CELEBRITIESSHOWBIZPrince Andrew: Η «εξομολόγηση» που έγινε Βατερλό

Prince Andrew: Η «εξομολόγηση» που έγινε Βατερλό

Ο 60χρονος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ υπηρέτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Όμως, φουρτούνα όμοια με αυτή που προκάλεσε η «εξομολόγησή» του στο BBC δεν αντιμετώπισε ποτέ ως τώρα.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Annus horribilis. Μόνο δανειζόμενος τη φράση που χρησιμοποίησε η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ για να περιγράψει το 1992, τη χρονιά δηλαδή που συμπλήρωνε σαράντα χρόνια στον θρόνο της Αγγλίας, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον χρόνο που φεύγει για τον εσχάτως κλυδωνιζόμενο οίκο των Ουίνδσορ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, λένε οι σοφοί. Ενίοτε και ως φάρσα. Το 1992 η Βασίλισσα είχε να διαχειριστεί τον χωρισμό του Καρόλου από την Νταϊάνα, τη διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών της τελευταίας με τον φίλο της James Gilbey, το περίφημο πια Squidgygate, αλλά και τις αποκαλύψεις που έφερε η κυκλοφορία του βιβλίου της αείμνηστης πριγκίπισσας. Είχε ακόμα στο κεφάλι της το διαζύγιο της κόρης της, πριγκίπισσας Άννας, τον θάνατο του ανιψιού της, τις topless φωτογραφίες της δούκισσας του Γιορκ και κυρίως το διαζύγιό της από τον πρίγκιπα Ανδρέα που ερχόταν ως βούτυρο στο ψωμί του σκανδαλοθηρικού Τύπου.

Εικοσιεπτά χρόνια μετά η 93χρονη Ελισάβετ λογικά προσπαθεί να παραμείνει νηφάλια και να δείξει στο ποίμνιό της αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη πως ο οίκος του οποίου ηγείται, δηλαδή το brand της, μπορεί να μείνει αλώβητο από ένα έτος το οποίο μόνο οι λάτρεις του roller coaster θα επιθυμούσαν να τους μείνει αλησμόνητο. Εν τάχει, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι το 2019 ξεκίνησε για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας με το αυτοκινητικό ατύχημα που προκάλεσε ο 98χρονος δούκας του Εδιμβούργου, συνεχίστηκε με την ινκόγκνιτο γέννηση του γιου του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ αλλά και την επίθεση του πριγκιπικού ζεύγους στον Τύπο και ολοκληρώνεται με μια συνέντευξη του πρίγκιπα Ανδρέα στο BBC, η οποία εξελίχτηκε σε τόσο μεγάλο φιάσκο ώστε να του στερήσει τον δημόσιο ρόλο και τα αξιώματά του στο άμεσο κοντινό μέλλον. Οι ρεαλιστές ήδη ακούν τον ήχο της ταφόπλακας να κλείνει ερμητικά πάνω από τα καθήκοντα του μέχρι πρότινος δραστήριου πρίγκιπα. Αλλά, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ποιος είναι ο πρίγκιπας Ανδρέας: Δεύτερος γιος και τρίτο παιδί της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, ο δούκας του Γιορκ ήταν το πρώτο τέκνο που ήρθε στον κόσμο μετά την ενθρόνιση της βασίλισσας το 1953. Και μπορεί στις 19 Φεβρουαρίου του 1960, όταν γεννήθηκε να ήταν δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου, μετά τον πρεσβύτερο αδελφό του Κάρολο, όμως, η γέννηση του Archie Mountbatten-Windsor τον Μάιο που μας πέρασε τον τοποθέτησε στην ένατη (και καταϊδρωμένη θέση). Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν ανέκαθεν αθλητικός τύπος. Με σπουδαίες επιδόσεις στο γκολφ αλλά και στο αλπικό σκι. Μολονότι είχε όλες τις προδιαγραφές -ίσως και την υποχρέωση- για ακαδημαϊκές σπουδές, αφού τελείωσε το σχολείο -και μάλιστα με επαίνους- προτίμησε να φοιτήσει στη Ναυτική Ακαδημία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εννοείται ότι ενσάρκωνε ένα πρώτης τάξεως αντίπαλον δέος στον μάλλον μαλθακό αδελφό του Κάρολο – ναι, οι εκλεκτικές συγγένειες των δύο αδελφών με τον William και τον Harry είναι παραπάνω από πρόδηλες.

Η καριέρα του πρίγκιπα Ανδρέα στο Ναυτικό διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες. Και συνοδεύτηκε από σπουδαίες συγκινήσεις και ακόμα μεγαλύτερα ανδραγαθήματα, όπως η συμμετοχή του γαλαζοαίματου γόνου στον πόλεμο των Falklands. Το 2001 αποστρατεύθηκε από την ενεργό δράση, όμως, 14 χρόνια αργότερα του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του αντιναύαρχου, τον οποίο διατηρεί έως σήμερα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι περισσότερο από τη στρατιωτική δράση του ο 60χρονος πρίγκιπας είναι περισσότερο γνωστός για τη θυελλώδη σχέση του και το ακόμα πιο επεισοδιακό διαζύγιό του από τη Sarah Ferguson, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τις πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη – καταδικασμένες να ζουν στη σκιά των διαδόχων εξαδέλφων τους και πλέον και των φωτογενών συζύγων τους (βλ. Kate Middleton και Meghan Markle).

Γιατί κατηγορείται: Το όνομά του συνδέθηκε με τον Jeffrey Epstein από την εποχή που ο Αμερικανός χρηματιστής κατηγορήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε για εκπόρνευση ανήλικων κοριτσιών το 2008. Χρειάστηκαν όμως 11 χρόνια, η φυλάκιση τον περασμένο Ιούλιο και η αυτοκτονία έναν μήνα αργότερα του Epstein προκειμένου το τσουνάμι των αποκαλύψεων να φτάσει στην εξώθυρα του Μπάκιγχαμ. Ο πρίγκιπας κατηγορείται από τη Virginia Roberts -σύμφωνα με τις κατηγορίες της, θύμα του δικτύου σεξουαλικής εκμετάλλευσης που είχε δημιουργήσει ο Epstein- ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί της το 2001, όταν η ίδια ήταν 17 ετών, δηλαδή ανήλικη. Παρόντες στη σεξουαλική συνεύρεση λέει πως ήταν ο Epstein, ένας πρώην πρωθυπουργός αλλά και ο διακεκριμένος νομικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Alan Dershowitz. Μια φωτογραφία από εκείνη την περίοδο του πρίγκιπα μαζί με τη Roberts αλλά και το δεξί χέρι του Epstein, την Gihslaine Maxwell έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Ο δούκας του Γιορκ απεμπολεί τις κατηγορίες μιλώντας για χάλκευση της εν λόγω φωτογραφίας. Όμως, αρχεία πτήσεων εκείνης της περιόδου αποδεικνύουν ότι ο Epstein, ο πρίγκιπας και η Roberts βρίσκονταν στα ίδια σημεία -στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο αλλά και στο ιδιωτικό νησί του χρηματιστή στην Καραϊβική- τις ίδιες ημερομηνίες. Σε κάθε περίπτωση σύνδεσμος ανάμεσα στον πρίγκιπα Ανδρέα και τον ακόρεστο για κοινωνική εξέλιξη αλλά και για σεξουαλικές επαφές με ανήλικες χρηματιστή ήταν η Ghislaine Maxwell, κόρη του αλλοτινού ιδιοκτήτη και καταχραστή του ομίλου Mirror, η οποία -όπως καταμαρτυρούν τα θύματα του Epstein- είχε αναλάβει την οργάνωση και τη συντήρηση του δικτύου που προωθούσε ανήλικα κορίτσια στον Epstein και τους κατά τ’ άλλα αξιοσέβαστους ισχυρούς φίλους του.

Τι είπε στην επίμαχη συνέντευξη: Η πίεση που ασκήθηκε στο παλάτι από τον Τύπο έπειτα από την αυτοκτονία του Epstein έγινε ασφυκτική. Οι ολιγόλογες ανακοινώσεις και τα γενικόλογα ευχολόγια δεν έπειθαν πια κανέναν. Πολλοί προφητικά είχαν προβλέψει ότι ο θάνατος του χρηματιστή θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και δικαιώθηκαν. Η συνέντευξη του πρίγκιπα την προηγούμενη εβδομάδα στο BBC, η οποία λέγεται ότι είχε την έγκριση της βασίλισσας, θα μπορούσε να κατευνάσει τα πνεύματα και να προσφέρει πειστικές απαντήσεις. Ή μια -έστω καθυστερημένη- ειλικρινή μεταμέλεια. Όμως, έγινε η επιτομή του επικοινωνιακού Βατερλό.

Καταφανώς απροετοίμαστος γι’ αυτό που είχε να αντιμετωπίσει ο 60χρονος πρίγκιπας προσέφερε καντάρια παιδαριωδών δικαιολογιών. Είπε ότι αποκλείεται να ήταν εκείνος στην περίφημη φωτογραφία με τη Roberts και τη Maxwell, αφού δεν θυμάται να έχει επισκεφθεί ποτέ το σπίτι της τελευταίας στην Belgravia του Λονδίνου, αρνήθηκε τις κατηγορίες για σεξουαλική συνεύρεση με την ανήλικη, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι την επίμαχη βραδιά της 10ης Μαρτίου του 2001 συνόδευε την κόρη του Βεατρίκη σε κατάστημα αλυσίδας πιτσαρίας, ενώ για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Roberts που τον θυμάται να χορεύει μαζί της ιδρωμένος σε ένα κλαμπ του Λονδίνου ισχυρίστηκε ότι πάσχει από ανιδρωσία, λόγω του μεγάλου στρες που βίωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου των Falklands.

Δήλωσε ακόμα πως γνώρισε τον Epstein στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ η γραμματέας του έχει καταθέσει ότι η γνωριμία του με τον χρηματιστή κρατούσε από τις αρχές των 90s, όταν δηλαδή η Maxwell ή αλλιώς η γυναίκα-συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ανδρών μετοίκησε στη Νέα Υόρκη. Όπως έγινε γνωστό, ο πρίγκιπας έμεινε ευχαριστημένος από τη συνέντευξη και τη στάση της δημοσιογράφου Emily Maitlis τόσο ώστε μετά το πέρας της συνομιλίας τους που μαγνητοσκοπήθηκε στις 14 και προβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου την ξενάγησε στο Buckingham. Δυστυχώς, δεν είχε την ίδια γνώμη και εξ απορρήτων συνεργάτης του που παραιτήθηκε την παραμονή της προβολής.

Τι είπε η Ελισάβετ: Η χλεύη των κοινωνικών δικτύων, η αντίδραση των βρετανικών εφημερίδων αλλά και η πληροφορία πως η Virginia Roberts πρόκειται να απαντήσει στον πρίγκιπα μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης τις προσεχείς εβδομάδες επίσπευσε τις εξελίξεις. Μια εβδομάδα μετά από την εμφάνισή του που δεν έπεισε κανέναν, ο πρίγκιπας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απόσχει των δημόσιων καθηκόντων του για ένα εύλογο διάστημα, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται χρονικά. Πολλοί είκασαν εύλογα ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθήσει τις βουλές της βασίλισσας. Όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι η απόφαση πάρθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα William, ο οποίος πια έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να εμπλέκεται στη διαφύλαξη του οικογενειακού «brand».

Το παλάτι δεν αντέχει άλλες παλινωδίες και η απόσυρση του πρίγκιπα Ανδρέα από το προσκήνιο μπορεί να προσφέρει μια πρώτης τάξεως εκτόνωση – τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου. Μάλιστα, η φιέστα που προετοίμαζε με αφορμή τα 60α γενέθλιά του τον Φεβρουάριο μετατέθηκε στις ελληνικές καλένδες. Αναμένοντας την ιδιωτική συνάντηση των δύο αδελφών Ανδρέα και Καρόλου, που πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, ο Τύπος εύλογα υποθέτει πως το βάρος των καθηκόντων του αποστρατευμένου πρίγκιπα θα αναλάβει ο μικρότερος αδελφός του Εδουάρδος, υποκόμης του Wessex. Εκείνη, βέβαια, που πρόκειται να πληρώσει στ’ αλήθεια το μάρμαρο είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρίγκιπα Ανδρέα. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη ονειρευόταν έναν γάμο στα κυβικά εκείνου του πρίγκιπα Χάρι με τη Meghan Markle, όμως, όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με τον αγαπημένο της Edoardo Mapelli Mozzi σε αυστηρώς στενό οικογενειακό κύκλo. Εκτός κι αν η δίνη του σκανδάλου καταπιεί τον άδολο έρωτά τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS