CELEBRITIESSHOWBIZ«Beverly Hills 90210» - Η επιστροφή

«Beverly Hills 90210» – Η επιστροφή

Η νεανική-εφηβική σειρά, που σημάδεψε τα nineties, επιστρέφει σε έναν αλλαγμένο κόσμο. Ιστορίες, μυστικά και trivia από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό come back της χρονιάς.

Από την Κάλλια Καστάνη

Οι αφίσες βγήκαν, τα άλμπουμ ξεσκονίστηκαν, τα crop tops, τα σακάκια, τα τζιν μπουφάν, τα λευκά Τ-shirts, οι μακριές καμπαρντίνες, ανασύρθηκαν από τις ντουλάπες, οι νοσταλγοί πήραν θέση. Όλα είναι έτοιμα για το remake της θρυλικής σειράς «Beverly Hills 90210», που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Fox Channel, θα επιστρέψει στις 7 Αυγούστου, για μια νέα μίνι σειρά 6 επεισοδίων. To reboot θα έχει τίτλο «BH90210» και, σε αντίθεση με άλλες απόπειρες αναβίωσης της σειράς (όπως το «90210», που προβλήθηκε στο Τhe CW από το 2018 ως το 2013), θα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού καστ – εκτός, φυσικά, από τον Luke Perry, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο.

Αλλά οι Jason Priestley (Brandon), Shannen Doherty (Brenda), Jennie Garth (Kelly), Tori Spelling (Donna), Brian Austin Green (David), Ian Ziering (Steve) και Gabrielle Carteris (Andrea), θα είναι εκεί. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει λένε πως πρόκειται να υποδυθούν «ελαφρώς παραλλαγμένες εκδοχές του εαυτού τους», στις «ενήλικες περιπέτειες των ηρώων που αγαπήσαμε». Που έχουν πια ρυτίδες, παιδιά, διαζύγια, χρέη, διαψεύσεις, πλαστικές, εμμονές. Αλλά τι σημασία έχει; Είναι survivors. Και επιτέλους, επιστρέφουν «σπίτι».

 

ΠΩΣ ΤΑ «ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ» ΕΓΙΝΑΝ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»
Το 1990 η Μargaret Thatcher έχασε τις εκλογές. Στην Πολωνία εξελέγη πρόεδρος ο Lech Walesa. Ξεκίνησε ο Πόλεμος του Κόλπου. Πέθανε η Garbo. Και οι αξιαγάπητοι δίδυμοι Brandon και Brenda Walsh, από τη Μινεσότα, μετακόμισαν στο Beverly Hills. Σύμφωνα με τις καταγραφές της αμερικανικής τηλεοπτικής ιστορίας, η πρεμιέρα του «Βeverly Hills 90210» στις 4 Οκτωβρίου 1990, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, η δε σειρά (μια teen soap-opera με πρωταγωνιστές έφηβους μαθητές γυμνασίου, σε σενάριο Darren Star και παραγωγή των Aaron Spelling-E.Duke Vincent) ολοκλήρωσε την πρώτη της σεζόν με μέτρια τηλεθέαση. Αλλά ύστερα, τα «κεφάλια» της FOX, είχαν μια καλή ιδέα: το καλοκαίρι του 1991, αντί για επαναλήψεις, πρόβαλαν «φρέσκο υλικό», δράματα, χωρισμούς, ερωτικά τρίγωνα, χτυποκάρδια στην παραλία. Και τότε… μπουμ! Μέχρι το τέλος της 2ης σεζόν, η σειρά, διπλασίασε το κοινό της (από 9,5 σε 17,4 εκατομμύρια τηλεθεατές – στο δε νεανικό κοινό, η τηλεθέαση έφτανε το 52%!). Το «φαινόμενο Beverly Hills 90210» είχε μόλις γεννηθεί.

Ο «πρόδρομος» όλων των teen σειρών -και ίσως «η τελευταία νεανική σειρά, που μια ολόκληρη γενιά είδε μαζί, μπροστά σε μια οθόνη», όπως έγραψε το BuzzFeed- τα είχε όλα: νέους, cool πρωταγωνιστές, ερωτικά δράματα, διχαστικά δίπολα (Dylan ή Βrandon; Kelly ή Βrenda;) φήμες για παρασκηνιακές ίντριγκες, ωραία μουσική, ρούχα και χτενίσματα που ήθελες να αντιγράψεις. Και το σημαντικότερο: αληθινή ζωή. Πριν τα «Χτυποκάρδια στο Beverly Hills» (όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος), καμία τηλεοπτική, νεανική σειρά, δεν έθιγε θέματα όπως το αλκοόλ, το σεξ, τα ναρκωτικά, το AIDS, οι εφηβικές εγκυμοσύνες, η ενδοοικογενειακή βία.

Το «Beverly Hills 90210» το άλλαξε αυτό και, ταυτόχρονα, εκτόξευσε τους πρωταγωνιστές του σε ένα πρωτοφανές stardom. Ο Jason Priestley, o Luke Perry, απολάμβαναν εκδηλώσεις λατρείας που θύμιζαν Beatle-mania, τα κορίτσια ούρλιαζαν και τους έσκιζαν τα ρούχα, οι ηθοποιοί έγιναν κούκλες, έβλεπαν τα πρόσωπά τους πάνω σε μπλουζάκια, κούπες, αρώματα, κάθε είδους αξεσουάρ. Συνέβη και το αντίστροφο: η Shannen Doherty που το κοινό ταύτισε με την «κακιά» Brenda δέχτηκε ένα πρωτοφανές κύμα μίσους. Οι Brenda-haters, είχαν δική τους κοινότητα και δικό τους εφημεριδάκι(!) – κυκλοφόρησε ακόμα και δίσκος με 8 περιπαικτικά tracks και γενικό τίτλο «Hating Brenda».

Παρά τις κόντρες, τον ανταγωνισμό, τις αλλαγές στο καστ, το «Βeverly Hills 90210» «βασίλεψε» επί μια δεκαετία, οδηγώντας μια ολόκληρη γενιά (που ερωτεύτηκε, έκλαψε, χάρηκε, παρέα με τους πρωταγωνιστές του) στην ενηλικίωση. Τον Μάιο του 2000, πάνω από 25 εκατομμύρια τηλεθεατές, συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν το «αντίο» της σειράς. Που, όπως γίνεται με όλα τα παραμύθια τέλειωσε με έναν γάμο…

 

H «KATAΡΑ» ΤΟΥ BEVERLY HILLS
Λαμπερά, υπερμεγέθη teen idols, κατά τη δεκαετία του ‘90, οι πρωταγωνιστές του «Beverly Hills 90210» ακολούθησαν -μετά το τέλος της σειράς- την προδιαγεγραμμένη πορεία όλων των νεανικών ειδώλων: την πτώση. Κανείς τους δεν κατάφερε να κάνει άλλο ένα mega hit στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο – μάλιστα, οι περισσότεροι ενεπλάκησαν σε μια σειρά από «ατυχή γεγονότα» (σκάνδαλα, δικαστικές περιπέτειες, αρρώστιες, ατυχήματα), κάνοντας τον Τύπο να μιλά για μια μυστηριώδη «κατάρα» που στοιχειώνει τα μέλη του καστ και τα εμποδίζει να βρουν την ευτυχία…

Η εκρηκτική Shannen Doherty (σ.σ. το πρόσωπο που γέννησε το πρώτο κύμα haters της ποπ κουλτούρας) έμπλεξε με drugs, αλκοόλ κλπ. Το 1993 αλληλλοκατηγορήθηκε με τον σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία. Το 1996 πιάστηκε να σπάει μπουκάλια σε αυτοκίνητα, ενώ το 2001 της επιβλήθηκε τριετής εθελοντική εργασία και πρόστιμο όταν συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένη. Το 2015 διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού με μετάσταση στους λεμφαδένες – μέχρι σήμερα παλεύει με την ασθένεια. Ο Jason Priestley είχε, επίσης, προβλήματα με το αλκοόλ. Το 1998 του πήραν την άδεια οδήγησης για πέντε χρόνια, όταν προκάλεσε ένα σοβαρό τροχαίο, οδηγώντας μεθυσμένος την Porsche του. Το 2002, κι ενώ επιχειρούσε να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως οδηγός αγώνων, ενεπλάκη σε ακόμα ένα σοβαρό δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει την πλάτη του, τα δυο του πόδια, τη μύτη του και να  χρειαστεί να «ξαναχτίσουν» τμήμα του κρανίου του. Σήμερα, εργάζεται κυρίως ως σκηνοθέτης-σεναριογράφος. Ο Luke Perry (ο μοναδικός που είχε μια αξιόλογη πορεία, στην υποκριτική), διαγνώστηκε το 2015 με καρκίνο του παχέος εντέρου και -αφού πολέμησε γενναία την αρρώστια- πέθανε πρόσφατα, από πολλαπλά εγκεφαλικά. Η Gabrielle Carteris δοκίμασε την τύχη της ως παρουσιάστρια και απέτυχε, παντρεύτηκε έναν χρηματιστή, έκανε δύο παιδιά και κάποιες σποραδικές εμφανίσεις στο σινεμά. Σε κάποιο γύρισμα, τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα το πρόσωπό της να παραλύσει κατά το ήμισυ και να υποφέρει από επώδυνους σπασμούς. Πριν από το reboot είχε αποσυρθεί από τη showbiz.

O Ιan Ziering και η Jennie Garth (αφού ταλαιπωρήθηκαν με 2-3 γάμους, επεισοδιακά διαζύγια κλπ.) εμφανίζονται κυρίως στο «Dancing With the Stars» και σε μερικά ακόμα realities β’ διαλογής. Όσο για την Tori Spelling απασχολεί κυρίως τα media για τις πλαστικές της, τους γάμους της (σ.σ. ο πρώτος διαλύθηκε όταν ο σύζυγός της Charlie Shanan την έπιασε να τον απατά με τον Dean McDermott, τον οποίο παντρεύτηκε στηνσυνέχεια κι έκανε 5 παιδιά μαζί του), το family reality και τα θηριώδη χρέη της, που συσσωρεύονται – ιδίως από τότε που ο πάμπλουτος πατέρας της πέθανε, αφήνοντάς της ψίχουλα από την περιουσία του, που υπολογίζεται σε μισό δις δολάρια..

 

15 BEVERLY HILLS 90210 TRIVIA
1.   O αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Class of Beverly Hills», αλλά ο πρόεδρος της Fox, Barry Diller δεν τον βρήκε αρκετά πιασάρικο και πρότεινε το «Βeverly Hills 90210». Το 90210, είναι ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής.

2.   Ο χαρακτήρας του «Dylan ΜcKay» εμφανίστηκε μόλις στο 2ο επεισόδιο και δεν επρόκειτο να είναι μέλος του μόνιμου καστ – αρχικά, ο Luke Perry είχε συμβόλαιο μόνο για έξι επεισόδια, καθώς οι υπεύθυνοι της FOX, δεν πίστευαν στο «γκελ» του ήρωα ή στο υποκριτικό του ταλέντο. Αλλά, ο Aaron Spelling είχε διαφορετική γνώμη. Μάλιστα, ανέλαβε να πληρώνει τον Perry από την τσέπη του, ώσπου τα μηνύματα του κοινού και οι ξετρελαμένες fans του «Dylan», έπεισαν τη  Fox να τον εντάξει στο καστ της σειράς.

3.   Η Tori Spelling ήθελε τόσο πολύ να παίξει στη σειρά ώστε πέρασε, μυστικά, από οντισιόν για τον ρόλο της «Andrea» με το ψευδώνυμο Tori Mitchell. Φυσικά, την αναγνώρισαν και κατέληξε με τον ρόλο της «Donna Martin», κάτι που, όπως θα παραδεχόταν και η ίδια αργότερα «πρέπει να είχε σχέση με το ποιος ήταν ο μπαμπάς μου»…

4.   O «Brandon Walsh» βρέθηκε τελευταίος – ο Jason Priestley πέρασε από οντισιόν την Πέμπτη και την Παρασκευή το απόγευμα ενημερώθηκε πως «είχε πάρει τη δουλειά». Δευτέρα, άρχισαν τα γυρίσματα.

5.    Στα πρώτα επεισόδια, η Shannen Doherty ήταν 19 χρονών, η Jennie Garth 18, η Τori Spelling και ο Brian Austin Green είχαν μόλις κλείσει τα  17, o Jason Priestley τα 20 και ο Luke Perry τα 23. Ο Ian Ziering ήταν 26 και η Gabrielle Carteris -η μεγαλύτερη όλων- ήταν 29 χρονών. Φυσικά, είχε πει ψέματα για την ηλικία της για να πάρει τον ρόλο.

6.   Η ιστορία με την εφηβική εγκυμοσύνη της «Andrea», δεν υπήρχε αλλά επινοήθηκε όταν η Carteris έμεινε στ’ αλήθεια έγκυος – αν και οι παραγωγοί του show την είχαν συμβουλεύσει διακριτικά να αναβάλει τη δημιουργία οικογένειας…

7.   Το «West Beverly» δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Το αυθεντικό Beverly Hills High School δεν είχε δώσει την άδειά του για να χρησιμοποιηθεί το όνομά του στη σειρά.

8.   Οι ηθοποιοί -ακόμα και οι πρωταγωνιστές- άλλαξαν ή αποχώρησαν μες στα χρόνια, με εξαίρεση τους Jennie Garth, Tori Spelling, Brian Austin Green και Ian Ziering, που ήταν τακτικά μέλη του καστ και τις 10 σεζόν που διήρκεσε η σειρά.

9.  Η σειρά βρισκόταν «στον αέρα» από τις 4 Οκτωβρίου 1990 ως τις 17 Μαΐου 2000.
10. Συνολικά η Tori Spelling εμφανίζεται στα περισσότερα επεισόδια απ’ όλους: 290 σε σύνολο 293!

11.  Στην κλασική σκηνή -όπου ακούγεται και η κλασικότερη, ίσως ατάκα του show, το περίφημο «Donna Martin graduates» (Η Donna Martin αποφοιτά)- μια μερίδα του πλήθους φωνάζει «Donna Martin masturbates» (Η Donna Martin αυνανίζεται). Ήταν μια πλάκα που είχε στήσει ο Jason Priestley, κάνοντας έξαλλους τον σκηνοθέτη και το συνεργείο…

 

12.  Παρά τον τολμηρό χαρακτήρα της teen soap opera, με τα ζευγάρια που τα έφτιαχναν, χώριζαν, απιστούσαν, πήγαιναν στο κολλέγιο, έκαναν παιδιά, η «Donna Martin» κατάφερε να μείνει παρθένα επί -σχεδόν- 7 από τους 10 κύκλους. Ο λόγος ήταν ότι ο executive producer της σειράς, Aaron Spelling, δεν ήθελε να δει την κόρη του, Τori  που έπαιζε την Donna να κάνει σεξ – ούτε καν στα ψέματα. Όταν τελικά (μετά από 206 επεισόδια), η «Donna» έπεσε στο κρεβάτι με τον «David», η σκηνή έγραψε τηλεοπτική ιστορία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Jason Priestley, ο οποίος -όπως εξομολογήθηκε- ήταν περισσότερο αγχωμένος από τους ηθοποιούς…
13.   Χρόνια αργότερα, η Tori Spelling αποκάλυψε σε μια συνέντευξή της πως -εκτός πλατό- έκανε στ’ αλήθεια σεξ με τον Brian Austin Green («ήταν ένα αληθινό, εφηβικό love story»), αλλά και με τον Jason Priestley («ένα καλοκαιρινό ρομάντζο – τελείωσε γρήγορα και μείναμε δυo καλοί  φίλοι»)

14. Το φινάλε του 1ου κύκλου όπου η Shannen Doherty και ο Luke Perry κάνουν σεξ μετά τον χορό του σχολείου (και ιδίως το γεγονός πως κανείς από τους δύο δεν είχε αναστολές γι’ αυτό) ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τις Ενώσεις Γονέων, αναγκάζοντας τον σεναριογράφο Darren Star, να γράψει ένα επεισόδιο όπου οι δύο χαρακτήρες υφίστανται τις «συνέπειες» της επιλογής του. Στην αρχή του 2ου κύκλου, η «Brenda» παρατάει τον «Dylan» γιατί η σχέση τους έχει γίνει «υπερβολικά ώριμη».

15.   Η κακή συμπεριφορά, οι διαρκείς καθυστερήσεις και οι θυελλώδεις καυγάδες της Doherty με τους συμπρωταγωνιστές της οδήγησαν στην πρόωρη «έξοδό» της από τη σειρά, στην 4η μόλις σεζόν – και σ’ αυτό, όπως φαίνεται, είχε βάλει το χεράκι της η Tori Spelling. Mετά από κάτι που η ίδια περιέγραψε ως «τρικούβερτο καυγά με μπουνιές και κλωτσιές» της Doherty με την Jennie Garth, πήγε στον πατέρα της και του ζήτησε να απολύσει την «Brenda». Κι έτσι έγινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS