CELEBRITIESSHOWBIZΕλίτα Μιχαηλίδου: «Έχω ανακαλύψει τη χαρά τού να ζεις ελεύθερη»

Ελίτα Μιχαηλίδου: «Έχω ανακαλύψει τη χαρά τού να ζεις ελεύθερη»

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Οι ανασφάλειές της, είναι κομμάτι της γοητείας της, λέει η ίδια χαμογελώντας ενώ η δουλειά της είναι η απόδειξη του ταπεραμέντου της, συμπληρώνουμε εμείς. Η Ελίτα Μιχαηλίδου μιλάει για τις περιόδους αμφισβήτησης, για τους φόβους, για την επιτυχία και για όλα όσα την καθόρισαν στον χώρο της τηλεόρασης. Θα αποδεχόταν ή όχι πιθανή πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για υπουργοποίησή της; Τι λέει για την Έμιλυ Γιολίτη;

Έχω την εντύπωση ότι με το νέο πρότζεκτ που ετοιμάζεις επιστρέφεις εκεί από όπου ξεκίνησες; Στις εκπομπές που ο κόσμος θέλει πραγματικά να βλέπει στην τηλεόραση του.
Πρόκειται για μια πρόταση εντελώς διαφορετική, η οποία θα έχει σχέση με μικρές ιστορίες παρουσιασμένες ως μίνι ντοκιμαντέρ, που θα προβάλλονται καθημερινά λίγο πριν από τις ειδήσεις, ενώ στην ωριαία συνέντευξη, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Είμαστε τόσο γοητευμένες εγώ και η παραγωγός μου, Χρυστάλλα Αυγουστή, που αν αυτό είναι το κριτήριο, ο ενθουσιασμός μας, τότε σίγουρα θα είναι κάτι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Νέο φιλόδοξο πρότζεκτ με έντονο άρωμα γυναίκας, θυμάμαι μου είχες πει στο τηλέφωνο.
Πρόκειται για μια δουλειά που επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες, επώνυμες και ανώνυμες, από όλα τα φάσματα και τις μορφωτικές ή εισοδηματικές τάξεις, που είτε είναι γεννημένες εδώ ή επιλέγοντας να ζήσουν στην Κύπρο, εμβολίασαν με τη δράση τους και την κουλτούρα τους το πολιτισμό και την ιστορία μας.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να είσαι δίπλα στους ανθρώπους και δη στις γυναίκες;
Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Είναι μια μοναδική εμπειρία. Συντονίζεσαι με ένα άλλο «σύμπαν» και προσπαθείς να κατανοήσεις τους κώδικες, τα «μπορώ», τα «θέλω», τους «νόμους» και τις «ελευθερίες», τους «γκρεμούς» και τις «μαύρες τρύπες», όπως επίσης τις ικανότητες και τις ιδιαιτερότητες του. Για μένα είναι τεράστια πρόκληση η αποκάλυψη ενός εαυτού. Πόσο μάλλον μιας γυναίκας. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι είμαι από τις γυναίκες που αγαπούν τις γυναίκες, τις στηρίζουν και τις εμπιστεύονται.

Θεωρείς ότι έφτασε ο καιρός να δώσουμε τίτλους σε όλες αυτές τις ηρωίδες που μας περιβάλλουν;
Μπορεί να μην είναι ηρωίδες, αλλά ας μη ξεχνούμε ότι η κάθε γυναίκα, ο κάθε άνθρωπος έχει διανύσει με έναν τρόπο τη ζωή του, που αξίζει να λεχθεί. Κάποιοι υπερέβησαν τον εαυτό τους, κάποιοι κουράστηκαν να πραγματοποιήσουν το στόχο τους, κάποιοι είδαν τη ζωή με άλλο τρόπο από τον συνηθισμένο, κάποιοι άλλοι πάλι, πλήρωσαν πολύ ακριβά το τίμημα των επιλογών τους. Άλλοι δε, δεν είχαν καν την επιλογή αλλά έκαναν το καλύτερο κάτω από τις περιστάσεις. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα από άλλο βάθος. Και αυτό που βγαίνει είναι η ρίζα μας. Ο εμβολιασμός με μεγάλα και μικρά βήματα από γυναίκες που άφησαν ένα λιθαράκι στο διάβα τους για τους επόμενους.

«Ψάξε για τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα, δεν υπάρχει φόρεμα», είπε η Coco Chanel. Αυτό προσπαθείς να αναζητήσεις;
Αυτό, ακριβώς. (γέλια) Το «φόρεμα» θα έπρεπε να είναι το ένδυμα της προσωπικότητας, δεν είναι; Πάντως, θα υπάρχουν αναφορές και στα ρούχα. Κάποια, μάλιστα, θα τα δοκιμάζω κιόλας, όπως τον τρόπο που βάφονταν στο πέρασμα των χρόνων…

elita

Θαυμάζεις ιδιαίτερα τις γυναίκες, Ελίτα.
Εκτιμώ και θαυμάζω τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες που ανάλογα με την τοποχρονική στιγμή που έζησαν κι επέλεξαν να προσφέρουν τον εαυτό τους ή κομμάτι του εαυτού τους στο σύνολο. Που έκαναν το ταξίδι τους ενδιαφέρον και γεμάτο εικόνες και εμπειρίες ζωής.

Ξεκινήσατε γυρίσματα;
Ναι, έχουμε ξεκινήσει.

Είναι μία από τις εκπομπές που θα ήθελες να παρουσιάσεις στην τηλεόραση;
Ναι, φυσικά. Ήταν δική μας εισήγηση το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Η εκπομπή, «Φάκελοι», που παρουσιάζεις αυτή τη σεζόν στο ΡΙΚ, πότε ολοκληρώνει τον κύκλο της;
Ολοκλήρωσε τον κύκλο της με τη συνέντευξη του Προέδρου της δημοκρατίας, την 1η Ιουλίου.

Θα δήλωνες ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της;
Ναι, είμαι. Έγιναν ωραίες εκπομπές με κριτήριο όχι το ποιος είσαι αλλά το πώς είσαι, όχι το τι κάνεις αλλά το πώς το κάνεις. Αν και ξεκινήσαμε με θέματα δυνατά, στη συνέχεια μάς ζητήθηκε να περιορίσουμε τη θεματολογία στον άνθρωπο και σε πιο κοινωνικά θέματα.

Θα επέστρεφες στην απογευματινή ζώνη ή θεωρείς ότι ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος;
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος. Ό,τι έκανα έγινε με πολλή δουλειά και με τον ίδιο ενθουσιασμό που έχω σήμερα για άλλα πράγματα. Πριν από χρόνια, στην απογευματινή ζώνη, είχαμε ζήσει κάτι πρωτόγνωρο, αλλά υπήρχε ομάδα, όραμα, εμπιστοσύνη και στηρίχθηκε για δεκαπέντε σχεδόν χρόνια μέσα από μια συνεχή ανταλλαγή με τους τηλεθεατές.

elita

Δεν υπάρχει πια αυτό το όραμα;
Σε ό,τι αφορά εμένα η απογευματινή ζώνη ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσα να συμμετάσχω. Τώρα, όλος μας ο εαυτός είναι δοσμένος σε αυτό που επιχειρούμε τη νέα σεζόν. Σε ό,τι κάνεις βάζεις τον καλύτερο σου εαυτό. Κι αυτό, όραμα, μπορείς να το ονομάσεις.

Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο; Θα αποδεχόσουν πιθανή πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για να αναλάβεις το χαρτοφυλάκιο κάποιου υπουργείου;
Η ζωή με έταξε να βρίσκομαι απέναντι. Από την πλευρά του κόσμου. Όχι τη διαχείριση πολιτικής αλλά την παραγωγή της, αυτούσια, από τη βάση της, μέσα από τις ανάγκες του ανθρώπου που καταγράφονται για καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή. Αυτά είναι η δημοσιογραφία. Άλλωστε, δεν είμαι παρά ένας μέσος όρος γυναίκας της Κύπρου, που αγαπά τη ζωή, τους ανθρώπους, την οικογένεια της, με τα ίδια μαράζια, πόθους και χαρές την ίδια έννοια για δικαιοσύνη και ισορροπία σε κάθε τομέα.

Θα επαναδιεκδικούσες μια θέση στη Βουλή;
Είναι τόσα τα παιγνίδια που δεν είμαι ικανή, πιστεύω, ότι μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Θέλω, όμως, να πω πόσο σωστός υπήρξε ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου. Όλο αυτό, δεν αγγίζει εκείνον αλλά μικροπολιτικές από τους ίδιους τους υποψηφίους. Μη ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσεις με έφερναν δεύτερη και έχασα για 145 ψήφους. Αρά, κάτι μου διέφυγε.

Τι σου έχει διδάξει η προηγούμενη εμπειρία σου ως υποψήφια βουλευτής;
Ότι ο κόσμος έχει δικαιώματα για τα οποία η δημόσια υπηρεσία δεν ανοίγει εύκολα για αυτόν την πόρτα να τα διεκδικήσει. Ότι αρκετοί από τους βουλευτές -όχι όλοι προς θεού- κάνουν δημόσιες σχέσεις περισσότερο από μελέτη, έργο και υπηρεσία. Είχα την τύχη να πάω όμως σε όλα τα χωριά της επαρχίας Λεμεσού να γνωρίσω και να ακούσω τους συμπολίτες μου και αυτό για μένα ήταν κέρδος.

Πρόσφατα πήρες δημόσια θέση στηρίζοντας τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη.
Είναι η θέση μου σταθερά και διαχρονικά να κρίνεται ο καθένας από τη δουλειά του. Βεβαίως και τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται από τις πράξεις τους, αλλά να εξαιρούνται οι κακοήθειες. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι εγκληματικά, και παρόλο που συνέβηκε και σε μένα στο παρελθόν, παρακολουθούσα να δω ιδιαίτερα ποιες γυναίκες θα στέκονταν δίπλα μου αλλά, με αρχές και θάρρος να υπερασπίζονταν το αυτονόητο. Δεν το έκαναν. Ελάχιστες ήταν αυτές που με στήριξαν.

Είδες ανθρώπους να απομακρύνονται από κοντά σου; Ή και το αντίθετο, να σε πλησιάζουν; Συμπεριλαμβανομένου και των συνάδελφων σου…
Πάντα είχα καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μου και επειδή είχα και έχω πολλή δουλειά, δεν ανακατεύομαι σε τακτισμούς. Μισώ τις κλίκες -κοινωνικές και εργασιακές. Την κολακεία τη μυρίζομαι από μακριά. Δεν με ενδιαφέρουν οι ρηχές σχέσεις. Καταλαβαίνω την ειλικρίνεια. Ως άνθρωπος, είμαι απλή και σύνθετη συγχρόνως, αλλά παραμένω ευθύς. Εξακολουθώ να γοητεύομαι από τη δημιουργικότητα, την ικανότητα, την καλοσύνη και το μυαλό του άλλου. Ο πολιτισμός και η ανθρωπιά που κουβαλά κάποιος μέσα του, με αφήνουν να έρχομαι κοντά σε ανθρώπους και να δημιουργώ φιλίες ακόμα και σήμερα.

elita

Πόσο σημαντικό στις μέρες μας είναι να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας;
Το πιο σημαντικό.

Εσύ, τα βρήκες με την Ελίτα;
Είναι καιρός τώρα που την Ελίτα. Ασχολήθηκα πολύ μαζί της για να τη διορθώσω, να την καταλάβω. Άργησα πολύ αλλά άρχισα και να την προστατεύω.

Τι σε καθυστέρησε τόσο;
Κάποιοι το λένε καλοσύνη, κάποιοι άλλοι αθωότητα κι άλλοι ηλιθιότητα. Εγώ θα το μετέφραζα ενοχικά σύνδρομα ενός μικρού παιδιού που δεν είχα καταφέρει να ενηλικιώσω.

Έχουν παρέλθει όλοι εκείνοι οι περίοδοι αμφισβήτησης, ίσως και διχογνωμίας που μπορεί να είχες για τον εαυτό σου; 
Όλοι έχουμε ένα εαυτό να γνωρίσουμε, να συντρέξουμε, να αποβάλουμε κομμάτια του και να αναλάβουμε το πάνω χέρι σε άλλα. Δεν είναι εύκολο κομμάτι η αυτογνωσία αλλά όλα γίνονται γύρω από αυτό. Και τον έλεγχο που ασκείται από εμάς σε εμάς ώστε να μεγαλώνουμε δίχως να γερνούμε. Πρέπει να αλλάζουμε και να συνεχίζουμε, να έχουμε αυτή τη λαχτάρα να είμαστε «καινούριοι», πετώντας το παλιό μας δέρμα, τις μανιέρες, τις προκαταλήψεις και τα δεδομένα, τις ασφάλειες μας.

Τι ανασφάλειές μας;
Τις κουβαλούμε δια παντός. Απλά τις αναγνωρίζουμε, τις αγαπούμε και τις αποδεχόμαστε. Είναι κομμάτι της γοητείας της ζωής.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα». Τι έμαθες, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια στην τηλεόραση; 
Ήταν ευλογία που έκανα το χόμπι μου δουλειά μου έστω και σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες που αντιμετώπιζα σε προσωπικό επίπεδο. Γενικά, είμαι δυνατή και αισιόδοξη ως άνθρωπος. Δεν τα βάζω κάτω, ακολουθώ όμως το ρέμα αν δεν μπορώ να το νικήσω, βάζω άνω τελεία -όταν πρέπει- και σιωπώ. Γενικά, αντέχω. Δεν αντισταθμίζεται όμως με τίποτε η αξιοπρέπεια και ο έλεγχος που θέλω να ασκώ στον εαυτό μου. Οι αρχές μου είναι ένα είδος οριοθετημένης κλίμακας για να με βοηθήσουν να ζω με συνείδηση. Έτσι λειτούργησα στην δουλειά μου όπως και στη ζωή μου γενικότερα. Δεν φοβάμαι πια, παρά ελάχιστα πράγματα, μιας και έχω ανακαλύψει τη χαρά του να ζεις ελεύθερη μέσα σε όσα πραγματικά έχουν σημασία για σένα.

Τι σου προκαλούσε φόβο;
Όταν παλιά φοβόμουν για κάτι, φοβόμουν για όλα. Κι όπως όλοι, ίσως, όχι άδικα. Όταν έρθεις αντιμέτωπος κατάφατσα με το φόβο, τον ξεπερνάς.

Τι είναι αυτό που ενεργοποιεί τους φόβους σου για τους γύρω σου;
Μόνο η προδοσία. Ίσως και η υποκρισία. Αν έχω καταθέσει τον εαυτό μου και να διαψευστώ. Κάτι που δεν κάνω εύκολα, οφείλω να πω.

Εμπειρία είναι αυτό που παίρνεις όσο ψάχνεις για κάτι άλλο;
Εμπειρία σημαίνει να δίνεις το εκατό τοις εκατό του εαυτού σου σε αυτό που επιλέγεις να κάνεις και να αφομοιώνεις τη γνώση που συναποκομίζεις.

Προσπάθησες να αναζητήσεις κάτι διαφορετικό όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης;
Πάντα αναζητούσα κάτι ειλικρινές και ανθρώπινο, γενναίο και ας είχε τα λάθη του. Ό,τι κάνεις αν είναι ειλικρινές έχει και λάθη. Έκανα τη δουλειά μου όσο πιο καλά μπορούσα αλλά και όσο μου επέτρεπαν οι εργασιακές συνθήκες. Λειτουργούσα και λειτουργώ με πάθος στη δουλειά μου. Ίσως το ίδιο σε ό,τι και αν κάνω, είμαι δοσμένη και αφοσιωμένη. Αφιερώνω τον εαυτό μου…

Είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου; Σου δίδαξαν κάτι;
Ναι είμαι ευγνώμων από τους ανθρώπους που θεωρώ κέρδος το καθετί ακόμα και το μαύρο. Όλοι ζήσαμε το μαύρο. Κάποιοι καταφέραμε να το υπερβούμε και κάποιοι να το ισορροπήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όλα συνηγορούν στην ελευθερία αλλά όχι την ασυδοσία. Την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Την αρμονία και όχι την ακρότητα. Σε εκείνη την υπέροχη αίσθηση αξιοπρέπειας που έχει η χαρά όταν έχεις πληρώσει το τίμημα.

Η επιτυχία στη ζωή είναι αποτέλεσμα ορθής κρίσης;
Εξαρτάται τι θεωρεί κανείς επιτυχία. Προσωπικά, θεωρώ επιτυχία τη χαρά που παρέχει η συνείδηση. Τα χρήματα, η ψευδοαναγνώριση, η ταύτιση με ένα ψεύτικο ρόλο. Όλα φαντάζουν σαν αστεία μπροστά στα μάτια μου. Το ίδιο και η κούφια φιλοδοξία. Υποκλίνομαι στην ταπεινότητα. Στους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι επειδή κάνουν το καθήκον τους με χαρά και απολαμβάνουν τα απλά πράγματα.

Το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι να τα πας καλά με τους ανθρώπους. Ισχύει;
Αν αγαπάς τη ζωή, αγαπάς ή μάλλον αποδέχεσαι πιο εύκολα τους ανθρώπους. Η λέξη κλειδί, είναι η αποδοχή. Και η επιλογή.

Ποια η σχέση σου με τους ανθρώπους;
Είμαι δεχτική και κατανοώ πολλά, αλλά έχω κόκκινες γραμμές, ανοικτές, ελάχιστες, αλλά σταθερές στο τι μπορώ αποδεχτώ και τι όχι. Γενικά, μου αρέσει η διαφορετικότητα και με γοητεύει η αποκάλυψη της, αλλά σε θέματα αρχής δεν κάνω πίσω. Φεύγω. Και άμα δεν φύγω, κάτι μέσα μου εγκαταλείπει δίχως να μπορώ να κάνω αλλιώς.

Η στάση σου απέναντι στη ζωή έχει καθορίσει και τη στάση σου στους απέναντί σου;
Ναι, είναι φυσικό… Πέρασα όμως και κομμάτια μαύρα της «ιστορίας μου» όπου φοβήθηκα ή δείλιασα. Αλλά ο φόβος και το μαύρο, έχουν αυτό το καλό, στο τέλος ξεπερνιούνται όπως και το άσπρο ή το λεγόμενο «θετικό» ως εμπειρία, εναλλάσσονται. Σημασία, έχει ο άνθρωπος να έχει βρει μέσα του την ισορροπία. Μου αρέσει η μονιμότητα, τα σταθερά σημεία, τα «για πάντα μου» -που όπως λέω μαζεύω μια ζωή σε έναν «υποτιθέμενο εσωτερικό ιδιωτικό κήπο». (γέλια) Εκεί μέσα που να μη μπορεί κανένα στοιχείο να με αποδιοργανώσει ή να με αποδημήσει. Εκεί, βρίσκεται η γαλήνη μου και όλα τα αποθέματα μου από τα οποία αντλώ σταθερά δύναμη.

Κάνεις σχέδια για το αύριο; Είναι μια άλλη μέρα, λέω πάντα…
Ναι, πάντα κάνω σχέδια. Έχω αυτήν την όμορφη αίσθηση της χαράς και της εμπιστοσύνης στη ζωή. Έχω ακόμα όνειρα. Ή μάλλον είναι ένα πάντα, το ίδιο, πάντα.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Δημήτρης Βαττής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά
Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Νικολαΐδου
Μαλλιά: Golden Layers Hair Studio

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS