσουν πιο “αληθινά” πρότυπα, θεωρώ ότι είναι άλλο ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ. Σίγουρα κάποια σκέψη υπάρχει πίσω από την εμφάνιση μιας παχουλής γυναίκας στην πασαρέλα ή μιας γυναίκας με λεύκη στο δέρμα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αγνοούμε τα πρότυμα και να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι».

ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

om3

«Αυτό που βλέπω είναι ότι όσο μεγαλώνουμε κι αποδεχόμαστε τον εαυτό μας αυτό αντανακλάται και στην εμφάνισή μας. Ζούμε όμως δυστυχώς στην εποχή της πλαστικής ομορφιάς. Όλοι θέλουν να αλλάξουν τα χείλη τους, να μεγαλώσουν το στήθος τους, να ισιώσουν τις μύτες τους, να μοιάσουν στην Kardashian ή κάποια άλλη γυναίκα που μονοπωλεί τα social media. Αυτό δεν είναι μόνο απωθητικό και λυπηρό αλλά το θεωρώ και επικίνδυνο για τους νέους ανθρώπους. Το να μάθεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι και να μη θες κάποια ρετουσαρισμένη εκδοχή του, είναι πολύ σημαντική αξία της ζωής, η οποία δυστυχώς δεν έχει περάσει στους νέους. Το αισιόδοξο είναι ότι παράλληλα αναπτύσσεται και μια τάση προς την απλότητα. Ίσως είναι μια αντίδραση σε όλο αυτό το ψεύτικο σύμπαν γύρω μας».

ΧΡΥΣΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

om4

«Η ομορφιά είναι η δουλειά μου, το πάθος μου, το στοιχείο μου. Γράφω για αυτήν σε blogs και περιοδικά, μαθαίνω για καινοτομίες και ισχυρές νέες φόρμουλες, καταπιάνομαι με τις ιδιότητες των βοτάνων, εφαρμόζοντάς τις στην καθημερινότητά μου, κάνω πειράματα και δημιουργώ μυρωδιές για αρώματα, σαπούνια και κρέμες σώματος για το brand μου, το Floricienta Iuvenalis». Η ομορφιά γι’ αυτήν δεν είναι θέμα ανατομικό, ούτε και ζήτημα αναλογιών. «Όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου και πόσο άνετα αισθάνεσαι με τις ατέλειές σου, μικρές και μεγάλες. Αισθάνομαι πολύ καλά με το σώμα μου και έχω αποδεχθεί τις εξωτικές μου φακίδες (ευχαριστώ μπαμπά) ενώ φροντίζω να γυμνάζομαι συχνά, να περιποιούμαι την επιδερμίδα μου και να τρέφομαι υγιεινά.

Ελπίδα Χατζηβασιλείου

om5

«Την αναπηρία μου την έχω σχεδόν όλη μου τη ζωή (προσθετικό πόδι). Στην αρχή με έκανε να αισθάνομαι φόβο, ντροπή, θυμό. Ως έφηβη που ήμουν, αισθανόμουν πως είναι ένα χαρακτηριστικό μου, ιδιαίτερα εμφανές, το οποίο καθόριζε τις δυνατότητές μου και την ταυτότητά μου».Όταν μπήκε στη ζωή της ο αθλητισμός άλλαξε τα πάντα. «Μέσα από την κολύμβηση είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω και να γνωρίσω ιδιαίτερους ανθρώπους που επηρέασαν τη θεώρησή μου για τη ζωή». Περισσότερο, όμως, βρήκε μέσα από τον αθλητισμό τον τρόπο να πιστέψει στις δυνατότητές της και να αποδεχθεί την αναπηρία ως μέρος του εαυτού της. «Πιστεύω πως οποιαδήποτε προσπάθεια να απορρίψουμε και να αποβάλουμε κάποιο μέρος του εαυτού μας επειδή δεν μας αρέσει, όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά μας μικραίνει κιόλας, μας φτωχαίνει. Την αναπηρία συχνά οι άνθρωποι την βλέπουμε ως περιορισμό. Περισσότερους, όμως, περιορισμούς επιβάλλουμε στον εαυτό μας μέσα από τις ανασφάλειές μας, παρά από τις σωματικές μας διαφορές.
Επιμέλεια: Γεωργία Μοδίτη
Μακιγιάζ: Ανδρέας Ζεν
Μάριος Νεοφύτου – Αντρέας Χριστοδούλου και Αντρέας Ζεν

Η Δένα Κυριακίδη φοράει φόρεμα Flashbacks
Η Χρύσα Γρηγορίου φοράει ρούχα από προσωπική συλλογή
Η Ελπίδα Χατζηβασιλείου φοράει ρούχα από το Flashbacks
Η Άννα Αποστόλου φοράει ρούχα από προσωπική συλλογή
Η Χριστίνα Σωκράτους φοράει ρούχα από προσωπική συλλογή
Η Μαρία Γεωργίου φοράεικορμάκι GeorgiaModiti και φούστα Soc

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS