CELEBRITIESSHOWBIZΧριστιάνα Αριστοτέλους:«Έκανα δύο φορές το τεστ για κορωνοϊό»

Χριστιάνα Αριστοτέλους:«Έκανα δύο φορές το τεστ για κορωνοϊό»

Η τηλεοπτική «βασίλισσα» του Alpha μιλά για τη νέα της πραγματικότητα, στο σπίτι και στη δουλειά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: (ΑΡΧΕΙΟ DOWN TOWN)

Μιλήσαμε αρχικά το μεσημέρι – ήταν ήδη αναστατωμένη από την ξαφνική μπόρα στη Λευκωσία και προσπαθούσε να συμμαζέψει κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι. Καταφέραμε να τα πούμε, τελικά, στο τέλος της εκπομπής της, τηλεφωνικά, από το γραφείο της στον Alpha. «Έχεις βγάλει τα γάντια σου, είσαι έτοιμη;», τη ρωτώ και γελάει – να μία ερώτηση που δεν θα της έκανα ποτέ στο παρελθόν.

Με ποια αίσθηση ξύπνησες το πρωί της Δευτέρας, όταν πια τα μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων ήταν περιορισμένα;

Δεν άλλαξε πολύ η καθημερινότητά μου, όπως ίσως των περισσότερων συμπολιτών μου, γιατί συνέχιζα να μετακινούμαι όπως και πριν – κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της πανδημίας, όπου όλα ήταν ιδιαίτερα αυστηρά για όλους μας. Κινούμουν, ωστόσο, μόνο από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι. Γι’ αυτό και δεν ένιωσα την καραντίνα και τον περιορισμό, όπως ίσως ο περισσότερος κόσμος. Από τη μία θα σου έλεγα πως ήμουν «τυχερή», αλλά, από την άλλη -όσο κι αν είχαμε πάρει όλα τα μέτρα στη δουλειά- βρισκόμασταν όλοι σε ένα μικρό ρίσκο. Κάτι, ωστόσο, που με στενοχωρεί πολύ από όσα ζήσαμε και ζούμε με τον κορωνοϊό είναι ότι δεν θα ξανασυντηθούμε όλοι. Ήδη κάποιοι άνθρωποι μετρούν απώλειες…

Σου ήταν παράξενο να οδηγείς κάθε μεσημέρι προς τα studio του Alpha, στα Λατσιά, σε άδειες σχεδόν λεωφόρους;

Πολύ! Σχεδόν τρομακτικό. Το πιο παράξενο, όμως, ήταν που δεν μπορούσα να πηγαίνω στη μητέρα μου όλο αυτό τον καιρό – ήταν μια διαδρομή που έκανα καθημερινά. Δεν μπορούσα να δω την αδελφή μου, τα μωρά… Ήταν πολύ περίεργο.

Η επικοινωνία με τη μητέρα σου πώς γινόταν;

Μέσω viber κυρίως, για να τη βλέπω. Έχουμε ένα οικογενειακό group, το οποίο μας κράτησε -όσο γινόταν- σε συνεχή επαφή: με συνταγές, βιντεάκια, κουβέντες… Ακόμη και τα πρώτα βήματα του Αντρέα, η οικογένειά μου τα είδε από βίντεο, στο viber. Ο Αντρέας περπάτησε μέσα στην καραντίνα, ενώ μέσα στον εγκλεισμό γιορτάσαμε και τα πρώτα του γενέθλια. Είναι ενός έτους πια.

Πρώτα γενέθλια εν μέσω εγκλεισμού; Θα ‘χει να το λέει όταν μεγαλώσει…

Ναι! Χρησιμοποιήσαμε το zoom, ήμασταν μαζεμένοι οι τέσσερις μας -ο Γιώργος, η Μελίνα, ο Αντρέας κι εγώ- τραγουδήσαμε το «happy birthday» και σβήσαμε το κεράκι. Την ίδια μέρα έχει και τα γενέθλιά του ο πατέρας μου, οπότε τα κάναμε όλα διαδικτυακά. Πρωτότυπα γενέθλια, πράγματι! Με τρόλαραν, μάλιστα, στην οικογένεια ότι στο μέλλον ο Αντρέας θα είναι ενοχλημένος με την τούρτα που του έκανα, γιατί ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με της Μελίνας που ήταν σαφώς μεγαλύτερη, δίπατη. Και τους είπα: «Ηρεμήστε, είμαστε μόνοι μας. Ποιοι θα φάνε την τούρτα;» (γελάει)

Είχε σκαμπανεβάσματα η ψυχολογία σου κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Είμαι άνθρωπος που προσαρμόζεται στις δύσκολες καταστάσεις, στα νέα δεδομένα στη ζωής. Κι όσο πιο εύκολα προσαρμοζόμαστε, τόσο πιο καλά αισθανόμαστε. Σκεφτόμουν, λοιπόν: «Είμαι καλά! Είμαι καλά και εγώ και η οικογένειά μου». Αυτό με κρατούσε – και, πιστεύω, όλους μας, όσοι είχαμε την τύχη να μη νοσήσουμε. Δεν γινόταν να παραπονιέμαι εγώ, όταν υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους ή νοσηλεύονταν. Είχα κάποια σκαμπανεβάσματα βέβαια, κυρίως γιατί το καθημερινό μου πρόγραμμα δυσκόλεψε – με καταλαβαίνουν όλοι οι γονείς στο πόσο δύσκολο είναι να πείσεις παιδιά μικρής ηλικίας να «εγκλωβιστούν» μέσα σε ένα σπίτι. Δεν είναι απλό.

Πώς το εξήγησες στη Μελίνα, λοιπόν;

Δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς γινόταν – είναι δυόμισι ετών. Αλλά έψαχνε το σχολείο της, τους φίλους της. Ωστόσο, το απολάμβανε που περνούσαμε όλοι μαζί τα πρωινά. Μάλιστα, το μεσημέρι, όταν πια θα έπρεπε να πάω στο κανάλι για την εκπομπή, μου έλεγε: «Μάμα, μη φύγεις!». Παρατήρησα, πάντως, πολλές αλλαγές στη Μελίνα, αυτούς τους δύο σχεδόν μήνες που ήμασταν μαζί: Ήταν πολύ πιο ήρεμη, κοιμόταν το μεσημέρι δύο ή τρεις ώρες -ενώ, προηγουμένως, κοιμόταν κάνα 40λεπτο και μετά ξυπνούσε ζητώντας με- αισθανόταν, γενικά, καλά. Προηγουμένως, μέχρι να έρθει η Μελίνα από τον παιδικό σταθμό, εγώ ήδη είχα φύγει για το κανάλι οπότε, ουσιαστικά, βλεπόμασταν μετά τις 6 η ώρα το απόγευμα. Δεν παραπονιέμαι, όμως, είναι κάτι που ζουν όλες οι εργαζόμενες μητέρες, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έκανες το τεστ για τον κορωνοϊό;

Φυσικά. Δύο φορές, μάλιστα. Ήταν αρνητικό και τις δύο.

Γιατί μπήκες στη διαδικασία; Φοβόσουν κάτι;

Ναι, ένιωσα μια μικρή αδιαθεσία κάποια στιγμή. Έρχομαι καθημερινά, όπως καταλαβαίνεις, σε επαφή -με αποστάσεις, βέβαια- με κόσμο από τη δουλειά, με συναδέλφους, με τα μέλη της οικογένειάς μου. Αλλά, η ανησυχία μου δεν ήταν μόνο για μένα, ήταν και για τους άλλους. Μήπως έχω κάτι και τους κολλήσω. Ξέρεις τι ευθύνη είναι αυτό; Την πρώτη φορά που έκανα το τεστ, οδηγούσα και σκεφτόμουν: «Αν έχω κολλήσει; Αν έχω κολλήσει τα μωρά;».

Περιμένοντας να σου έρθει το μήνυμα για το αν είσαι θετική ή όχι, είχες αγωνία;

Ήμουν ψύχραιμη. Ό,τι κι αν μου έλεγαν, θα το αντιμετώπιζα ανάλογα. Ανακουφίστηκα, βέβαια, με το αποτέλεσμα.

Φοβόσουν στο πλατό – ειδικά τις πρώτες μέρες;

Όχι ιδιαίτερα. Άλλωστε, είχαμε πάρει όλα τα μέτρα: κάναμε συνεχείς απολυμάνσεις στον Alpha, τα μικρόφωνα τα έβαζα μόνη μου, φορούσαμε όλοι γάντια, όσοι δεν έβγαιναν μπροστά είχαν τις μάσκες τους και, γενικά, δεν ερχόμασταν μεταξύ μας οι εργαζόμενοι στο σταθμό σε κοντινή επαφή μικρότερη των δύο μέτρων. Προσέχαμε όλοι πάρα πολύ! Ο σταθμός έκανε τα πάντα για να αισθανόμαστε ασφαλείς.

Θα έλεγες πως λειτούργησε και ευεργετικά ο κορωνοϊός για σένα;

Θα σου πω. Πολύ κόσμο δυσκόλεψε ιδιαίτερα η κατάσταση με τον ιό, αλλά, από την άλλη, όσοι έμειναν στο σπίτι -αυτοί που δεν νόσησαν και απλά περιορίστηκαν- κέρδισαν κάτι πολύ σημαντικό: χρόνο. Ο χρόνος πια είναι το πολυτιμότερο που μπορούμε να έχουμε στη ζωή μας. Για να σκεφτούμε, για να ζήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, ακόμη και για να συγυρίσουμε ξεχασμένες κούτες, να «θυμηθούμε» τη ζωή μας και ανθρώπους που πέρασαν από αυτήν, πολύτιμες στιγμές που ίσως και να ξεχάστηκαν μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα που οι περισσότεροι βιώνουμε. Εγώ αυτό δεν το έζησα. Ωστόσο, βίωσα άλλα «καλά» λόγω του κορωνοϊού: έζησα παραπάνω τα μωρά μου, απόλαυσα τις ώρες μου μαζί τους, τους μαγείρεψα περισσότερο -«ανακάλυψα» ακόμη και νέες συνταγές- «συνδεθήκαμε» αλλιώς. Τα έκανα και στο παρελθόν αυτά αλλά, όπως οι περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες, δεν τα απολάμβανα με τον ίδιο τρόπο γιατί τα έκανα με μεγάλη πίεση χρόνου, για να τα προλάβω όλα.

Τι καινούριο έμαθες να μαγειρεύεις, λοιπόν;

Θα γελάσεις. Έμαθα μία καινούρια συνταγή: σαλάτα με λουβί και φινόκιο. Μας την έδειξε ο Γιώργος Ερωτοκρίτου στην εκπομπή, και έπαθα κόλλημα. Ο Γιώργος γελάει μ’ αυτό. «Μαγείρεψες δύσκολο φαΐ σήμερα», μου λέει.

Αλήθεια, ο Γιώργος πώς βίωσε την καραντίνα;

Ο Γιώργος ήταν στο σπίτι. Ήταν πολύ μεγάλη η αλλαγή και για τον ίδιο. Έκανε, βέβαια, τις προπονήσεις του μέσα στο σπίτι, όμως, σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Πρέπει να σου πω, πάντως, πως μία μεγάλη αλλαγή για τον Γιώργο ήταν ότι ξεκίνησε και ο ίδιος να μαγειρεύει. Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που, τρόπος του λέγειν, δεν ήξερε που έπεφτε η κουζίνα μέσα στο σπίτι! Ό,τι έκανε ήταν εξαιρετικό, ίσως γιατί το έκανε με πολύ κέφι: μακαρονάδες διαφόρων ειδών, πίτσες κλπ.

Ωχ! Δεν βάλατε κιλά οικογενειακώς;

Κι όμως! Το γλιτώσαμε (γελάει). Ο Γιώργος ειδικά, πρόσεχε πάρα πολύ – είναι και αθλητής, μην ξεχνάς.

Για να έρθουμε και στα τηλεοπτικά, μια και τελειώνει τυπικά η σεζόν σε λίγες βδομάδες. Πώς ήταν η φετινή για σένα; Δύσκολη, εύκολη, πλήρης από «κανονικότητες» – αν εξαιρέσουμε τον κορωνοϊό;

Είναι πολλά πια τα χρόνια που κάνω τηλεόραση. Και, κάθε χρονιά, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Είναι φυσιολογικό. Οι καθημερινές εκπομπές είναι σαν τη ζωή: τίποτα δεν βρίσκεται σε ευθεία, είναι όλα σαν καρδιογράφημα. Δεν γίνεται να είναι όλα φλατ. Κι αυτή η σεζόν, όπως και όλες όσες προηγήθηκαν, είχε τα σκαμπανεβάσματά της. Στο τέλος της μέρας όμως, το να κλείνεις, για άλλη μια χρονιά, με επιτυχία τη σεζόν, σύμφωνα με τα νούμερα τηλεθέασης, σου δίνει μια επαγγελματική ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι που έχει ανταπόκριση από τον κόσμο – γιατί στον κόσμο απευθύνεσαι και σε αυτόν «λογοδοτείς». Κι είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώνεις πως ο κόσμος σε ακολουθεί, σε αγκαλιάζει και πιστεύει στην αλήθεια αυτού που του προσφέρεις. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο που, όλα αυτά τα χρόνια, είναι μαζί μας.

Θα έβαζες, τελικά, θετικό πρόσημο στη φετινή τηλεοπτική σεζόν για σένα;

Φυσικά. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία της εκπομπής και τα νούμερα.

Μου έχεις αναφέρει ξανά τα νούμερα τηλεθέασης…

Το κάνω μόνο όταν με ρωτούν (χαμογελάει)! Άκου να δεις. Θεωρώ πως αυτό το επικοινωνιακό «παιχνίδι» με τα νούμερα τηλεθέασης είναι ένα «παιχνίδι» που θα έπρεπε κάποιοι να το αφήσουν να παραμένει ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα «εργαλείο» στα χέρια όσων εργαζόμαστε στην τηλεόραση. Κάποιες φορές, βλέπουμε να προβάλλουν τα νούμερα τηλεθέασης με μανία, να δημιουργείται ένα τζέρτζελο. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Τόσα χρόνια που κλείνουμε πρώτοι τη σεζόν, δεν θυμάμαι προσωπικά ποτέ τον εαυτό μου να ήθελε να διατυμπανίσει αυτό το πράγμα. Ο καθένας, ωστόσο, έχει τις δικές του εσωτερικές ανάγκες.

Μιλάς για παρουσιαστές;

Μιλώ για παρουσιαστές. Για μένα τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι μια σημαία για να τη σηκώσω και να πω «α, είμαι πρώτη!». Είναι αστείο. Τα κανάλια ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα από εμάς.

Κι όταν έβλεπες για μία ή περισσότερες μέρες τα νούμερα τηλεθέασης του ανταγωνισμού να είναι πιο πάνω από σένα, εσύ πώς λειτουργούσες; Εκνευριζόσουν;

Γιατί να εκνευριστώ; Είναι πολύ φυσιολογικό να συμβεί κι αυτό κάποια στιγμή, μέσα σε μία ολόκληρη σεζόν. Επίσης είναι πολύ σημαντικά και τα «κοινά» του κάθε καναλιού. Κι όταν τα νούμερά σου είναι πολύ υψηλά και σε εκείνο που περιμένει το κανάλι από σένα, τότε ποιος ο λόγος να αγχωθείς ή να στενοχωρηθείς; Θα προβληματιστείς αν κάτι πάει λάθος, αλλά θα το αντιμετωπίσεις επαγγελματικά – χαρακτηριστικό της δικής μου προσωπικότητας, άλλωστε, είναι να κρατώ χαμηλούς τους τόνους.

Υπάρχουν πράγματα που θα αλλάξεις την επόμενη σεζόν στην εκπομπή;

Φυσικά. Κάθε χρόνο κάνω αλλαγές. Πόσο μάλλον φέτος που ζήσαμε όλοι μία καθοριστική χρονιά για την ανθρωπότητα. Φαντάζεσαι εμείς -σαν παρουσίες και σαν εκπομπή- να παραμείνουμε στάσιμοι όταν ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα; Έχουν ανατραπεί τόσα γύρω μας, ακόμη και το τι μας ευχαριστεί και μας δίνει χαρά – άλλαξε, γενικότερα, ο προσανατολισμός της ζωής μας. Θα άλλαζα πολλά στην εκπομπή, ούτως ή άλλως, αλλά τώρα πια η ανάγκη είναι επιτακτική.

Θα συζητούσες το ενδεχόμενο παρουσίασης μιας καινούριας βραδινής εκπομπής, όπως έκανες πέρσι με το «Soundtrack of love» στο πρώτο μισό της σεζόν;

Συζητάμε διάφορα με το κανάλι. Είναι σίγουρα κάτι που θα ήθελα, όπως και το κανάλι θα επιθυμούσε. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν ερχόταν και κάτι βραδινό, γιατί έχω δείξει την αγάπη μου και σε αυτό, όπως και στο καθημερινό.

Τι είναι, τελικά, «αποτυχία» για σένα, Χριστιάνα; Τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης μήπως;

Τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης σίγουρα δεν είναι «αποτυχία». «Αποτυχία» είναι να είσαι ένας άνθρωπος στεγνός από συναισθήματα, εγωιστής, αλαζόνας, κακεντρεχής και ψεύτικος. Εκεί εστιάζω την έννοια της «αποτυχίας»: στο προσωπικό κομμάτι, όχι στο επαγγελματικό.

Όλα αυτά που μου χαρακτηρίζεις ως «αποτυχία» τα είχες κάποτε, τα ξέρεις και τα απέβαλες κάποια στιγμή από τη ζωή σου;

Όχι, δεν τα είχα ποτέ ως χαρακτήρας για να χρειαστεί να τα αποβάλω! Η οικογένειά μου μού έμαθε πώς να είμαι αληθινή, δοτική ως άνθρωπος, και να εστιάζω στο καλό. Είχα καταλάβει νωρίς ποια είναι τα σημαντικά – και, σίγουρα, δεν είναι τα της δουλειάς. Αυτό προσπαθώ να μάθω και στα παιδιά μου. Όχι κάνοντάς τους «μάθημα», αλλά παίρνοντας παράδειγμα από αυτό που παρατηρούν ως συμπεριφορά από όσους τα περιβάλλουν.

Πες μου μια αλήθεια που έμαθες τελευταία…

Δύσκολη ερώτηση… Ότι το «ποτέ μη λες ποτέ» ισχύει απόλυτα. Ότι κάποιος άνθρωπος, υπό συνθήκες, μπορεί να είναι πολλά πράγματα μαζί, ταυτόχρονα – και καλά και κακά. Ότι το άσπρο δεν είναι πάντα άσπρο σε αυτό που σου δείχνει κάποιος, αλλά μπορεί να είναι και γκρίζο. Αυτό, άλλωστε, είναι και το πιο συνηθισμένο στον επαγγελματικό χώρο που κινούμαι, αν και συνεχίζω πάντοτε -αδιόρθωτη!- να εκπλήσσομαι και να απογοητεύομαι. Αλλά αυτά τα «εσωτερικά» ας τα κρατήσουμε για την επόμενή μας συνέντευξη, όταν πια θα έχουν κατασταλάξει μέσα μου ορισμένες καταστάσεις. Τι λες;

Info:

Η εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα» με την Χριστιάνα Αριστοτέλους, μεταδίδεται καθημερινά στις 15:30 από τον Alpha Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS