Ναι, τελικά η μάχη που όλοι περιμέναμε για χρόνια ήταν αντάξια των προσδοκιών μας.

Ναι το ποιος τελικά ήταν ο «υποσχόμενος πρίγκιπας» που θα σκότωνε τον Βασιλιά της Νύχτας και θα έσωνε τον κόσμο ούτε το είχαμε δει, ούτε το είχαμε φανταστεί.

ΑΛΛΑ θα γκρινιάξω. Θα γκρινιάξω για ένα και μόνο πράγμα το οποίο όμως δεν με άφησε να ευχαριστηθώ το επεισόδιο όσο θα ήθελα κι όσο περίμενα. Η σκοτεινιά της οθόνης.

Οκ, αντιλαμβανόμαστε πως ήταν νύχτα, αλλά μία τέτοια παραγωγή θα έπρεπε να έχει βρει έναν τρόπο ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην οθόνη μας.

Τελοσπάντων, παράπονα τέλος. Άλλωστε αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως το επεισόδιο ήταν υπέροχο και επίσης δεν είναι αυτό που σας ενδιαφέρει. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τι τελικά είδαμε στην οθόνη μας. Τις απώλειες, τις εκπλήξεις, τις μάχες.

Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Πρώτη έκπληξη η εμφάνιση της Μελισάντρε. Εμφανίστηκε και μας έδειξε στο πρώτο πλάνο ποιος είναι ο Azor Ahai (ο πρίγκιπας της προφητείας), αλλά είμαι βέβαιη πως κι εσείς όπως κι εγώ δεν πήρατε χαμπάρι το υπονοούμενο…

Αντε δηλαδή και σκεφτήκατε φευγαλέα «Γιατί καρφώνει έτσι την Άρυα;» πήγε ο νους σας στο παρακάτω; Το αποκλείουμε.

Τελοσπάντων, η Μελισάντρε έκανε ένα εντυπωσιακό κόλπο, άναψε με φωτιά όλα τα σπαθιά των Ντοθράκι μόνο και μόνο για να αντιληφθούμε νωρίς νωρίς πως θα πήγαινε αυτή η μάχη. Οι Ντοθράκι επιτέθηκαν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο φοβερός στρατός της Ντενέρις είχε γίνει σκόνη.

Γενικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά για την Ντάνι. Έχασε όλο της τον στρατό, έναν ακόμη δράκο και τον πιο πιστό της φίλο και σύμβουλο.

Ο σερ Ζόρα ήταν μια από τις μεγάλες απώλειες της βραδιάς, αφού έμεινε μόνος του να προστατεύει την Βασίλισσα του, η οποία έχασε το δράκο της και βρέθηκε σε δεινή θέση προσπαθώντας να σώσει για μία ακόμη φορά τον Τζον Σνόου. Η Ντενέρις έχει χάσει δύο δράκους σώζοντας κάθε φορά τον Τζον και δεν το ξέρουμε, όμως κάτι μας λέει πως αυτή τη φορά δεν θα το δεχτεί ήρεμα, κρατώντας απλά το χέρι του.

Ο Τζον Σνόου, μπορεί να είναι ο αγαπημένος μας ήρωας, αλλά σε αυτό το επεισόδιο, που είναι αλήθεια πως είχαμε πολύ μεγάλες προσδοκίες από αυτόν, μας απογοήτευσε …πανηγυρικά. Στα 2/3 του επεισοδίου πετούσε άσκοπα έναν δράκο και την υπόλοιπη ώρα τον βλέπαμε να προσπαθεί να κρυφτεί από τον νεκρό δράκο του Βασιλιά της Νύχτας. Αυτή ήταν συνοπτικά όλη η συμμετοχή του στην μεγάλη μάχη. Και ρωτάμε τώρα:

Γιατί ακριβώς τον έφερε πίσω η Μελισάντρε, δηλαδή ο Θεός της φωτιάς;

Γιατί ο Μάρτιν συνέδεσε ολόκληρη την ιστορία του με τους απέθαντους και τον Βασιλιά της Νύχτας;

Και απάντηση φυσικά δεν θα πάρουμε.

Μια ακόμη απώλεια ήταν ο Μπέντριτς, του οποίου η ζωή και ο θάνατος, από την άλλη πλευρά, είχε απόλυτο νόημα. Τελικά επανέρχονταν στη ζωή για να βρεθεί σε θέση να σώσει την Άρυα από τους απέθαντους που την είχαν περικυκλώσει, ώστε εκείνη με τη σειρά της να σώσει τον κόσμο.

Ένας ακόμη λαμπρός θάνατος ήταν αυτός που βρήκε ο Θίον ο οποίος έπεσε προστατεύοντας τον Μπραν από τον Βασιλιά της Νύχτας. Είχε φυσικά πάρει νωρίτερα άφεση αμαρτιών από τον Μπραν που του υπενθύμισε πως «ήταν στο σπίτι του» και πως τελικά ήταν καλός άνθρωπος.

Οι υπόλοιποι δύο θάνατοι, της μικρής Λυάννα και του Νεντ ήταν απλά απώλειες σε μία πολύ, μα πάρα πολύ άνιση μάχη.

Τις λεπτομέρειες της μάχης δεν έχει και μεγάλο νόημα να τις αναφέρουμε. Οι νεκροί ήταν απλά ασταμάτητοι ακόμα και πριν ο Βασιλιάς της νύχτας κάνει το… κολπάκι του να αναστήσει για να βρεθούν στο πλευρό του κι όσοι έπεσαν κατά τη διάρκεια της μάχης.

Το ότι αναστήθηκαν και οι νεκροί που βρίσκονταν στην Κρύπτη όπου είχαν μαζευτεί τα γυναικόπαιδα για να προφυλαχτούν από τον στρατό των απέθαντων ήταν μία ακόμα λεπτομέρεια από αυτές που συνηθίζουν να μας ξαφνιάζουν ενώ παρακολουθούμε το GOT, όλα αυτά τα χρόνια.

Πολύ όμορφη στιγμή κι αυτή μεταξύ της Σάνσα και του Τύριον στην κρύπτη η οποία του αποκάλυψε πως τελικά ήταν ο καλύτερος σύζυγος που είχε με τον Τύριον να της απαντά πόσο τραγικό ακούγονταν αυτό.

Και να πάμε τώρα στην Άρυα, γιατί αυτό φυσικά ήταν και το μεγάλο «μπαμ» του επικού επεισοδίου.

Δεδομένα δεν το είδε κανείς να… έρχεται.

Το επεισόδιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο, ώστε να συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι ο Τζον θα είναι εκείνος που θα σκοτώσει τον Βασιλιά της Νύχτας. Παίρνουμε έναν καταπληκτικό συνεχές πλάνο του Τζον Σνόου καθώς τρέχει και παλεύει περνώντας από πολλούς άλλους σημαντικούς χαρακτήρες προσπαθώντας να φτάσει στον Μπραν. Αλλά μένει καρφωμένος από τον ζόμπι Βισερίον, που τον μπλοκάρει με μπλε φωτιά.

Η Άρυα ζήτησε από τον Τζέντρι να της κάνει ένα μαχαίρι με βαλυριανό ατσάλι.

Μετά από πολλές μάχες, η Άρυα βρίσκεται με την Μελισάντρε η οποία μας θυμίζει πως στο παρελθόν έκανε μια πρόβλεψη για την Άρια. Πίσω, στην σεζόν 3 της είχε πει: «Βλέπω σκοτάδι μέσα σου.  Σ​​’αυτό το σκοτάδι, τα μάτια κοιτάζουν πίσω σε μένα. Καφέ μάτια, πράσινα μάτια, μπλε μάτια. Μάτια που θα κλείσεις για πάντα».

Η Μελισάντρε θύμισε στην Άρυα την εκπαίδευση και την προφητεία της. Η Άρυα δεν είναι εδώ για να σκοτώσει ζόμπι. Με την ατάκα «μπλε μάτια» την συμβούλεψε να στοχεύσει ψηλότερα.

Έτσι τη στιγμή που ο Βασιλιάς της νύχτας είναι έτοιμος να σκοτώσει τον Μπραν, η Άρυα εμφανίζεται από πίσω του και με το μαχαίρι που έχει βαλυριανό ατσάλι σκοτώνει τον Βασιλιά της νύχτας, τελειώνει την μάχη και σώζει το Γουέστερος.

Μπράβο στο κορίτσι!

Τώρα απομένουν τρία επεισόδια και η Σέρσεϊ είναι πιο δυνατή από ποτέ, ενώ ο Βορράς, η Ντάνι, ο Τζον και οι υπόλοιποι ακριβώς το αντίθετο.

Η Άρυα ήταν η μεγάλη ηρωίδα, όμως δύσκολα τη βλέπουμε να γίνεται κι εκείνη που θα καθίσει στον θρόνο του Γουέστερος.