ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESSHOWBIZΕίναι η Taylor Swift το pop icon με τη μεγαλύτερη επιρροή στον...

Είναι η Taylor Swift το pop icon με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη;

Μια ανάρτηση της στο Instagram άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα σε δυο Πολιτείες. Μέσα σε 48 ώρες 156.000 νέοι ψηφοφόροι γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους απλά επειδή τους είπε να το κάνουν. Οι followers της στο Instagram είναι διπλάσιοι από τον πληθυσμό της Βρετανίας και της Γαλλίας κι ό,τι φορέσει, πει, κάνει, αποθεώνεται σε πραγματικό χρόνο. Το τελευταίο της τραγούδι, «λύγισε» τους servers της Apple από το τρελό κατέβασμα, σπάζοντας (ξανά) το ρεκόρ με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής. Εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα: Είναι η Taylor Swift το pop icon με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη;

Από την Τώνια Σταυρινού

«Πολύ λίγα κράτη έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των θαυμαστών της», έγραψε η Washington Post αναφερόμενη στα 113 εκατομμύρια followers της Taylor Swift στο Instagram. Δημογραφικά μιλώντας, αν ήταν κράτος θα ξεπερνούσε σε πληθυσμό τις Φιλιππίνες αλλά θα είχε ρυθμό γεννήσεων Ινδίας, αφού κάθε βδομάδα προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθοι στον λογαριασμό της. Κι αν ήταν κυβέρνηση θα ήταν πανίσχυρη και αποτελεσματική, καθώς στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ, κατάφερε να στείλει 156 χιλιάδες νέους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους μέσα σε ένα 24ωρο, αναρτώντας απλά ένα ποστ που «έσπασε» οριστικά την πολιτική της ουδετερότητα για την οποία κατηγορήθηκε με δριμύτητα τον τελευταίο χρόνο ως «νεροκουβαλήτρα» της ιδεολογίας Trump. Στη μακροσκελή της ανάρτηση στήριξε τον Phil Bredesen για τη Γερουσία και τον Jim Cooper για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι δύο στην περιφέρεια του Tennessee, τη δική της. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω κάποια που δεν έχει τη θέληση να παλέψει για την αξιοπρέπεια όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», έγραψε μεταξύ άλλων, ξεμπροστιάζοντας το ποιόν της Marsha Blackburn, της υπερσυντηρητικής υποψήφιας. Η εν λόγω κυρία καταψήφισε νομοσχέδια που θα διασφάλιζαν την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την αποτελεσματική προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και φυσικά τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. «Πιστεύω στον αγώνα για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και ότι κάθε μορφή διακρίσεων που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο είναι ΣΦΑΛΜΑ», έγραψε η Swift και την έστειλε σπίτι της μιας και εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί φαν της από το Tennessee έτρεξαν να γραφτούν και να ψηφίσουν την ίδια στιγμή, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της: «Please, please, ενημερωθείτε για τους υποψηφίους στην Πολιτεία σας και ψηφίστε με βάση αυτό που αντιπροσωπεύει τις αξίες σας. Δεν μπορούμε ποτέ να βρούμε έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα με τον οποίο συμφωνούμε 100% σε κάθε θέμα, αλλά πρέπει ούτως ή άλλως να ψηφίσουμε».

 

Πιο επιδραστική προσωπικότητα στον πλανήτη
Ο βαρύς οπλισμός της δεν περιορίζεται φυσικά στη μουσική, αλλά επεκτείνεται στις θεϊκές στιλιστικές εμφανίσεις της, το υπέρκομψο shaggy style κούρεμα, τα φεμινιστικά της μανιφέστα, την τόλμη της να τα βάλει δικαστικώς με έναν άντρα της βιομηχανίας της μουσικής που της χούφτωσε στον πισινό (κέρδισε πανηγυρικά) αλλά και η θεότρελη ιδέα της να κάνει ξαφνικές επισκέψεις σε γάμους φαν της αφήνοντας τους πάντες άναυδους, η διάθεση της να μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια για τις γκάφες της αλλά και τις αμέτρητες αποτυχίες στα ερωτικά της, εξομολογήσεις που την κάνουν προσιτή κι αγαπητή σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Έχει καλέσει μέσω Instagram τους φαν να της στείλουν βιντεάκια όπου τραγουδούν playback ένα τραγούδι, ανεβάζοντας μετά κάποια απ’ αυτά. Έχει βοηθήσει έναν απ’ αυτούς να πληρώσει τα δίδακτρα του πανεπιστημίου και έχει στείλει προσωπικά τυλιγμένα χριστουγεννιάτικα δώρα σε άλλους. Η επίδραση που έχει στους φαν της είναι πρωτοφανής και δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με παλαιότερες σταρ, μιας και τα social media δημιουργούν δεδομένα που δεν μπορούν να συγκριθούν με καμιάν άλλη περίπτωση στην ιστορία της μουσικής. Το περιοδικό Time την έχει περιλάβει δύο φορές στη λίστα με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον πλανήτη και φυσικά έχει κάθε λόγο να το πιστεύει. Το τραγούδι «Look What You made me Do» που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2017 κατέκτησε το ρεκόρ των περισσότερων views στο YouTube μέσα σε ένα 24ωρο (αν και έχασε το συγκεκριμένο ρεκόρ πριν από δύο βδομάδες, από ένα Κορεατικό Boy Band, ονόματι BTS). Άλλη μια σημαντική στιγμή της που έγραψε η ιστορία ήταν ο πόλεμος που άνοιξε το 2014 με πλατφόρμες μουσικής, όπως το Spotify αλλά και η Apple, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Τη μεγάλη επανάσταση, όμως, θα την κάνει αυτό τον μήνα όταν λήξει το πολύχρονο συμβόλαιό της με τη δισκογραφική εταιρία Big Machine Records στη οποία ανήκει από 15 χρονών, όταν έκανε το ντεπούτο της στην κάντρι μουσική και ούτε η ίδια πίστευε πού θα έφτανε στα επόμενα 13 χρόνια. Σήμερα, η εταιρία βγάζει το 70% εισοδημάτων της μόνο από την Taylor Swift, επομένως είναι λογικό να την παρακαλάνε και να τη χρυσώνουν να μείνει μαζί τους. Η ίδια, όμως, έχει μάλλον πάρει την απόφαση να σταθεί ανεξάρτητα, χωρίς εταιρία, διεκδικώντας μ’ αυτή την απόφαση άλλη μια πρωτιά στην ιστορία της μουσικής.

Γεννημένη νικήτρια
Η μητέρα της ήταν μια ικανότατη marketer που προνόησε για την καριέρα της από τη μέρα που γεννήθηκε: τη βάφτισε Taylor ώστε όταν μεγαλώσει και δίνει τα βιογραφικά της στις διάφορες εταιρίες να μην ξέρουν αν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα, υπερπηδώντας έτσι τον σεξισμό που στήνει το πρώτο μπλόκο στις καριέρες των γυναικών πριν καν δοκιμαστούν. Αυτή η επίγνωση ενδεχομένως να προετοίμασε και τη στάση της απέναντι στον αμείλικτο σεξισμό της μουσικής βιομηχανία αλλά και των media, απέναντι στις γυναίκες καλλιτέχνες, που ακολούθησε την καριέρα της. Από τον πρώτο της δίσκο -σε ηλικία 15 χρονών με κάντρι ποπ περιεχόμενο- έφτασε σήμερα, λίγο πριν κλείσει τα 29 με περιουσία που ξεπερνάει τα 240 εκατομμύρια δολάρια, με ιδιωτικό τζετ, ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και μερικές εξοχικές επαύλεις σε άλλες περιοχές και έχοντας κερδίσει αρκετές μάχες με το κατεστημένο. Μία από αυτές, η ευκολία με την οποία τα περιοδικά και οι ιστοσελίδες αναπαράγουν στερεότυπα για τις γυναίκες. Το 2008 αντέδρασε σε δυο τίτλους του περιοδικού OK! που είχαν σ’ αυτήν ως «Πρώην του Harry Styles» και ως «Φημολογούμενη φιλενάδα του Calvin Harris». Έξω φρενών, όμως, έγινε με Tweed του περιοδικού που ανέφερε ότι «Η Taylor Swift έκανε ανακοίνωση εγκυμοσύνης». Απάντησε επί λέξει: «Η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιήσατε και η ταμπέλα που μου φορέσατε φανερώνουν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο χρειαζόμαστε τον φεμινισμό σήμερα, εν έτει 2015». Το κορίτσι που μεγάλωσε σε μια φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων, είχε γιαγιά τραγουδίστρια της όπερας και ως παιδί θαύμαζε την Ντόλι Πάρτον, από τη μέρα που γεννήθηκε είναι μια διαδοχική διάψευση στερεοτυπικών πεποιθήσεων που οι άλλοι έχουν γι’ αυτήν. Κι ίσως το σημαντικότερο από όλα είναι ότι χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από χαριτωμένα τραγουδάκια του συρμού για να κατακτήσεις την κορυφή της μουσικής βιομηχανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS