ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESSHOWBIZMarilyn Manson: Η αλήθεια πίσω από το ρόλο

Marilyn Manson: Η αλήθεια πίσω από το ρόλο

Ένας διάβολος που έκανε τα απωθημένα του τραγούδια. Ένας ευσεβής πιστός στον Θεό της βίας. Ένας ρόλος που κατάπιε τελικά τη ζωή. O Marilyn Manson κατηγορείται από (τουλάχιστον) εφτά γυναίκες για βιασμούς, σαδιστικές πράξεις, χειραγώγηση και πλύση εγκεφάλου με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι όλα ήταν συναινετικά. Ο 52χρονος μετρ της μεταμφίεσης έβγαλε τελικά τη μάσκα και το αληθινό του πρόσωπο δεν ήταν λιγότερο αποκρουστικό από τις αμφιέσεις του.

This image has an empty alt attribute; its file name is manson-anoigma.jpg

Από την Τώνια Σταυρινού

Η Evan Rachel Wood ήταν 18 χρονών όταν έπεσε στην ερωτική παγίδα του 36χρονου τότε Marilyn Manson. Και στην περίπτωσή του η λέξη «παγίδα» ήταν απολύτως κυριολεκτική. Οι περιγραφές της για τα τρία χρόνια που πέρασε μαζί του δημιουργούν έναν κόμπο στο στομάχι. Βιασμοί, ψυχολογική βία, στέρηση ύπνου, στενή παρακολούθηση του κινητού της και κάθε της δραστηριότητας στο ίντερνετ, απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια της, απειλές θανάτου, προσπάθειες να την βγάλει τρελή, πλύση εγκεφάλου, διαρκής τρομοκρατία… Η νεαρή ηθοποιός έκανε τις καταγγελίες το 2018 και το 2019 στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενώπιων του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, σε έναν αγώνα να περάσει το νομοσχέδιο γνωστό ως Phoneix Act που διεύρυνε τα όρια της έννοιας της ενδοοικογενειακής βίας. Τότε δεν είχε αναφέρει το όνομα του θύτη αλλά όλοι γύρισαν το κεφάλι προς τον Marilyn Manson, ο οποίος σε συνέντευξή του το 2009, μιλώντας για την σύντροφό του είχε πει: «Κάθε μέρα φαντασιώνομαι ότι σπάω το κρανίο της με βαριοπούλα». Η Wood είχε κάνει πολλές προσπάθειες να τον εγκαταλείψει, αλλά εκείνος την έπαιρνε επίμονα τηλέφωνα απειλώντας την ότι θα αυτοκτονήσει αν δεν γυρίσει κοντά του. Η επίκληση στην ανθρωπιά των θυμάτων είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά από τους θύτες κακοποίηση. «Μια φορά, γύρισα προσπαθώντας να ηρεμήσω την κατάσταση, με στρίμωξε στην κρεβατοκάμαρά, μου ζήτησε να γονατίσω, μου έδεσε τα χέρια και τα πόδια και με ένα εργαλείο βασανισμού με χτύπησε σε ευαίσθητα μέρη του κορμιού μου. Γι’ αυτόν ήταν ένας τρόπος να αποδείξω την αφοσίωσή μου. Ο πόνος ήταν φρικτός. Ένιωθα σαν να βγήκα από το σώμα μου και ένα μέρος μου πέθανε για πάντα». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η Wood είπε: «Επτά χρόνια μετά τους βιασμούς μου, διαγνώσθηκα με μετατραυματικό στρες. Νόμιζα ότι τρελαινόμουν. Κατέστρεψα τις σχέσεις μου με άλλους ανθρώπους. Αυτοκαταστράφηκα. Αποπειράθηκα δύο φορές να αυτοκτονήσω. Κλείστηκα σε ψυχιατρική κλινική. Ο βιασμός δεν είναι μόνο λίγα λεπτά φρίκης. Σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή σαν αργός θάνατος».

This image has an empty alt attribute; its file name is evan.jpg

Για την ιστορία, το 2011 είχε κατατεθεί στην αστυνομία καταγγελία για σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον του Manson αλλά τότε το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν «αποδεικτικά στοιχεία». Στον απόηχο του κινήματος #MeToo και με το κλίμα σαφώς διαφοροποιημένο απέναντι στην έμφυλη βία, η 33χρονη σήμερα ηθοποιός, αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, γράφοντας στον λογαριασμό της στο Instagram: «Το όνομα αυτού που με κακοποιούσε είναι Μπράιαν Γουόρνερ, γνωστός στον κόσμο ως Marilyn Manson. Ξεκίνησε να με αποπλανά όταν ήμουν έφηβη και με κακοποιούσε φρικτά επί χρόνια. Υπέστην πλύση εγκεφάλου και με χειραγώγησε ώστε να υποταχθώ. Δεν μπορώ άλλο να ζω με τον φόβο των αντιποίνων, της συκοφαντίας ή του εκβιασμού. Είμαι εδώ για να εκθέσω αυτόν τον επικίνδυνο άνδρα, αλλά και τις πολλαπλές βιομηχανίες που του επέτρεψαν να λειτουργεί έτσι, πριν καταστρέψει κι άλλες ζωές. Στέκομαι στο πλευρό των πολλών θυμάτων που δεν πρόκειται πια να σωπάσουν». Μετά την ανάρτησή της όλες εκείνες οι φρικιαστικές περιγραφές που έδωσε στο Κογκρέσο, πήραν το πρόσωπο του ανθρώπου που έκανε καριέρα χρησιμοποιώντας το μικρό όνομα της Marilyn Monroe και το επώνυμο του διαβόητου serial killer Charles Manson ο οποίος πριν συλληφθεί, δολοφόνησε εννέα άτομα, ανάμεσά τους και η ηθοποιός Sharon Tate που ήταν στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης.

Μετά τη Woods άλλες τέσσερις γυναίκες, οι Ashley Walters, Sarah McNeilly, Ashley Lindsay Morgan και μία που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Gabriella, προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον του. Η McNeilly και η Walters κάνουν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση και βασανιστήρια. Η Morgan και η Gabriella για βιασμό, σωματική βία και εκβιασμό. Η Gabriella μάλιστα σημειώνει ότι ο Manson την εξανάγκαζε να παίρνει ναρκωτικά. Μία έκτη γυναίκα, η πρώην σύντροφός του, SourGirrrl κατέθεσε ότι την είχε δέσει και την είχε βιάσει, ενώ άλλη μία πρώην του, η Jena Jameson είπε ότι της είχε μιλήσει για τη φαντασίωσή του να την κάψει ζωντανή… Δύο πρώην σύντροφοί του η Dita Von Teese και η Rose McGowan, παρόλο που ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν ανάλογες εμπειρίες μαζί του, πιστεύουν τις γυναίκες που μίλησαν και τις στηρίζουν. Την πλευρά των γυναικών πήρε και η δισκογραφική εταιρία του Manson διακόπτοντας το συμβόλαιο μαζί του. Σε αυτή τη δύνη, η δική του απάντηση υπήρξε λακωνική και δόθηκε από τα social media: «Προφανώς, η ζωή μου και η τέχνη μου υπήρξαν εδώ και καιρό μαγνήτες διενέξεων, αλλά οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για μένα είναι φρικτές στρεβλώσεις της πραγματικότητας. Οι στενές σχέσεις μου ήταν πάντα απόλυτα συναινετικές με συντρόφους της ίδιας νοοτροπίας. Ανεξάρτητα από το πώς -και γιατί- άλλες επιλέγουν τώρα να παρουσιάσουν εσφαλμένα το παρελθόν, αυτή είναι η αλήθεια».

This image has an empty alt attribute; its file name is ashley.jpg

Η κακομεταχείριση γυναικών δεν είναι καινούριο νέο για τη βιομηχανία που τον ανέδειξε και τον πούλησε ως μια αντισυμβατική μορφή της. Όλοι γνώριζαν… Ακόμη και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο The Long Hard Road to Hell περιγράφει πώς έκαιγε τα μαλλιά των θαυμαστριών του με αναπτήρες, πώς τις έδενε σε αυτοσχέδιες συσκευές βασανιστηρίων εξαναγκάζοντάς τες «να ομολογήσουν τις αμαρτίες τους» και πώς έβαζε τα μέλη του γκρουπ του να συμμετέχουν φτύνοντας επάνω τους. Στο κεφάλαιο 13 της αυτοβιογραφίας του περιγράφει με λεπτομέρεια ένα περιστατικό που έγινε σε στούντιο ηχογράφησης στο Μαϊάμι. Μαζί με τα άλλα μέλη του γκρουπ του κάλυψαν το σώμα μιας θαυμάστριας με ωμό κρέας και ο Manson ζήτησε από δύο μέλη του γκρουπ, τον Madonna Wayne Gacy και τον Twiggy Ramirez να δέσουν τα πέη τους με κολλητική ταινία και είπαν στην κοπέλα πως έπρεπε να χωρέσει και τα δύο μαζί στο στόμα της. Αφού έκανε σεξ με αρκετά μέλη του γκρουπ (δεν διευκρινίζεται φυσικά αν ήταν συναινετικό) ο Manson και άλλοι μουσικοί ούρησαν επάνω της. Το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να περάσουν δύο δεκαετίες για να αρθεί η συγκάλυψη της μουσικής βιομηχανίας, των μάνατζερ, των δισκογραφικών, των στούντιο, των τεχνικών και όσων έγιναν μάρτυρες ανάλογων περιστατικών. Είναι αδιανόητο πώς ο σαδισμός και ο μισογυνισμός ενός διαταραγμένου ανθρώπου, κυκλοφορούσε τόσα χρόνια κρυμμένος, όχι πίσω από μια αμφίεση, αλλά χρησιμοποιώντας την «καλλιτεχνική ιδιορρυθμία» ως άσυλο για εγκλήματα.

This image has an empty alt attribute; its file name is manson-1-1.jpg

Μεγαλώνοντας τον Manson
Η μητέρα του είχε το Σύνδρομο Μινχάουζεν το οποίο σε κάνει να προκαλείς πραγματικές και φανταστικές ασθένειες σε κάποιον για να σε χρειάζεται και να τον φροντίζεις συνεχώς. Πέρασε άρρωστος σχεδόν όλη του την παιδική ηλικία εξαιτίας της. Στα 13 κρυβόταν στο υπόγειο, για να δει τον παππού του να φορά γυναικεία εσώρουχα και να αυνανίζεται ενώ έβλεπε τα βίντεο με κτηνοβασίες και σαδομαζοχισμό. Στο ιδιωτικό Χριστιανικό σχολείο που τον είχαν στείλει υπέφερε γι’ αυτό κάποια στιγμή αποφάσισε να γίνει σατανιστής. Μεταξύ άλλων, τα άλλα αγόρια τον χτυπούσαν συστηματικά γιατί τον θεωρούσαν ομοφυλόφιλο. Αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογραφία, αλλά κάποια στιγμή στράφηκε στη μουσική. Το 1989 έκανε ήδη συστηματική χρήση ναρκωτικών όταν δημιούργησε το γκρουπ του, γράφοντας όλα τα τραγούδια «φτιαγμένοι». Κάπου εκεί άλλαξε το όνομά του σε Marilyn Manson και άρχισε να πειραματίζεται με την εμφάνισή του, φορώντας μακιγιάζ, φακούς επαφής και μαύρα ρούχα, μέχρι που τελειοποίησε την φρικιαστική εικόνα που τον έκανε διάσημο ακόμη και σε άτομα που δεν άκουσαν ποτέ τη μουσική του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS