CELEBRITIESSHOWBIZΣτέλιος Ρόκκος: «Tο μόνο που μπορεί να με κάνει δυστυχισμένο, είναι να...

Στέλιος Ρόκκος: «Tο μόνο που μπορεί να με κάνει δυστυχισμένο, είναι να μην είμαι δημιουργικός»

Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, ένας ξεχωριστός δημιουργός τον οποίον και δεν χορταίνεις να ακούς και να βλέπεις στη σκηνή, αφού έχει μοναδική ενέργεια και έναν απίστευτο τρόπο να μας παρασύρει μαζί του, να μας ταξιδεύει με την μουσική και την ερμηνεία του. Με τα τραγούδια του έχουμε κλάψει, έχουμε ερωτευτεί, έχουμε αγαπήσει. Μας έχει χαρίσει αγαπημένες επιτυχίες και διαχρονικά τραγούδια όλα αυτά τα χρονια της καριέρας του, που μας δημιουργούν έντονα συναισθήματα κι εμείς συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε μαζί του αυτές τις όμορφες μουσικές στιγμές.

Ο Στέλιος Ρόκκος σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο like.com.cy μας λέει να «Ζήσουμε τη ζωή μας», μας μιλάει μεταξύ άλλων για τα παιδιά του, για την κατάσταση με την πανδημία, για την περιοδεία του με την Μελίνα Ασλανίδου λίγες ημέρες πριν να βρεθούν στο νησί μας για να μας ξεσηκώσουν με το ανατρεπτικό τους μουσικό πρόγραμμα, για την Χαρούλα Αλεξίου και την συνεργασία που θα ήθελε να κάνει μαζί της, αλλά και για τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη που πέρασε στην αιωνιότητα.

Από την Έλενα Ματθαίου

«Ζήσε τη ζωή σου» το μότο της καλοκαιρινής σας περιοδείας. Υπάρχει κάτι που δεν κάνατε μέχρι τώρα στη ζωή σας και θα θέλατε πολύ να το ζήσετε ή είστε αυτό που λέμε “χορτασμένος”;

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να μας ακούσουν οι φίλοι μας στην Κύπρο. Θα μείνω σε αυτό, ότι είμαι πολύ χορτασμένος αλλά το μόνο που μπορεί να με πειράξει στη ζωή μου και να με κάνει δυστυχισμένο είναι να μην έχω την ευκαιρία να είμαι δημιουργικός. Aυτή την στιγμή έχω επιλέξει ένα χώρο που ζω στην Λήμνο που είναι το στούντιο μου, με τα όργανα μου, με φίλους μουσικούς που ηχογραφούμε όταν έχουμε έμπνευση και το άλλο είναι που έχω το εργαστήρι με τα ξύλα και μπαίνω μέσα και ξεχνιέμαι να βγω. Κατά τ’ άλλα, δεν μου έρχονται πράγματα που θα ήθελα να κάνω και δεν τα έχω κάνει. Είμαι τόσο γεμάτος όταν έχω αυτά, όταν έχω αυτή την δυνατότητα, που είμαι κομπλέ.

Πως διαχειρίζεστε την κατάσταση με την πανδημία, με όλες αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας, αλλά και τις ακυρώσεις στις εμφανίσεις σας;

Είναι πολύ δύσκολο και γενικά για τον δικό μας κλάδο, πολλά επαγγέλματα έχουν πληγεί από όλη αυτή την ιστορία, αλλά ο δικός μας κλάδος έχει φτάσει πάτο. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, έχουν αυτή την στιγμή πεινάσει διάφορα επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο μας όπως τεχνικοί, φωτιστές, ηχολήπτες, μουσικοί, γκαρσόνια μιλάμε για χιλιάδες οικογένειες που δεν έσκυψε η πολιτεία τουλάχιστον σε εμάς εδώ στην Ελλάδα πάνω τους. Έχει να κάνει και με τον καλλιτέχνη ο οποίος όταν του στερείς την ελευθερία να εκφραστεί με τον κόσμο, αυτό σίγουρα είναι αναγκαίο και πρέπει να το κάνουμε για να τελειώσει αυτή η ιστορία, αλλά υπάρχει θλίψη σε όλο αυτό, δηλαδή είναι πάρα πολύ άσχημο το να σε κρατάνε με αλυσίδες με κάποιο τρόπο και να μην μπορείς να εκφραστείς, να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο που σε αγαπάει που τον αγαπάς, να μοιραστείς πράγματα μαζί του γιατί έτσι έχεις μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το συναίσθημα να το διαχειριστείς. Βέβαια επειδή έχει να κάνει με όλο τον κόσμο, σκύβεις το κεφάλι και κάνεις υπομονή, γιατί έτσι βοηθάς και την κοινωνία και τους γύρω σου, να μην του δημιουργήσεις πρόβλημα. Από την άλλη, είσαι κι εσύ άνθρωπος και λυγίζεις και πολλές φορές σε πιάνει ξέρεις το παράπονο και λες γιατί να συμβαίνει αυτό και είναι δύσκολο όλο αυτό να το διαχειριστείς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο. Ένας σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλο έργο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν είναι ένας σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, είναι ο σπουδαιότερος. Το έργο του δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το ξέρουν πάρα πολλοί, ο πολύς κόσμος, γιατί έχει να κάνει με τα μετασυμφωνικά, συμφωνικά, έχει να κάνει με πάρα πολλά, δεν είναι μόνο τα τραγούδια. Η μουσική του Μίκη θεοδωράκη έχει ντύσει αγώνες, έχει ντύσει κοινωνία κατατρεγμένη, φυλακισμένη και όχι για εγκλήματα, αλλά για τα πιστεύω της. Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος, έχει περάσει πάρα πολύ άσχημες καταστάσεις, εμφυλίους, δικτατορίες, κατοχές, ο Μίκης λοιπόν ήταν η πνοή και η ελπίδα και η ανάταση ψυχής που χρειαζόταν ο κάθες αγωνιστής για να σταθεί απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα αυτό, πολύ σπουδαίο. Δεν είναι ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, μου ακούγεται πολύ λίγο αυτό είναι πολύ πιο πάνω απ’ τον τόπο. Για μένα, έφυγε ο άνθρωπος, το σώμα αλλά η ψυχή του δεν θα φύγει ποτέ. Το έργο του θα μείνει και θα διδάσκεται και ελπίζω να διδάσκεται. Ας πούμε στη μικρή μου κόρη, προσπαθώ να της δώσω να καταλάβει ποιος είναι, θα έπρεπε απ’ το σχολείο να ξέρει σίγουρα ποιος είναι. Ο Μίκης είναι ο άνθρωπος που έβαλε στο στόμα της «αμόρφωτης» μάνας μου και του «αμόρφωτου» πατέρα μου τους ποιητές και τραγουδάγανε μέσα στα λαικά τραγούδια ποίηση, ο κόσμος άρχισε ξαφνικά να τραγουδάει ποίηση και λογοτεχνία. Τι να πούμε τώρα.

Ό, τι και να πούμε θεωρώ είναι λίγο.
Ακριβώς, ό,τι κι αν πούμε είναι πολύ λίγο. Ξέρεις νιώθω και λίγο «αμόρφωτος», -ενώ είμαι καλλιεργημένος άνθρωπος- για να μιλήσω για το μέγεθος του Θεοδωράκη με τις σωστές λέξεις. Κάθε φορά που λέω κάτι, μετά από λίγο νιώθω ότι είπα κάτι λίγο για αυτόν. Για μένα είναι κάτι τεράστιο.

Με την Μελίνα Ασλανίδου, τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι σας έκανε να ταιριάξετε τόσο πολύ; Γιατί είναι κάτι που φαίνεται όταν τραγουδάτε μαζί και επίσης έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι σας εμπιστεύετε απόλυτα.

Την αγαπώ με μεγάλα κεφαλαία γράμματα, την λατρεύω, είναι αίμα μου, γιατί την θεωρώ αδερφή μου, θα μπορούσε να είμασταν συγγενείς, όταν την κοιτάω ξέρω ότι κοιτάω μια ψυχή η οποία είναι πολύ οικεία μου ρε παιδί μου από τότε που την πρωτογνώρισα το νιώθω αυτό. Η Μελίνα μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη μουσικά και μου το έχει δείξει αυτό πολλά χρόνια τώρα και δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω για να βγει αυτό το καταπληκτικό πρόγραμμα, πιστέψτε με δηλαδή είναι τόσο ωραίο που δεν το χορταίνουμε σε καμία συναυλία.

Τι θα δούμε στο πρόγραμμα που ετοιμάσατε;
Δεν περιγράφεται, είναι τόσο ωραία η ροή του και τόσο ωραία δένουν οι φωνές μας, τόσο ωραία τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει, θα το δείτε.

Κατά καιρούς έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες. Υπάρχει ωστόσο κάποιος καλλιτέχνης που δεν συνεργαστήκατε και θα θέλατε πολύ αυτό να συμβεί μελλοντικά;

Η πιο αγαπημένη μου Ελληνίδα τραγουδίστρια είναι η Χαρούλα Αλεξίου η οποία έχει πάρει την απόφαση να απέχει. Εντάξει αυτή είναι η αδερφή μου, η μάνα μου είναι όλα!

Ίσως σε κάποια πρόταση σας να το σκεφτόταν, αν της λέγατε να κάνετε μαζί μία συνεργασία.

Μα της έχω πει ότι θα ήθελα πολύ να είμαι κιθαρίστας της, δεν θα πήγαινα ως Στέλιος Ρόκκος, ήθελα απλά να νιώθω ότι υπάρχω μέσα στην ομάδα της και να παίζω κιθάρα μαζί της. Για μένα η φωνή της έχει χαρακτεί μέσα μου, ντιενεικά ρε παιδί μου αυτό που σου είπα ακούω την μάνα μου, ακούω την αδελφή μου, την κοπέλα μου.

Τώρα πάμε σε μία άλλη αγάπη σας, εκτός από την γυναίκα σας, την μουσική, την θάλασσα και το ψάρεμα είναι και η ξυλογλυπτική και μάλιστα φέτος το καλοκαίρι παρουσιάσατε ορισμένενα έργα Τέχνης σας σε έκθεση στη Μύκονο. Τι είναι αυτό που σας δίνει έμνπευση για τις δημιουργίες αυτές;

Ανάλογα με την διάθεσή μου, μπαίνω στο εργαστήρι, και σχεδιάζω. Γιατί το να το σχεδιάσεις σε ένα χαρτί, απέχει πολύ από το να κατασκευάσεις με ξύλο, πολλές φορές κάνω πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όταν λοιπόν καταφέρεις αυτό που έχεις σχεδιάσει και μπορεί να γίνει κατασκευαστικά, με γλυπτική, με οποιονδήποτε τρόπο, τότε είναι το τέλειο.

Πάντως είναι πολύ εντυπωσιακές οι δημιουργίες σας.

Ένα τραπέζι με τετράγωνους κύβους, τα ηλιοτρόπια, το δέντρο με τα καπέλα αυτά είναι έργα μηνών και με έχουν πάρει και από το εξωτερικό, δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Τώρα πάμε στα παιδιά σας, ο Αντρέας και ο Δημήτρης που ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους. Θα λέγατε ότι είστε αυστηρός κριτής μαζί τους; 

Είμαι πολύ αυστηρός. Γιατί αυτό που είπες τώρα μόλις, ότι ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους είναι και το δύσκολο της υπόθεσης. Θα ήθελα να ακολουθήσουν τα χνάρια τους. Δηλαδή να χαράξουν τον δρόμο τους, γιατί ο πατέρα τους δεν ακολούθησε κανενός τα χνάρια.

Δεν θεωρώ όμως ότι εκμεταλλεύτηκαν το ότι έχουν πατέρα τον Στέλιο Ρόκκο, τον Αντρέα τον ακούμε και στην Κύπρο. 

Ο Αντρέας είναι περιπτωσάρα, γιατί πίστεψέ με εκτός από το το ότι έκανε μαθήματα τζάμπα σε ένα σπίτι, που άκουγε από εδώ από εκεί μελωδίες, άκουγε πως γίνεται ένα τραγούδι, δηλαδή ήταν σε ένα σχολείο, ποτέ όμως δεν ήρθε να μου πει ξέρεις πατέρα θέλω να μου δώσεις κάτι. Ποτέ. Αυτό το έχω εκτιμήσει πάρα πολύ. Εγώ όταν τον άκουσα και ωρίμασε η φωνή του τον έπιασα και του είπα ξέρεις τώρα έλα να κάνουμε κάτι. Δεν έχω κάνει παιδιά τα οποία επαναπαύονται στο ότι εγώ είμαι ο Ρόκκος και τα έχω μεγαλώσει με τέτοιο τρόπο που θέλω να προσπαθούν για να αποκτήσουν. Θέλω να παλέψουν και δουλέψουν για να αποκτήσουν.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τον Χειμώνα; Αν και γνωρίζουμε την κατάσταση εκεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που αλλάζουν σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες.

Εδώ στην Ελλάδα, ο λόγος που υπάρχουν τόσες φωνές και τόσο αντίθετες απόψεις από αυτές των επιστημόνων είναι ότι η πολιτεία το έχει χειριστεί πάρα πολύ χαζά το θέμα. Δεν έχει δείξει την ανάλογη σοβαρότητα για να τους πάρουν σοβαρά. Εγώ έχω εμβολιαστεί, δεν ξέρω αν έχω κανεί καλά, το έχει πει ξανά, πήρα την απόφαση αυτή για να ξεμπερδεύω με όλο αυτό. Θα είμαστε με την Πάολα στην Θεσσαλονίκη και μετά Αθήνα.

Διαβάστεπ επίσης: Αποκλειστική συνέντευξη – Μελίνα Ασλανίδου: «Δεν είμαι άνθρωπος που μετανιώνω για τίποτα»

Info: Μελίνα Ασλανίδου και Στέλιος Ροκκος έρχονται στο νησί μας με την προτροπή «Ζήσε τη ζωή σου» και ενώνουν τις δυνάμεις τους και έρχονται για να μας ξεσηκώσουν με τις live εμφανίσεις τους. Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου σε Λεμεσό και Λάρνακα, αντίστοιχα.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού – Μάριος Τόκας

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο δημοτικό αμφιθέατρο Λάρνακας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου Πάφο

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS