GOOD LIFEΥΓΕΙΑNέα έρευνα μας λέει αν είναι επικίνδυνη ή όχι η μάσκα για...

Nέα έρευνα μας λέει αν είναι επικίνδυνη ή όχι η μάσκα για το αναπνευστικό μας σύστημα

Μία συζήτηση που συχνά ακούμε είναι το εάν οι μάσκες προστασίας που πλέον λόγω της κατάστασης φοράμε παντού, είναι επικίνδυνες ή όχι για την υγεία και συγκεκριμένα το αναπνευστικό μας σύστημα.

Μία νέα έρευνα μας απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα που αφορά την νέα πραγματικότητα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να είμαστε υγιείς και υπεύθυνοι.

Η έρευνα αυτή λοιπόων των Αμερικανών επιστημόνων, αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος για τοξικές επιπτώσεις λόγω παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής, είναι μηδαμινός.

Διαβάστε επίσης: Kορωνοϊός και απολύμανση κινητού: Κάνε το σωστά με απλά βήματα

Αυτή η έρευνα, διεξήχθη με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society κι αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που είχαν δυσκολίες στην αναπνοή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μία υπερβολικά σφιχτή μάσκα ενδεχομένως να επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας λόγω δύσπνοιας και συνέστησε σε όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα να βγάζουν τη μάσκα μόλις βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους άλλους (τουλάχιστον δύο μέτρα).

Διαβάστε επίσης: 3 συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου

Το αποτέλεσμα της έρευνας όμως είναι το εξής: «Δείξαμε ότι οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ. Κάμπος.

Γιατί αισθανόμαστε δύσπνοια

Τι συμβαίνει όμως με τη δύσπνοια που αισθανόμαστε; Αυτή προκαλείται από τον περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο.

Όπως είπε, “δύσπνοια μπορεί να νιώσει κανείς και όταν ανεβαίνει γρήγορα μία ανηφόρα”. Ιδιαίτερα όσοι έχουν παθήσεις των πνευμόνων, όπως σημείωσε, πρέπει να φορούν μάσκα, επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19.

Διαβάστε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να πλένετε την υφασμάτινη μάσκα και πώς να το κάνετε σωστά

«Είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό ότι η δυσφορία που σχετίζεται με τη μάσκα δεν πρέπει να οδηγεί σε ανυπόστατες ανησυχίες για την ασφάλειά του, καθώς η μάσκα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δημόσια υγεία. Το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κάμπος.

Το συμπέρασμα; Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μη φοράμε μάσκα. Υπάρχει μία μικρή ευελιξία όσο τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά όταν βρισκόμαστε με κόσμο τη φοράμε οπωσδήποτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS