GOING OUTBar/CafeΌπως παλιά: Old school καφενεία σε στοές, πεζοδρόμους και πλατείες

Όπως παλιά: Old school καφενεία σε στοές, πεζοδρόμους και πλατείες

Πέρα από τα επιβλητικά κτίρια, τους πύργους και τις καινούριες πλατείες, η Κύπρος κρύβει ένα άλλο, ανθρώπινο πρόσωπο. 10 χώροι στο κέντρο της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας στρώνουν  τραπεζάκια σε πεζοδρόμους, πλατείες και στοές και το αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο.

Μέρες Αργίας
Η Κυριάκος Χ’’Αθανασίου είναι η ψυχή αυτού του μικρού, παραδοσιακού καφενείου με τα πολύχρωμα τραπεζάκια και τις καρέκλες στην πιο γραφική περιοχή της πρωτεύουσας, τη Λαϊκή Γειτονιά. Επιλέγει τις μουσικές (από Διάφανα Κρίνα μέχρι Θανάση Παπακωνσταντίνου και από Νικόλα Άσιμο μέχρι Γιάννη Αγγελάκα), σερβίρει ποτά και μεζεδάκια και δημιουργεί μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα, που διαρκεί μέχρι το τέλος της βραδιάς. Δοκίμασε τις ολόφρεσκες σπιτικές λεμονάδες που φτιάχνει ο ίδιος, καθώς και τα μικρά ή μεγάλα platters, που αποτελούνται από φρούτα, αλλαντικά, τυριά και ντιπ – χούμους και τζατζίκι- και ακολούθησε τη σελίδα στο Facebook (Καφενείον Μέρες Αργίας) για να ενημερωθείς για τις ρεμπέτικες και ελληνικές live βραδιές που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα.
Ιπποκράτους 19, Λαϊκή Γειτονιά, Λευκωσία, 99576286.

Μάλλον Γλυκύς
Ένα παραδοσιακό καφενείο στην καρδιά της Σαριπόλου, που μετά από τρεις μήνες σφύζει ξανά από ζωή, νεαρόκοσμο και πολλά θετικά vibes. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σερβίρει κυπριακό πρόγευμα, καφέδες, γλυκά του κουταλιού, ούζα, μπίρες και πιατέλες με ντόπια προϊόντα , όπως κάππαρη, ελιές, ντομάτες και φρεσκοζυμωμένο ψωμί. Ό,τι κι αν επιλέξεις, να είσαι βέβαιος πως θα το απολαύσεις χωρίς να κοιτάς το ρολόι – παίζοντας τάβλι, κουβεντιάζοντας με την παρέα ή χαζεύοντας τους περαστικούς της πλατείας.
Σαριπόλου, Λεμεσός, 99210318.

Απόμερο
Κρυμμένο σε ένα στενό δρομάκι κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου, το καφενείο Απόμερο αποτελεί ένα ήσυχο καταφύγιο στην πρωτεύουσα, που λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσεις εκεί είναι η κυρία Αντρούλλα, η φιλόξενη οικοδέσποινα, που φτιάχνει σπιτικά αλμυρά και γλυκά, όπως πορτοκαλόπιτες, μαχαλεπί, σπανακόπιτες και σιροπιαστά. Τα οποία, φυσικά, θα συνοδεύεις με τον καφέ σου, ζεστό ή κρύο (από κυπριακό μέχρι καπουτσίνο), την μπύρα, το κρασί ή το ούζο σου.
Πολυβίου 24, Λευκωσία, 97848155, 99358919.

Καλά Καθούμενα
Πρωτοάνοιξε το 1996 και, από τότε, τα τραπεζάκια του, είναι πάντα γεμάτα, με τους θαμώνες να αράζουν εκεί με τις ώρες, είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι. Πέρα απ’ τον καφέ, σερβίρει δροσιστικές σπιτικές λεμονάδες, μπίρες (κυπριακές και άλλες), σουμάδα και το δικό τους κοκτέιλ ΠονιΡόζ, με λεμονάδα, τριαντάφυλλο, τσιπουράκι, σόδα και φρέσκο δυόσμο.
Νικοκλέους 21, Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, 22664654.

Καφενείο 7 Κλειδιά
Ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Λευκωσίας, «κατακτώντας» τον ήσυχο αυτό πεζόδρομο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το πολύβουο κέντρο της παλιάς πόλης,. Θα πας από τις 4 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ και θα παραγγείλεις καφέ, ούζα και μπίρες, καθώς και πιατέλες με τυριά και αλλαντικά. Στον κατάλογό του θα βρεις, επίσης, ποιοτικά κρασιά και μια μεγάλη λίστα από αλκοολούχα ποτά, όπως κονιάκ, τζιν, ουίσκι και βότκα, αλλά και το δημιουργικό κοκτέιλ με το όνομα Πικραμύγδαλο, με λικέρ πικραμύγδαλου, μαστίχα και λεμόνι.
Τρικούπη 92Ε, Λευκωσία, 22103857.

Καφενείο 11
Σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πρωτεύουσας, στην περιοχή του Χαμάμ Ομεριέ, κρύβεται μια αυλή με αναρριχητικά φυτά και βουκεμβίλιες,  που τη συναντάς με το που διασχίζεις τον εσωτερικό χώρο. Η μέρα στο Καφενείο 11 ξεκινάει πλέον στις 10 το πρωί με καφέ και πρωινό, με ψωμί, σπιτικές μαρμελάδες, αβγά, λούντζα και τυριά, συνεχίζει το απόγευμα με λεμονάδες και καταλήγει αργά το βράδυ με ούζα, κρασί και ζιβανία, που συνδυάζονται με τα γνωστά τους τσιμπηματάκια. Δοκίμασε τη φάβα, τον μαρινάτο γαύρο, το χταπόδι ξυδάτο, τη σαλάτα ντάκος, τους γίγαντες, τα χορτοφαγικά ντολμαδάκια και το Μπουρλότο με μπούκοβο, φέτα και ντομάτα ψημένα στο φούρνο, που είναι και η πιο πρόσφατη προσθήκη στο μενού.
Πειραιώς 27, Λευκωσία, 99030985,99030985.

Λαζαρής Bakery Bar
Μια ομάδα από νέα παιδιά, ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν στο παρελθόν και να μας θυμίσουν την αυθεντική, παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία.  Επιλέγοντας για αυτό το σκοπό ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες του κέντρου της Λάρνακας, σερβίρουν παραδοσιακό κυπριακό πρόγευμα, με αβγά τηγανιτά, λούντζα, λουκάνικο, ντομάτες κι ελιές, ψωμιά που φτιάχνουν οι ίδιοι και παραδοσιακές πίτσες, scrabble eggs με ντομάτα και φέτα, σάντουιτς και ομελέτες. Η μέρα συνεχίζει με διαφόρων ειδών τσιμπήματα, τα οποία προσφέρονται μέχρι αργά το βράδυ, που ο καφές δίνει τη θέση του σε μπύρες και ποτά, με το ρακόμελο να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή των θαμώνων, που απολαμβάνουν την παρεΐστικη ατμόσφαιρα στην όμορφη αυλή του.
Άγιου Λαζάρου 37-39, Λάρνακα, 24655700.

Καφενείο «Ο Τεμπέλης»
Η ιστορία της Πλατείας Ηρώων γράφεται ξανά απ’ την αρχή, με το νεανικό crowd που συχνάζει στα urban μπαράκια, τις ταβέρνες και τα καφενεία της. Ένα από αυτά και ο «Τεμπέλης» που βρίσκεται σε μια καταπράσινη στοά και αποτελεί μια όαση στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό τον πολυχώρο μπορεί ο καθένας να χαλαρώσει, να πιει τον καφέ του, να διαβάσει, να ζωγραφίσει, να παίξει μουσική και να μοιραστεί με τους θαμώνες οτιδήποτε τον απασχολεί. Αυτή ακριβώς την αλληλεπίδραση είναι που απολαμβάνουμε και εμείς – τις συζητήσεις, την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και τη θετική ενέργεια, κόντρα στη μιζέρια της εποχής.
Ανδρέα Δρουσιώτη 23, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός.

Ηλεκτρικά Είδη
Άνοιξε σχεδον πριν από 10 χρόνια, κάνοντας από την πρώτη μέρα λειτουργίας αισθητή την παρουσία του στην περιοχή της Σαριπόλου, ακροβατώντας ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη εποχή, με την προσεγμένη διακόσμηση και τις ιδιαίτερες vintage λεπτομέρειες στον εσωτερικό χώρο να παραπέμπουν στο παρελθόν του κτιρίου, που κάποτε πουλούσε -τι άλλο;- ηλεκτρικά είδη! Στο μενού του θα βρεις χορταστικές σαλάτες (αγαπημένη η vegan σαλάτα με κόκκινα φασόλια, κινόα και αβοκάντο), γκουρμέ σάντουιτς (δοκίμασε αυτήν με το χοιρομέρι και το κατσικίσιο τυρί), πιατέλες με αλλαντικά, τυριά, φρούτα και ντιπ με τορτίγια και κέικ που σερβίρονται σε βαζάκια.
Χατζηλοϊζή Μιχαηλίδη 3-25, Λεμεσός, 25763503.

Καφενείο Χουζούρι
Ο ιστορικός πεζόδρομος με το όνομα Ζικ Ζακ, με τη μακρά ιστορία που ξεκινά απ’ τα μεσαιωνικά χρόνια, εδώ και μια δεκαετία έχει αποκτήσει νέα πνοή με μαγαζάκια, καφενεία και μπαρ, που το κάθε έχει και τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στα τραπέζια του Χουζούρι θα δεις τα ονόματα γνωστών ελληνικών συγκροτημάτων, όπως είναι οι Magic De Spell και οι Social Waste, στίχους και εξώφυλλα δίσκων, που θα σε προϊδεάσουν για τη μουσική υπόκρουση με την οποία θα απολαύσεις τον καφέ ή την μπίρα σου, είτε είναι μεσημέρι, είτε βράδυ.
Ζικ Ζακ 5, Λεμεσός, 99451996.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS