ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESSHOWBIZΚοκό Ροσά: Το μοντέλο φωτογραφίζεται στο πολύχρωμο σπίτι της έξω από τη...

Κοκό Ροσά: Το μοντέλο φωτογραφίζεται στο πολύχρωμο σπίτι της έξω από τη Ν. Υόρκη

Απόδοση: Εύα Βλαχάβα

Ως η γυναίκα που έχει λάβει τον τίτλο της «βασίλισσας της πόζας», η Κοκό Ροσά σπάνια στέκεται ακίνητη. «Δεν μπορώ να με φανταστώ στάσιμη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτό θα σήμαινε για μένα ότι δεν εξελίσσομαι», μας λέει το καναδικής καταγωγής μοντέλο, στο υπέροχο σπίτι της, σε απόσταση 30 λεπτών από το κέντρο της Νέας Υόρκης. Αλλά και στη δουλειά της δεν κάθεται ποτέ σ’ ένα μέρος. Τη μία στιγμή βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα και την άλλη έχει ήδη κλείσει φωτογράφιση σε εξωτικό νησί. Στα περισσότερα ταξίδια συνοδεύεται από το σύζυγό της, τον Βρετανό ζωγράφο και γλύπτη Τζέιμς Κόνραν, αλλά και τη γεμάτη ενέργεια 2χρονη κόρη τους, Ιόνι.

Η Μικαίλα Ροσά, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, έχει ιρλανδική, ρωσική και ουαλική καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στο Βανκούβερ. Η καριέρα της ξεκίνησε όταν, ως ψιλόλιγνη 14χρονη την ανακάλυψαν σ’ ένα διαγωνισμό ιρλανδικού χορού. Τον επόμενο χρόνο βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και είχε μια νέα ζωή και καινούργιο όνομα.

Η πορεία της ήταν και συνεχίζει να είναι σαρωτική, με αμέτρητα εξώφυλλα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει συμμετάσχει στις καμπάνιες των οίκων Christian Dior, Chanel, YSL, Lanvin και Dolce & Gabbana. Με την ικανότητα που έχει να ποζάρει με τον πιο θεατρικό τρόπο, αλλά και να εναλλάσσει τις πόζες με απίστευτη ταχύτητα, είναι η πρωταγωνίστρια του άλμπουμ «Study of Pose: 1.000 Poses by Coco Rocha», που φιλοδοξεί να γίνει η βίβλος μοντέλων και φωτογράφων για τις επόμενες γενιές.

Πλέον, ως διευθύντρια πρακτορείου μοντέλων, έχει αναλάβει το ρόλο της «μεγάλης αδελφής» για τα κορίτσια που θέλουν να μπουν στο χώρο. Αν και μόλις 29 ετών, θεωρείται βετεράνος στο μόντελινγκ, ενώ τα πολλά ενδιαφέροντα και η οικογενειακή της ζωή την κρατούν σε εγρήγορση.

Μιλήστε μας για το σπίτι σας.
Η φύση της δουλειάς μου επιβάλλει να ταξιδεύω συχνά. Και νιώθω ευλογημένη που έχω δει όλα αυτά τα μέρη. Πάντα, όμως, είμαι χαρούμενη όταν επιστρέφω σπίτι, στο μέρος όπου νιώθω πλήρης. Ακόμα κι όταν έχω δουλειά στο κέντρο της Νέας Υόρκης, σε ελάχιστη απόσταση, νιώθω γαλήνη όταν επιστρέφω στο σπίτι μου.

Η διακόσμηση που επιλέξατε συνδυάζει το μοντέρνο στυλ και τη λειτουργικότητα.
Μ’ αρέσει να μαγειρεύω κι έτσι έχω κάνει επίκεντρο του σπιτιού την κουζίνα. Με ικανοποιεί που μπορώ να ετοιμάζω το δείπνο και παράλληλα ο Τζέιμς να δουλεύει στην τραπεζαρία και η Ιόνι να παίζει στο σαλόνι. Είναι μεγάλο το σπίτι, αλλά όλοι νιώθουμε ότι είμαστε πολύ κοντά με ζεστό και όμορφο τρόπο.

Σας άρεσε πάντα αυτού του τύπου η διακόσμηση;
Όχι, καθόλου. Το πρώτο μου διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη ήταν αυτό που ονομάζουν «shabby chic». Γεμάτο ρομαντικά στοιχεία, αντίκες, βαριά έπιπλα. Το στυλ μου αλλάζει, οπότε αλλάζει και το γούστο μου στη διακόσμηση.

Σίγουρα δε φοβάστε την αλλαγή.
Έχοντας περάσει μέρος της εφηβικής και όλη την ενήλικη ζωή μου γύρω από τη μόδα, δε γινόταν να μην είμαι ανοιχτή στο να δοκιμάσω νέα πράγματα, looks, γεύσεις. Δεν μπορώ να με φανταστώ να μένω στάσιμη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτό θα σήμαινε για μένα ότι δεν εξελίσσομαι.

Έχετε μετατρέψει την τεχνική της πόζας σε φαινόμενο! Ήταν κάτι που σας δίδαξαν ή σας έβγαινε φυσικά;
Σ’ αυτό με βοήθησε απίστευτα ο χορός. Από πολύ μικρή ασχολούμουν με το χορό, και ως νεαρό μοντέλο αισθανόμουν πολύ πιο άνετα να κινούμαι σαν να χορεύω μπροστά σε κοινό. Δεν ντρεπόμουν ούτε φοβόμουν να δοκιμάσω νέα πράγματα στο μόντελινγκ και ενδεχομένως να αποτύχω. Στο χορό δοκιμάζεις κάτι μέχρι να σταματήσεις να κάνεις λάθη. Έτσι αντιμετώπισα το μόντελινγκ.

Πώς γνωριστήκατε με το σύζυγό σας;
Γνωριστήκαμε σ’ ένα πάρτι πριν από μια δεκαετία, μέσω κοινών γνωστών, αλλά μόλις πριν από λίγα χρόνια βρήκαμε το κουράγιο να ομολογήσουμε ο ένας στον άλλο πώς αισθανόμαστε. Όταν το κάναμε, η σχέση μας εξελίχθηκε γρήγορα.

Τι έχετε μάθει από εκείνον;
Πολλά. Έχει υπέροχο πνεύμα ως καλλιτέχνης και τρομερή ικανότητα ως επιχειρηματίας. Μου έχει μάθει να μη φοβάμαι να κάνω όνειρα και να βλέπω με άλλη ματιά τη ζωή, την τέχνη και τις επιχειρήσεις. Είναι δημιουργικός με πολλούς τρόπους και με ό,τι καταπιάνεται, το κάνει καλά.

Ταξιδεύετε μαζί του και με την κόρη σας σε όλο τον κόσμο;
Ναι. Αν το ταξίδι διαρκεί πάνω από τρεις μέρες, την παίρνουμε μαζί μας. Λατρεύει τα ταξίδια. Ενθουσιάζεται όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο! Ποτέ δεν ήταν δύσκολο παιδί. Ήμασταν πολύ τυχεροί.

Τι έχει φέρει στη ζωή σας η μητρότητα;
Απεριόριστη χαρά. Οι ευθύνες, αλλά και η ευτυχία που νιώθεις όταν μεγαλώνεις ένα παιδί, είναι αμέτρητα. Είναι μακράν ο πιο σημαντικός και υπέροχος ρόλος που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη που έχω την κόρη μου στη ζωή μου. Η Ιόνι, μάλιστα, είναι ενθουσιασμένη που θα της χαρίσω αδελφάκι σε λίγους μήνες.

Τώρα που είστε ιδιοκτήτρια πρακτορείου μοντέλων αισθάνεστε ότι έχετε άλλο δέσιμο με τα κορίτσια και τα αγόρια που φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα στο μόντελινγκ;
Στο πρακτορείο μου, το Nomad Management, δεν αισθανόμαστε ότι δουλεύουν τα μοντέλα για μας, αλλά εμείς γι’ αυτά. Είναι δική μας ευθύνη να τα κάνουμε να αισθάνονται άνετα, ασφαλή και να έχουν ωραίες εμπειρίες στη διάρκεια της καριέρας τους. Το να συμβουλεύω και να καθοδηγώ μοντέλα μικρότερα από μένα ήταν κάτι που έκανα και πριν το πρακτορείο, έτσι ο ρόλος της «μεγάλης αδελφής» είναι κάτι που απολαμβάνω.

Τι συμβουλές δίνετε στις νέες κοπέλες;
Ότι η εμφάνιση είναι μόνο μικρό μέρος της δουλειάς. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ενδιαφέροντα εκτός μόδας. Ένα μοντέλο πρέπει να έχει επαγγελματισμό και θέληση. Πρέπει να ξέρει το σώμα, τις γωνίες του, να μπορεί να εμπνέει το φωτογράφο. Ένα καλό μοντέλο ξέρει από πού προέρχεται και μένει σταθερό στις αξίες του. Φυσικά, πρέπει να έχει ανοχή στην αρνητική κριτική, που στις μέρες μας, μέσω του διαδικτύου, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή;
Όχι ιδιαίτερα. Προσπαθώ να τρώω ισορροπημένα. Λατρεύω το πρωινό, είναι το πιο απαραίτητο γεύμα για μένα. Κατά τα άλλα, δεν ακολουθώ κανόνες. Αν θέλω να φάω μπέργκερ, θα το φάω.

Είναι δύσκολο να διατηρείτε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική σας ζωή;
Όχι, αλλά το καταφέρνω σε μεγάλο βαθμό. Και νιώθω πραγματικά τυχερή και ολοκληρωμένη. Για μένα, το να είμαι δημιουργική, να συναναστρέφομαι άτομα με θετική ενέργεια και να μπορώ να βρίσκω χρόνο για την οικογένειά μου είναι το παν. Δε θα μπορούσα να κάνω μια δουλειά που δε θα είχε αυτά τα στοιχεία.

Το ότι είστε Μάρτυρας του Ιεχωβά είχε αντίκτυπο στην καριέρα σας;
Πάντοτε ζούσα σε θρησκευόμενο περιβάλλον και χρησιμοποιούσα την ηθική μου ως πυξίδα για τις πράξεις μου. Όλοι κάνουμε επιλογές που αντανακλούν τον αληθινό χαρακτήρα μας, τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Και όλοι μεγαλώνουμε με επιρροές από την οικογένεια, το περιβάλλον και τα θρησκευτικά μας πιστεύω. Εγώ προσπαθώ να κάνω επιλογές που δεν ξεπερνούν τις αρχές μου και, όταν νιώθω ότι αυτό συμβαίνει στο χώρο που βρίσκομαι, είμαι ειλικρινής και αντιδρώ. Το αστείο είναι ότι υπάρχουν πολλοί θρήσκοι στο μόντελινγκ. Προφανώς δεν είμαι η μόνη. Θεωρώ πως υπάρχει χώρος για όλους στη βιομηχανία της μόδας, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται ή από τα πιστεύω τους. Νομίζω ότι είμαι ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό.

Production: Eugenia Silva and the Crew 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS