CELEBRITIESSHOWBIZΤο ξένο είναι πιο γλυκό; 9 διεθνή format που μίλησαν ελληνικά

Το ξένο είναι πιο γλυκό; 9 διεθνή format που μίλησαν ελληνικά

Το ΡΙΚ θυμήθηκε τη «Μοντέρνα Οικογένεια» (ναι, εκείνη τη φλόπα του Mega από το 2014) κι ο Μαρίνος Νομικός άλλα εννιά ξένα φορμάτ που μεταφέρθηκαν στην ελληνική και κυπριακή TV.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – MEGA (MODERN FAMILY)

Μια από τις πλέον αψυχολόγητες ελληνικές εκδοχές ξένης πετυχημένης σειράς, η «Μοντέρνα Οικογένεια» βγήκε σε μια περίοδο που η ελληνική μυθοπλασία έπνεε τα λοίσθια – μαζί και το κανάλι που συνετέλεσε στην απογείωσή της. Με το τελείως παραπλανημένο σκεπτικό «Ο κόσμος λατρεύει το αυθεντικό, άρα θα δει κι αυτό» η σειρά μετέφερε τους ήρωες της διάσημης σειράς του ABC στην Αθήνα, τους άλλαξε τα ονόματα αλλά όχι και τη νοοτροπία, με αποτέλεσμα να μοιάζουν σαν κακώς ντουμπλαρισμένα Αμερικανάκια. Αποτέλεσμα, αυτοί που βλέπουν αμερικανικές σειρές να τη μισήσουν κι αυτοί που παρακολουθούν μόνο ελληνικές να την αγνοήσουν ως «ξένη» προς τα καθ’ ημάς. Παρά τη χαμηλή τηλεθέαση δόθηκε και δεύτερη σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε με χίλια ζόρια τον Μάιο του 2015.

ΜΑΡΙΑ Η ΑΣΧΗΜΗ – MEGA (YO SOY BETTY LA FEA)

Η ελληνική εκδοχή του κολομβιανού format «Yo Soy Betty La Fea» (που μετατράπηκε τάχιστα σε παγκόσμιο φαινόμενο με τουλάχιστον 27 διασκευές από Αλβανία μέχρι Βιετνάμ) δεν είναι κι από τις καλύτερες, ως παραγωγή τουλάχιστον, αλλά σίγουρα υπήρξε από τις δημοφιλέστερες με σταθερά κοντά στα 2 εκ. Έλληνες καρφωμένους στους δέκτες τους για 301 νύχτες, από τον Γενάρη του 2007 μέχρι τον Ιούνιο του 2008 (όχι τόσο καλά αλλά αρκετά ικανοποιητικά τα πήγε και στην Κύπρο).

H NTANTA – MEGA (ΤΗΕ ΝΑΝΝΥ)

Η πρώτη (2003) επίσημη ελληνοποίηση γνωστού ξένου format (δηλαδή, κανονικά με δικαιώματα και με την ξένη εταιρεία να έχει λόγο στην παραγωγή) ήταν και η πιο διφορούμενη: οι μισοί τη λάτρεψαν οι άλλοι μισοί έκαναν λόγο για κακοποίηση της αυθεντικής «Nanny» με τη Fran Drescher. Όπως πάντα η αλήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκεται κάπου στη μέση. Η Μαρία Λεκάκη (στον ρόλο της ζωής της αν και θα παραμείνει για πάντα η «γκαρσόνα βου») συνδύαζε σεξαπίλ και γνήσιο κωμικό ταλέντο, το σενάριο δεν υπολειπόταν σε ατάκες και αστείες στιγμές και ο αείμνηστος Χρήστος Σιμαρδάνης ήταν έξοχος ως βιτριολικός μπάτλερ. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι όλα (και όλοι) έδειχναν υπερβολικά στημένα και γυαλισμένα.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ – ΑΝΤ1 ΚΥΠΡΟΥ & ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ – MEGA (LOS ROLDAN)

Άφησέ το στον Ντίνο Οδυσσέως να μυριστεί ένα καλό format από χιλιόμετρα μακριά – και πολύ πριν τον ανταγωνισμό! Η αργεντίνικη σειρά «Los Roldan» γύρω από τη διαμάχη δύο οικογενειών μεταφέρθηκε σ’ αυτές εδώ τις ακτές ως «Η Ζωή Είναι Ωραία» σε διασκευή του γενικού διευθυντή του ΑΝΤ1, ενώ το σενάριο συνέχισε να το γράφει ο Πάρις Προκοπίου. Η σχεδόν καθημερινή σειρά δεν κατάφερε να βρει το επιθυμητό ευρύ κοινό και ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην ουρά της σεζόν 2008-09. Τρία χρόνια αργότερα το Mega Ελλάδας προβάλλει την ελλαδική εκδοχή (με τίτλο «Οι Βασιλιάδες») που γνωρίζει -εκεί- τεράστια επιτυχία για να κοπεί άδοξα λόγω χρεοκοπίας της εταιρίας παραγωγής. Στην Κύπρο προβλήθηκε πολύ αργότερα (ο ΑΝΤ1 Κύπρου που διατηρούσε τα δικαιώματα του original μπλόκαρε τη μετάδοση) χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ – ΡΙΚ & Σ’ ΑΓΑΠΩ, Μ’ ΑΓΑΠΑΣ – MEGA

Το καναδικό format «Un gars, une fille» («Love Bug» ο διεθνής τίτλος) θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως αφού έχει μεταφερθεί σε πάνω από 30 χώρες και βλέποντας το καταλαβαίνεις το γιατί: παίζουν μόνο δύο άτομα, ένα ζευγάρι που συνεχώς διαφωνεί και οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες. Στην Ελλάδα το πέτυχαν: το «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς» με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου (που το έγραφε) και τον Θοδωρή Αθερίδη που μεταδόθηκε για δύο σεζόν από το Mega πίσω στο 2000 θεωρείται σήμερα μία από τις καλύτερες κωμικές σειρές της ελληνικής TV. Η εκδοχή του ΡΙΚ λογικά πρέπει να είναι από τις χειρότερες – μόνο το ημικρατικό μας θα μπορούσε να τα σκατώσει επικά με το πιο απλό τηλεοπτικό format στην ιστορία! Στην πρώτη σεζόν το ζευγάρι υποδυόταν ο Μάριος Μεττής και η Νιόβη Χαραλάμπους οι οποίοι στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τους Φώτη Γεωργίδη και Δανάη Χρίστου.

ΜΕ ΛΕΝΕ ΒΑΓΓΕΛΗ – MEGA (MY NAME IS EARL)

Η ελληνική εκδοχή του «My Name is Earl» (κράτησε τέσσερις σεζόν στο NBC) παρουσίασε τα ίδια προβλήματα με την «Νταντά»: Εξαιρετικοί ηθοποιοί, ευφάνταστο σενάριο (λεχρίτης ξεκινά να διορθώνει τα λάθη και τις αδικίες που έκανε στη ζωή του) αλλά υπερβολικά ελληνικούρα γι’ αυτούς που βλέπουν αμερικανικές σειρές και δυσνόητη αμερικανιά για τους θιασώτες της ελληνικής μυθοπλασίας. Από νούμερα πήγε καλά, όμως βγήκε το 2011 με την κρίση στα χειρότερά της και το Mega τη σταμάτησε πρόωρα για οικονομικούς λόγους ύστερα από 18 επεισόδια και με αρκετά υψηλή τηλεθέαση (στην Κύπρο εννοείται ότι πάτωσε).

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – ΕΡΤ (THE GOLDEN GIRLS)

Μπορεί το Mega να είχε προλάβει να ξεπατικώσει πρώτο το θρυλικό sitcom του NBC από τα 80’s με τις τέσσερις άπαιχτες γριές, για τις ανάγκες του «Και οι Τέσσερις είναι Υπέροχες» (1992), όμως η επίσημη ελληνική εκδοχή της βραβευμένης με 11 Emmy και 4 Χρυσές Σφαίρες σειράς ήρθε κάπως αργά, το 2008 και μάλιστα από κανάλι που δεν περίμενε κανείς: την ταλαίπωρη ΕΡΤ! Τo format παρέμεινε το ίδιο, τρεις φίλες συγκατοικούν μαζί με τη μάνα της μίας, όμως οι Ελληνίδες δεν είναι και τόσο ηλικιωμένες όσο οι Αμερικανίδες αλλά μάλλον μεσήλικες. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήταν η Dorothy, η Ελένη Γερασιμίδου η Rose, η Υβόννη Μαλτέζου η Blanche και η (άπαιχτη) Ντίνα Κώνστα η αντίστοιχη Σοφία (μητέρα της Μίρκας).

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ – MEGA (DOC MARTIN)

To «Doc Martin» ήταν ένα πετυχημένο βρετανικό sitcom γύρω από έναν ιδιόρρυθμο γιατρό που αφήνει τη μεγαλούπολη και εγκαθίσταται σε ένα μικρό χωριό, που έτρεξε για έξι σεζόν στο ITV από το 2004 μέχρι το 2013. Η ελληνική εκδοχή με τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο που κρατούσε ο Martin Clunes, κρίθηκε συμπαθητική και σημείωσε αρκετά υψηλή τηλεθέαση αλλά δεν μακροημέρευσε καθώς είχε την ατυχία να βγει μεσούσης της οικονομικής κρίσης (2011). Η εταιρία παραγωγής αντιμετώπισε δυσχερή οικονομικά προβλήματα και το κανάλι αναγκάστηκε να τη βγάλει απ’ την πρίζα στα 18 επεισόδια.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΑΝΤ1 ΚΥΠΡΟΥ (MI PROBLEMA CON LAS MUJERES)

Λίγοι είδαν αυτή την αδιάφορη κωμική σειρά του ΑΝΤ1 Κύπρου από το 2008 κι ακόμα λιγότεροι ήξεραν ότι το σενάριο του Ντίνου Οδυσσέως βασίστηκε στο πετυχημένο, ομώνυμο, περουβιανό format που διασκευάστηκε επίσης σε Ισραήλ και Αργεντινή, ενώ σε κάποια φάση το επεξεργάστηκε το ABC χωρίς να υλοποιηθεί κάτι. Η κυπριακή εκδοχή άντεξε μόνο 10 επεισόδια και είχε τον Χριστόδουλο Μαρτά να συζητά με τον ψυχίατρό του (Κώστας Δημητρίου) γιατί δεν μπορεί να σταυρώσει σχέση με τις διάφορες γυναίκες που συναντά στη ζωή του (ανάμεσά τους και μία προ-Ελένη η Πόρνη, Εμμανουέλα Χαραλάμπους).

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS