CELEBRITIESSHOWBIZΟσκαρ λογοκρισίας στο Ιράν: «Μαύρισαν» τη Charlize Theron για να μην σκανδαλίσει

Οσκαρ λογοκρισίας στο Ιράν: «Μαύρισαν» τη Charlize Theron για να μην σκανδαλίσει

Το Ιράν έζησε μεγάλες στιγμές κατά την 89η ετήσια απονομή Οσκαρ το βράδυ της Κυριακής. Η ταινία The Salesman (Ο εμποράκος), του σκηνοθέτη Asghar Farhadi από την Τεχεράνη, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Iranian Labor News Agency – ILNA) κάλυψε τηλεοπτικά τη μεγάλη νίκη, μεταδίδοντας τις σκηνές όταν η λαμπερή Σαρλίζ Θερόν, ανέβηκε στη σκηνή για την απονομή της σημαντικής αυτής διάκρισης, μαζί με τη θρυλική ηθοποιό Σίρλεϊ Μακ Λέιν.

Ομως, δεν την έδειξε ακριβώς όπως ήταν, αλλά κάλυψε το γυμνό δέρμα της χρησιμοποιώντας photoshop (και μάλιστα πολύ κακό).

Το πρακτορείο προσπάθησε να καλύψει όπως – όπως τη Θερόν για να μην σκανδαλίσει τους τηλεθεατές, μαυρίζοντας κάθε ίντσα εκτεθειμένου δέρματος. Και τα μαύρα γραφικά που χρησιμοποίησαν ήταν τόσο τραγικά που αν και κατάφεραν να καλύψουν το δέρμα της από το πηγούνι και κάτω, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.

Φανταστείτε ότι αυτή η… κακοποίηση συμβαίνει στο Ιράν, κάθε φορά που μεταδίδεται κάποιο ανάλογο event.

Αλλά μην νομίζετε ότι η Θερόν ήταν η μόνη που λογόκριναν. Λίγο αργότερα, η Anousheh Ansari ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ για λογαριασμό του Farhadi, φορώντας ένα μπλε φόρεμα με έναν ώμο, το οποίο άφηνε ακάλυπτο ένα ελάχιστο κομμάτι δέρματος από τον λαιμό της μέχρι τη μασχάλη.

Οπως πολύ καλά υποψιάζεστε, το πρακτορείο χρησιμοποίησε μια τεχνική θολώματος, λογοκρίνοντας ακόμα και αυτά τα λίγα εκατοστά δέρματος που άφηνε ακάλυπτο το μπλε φόρεμά της και το σάλι που φορούσε από πάνω.

Δείτε παρακάτω το πλήρες βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=zhjSxu9kDig

Ο χρήστης που ανέβασε το απόσπασμα γράφει στη λεζάντα:

«Το Όσκαρ για την καλύτερη λογοκρισία πηγαίνει στην ομάδα Photoshop της Ισλαμικής Δημοκρατίας!

Καθώς το πρακτορείο κάλυπτε την τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ και το μήνυμα του Asgar Farhadi υπέρ των καταπιεσμένων, έβαλαν μαύρο χρώμα στο δέρμα της Σαρλίζ Θερόν και θόλωσαν το δέρμα της Anousheh Ansari, καλύπτοντας τα χέρια και τους ώμους τους, αφήνοντας ορατά μόνο κεφάλια τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του φόβου της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τα γυμνά χέρια των Ιρανών γυναικών. Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τέτοιες εκδηλώσεις εδώ και χρόνια».

Ο ισλαμικός κανόνας ένδυσης για τις γυναίκες

Ο κανόνας ένδυσης για τις γυναίκες στο Ιράν τις υποχρεώνει να ντύνονται ως εξής:

Στους περισσότερους ιδιωτικούς χώρους, οι γυναίκες μπορούν να ντύνονται με κανονικές δυτικές ενδυμασίες. Στους δημόσιους χώρους όμως, η κάλυψη του σώματος και των μαλλιών είναι επιβεβλημένη. Αυτό γίνεται με ένα μακρομάνικο, ριχτό σακάκι (μαντώ ή rupush) και ένα μαντήλι (rusari). Η ενδυμασία αυτή πρέπει να φοριέται όλο το χρόνο ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα μαντήλια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα για να καλύπτουν το κεφάλι και να δένονται κάτω από το πιγούνι.

Παρόλο που οι περισσότερες Ιρανές φοράνε το τζαντόρ (μαύρο σεντόνι που κρατιέται κάτω από το πιγούνι, σκεπάζοντας το κεφάλι και το σώμα) ή μαντώ και μαντήλι, στη πράξη πολλές ενδυμασίες θεωρούνται «αποδεκτές». «Αποδεκτές» ενδυμασίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα παλτό και μαντήλι το χειμώνα (το παλτό στο ύψος του γονάτου είναι αποδεκτό αν φοριέται πάνω από παντελόνι ή τζιν), ή ένα μακρύ ριχτό φόρεμα ή πουκάμισο φορεμένα πάνω από μακριά ριχτή φούστα ή παντελόνι, με μαντήλι για το καλοκαίρι. Όλα τα χρώματα και τα σχέδια είναι γενικώς αποδεκτά.

Για αθλητικές δραστηριότητες δημοσίως (όπως τένις ή τρέξιμο), το μαντώ και το μαντήλι πρέπει να φοριούνται πάνω από τις αθλητικές φόρμες. Οι γυναίκες που κάνουν σκι πρέπει να φοράνε ένα χαλαρό σακάκι ή μπουφάν που να καλύπτει το σχήμα του σώματος μέχρι το γόνατο. Τα μαντήλια πρέπει να φοριούνται όλες τις ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS