CELEBRITIESSHOWBIZΔικαιούται η Ρούλα Κορομηλά να έχει άποψη για όλα;

Δικαιούται η Ρούλα Κορομηλά να έχει άποψη για όλα;

Πολύ παλιά για να έχει δικαίωμα λόγου ή μήπως αφόρητα επιτυχημένη για κερδίσει την captatio benevolentiae;

Από τον Κώστα Μπουρούση

Σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει, την ξέρεις δεν την ξέρεις, την έζησες δεν την έζησες στο επαγγελματικό ζενίθ της, η Ρούλα Κορομηλά είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Αν και παροπλισμένη επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει η εθνική -όσο μεγαλόστομο κι αν ακούγεται- τηλεπαρουσιάστρια. Είναι η μνήμη μιας εποχής που πέρασε μάλλον ανεπιστρεπτί, φέρνει παβλοφικά στον νου τα χρόνια όπου όλα έμοιαζαν μεγάλα, λαμπερά και χαρούμενα αλλά κυρίως την υπόσχεση ότι όλα θα γίνονταν ακόμα μεγαλύτερα, ακόμα λαμπρότερα και ακόμα πιο χαρούμενα και προσωποποιεί το οξύμωρο σχήμα της τηλεοπτικής αθωότητας. Κατέκτησε το προνόμιο -και το διατηρεί ακόμα- να τη γνωρίζουν όλοι με το μικρό όνομά της, να είναι η σταρ που μπορείς (αλλά στην πραγματικότητα ούτε το υποψιάζεσαι) να ακουμπήσεις. Κυρίως παραμένει επιδραστική, αν και έχει τσακωθεί προ πολλού με την τηλεοπτική ακμή της. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι μια συνέντευξή της, την οποία έδωσε πριν από ένα μήνα και βάλε εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, να συζητιέται, να πικραίνει τους επιγόνους της και να προκαλεί εκκρίσεις χολής σε αλλοτινούς συναδέλφους της. Μοιάζει πραγματικά με κατόρθωμα να μπορείς να διατηρείσαι έστω και με αυτόν τον τρόπο στον αφρό της επικαιρότητας, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα viral θέματα συζήτησης έχουν διάρκεια συντομότερη κι από κύκλο πλύσης έξυπνου πλυντηρίου.

Η ανταπόκριση της Ρούλας Κορομηλά στην πρόσκληση του Νίκου Χατζηνικολάου σε άλλους γέννησε έκπληξη και σε άλλους προκάλεσε απορία. Κανείς, πάντως, δεν έμεινε αδιάφορος στη μάλλον αναπάντεχη τηλεοπτική επιστροφή της. Ειδικά, έπειτα από όσα μάλλον αυθόρμητα και με ειλικρίνεια κατέθεσε -ειδικά για το σινάφι της- έπειτα από τις ερωτήσεις του οικοδεσπότη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γυναίκα που έκανε την πρωινή τηλεοπτική ψυχαγωγία εκ των ουκ άνευ συστατικό των καναλιών και έθρεψε τις επαγγελματικές φαντασιώσεις απειράριθμων κοριτσόπουλων -ποια από τις σημερινές τηλεπαρουσιάστριες δεν θέλησε έστω στιγμιαία να γίνει (σαν τη) Ρούλα;- δεν βγήκε από το κονάκι της χρονοκάψουλάς της στη ρούγα των κοινωνικών δικτύων για να πει τη γνώμη της αυθαίρετα ή ακατάληπτα. Ρωτήθηκε και απάντησε. Βεβαίως και τίποτα να μην είχε να πει και πάλι η εμφάνισή της και μόνο σε ένα προβεβλημένο talk show θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει ντόμινο σχολίων – κυρίως κακοπροαίρετων. Ήταν, όμως, οι δηλώσεις της για τη νεότερη γενιά των τηλεπαρουσιαστριών, δηλαδή για την Κατερίνα Καινούργιου, που συζητήθηκαν -μάλλον δυσανάλογα με τη σημαντικότητά τους- και οδήγησαν στη σταύρωση της Ρούλας στον Γολγοθά των τηλεοπτικών πάνελ. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

Το λάβαρο σήκωσε πρώτος ο Δημήτρης Παπανώτας, ο οποίος αντικατέστησε μάλλον άνευρα το σήμα κατατεθέν της τηλεπαρουσιάστριας «Μπράβο» με τη λέξη «κρίμα». Μπορούσε και καλύτερα. Το γάντι εννοείται ότι σήκωσε και η Κατερίνα Καινούργιου, την οποία η Ρούλα έκρινε ως μία όχι καλή τηλεπαρουσιάστρια. Από το βήμα της τηλεοπτικής εκπομπής της απάντησε εμμέσως στο σχόλιο, ενθυμούμενη τα δάκρυά της που πότιζαν καυτά τα τηλεοπτικά πλατό, όταν εκείνη ήταν εκκολαπτόμενη tv persona και η Κορομηλά υπεύθυνη για το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργαζόταν. Και μόνο το γεγονός ότι η οικοδέσποινα της εκπομπής «Ευτυχείτε» αντιμετώπισε την ατάκα της Κορομηλά ως θέσφατο και όχι ως αυτό που ήταν, δηλαδή μια κρίση από μια βετεράνο συνάδελφό της, προσυπογράφει την επιρροή και την επίδραση που εξακολουθεί να έχει η τελευταία ακόμα και μετά από τις άστοχες επιλογές της τα τελευταία χρόνια, ακόμα και τώρα που η τηλεόραση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι της. Στον ανένδοτο εναντίον της Ρούλας μπήκε -με χαρακτηριστική καθυστέρηση- και η Βάνα Μπάρμπα, η οποία φιλοξενούμενη συμπτωματικά στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ανέτρεξε στα χρόνια που η Κορομηλά «ταλαιπωρούσε» επί ώρες τους καλεσμένους της, προκειμένου η ίδια να εμφανιστεί στο γυαλί αλαβάστρινη και αψεγάδιαστη. Ούτε λόγος, βέβαια, για το γεγονός ότι η πλειονότητα των τότε καλεσμένων της εξαργυρώνουν μέχρι και σήμερα τη δημοσιότητα και το celebrity status που κέρδισαν εμφανιζόμενοι (ή έστω ξεροσταλιάζοντας) στα κάποτε πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά concepts, εκείνα της Ρούλας Κορομηλά.

Ίσως, τελικά, η επαγγελματική επιτυχία της, την οποία απόλαυσε στον απόλυτο βαθμό, είναι εκείνη που δεν μπορούν να συγχωρήσουν με τίποτα σε εκείνην οι αλλοτινοί και οι σημερινοί συνάδελφοί της. Κι ας στήριξαν την καριέρα ή την τηλεοπτική φιλοσοφία ή την αισθητική τους στα δικά της τηλεοπτικά ανδραγαθήματα. Στην πραγματικότητα τίποτα ή ελάχιστα πράγματα κατάλαβαν από εκείνην. Κι η φλυαρία τους αλλά και η σπουδή να αντικρούσουν κάπως φθηνά την άποψή της τοποθετεί την παραπάνω εντελώς αβάσιμη υπόθεση στα στέρεα ποδάρια της βεβαιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS