CELEBRITIESSHOWBIZGame of Thrones: Tο φαινόμενο επέστρεψε

Game of Thrones: Tο φαινόμενο επέστρεψε

Ανοίξτε τις πόρτες, αφήστε να ακουστεί το τραγούδι του ανέμου, της φωτιάς, το μουγκρητό των δράκων, τα βογγητά των πολεμιστών, η κλαγγή από βαλυριανό ατσάλι. Ο χειμώνας ήρθε. Και θα είναι πιο κρύος από ποτέ.

Της Κάλλιας Καστάνη

Αυτή τη φορά, ο χειμώνας ήρθε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, στις 16 Ιουλίου 2017. Η έναρξη της 7ης σεζόν του «Game of Thrones» (σ.σ. GoT για τους μυημένους) μετατέθηκε, αναγκαστικά, λόγω της καθυστερημένης έναρξης των γυρισμάτων – ο χειμώνας έχει «εισβάλει» στη μυθοπλασία της σειράς και στη γη του Westeros, κι αυτό -όπως εξήγησαν οι δημιουργοί του show,  David Benioff και D.B. Weiss- σημαίνει ότι «ο ηλιόλουστος καιρός, δεν εξυπηρετεί πια τον σκοπό των γυρισμάτων». Στα τηλεοπτικά εγχειρίδια, βέβαια, το καλοκαίρι, δεν θεωρείται καλή περίοδος (εμπορικά, διαφημιστικά, ακόμα και από την πλευρά συνηθειών θέασης κλπ.) για να ντεμπουτάρει ένα τόσο μεγάλο τηλεοπτικό project – αλλά πότε το GoΤ έκανε ό,τι ήταν «πολιτικά ορθό» ή αναμενόμενο; Ποτέ.

Η έβδομη σεζόν του GoT θα περιλαμβάνει -αντί για 10, όπως γινόταν ως τώρα- μόλις 7 επεισόδια, τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους θα διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο (σ.σ. το φινάλε της σεζόν, όπως λέγεται, θα «απλωθεί» στο μεγαλύτερο, record-breaking επεισόδιο, όλων των κύκλων: θα διαρκεί 81 λεπτά, σχεδόν σαν μικρή κινηματογραφική ταινία) και θα κοστίζουν πέντε φορές περισσότερο: 14,3 εκατομμύρια δολάρια(!) ανά επεισόδιο, ποσό που σπάει κάθε προηγούμενο τηλεοπτικό ρεκόρ. Δικαιολογημένα, μάλλον, αν λάβει κανείς υπόψη του πως το show που ξεκίνησε κάπως άτσαλα, από δυο «πρωτάρηδες» παραγωγούς το 2011, σήμερα θεωρείται «το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές fantasy drama του κόσμου». Το πρώτο επίσημο τρέιλερ του 7ου κύκλου, που προβλήθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, είχε 61 εκατομμύρια views στις διάφορες μιντιακές πλατφόρμες (Facebook, Τwitter, Υοu Tube) σε 24 ώρες, μόνο!

Κι άλλα νούμερα-ρεκόρ: Υπολογίζεται πως σχεδόν 23 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν κάθε επεισόδιο, της περασμένης σεζόν – αυτά τα νούμερα περιλαμβάνουν και το streaming και το video on demand, όχι όμως τα παράνομα downloads, που είναι επίσης μερικά εκατομμύρια. Το GoT των 38 EMMY που προβάλλεται σε 170 χώρες, «ποτίζοντας» την παγκόσμια pop κουλτούρα (σ.σ. είναι το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί όταν π.χ. έκθεση με τα κοστούμια και τα paraphernalia της σειράς στεγάζεται στο ΜΕΤ ή όταν το 2018, το πανεπιστήμιο Harvard θα συμπεριλάβει στα μαθήματα επιλογής του και ένα με τίτλο «Το πραγματικό Game of Thrones: Από τους μοντέρνους μύθους στο μεσαιωνικό μοντέλο») δεν είναι «ακόμα μια σειρά» – καλή ή κακή, θεαματική ή αμφιλεγόμενη. Είναι ένα φαινόμενο.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΜΥΘΟΣ

Κι όλα ξεκίνησαν μ’ ένα βιβλίο. Ο θρύλος λέει πως το 1996, όταν ο George R. R. Martin εξέδωσε το «Α Game of Thrones» – το πρώτο της σειράς «Α Song of Ice and Fire»» (θεωρητικά, το πρώτο μιας τριλογίας, που αργότερα έγινε πενταλογία, ενώ ακόμα δύο βιβλία είναι υπό έκδοση), σκοπός του ήταν να δώσει στην ανθρωπότητα κάτι που, πρακτικά, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να κινηματογραφηθεί. Έχοντας δουλέψει ως σεναριογράφος για σειρές του CBS, όπως το «Twilight Zone» ή το «Beauty and the Beast», o Μartin είχε μπουχτίσει από την ευτέλεια και τον χαμηλό ορίζοντα της τηλεόρασης. Διψούσε για ένα βιβλίο «τόσο μεγάλο όσο η φαντασία μου», για μια ιστορία που θα τα περιείχε όλα: δράση και μαγεία, ηρωικούς χαρακτήρες, γιγαντιαία κάστρα, βασιλιάδες, μάγισσες, δράκους, ανταρόλυκους και χιλιάδες χρόνια ιστορίας, απλωμένα, μπλεγμένα, σφιχτοδεμένα στα κουβάρια μιας δαιδαλώδους πλοκής.

Περιέργως, το πρώτο βιβλίο ήταν επιτυχημένο – κι αυτό είχε ως συνέπεια δύο πράγματα: Πρώτον, να γραφτεί και να εκδοθεί η (ακόμα καλύτερη) συνέχειά του. Και δεύτερον, να χαρακτηριστεί ο G.R.R. Martin ως «ο Αμερικανός Τolkien». Οπότε, η ατάκα του Benioff («Τι είναι το “Game of Thrones”; Οι “Sopranos” στη Μέσα Γη!») θεωρείται ιδιαίτερα ταιριαστή. Το GoT είναι μια μεγαλειώδης χωρο-άχρονη σειρά τηλεοπτικής μυθοπλασίας, ένα σκληρό παραμύθι. Αλλά, όχι μόνο αυτό. Η αισθητική μεσαιωνικού παραμυθιού, καλύπτει μετά βίας ένα αιματοβαμμένο σύμπαν μαφιόζικης ίντριγκας, μια διαχρονική πάλη εξουσίας, γαρνιρισμένη με βία, δολοπλοκία και άφθονο σεξ. Ωστόσο, το σύμπαν του Martin έχει κανόνες. Η μαγεία, ας πούμε, είναι αληθινή, μέρος της ζωής. Οι εποχές δεν υπάρχουν – ή μάλλον οι κύκλοι του χρόνου κυλούν αργότερα, τα καλοκαίρια διαρκούν χρόνια, οι χειμώνες μπορούν να αφανίσουν μια γενιά. Και το σημαντικότερο: Κανείς, ποτέ δεν είναι ασφαλής. Η «μαγεία» του Μartin είναι η προθυμία του να δολοφονεί βίαια, σχεδόν σαδιστικά μερικούς από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες των βιβλίων του, δίνοντας εξαρχής τον τόνο της ιστορίας:  Όπως ακριβώς και στη ζωή, το παιχνίδι του στέμματος δεν έχει κανόνες, ούτε στερεότυπα, καμιά ηθική βάση ή τηλεοπτική σύμβαση. Τα πάντα μπορούν να συμβούν, κάθε στιγμή, σε οποιονδήποτε. Κι αυτό ακριβώς είναι που το κάνει εθιστικό.

Το ότι το τηλεοπτικό script έχει, πλέον, αφήσει πίσω του τα βιβλία της σειράς, είναι ασφαλώς ένα πρόβλημα (σ.σ. ως γνωστόν, το περίφημο «The Winds of Winter» και το «Α Dream of Spring», το δίτομο φινάλε της σειράς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παρότι κάθε χρόνο o George R.R. Martin, υπόσχεται επισήμως να το πράξει επειδή «το οφείλει στoν κόσμο και στους χιλιάδες αναγνώστες του»…). Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ο συγγραφέας αποκάλυψε πως το Westeros είναι μια μαγική γη, που «ακόμα ανακαλύπτω» και πως «το ταξίδι είναι μια υπέροχη περιπέτεια». Πλέον, η γραφή του κινείται παράλληλα με το σενάριο, σε χωριστό δρόμο. «Μακάρι, ο προορισμός να είναι ο ίδιος… Το show είναι υπέροχο, αλλά μια τηλεοπτική σειρά και ένα μυθιστόρημα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η σειρά, έχει προβλήματα του πραγματικού κόσμου που εγώ δεν έχω. Π.χ. υπάρχει ένα budget – μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της τηλεόρασης, ωστόσο, είναι ένα budget. Στο σενάριο δεν μπορείς διαρκώς να προσθέτεις χαρακτήρες. Εγώ μπορώ!».

Γνωρίζοντας πως αυτό θα συνέβαινε κάποτε (διότι ναι, είναι βέβαιο πως μερικά «προβλήματα του πραγματικού κόσμου», όπως π.χ. το ότι η Maisie Williams, που υποδύεται τη μικρή Arya είναι πλέον 20 χρονών, είναι αξεπέραστα…), οι Benioff και Weiss, έχουν εδώ και χρόνια συζητήσει με τον συγγραφέα και έχουν σχεδιάσει εξαντλητικά την πλοκή της σειράς, την εξέλιξη και το τέλος της. «Μερικά πράγματα που μάθαμε από τον George, θα συμπεριληφθούν και στο show. Μερικά άλλα όχι». Οι ίδιοι, πάντως, ξέρουν ακριβώς τι θα συμβεί κάθε νανο-δευτερόλεπτο, κάθε σκηνής των επόμενων 13 επεισοδίων Όσο για το τελευταίο (που ενδέχεται να προβληθεί ακόμα και το 2019), είναι ένα μεγάλο μυστικό που φυλάσσεται ζηλότυπα, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας – εύλογα, αφού όσο περνά ο καιρός το ενδιαφέρον του κόσμου γίνεται όλο και πιο πιεστικό και τα spoilers πολλαπλασιάζονται. Οι δυο δημιουργοί δηλώνουν, ωστόσο, πως δεν έχουν άγχος, για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στο πιο αναμενόμενο φινάλε στην ιστορία της τηλεόρασης από τότε που το «Lost» πήγε στον… ουρανό. Ο Weiss είναι μεθοδικός: «Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις αυτό είναι να ασχοληθείς με αυτό που έχεις μπροστά σου, με το σπαθί που είναι πάνω στο γραφείο σου, με τη μάχη που πρέπει να “χορογραφηθεί” τις επόμενες μέρες». Ο Βenioff είναι πιο ειλικρινής : «Τα χάπια, βοηθάνε»…

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟΝ 7ο ΚΥΚΛΟ – SPOILER ALERT!
Σίγουρα, μερικά εκστατικά τοπία, από τα μέρη που γυρίστηκε η σειρά: την Ισπανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία. Τη «χρυσή πεντάδα» (Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington και Νikolaj Coster Waldau), οι οποίοι, αν αληθεύουν τα ρεπορτάζ, ανήκουν πλέον στην ομάδα των «πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών της τηλεόρασης: θα εισπράξουν 1,1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε επεισόδιο της 7ης και 8ης σεζόν. Tην cameo εμφάνιση του Ed Sheeran στο show, σε ρόλο -τι άλλο- τροβαδούρου. Την επανένωση -και τη δικαίωση- του οίκου των Stark, με την επιστροφή της Arya και του Bran στο Winterfell. Την εξέλιξη της Sansa σε «Παγωμένη Βασίλισσα» (σ.σ. λέγεται πως θα καταδικάσει τον Petyr Baelish σε θάνατο και πως η Arya θα τον εκτελέσει). Tη θεαματική άφιξη της «θυελλογένητης» Daenerys στο Dragonstone, με τη στρατιά των Dothraki και τους τρομακτικούς της δράκους, οι οποίοι σε αυτόν τον κύκλο λέγεται πως θα έχουν άνοιγμα φτερών ανάλογο με ενός αεροπλάνου 747(!). Την εκδίκηση της Arya να πέφτει πάνω στη μισητή φαμίλια των Frey. Tη συνάντηση της Daenerys με τον Jon Snow. To reunion του Tyrion με τον Jon Snow. Άλλη μια σύγκρουση με τους White Walkers, στην οποία οι δράκοι, όπως λέγεται, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αλλά, σίγουρα όχι την απάντηση στο «ποιος θα κερδίσει τον Σιδερένιο Θρόνο». Αν κι αυτό δεν είναι πια μακριά – αν μάθαμε κάτι από τον George R.R. Martin είναι πως όλα τα βασίλεια έχουν κάποτε ένα τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS