CELEBRITIESSHOWBIZΟι 10 +1 αξέχαστες στιγμές των Όσκαρ

Οι 10 +1 αξέχαστες στιγμές των Όσκαρ

Λίγες ώρες προτού ο Jimmy Kimmel υποδεχθεί στο Dolby Theatre alist stars στην 89η τελετή απονομής των Όσκαρ, γυρνάμε τον χρόνο πίσω, κάνοντας στάση σε 10+1 στιγμές που μας έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Τι κοινό έχουν ο Alfred Hitchcock και o Martin Scorsese, πέρα από την επαγγελματική τους ιδιότητα; Το ότι παρά τη μακρά τους πορεία, άργησαν να λάβουν το χρυσό αγαλματίδιο. Το 1968 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να απονείμει το τιμητικό βραβείο στον φλεγματικό Alfred Hitchcock. Εκείνος, στη μοναδική του εμφάνιση σε τελετή απονομής, διέσχισε επιβλητικά την αίθουσα, ανέβηκε στη σκηνή, πλησίασε το μικρόφωνο κι είπε: «Ευχαριστώ πολύ». Λειτούργησε ακριβώς όπως στις ταινίες του. Έδωσε το νόημα, χωρίς περιττά λόγια. Όλοι θα θυμούνται και τον Martin Scorsese για την επική ατάκα: «Μπορείτε σας παρακαλώ, να ελέγξετε τον φάκελο;». Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι μετά από επτά υποψηφιότητες, κέρδισε επιτέλους το Όσκαρ το 2007, με την ταινία «The Departed». Δυο χρόνια αργότερα, η οικογένεια του Heath Ledger παράλαβε το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Dark Knight», σε μια ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συνέπεσε με τη μέρα που ο ίδιος «έφυγε» από τη ζωή.

Πρωτιές

Μόνο τρεις ταινίες στην ιστορία της Αμερικανικής Ακαδημίας έχουν καταφέρει να σαρώσουν τα επονομαζόμενα «πέντε μεγάλα βραβεία»: καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου ηθοποιού και καλύτερης ηθοποιού. Η πρώτη ήταν η ταινία «It Happened One Night», του Frank Capra, το μακρινό… 1935. Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να επαναληφθεί το ρεκόρ, από την ταινία «One Flew Over the Cuckoo’s Nest», με την «κακιά νοσοκόμα» Louise Fletcher να ευχαριστεί τους κωφάλαλους γονείς της στη νοηματική. Δεκαέξι χρονιά μετά, ήρθε το «The Silence of the Lambs» για να φύγει με τη χρυσή πεντάδα. Το 1969 η Barbra Streisand ισοφάρισε σε ψήφους με την Katharine Hepburn για το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Η δεύτερη έλαμψε δια της απουσίας της κι έτσι η πρώτη μονοπώλησε το κοινό με τις ευχαριστίες της. Το 2008 η Kathryn Bigelow έγινε η πρώτη γυναίκα που παρέλαβε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Hurt Locker».

Black Power

O πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου ήταν ο Sidney Poitier το 1964, με την ταινία «Lilies of the Field». Κι όμως. Έπρεπε να φτάσουμε το 2002 για να κερδίσουν δυο μαύροι ηθοποιοί τα Όσκαρ Α’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου. Νικητές ο Denzel Washington για το «Τraining Day» και η Halle Berry για το «Monster’s Ball». 

Οι διαμαρτυρίες

Μπορεί ο George Scott να ήταν ο πρώτος ηθοποιός που αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη βράβευσή του το 1971, για την ταινία «Patton», αλλά τη διαφορά την έκανε ο Marlon Brandο δυο χρόνια αργότερα. Αντί να παραλάβει ο ίδιος το ‘Οσκαρ ‘Α ανδρικού ρόλου για το «The Godfather», έστειλε ως εκπρόσωπό του μια νεαρή γυναίκα, ντυμένη με την παραδοσιακή στολή των Απάτσι. Εκείνη αρνήθηκε να δεχθεί το βραβείο και διάβασε τη μακροσκελή ανακοίνωση του ηθοποιού, μέσω της οποίας διαμαρτυρόταν για τον τρόπο που το Hollywood παρουσίαζε τους αυτόχθονες της Αμερικής. Το 1974 ήταν πολύ της μόδας το streaking, δηλαδή η γυμνή διαμαρτυρία. Έτσι, ο άνεργος ηθοποιός Robert Oper εμφανίστηκε χωρίς ρούχα, την ώρα που ο David Niven προλόγιζε την Elizabeth Taylor. Απτόητος ο παρουσιαστής από τον μυστακοφόρο γυμνό άντρα, περιέγραψε τα απόκρυφά του ως «shortcomings». Ο αμφιλεγόμενος Michael Moore θεώρησε πως ήταν μια καλή ευκαιρία να ασκήσει κριτική στον τότε Αμερικανό πρόεδρο George Bush, κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, το 2003. Δεν συμφώνησαν, όμως, όλοι μαζί του και αρκετοί τον γιουχάισαν.

Η selfie της χρονιάς

Πώς μια selfie γίνεται viral μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τα δυο εκατομμύρια retweets; Απλό. Ποζάρουν σε αυτήν η Ellen DeGeneres, ο Bradley Cooper, ο Brad Pitt, ο Jared Leto, η Meryl Streep, η Jennifer Lawrence, ο Kevin Spacey, η Julia Roberts, η Angelina Jolie και η Lupita Nyong’o. Μέχρι και το Twitter έστειλε συγχαρητήρια στην επικοινωνιακή Ellen DeGeneres, που το 2014 έδωσε νέο νόημα στην παρουσίαση των Όσκαρ. Κρίμα «που τα χέρια του Bradley Cooper δεν ήταν μακρύτερα» -ο οποίος κρατούσε το κινητό- για να χωρέσουν περισσότεροι στο ενσταντανέ.

Τα αουτσάιντερ

Πολλοί αδυνατούν να πιστέψουν ακόμη και σήμερα πως το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου το 1993 κατέληξε στα χέρια της Marisa Tomei για τη χλιαρή ερμηνεία της στην κωμωδία «My cousin Vinny» και όχι σε αυτά της Vanessa Redgrave για το «Howard’s End». O αστικός μύθος λέει πως γι’ αυτό ευθύνεται ο Jack Palance που διάβασε λάθος όνομα από τον φάκελο. Κανείς δεν περίμενε να κερδίσει ο Eminem το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το «Lose Yourself» από την ταινία «8 Mile». Ούτε καν ο ίδιος, εξ ου και δεν πάτησε το πόδι του στην τελετή το 2003.

Η στιγμή του Σαρλό

Μετά από 20 χρόνια αυτοεξόριστος για τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του με τους κουμουνιστές, ο Charlie Chaplin επέστρεψε στην Αμερική το 1972 για να παραλάβει το τιμητικό Όσκαρ από την Ακαδημία. Το κοινό τον αντάμειψε μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα… διάρκειας είκοσι λεπτών.

Η ακομπλεξάριστη

Το 2013 τα φώτα μονοπώλησε η όμορφη Jennifer Lawrence. Έκανε γκριμάτσες, τη γνωστή άσεμνη χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο, αλλά την ώρα που ανέβαινε να παραλάβει το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το «Silver Linings Playbook», την «πρόδωσε» το «βαρύ» Dior φόρεμά της κι έπεσε φαρδιά-πλατιά στα σκαλοπάτια. Τίποτα, όμως, δεν στάθηκε ικανό να της χαλάσει τη διάθεση.

 

Οι ευφάνταστοι

Κάπως έπρεπε να κερδίσει το κοινό η Whoopi Goldberg ως η παρουσιάστρια των Όσκαρ το 1999. Ντύθηκε, λοιπόν, βασίλισσα Βικτώρια και απευθύνθηκε στους «υπηκόους» της. Είχε προηγηθεί το 1992 ο ευρηματικός Billy Crystal σαν Hannibal Lecter. Η τρίτη φορά για τον χαρισματικό Jerry Lewis, αποδείχθηκε και φαρμακερή. Παρόλο που το 1959 παρουσίασε τα Όσκαρ μαζί με τους Bob Hope, David Niven, Sir Laurence Olivier, Tony Randall and Mort Sahl, το show ολοκληρώθηκε 20 λεπτά νωρίτερα. Ο Jerry Lewis χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσει για να καλύψει το κενό, αλλά δεν τα πήγε και τόσο καλά. Άλλωστε, δεν σημαίνει πως όποιος διαθέτει φαντασία, έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι δημιουργοί του «South Park» αποφάσισαν πως το 2000 ήταν ο καιρός να πάψουν τα φορέματα να αποτελούν γυναικείο «προνόμιο». Έτσι ο Trey Parker και ο Matt Stone εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί σαν Gwyneth Paltrow και Jennifer Lopez. Το αποτέλεσμα ήταν κωμικοτραγικό. Πάλι καλά που εμφανίστηκε την επόμενη χρονιά η Bjork με φόρεμα-κύκνος. Μέχρι σήμερα, θεωρείται από τις χειρότερες εμφανίσεις των Όσκαρ. Το ότι άφησε ένα αυγό στο κόκκινο χαλί, απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα. Την καταστροφή έφερε και ο Rob Lowe με το παράξενο χορευτικό του με τη «Χιονάτη» στη σκηνή των Όσκαρ το 1989. Το θέαμα ήταν τόσο άθλιο, που η Disney απείλησε την Ακαδημία με μήνυση. Το 2014 η Ellen DeGeneres εκτός από τη selfie, ντύθηκε νεράιδα, αλλά το ραβδί της δεν τη βοήθησε να κεράσει ζεστή πίτσα τους διάσημους φίλους της, έτσι κάλεσε έναν πιτσαδόρο επί σκηνής! Για να την ξεπεράσει την επόμενη χρονιά ο Neil Patrick Harris, χρειάστηκε να βγάλει τα ρούχα του και να μείνει στη σκηνή με το σώβρακο!

Ο Leo τα κατάφερε

Ύστερα από πέντε υποψηφιότητες και δεκάδες κοροϊδευτικά memes, πέρσι ήταν επιτέλους η χρονιά του Leonardo DiCaprio, που σήκωσε το πολυπόθητο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «The Revenant». Ο σκηνοθέτης Alejandro González Iñárritu χρειάστηκε να τον υποβάλει σε πολλές κακουχίες προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο καθένας με τον τρόπο του

Ο «Rocky Balboa» συνάντησε τον πραγματικό θρύλο του μποξ στη σκηνή των Όσκαρ το 1977. Ο Muhammad Ali έκανε έκπληξη στον Sylvester Stallone όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Rocky». Κι εκείνος τού απέδειξε ότι ξέρει από πυγμαχία. Το 1985 η Sally Field επέστρεψε στο Kodak Theatre, πέντε χρόνια μετά το πρώτο της Όσκαρ, για να παραλάβει το βραβείο Α’ γυναικείου για το «Places in the Heart», «υπνωτίζοντας» το κοινό με την ατάκα: «…Σας αρέσω αυτή τη στιγμή. Σας αρέσω». Ο Jack Palance το 1992 απέδειξε πως βρισκόταν σε άριστη φυσική κατάσταση κάνοντας κάμψεις, αφότου παρέλαβε το Όσκαρ Β’ ανδρικού για το «City Stickers». Το 1994 ο Tom Hanks δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει έναν γκέι καθηγητή του, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ερμηνεία του στο «Philadelphia», συγκινώντας το κοινό. Το 1997 είχαμε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος νικητής θα ενθουσιαζόταν περισσότερο. Ο Cuba Gooding Jr έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να δείξει την ικανοποίησή του για το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για το «Jerry Maguire», αλλά ο Roberto Benigni υπερίσχυσε.

Από τη χαρά του για τα Όσκαρ σκηνοθεσίας, καλύτερης ξένης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και Α’ ανδρικού ρόλου για το «Life is beautiful», έφτασε στη σκηνή πηδώντας πάνω στα καθίσματα και τους θεατές. Την επόμενη χρονιά, ο James Cameron απέδειξε πως παρά τα 11 Όσκαρ με το «Titanic», παρέμεινε ένα μικρό παιδί. Απευθυνόμενος στους γονείς του, δήλωσε: «Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου!». Έναν χρόνο αργότερα, η Gwyneth Paltrow βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο για να δείξει τη χαρά της για το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το «Shakespeare in Love». Έκλαιγε για τρία ολόκληρα λεπτά! Το 2000 η Angelina Jolie διένυε ακόμη την άγρια περίοδο της ζωής της, που ήθελε πάση θυσία να σοκάρει τους πάντες. Και τα κατάφερε όταν ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το Όσκαρ Β’ γυναικείου για το «Girl, Interrupted», λέγοντας πόσο ερωτευμένη ήταν με τον κούκλο αδελφό της. Για όσους δεν το είχαν καταλάβει, όταν τον φίλησε στο στόμα.

Το 2001, η Julia Roberts μπορεί να παρέλειψε να αναφερθεί στην Erin Brockovich, στην οποία βασιζόταν η ομώνυμη ταινία, που της χάρισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου, αλλά ζήτησε από τους διοργανωτές να αφήσουν στην άκρη το χρονόμετρο, για να τα πει με την ησυχία της. Το 2003 ο Adrien Brody χάρηκε τόσο με το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για το «The Pianist», που αυθόρμητα άρπαξε τη Halle Berry και της χάρισε ένα παθιασμένο φιλί στο στόμα. Η καλύτερη απ’ όλους, όμως, ήταν η Melisa Lio. Ένα «γαμώτο» την ώρα που παραλάμβανε το Όσκαρ Β’ γυναικείου για το «The Fighter» το 2011, ήταν αρκετό για να γραφτεί στα highlights των Όσκαρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS