CELEBRITIESSHOWBIZΈνα ρομπότ για την κόρη του κατασκευάζει ο Ζούκεμπεργκ

Ένα ρομπότ για την κόρη του κατασκευάζει ο Ζούκεμπεργκ

Ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα, ότι για το 2016 έχει ως προσωπικό στόχο – πρόκληση να χτίσει μία… απλή τεχνητή νοημοσύνη.

Κατά καιρούς είχε πάρει διάφορες περίεργες αποφάσεις για την ζωή του, όπως το να διαβάζει οπωσδήποτε δύο βιβλία κάθε μήνα, να μάθει Κινέζικα και να γνωρίζει έναν άνθρωπο κάθε μέρα. Ο Μάρκ Ζούκεμπεργκ, ο πάντα ανήσυχος επιχειρηματίας, μπορεί να έφτασε στην «κορυφή του κόσμου» με το Facebook αλλά το μυαλό του δεν σταματά να γεννά ιδέες. Η νέα πρόκληση είναι να φτιάξει ένα ρομπότ το οποίο θα είναι ο υπηρέτης της νεογέννητης κορούλας του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό δεν είναι πια τόσο δύσκολο στις αρχές του 21ου αιώνα με την τεχνολογία να κάνει καθημερινά νέα άλματα. Όμως ο Ζούκεμπεργκ δεν θέλει απλά να δημιουργήσει μια μηχανή που θα επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις όπως τα βιομηχανικά ρομπότ.

«Η προσωπική πρόκλησή μου για το 2016 είναι να δημιουργήσω μια απλή τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα φροντίζει το σπίτι μου και θα με βοηθάει με την δουλειά μου. Θα είναι κάτι σαν το Jarvis μέσα στον Iron Man» λέει ο Ζούκεμπεργκ αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη – μπάτλερ του Tony Stark που θυσιάζεται για το καλό της ανθρωπότητας στις ιστορίες της Marvel.

robot

Ήδη πάντως το Facebook αναπτύσσει τις δικές του τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το λογισμικό που μπορεί να ξεχωρίζει το περιεχόμενο μιας φωτογραφίας, διασφαλίζοντας ότι στο κοινωνικό δίκτυο δεν αναρτάται κάτι πορνογραφικό.

Η ιδέα του Ζούκεμπεργκ μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακή, αλλά αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Άλλοι άνθρωποι, γκουρού των σύγχρονων τεχνολογιών και επιστήμονες ανησυχούν για την πορεία δημιουργίας ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Ανάμεσά τους ο Ιλον Μασκ, ο Καναδοαμερικανός μεγιστάνας, μηχανικός, εφευρέτης και επενδυτής αλλά και ο Στίβεν Χόκινγκ, που θεωρούν ότι μηχανές που αποφασίζουν για εμάς θα μπορούσαν να επιφέρουν το τέλος της ανθρωπότητας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS