CELEBRITIESSHOWBIZΗ Ελπίδα Ιακωβίδου φόρεσε το βραχιόλι - «μαρτάκι» της, εσείς;

Η Ελπίδα Ιακωβίδου φόρεσε το βραχιόλι – «μαρτάκι» της, εσείς;

Η παρουσιάστρια του ΡΙΚ Ελπίδα Ιακωβίδου, φόρεσε το «μαρτάκι» της από το Καραισκάκειο Ίδρυμα και μας το έδειξε μέσα από ένα insta story που έκανε. 

Ως γνωστόν, την πρώτη μέρα του Μάρτη συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι» είτε στο αριστερό είτε στο δεξί μας χέρι.

Πρόκειται για ένα πολυ παλιό έθιμο, και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Για την ιστορία, από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιολάκι λέγεται Μάρτης ή Μαρτιά.

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται και απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS