CELEBRITIESSHOWBIZSex and the pity: Η Σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα

Sex and the pity: Η Σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα

Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο. Στην περίπτωση του «Sex and the City» και με μια άσβεστη κόντρα ανάμεσα στη Sarah Jessica Parker και την Kim Cattrall.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Κάποτε η -ιδανική- ζωή για τις 30 something γυναίκες αποκρυσταλλωνόταν στα κοκτέιλ, στις αναμεταξύ τους ειλικρινείς, άδολες φιλίες, στα πάρτι, στις επιτυχημένες καριέρες, στις ψηλοτάκουνες γόβες που αγόραζαν οι επιτυχημένες καριέρες, στην αναζήτηση του τέλειου αρσενικού -με μπόλικο πειραματισμό και ευθέως ανάλογα one night stands- και στους φιλελεύθερους πνευματώδεις ομοφυλόφιλους άνδρες που επείχαν θέση αναντικατάστατου αξεσουάρ. Τουλάχιστον αυτό το -ξεδιάντροπα αναληθές- μοντέλο ζωής έθρεψε και προώθησε όσο κανείς το «Sex and The City», η θρυλική σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Candance Bushnell και έγινε το απόλυτο τηλεοπτικό hit από το 1998 έως το 2004. Βεβαίως, την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα ή τουλάχιστον βρίσκονταν ακόμα στα σπάργανα. Όμως 15 χρόνια, 94 επεισόδια και δύο χρυσοφόρες ταινίες μετά τα social media όχι μόνο μονοπωλούν και ορίζουν την αληθινή ζωή, αλλά γίνονται το ιδανικό πεδίο για ξεμπρόστιασμα, ξεκατίνιασμα, ξεκαθάρισμα των\ τεσσάρων πρωταγωνιστριών -ή πιο σωστά των δύο πιο προβεβλημένων εξ αυτών- που φαίνεται ότι έχουν παλιούς, και άλυτους μεταξύ τους λογαριασμούς. Μάλιστα, η ιστορία της έριδας μεταξύ της Sarah Jessica Parker και της Kim Cattrall αναζωπυρώνεται και γίνεται επίκαιρη ξανά τώρα που η συνέχεια του «Sex and The City» με τίτλο «Is there still Sex in The City?» και πάλι βασισμένη σε βιβλίο από τη ζωή της Bushnell βγαλμένο, που κυκλοφόρησε πέρσι το καλοκαίρι, έχει δρομολογηθεί τηλεοπτικά και δη με τη βαρύτιμη υπογραφή της Paramount.

Αυτή τη φορά η Bushnell προβληματίζεται και εξερευνά όσα συμβαίνουν και απασχολούν τη new age πενηντάρα. «Κάποτε οι γυναίκες που βάδιζαν προς την έκτη δεκαετία της ζωής τους ήταν καταδικασμένες να γερνούν και να παχαίνουν», δήλωσε με το γνωστό κοφτερό χιούμορ της η συγγραφέας. Το βιβλίο της τοποθετεί και πάλι τη δράση στο Upper East Side του Manhattan, μόνο που αυτή τη φορά η γυναικοπαρέα έχει μεγαλώσει κατά μια εικοσαετία, είναι πλουσιότερη σε εμπειρίες, χωρισμούς και διαζύγια και απαρτίζεται όχι από τέσσερις αλλά από έξι φίλες, τη Sassy, την Kitty, την Queenie, την Tilda Tia, τη Marilyn και την Candance. Μάλλον, άθελά της, η Bushnell αναθέρμανε τη συζήτηση αναφορικά με την τύχη των εμβληματικών ηρωίδων του «Sex and The City» αλλά και με τις πραγματικές σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων πρωταγωνιστριών. Πολλοί θα έβρισκαν παραπάνω από λογική τη για κάποιους ολική επαναφορά και για άλλους νεκρανάσταση της Carrie Bradshaw, της Samantha Jones, της Miranda Hobbes και της Charlotte York για τις ανάγκες του νέου εγχειρήματος. Όμως, εδώ οι ηθοποιοί που έγραψαν ιστορία δεν κατάφεραν να τα βρουν για να κινηματογραφήσουν μια τρίτη ταινία, θα καταφέρουν να συνυπάρξουν για τις ανάγκες μιας σειράς που μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου; Απίθανο, αφού το ρήγμα ανάμεσα στην Parker και την Cattrall είναι πια αγεφύρωτο.

Ήδη από το φθινόπωρο του 2017 ήταν σαφές ότι η Βρετανοκαναδή ηθοποιός είχε πάρει αποστάσεις από την υπόλοιπη παρέα. Όχι άδικα, αφού η ίδια φωτογραφήθηκε μέσω ανώνυμων διαρροών στον Τύπο ότι δημιουργούσε προσκόμματα για την παραγωγή μιας τρίτης ταινίας «Sex and The City», η οποία έμοιαζε με λαϊκή απαίτηση για το κοινό και εύκολη πλουτοπαραγωγική πηγή για τη Sarah Jessica Parker. Άλλωστε, η τελευταία όσο κι αν προσπάθησε φιλότιμα να αποτινάξει από πάνω της τη ρετσινιά της Carrie Bradshaw με συμπαθητικές είναι η αλήθεια τηλεοπτικές δουλειές, όπως λόγου χάρη το «Divorce» του HBO, οι κόποι της δεν απέδωσαν. Η Parker ήθελε την ταινία, η κολλητή της από τα χρόνια που οι δυο τους πρωταγωνιστούσαν ως παιδιά σε παραστάσεις στο Broadway, Cynthia Nixon, ήταν εύκολο να πειστεί μολονότι πλέον ασχολείται ενεργά και με χαρακτηριστική αποτυχία με την πολιτική, η Kristin Davis δεν θα είχε παρά να ακολουθήσει πρόθυμα το κοπάδι. Εκείνη που δεν πειθόταν με τίποτα ήταν η Cattrall. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, η ηθοποιός ζητούσε δυσθεώρητα ποσά και έθετε όρους για περαιτέρω συνεργασία σε άλλα φιλμ με τα στούντιο που θα αναλάμβαναν την παραγωγή. Μπορεί η Parker να μην την κατονόμασε ποτέ δημόσια, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη ήταν που οδηγούσε σε ναυάγιο το φιλόδοξο και πολυαναμενόμενο project, το οποίο -μεταξύ μας- θα ήταν μια από τα ίδια. Η Catrrall δεν άργησε να απασφαλίσει – και μάλιστα μέσω κοινωνικών δικτύων. Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα της Daily Mail στο οποίο παρουσιαζόταν ως μέγαιρα, αυταρχική, ντίβα. Την επομένη της δημοσίευσης η ηθοποιός ανάρτησε το link στο Instagram της συνοδεύοντάς το από ένα πολύ χαρακτηριστικό emoji μιας στίβας περιττωμάτων. Λίγες ημέρες αργότερα εμφανιζόταν στη λαοπρόβλητη εκπομπή του Piers Morgan για να δώσει τη δική της εκδοχή στη φιλονικία της με την Parker. Η φράση της «ποτέ δεν υπήρξαμε φίλες» έγινε μαχαιριά στην καρδιά για τα εκατομμύρια των fans του «Sex and The City», που πίστευαν ότι τα παρασκήνια ήταν καλά κι αυτό έβγαινε στο τηλεοπτικό αποτέλεσμα. Φευ. Σε εκείνη την εμφάνισή της η Cattrall είπε πολλά, αιχμηρά και απογοητευτικά. Η κατακλείδα της ήταν ότι δεν είχε κάτι άλλο να δώσει στον ρόλο της Samantha, ότι δεν καθυστέρησε την παραγωγή με τις διαπραγματεύσεις της αλλά και ότι δεν θα είχε κανένα ζήτημα εάν την ηρωίδα της ενσάρκωσε κάποια άλλη συνάδελφός της. Μάλιστα, λίγες  εβδομάδες μετά, τον Ιανουάριο του 2018, ανέβασε στο Twitter της ένα στιγμιότυπο από την on air πρόταση της Parker στην Ellen DeGeneres να υποδυθεί τη Samantha, σημειώνοντας ως σχόλιο ότι η αμερικανίδα τηλεπαρουσίαστρια και κωμικός θα ήταν καταπληκτική.

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα ανάμεσα στην Parker και στην Cattrall υπήρχαν πριν ακόμα ξεκινήσουν τα γυρίσματα του «Sex and The City» το μακρινό 1998. Η πρωταγωνίστρια της σειράς ήθελε να είναι θελκτική, όμορφη, αστεία, με δυο λόγια το τέλειο θηλυκό. Και η συμπρωταγωνίστρια της σειράς μάλλον της χαλούσε τη σούπα με το ταμπεραμέντο αλλά και με την άνεσή της -ως εμπειρότερη- με τον τηλεοπτικό φακό. Όσο τα ινία της σειράς είχε ο Darren Star που συνδέεται με στενή φιλία με την Cattrall τα πράγματα ήταν κάπως διαχειρίσιμα για εκείνην. Όμως από τη δεύτερη σεζόν, όταν τη θέση του ανέλαβε ο φίλος της Parker, Niel Patrick Harris, η κατάσταση έγινε σχεδόν αποπνικτική. Τα πάντα περιστρέφονταν γύρω από την πρωταγωνίστρια και τους αυλικούς της, ενώ χρόνο με τον χρόνο η Cattrall άρχισε να απομονώνεται, αν όχι να απαξιώνεται από το υπόλοιπο καστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια γυρισμάτων στο Atlantic City, που θα διαρκούσαν κάμποσες εβδομάδες, η παραγωγή προνόησε για να νοικιάσει μια κατοικία στην οποία θα κατέλυαν η Parker, η Nixon και η Davis, όχι όμως η συνάδελφός τους. Η αιτιολογία ήταν ότι για την Cattrall είχε επιλεγεί διαφορετικός τόπος διαμονής από τις άλλες τρεις, αφού τότε ήταν ακόμα παντρεμένη και πιθανότατα θα διέμενε με τον σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν την ακολούθησε ποτέ. Τέτοια πολλά, μικρότερα ή μεγαλύτερα περιστατικά σωρεύτηκαν, με αποτέλεσμα στα γυρίσματα της τελευταίας σεζόν η Cattrall να είναι τόσο περιθωριοποιημένη ώστε, εκτός του σετ, συνομιλούσε με το ζόρι μόνο με τις make up artists της σειράς.

Η οριστική ρήξη ανάμεσα στην Parker και την Cattrall ήρθε τον Φεβρουάριο του 2018. Ο αδόκητος χαμός του αδελφού της δεύτερης έγινε η αφορμή για ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου στα κοινωνικά δίκτυα. Το μήνυμα συμπαράστασης της Parker προκάλεσε τη μήνη της Catrall, η οποία μέσω Instagram τη χαρακτήρισε κακιά και υποκρίτρια και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε ένα τραγικό γεγονός για να εμφανιστεί ξανά ως το καλό κορίτσι που συντρέχει ακόμα και τους εχθρούς του. Εννοείται ότι σε έναν κόσμο που ζει και αναπνέει για το θεαθήναι στα social media η Catrrall πήρε τον ρόλο της κακιάς, ενώ στην Parker αποδόθηκαν εύσημα για τη γενναιόψυχη στάση της. Όμως, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του «Sex and The City», όπου τίποτα δεν ήταν όσο ιλουστρασιόν έδειχνε, έτσι και στην αληθινή σοσιαλμιντιακή ζωή τίποτα δεν είναι τόσο άδολο όσο ενδεχομένως φαίνεται. Είναι, πάντως, απορίας άξιον πώς οι πρωταγωνίστριες μιας σειράς που καλλιέργησε τον νεοφεμινισμό και τη γυναικεία αλληλεγγύη κατέληξαν να αλληλοσπαράσσονται σαν ύαινες. Ίσως η νέα σειρά της Bushnell έχει κάποια πειστική απάντηση για τα στερνά, που στην περίπτωση της Parker και της Cattrall δεν τιμούν τα πρώτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS