ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESSHOWBIZΈνας χρόνος χωρίς τον Prince

Ένας χρόνος χωρίς τον Prince

Τα μυστήρια του θανάτου του, ο εθισμός του στα αναλγητικά, η μάχη των κληρονόμων του και μια ιστορία για την οποία εκείνος δεν μίλησε ποτέ. Ένα χρόνο μετά, ο πρίγκιπας της ποπ είναι ακόμα εδώ. Βουλιάζει στα μοβ του.

Της Κάλλιας Καστάνη 

Στις 21 Απριλίου, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του Prince, ο κόσμος σίγησε και κάθισε για μια στιγμή ακίνητος, να θρηνήσει. Στη Μινεάπολη, την πατρίδα του, «έβρεχε» βιολέτες, μοβ μπαλόνια, θρηνητικά σκιτσάκια που έσταζαν μια σκούρα βροχή. Οι γέφυρες, τα στάδια, όλα τα εμβληματικά μνημεία της πόλης ήταν «λουσμένα» στο μοβ, όσες μέρες διαρκούσαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Prince. Toυ καλλιτέχνη, που με το τεράστιο ταλέντο του «ενσάρκωσε μια μουσική εποχή και έκανε γνωστή την πολιτεία της Μινεσότα σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε χωρίς σεμνότητα ο κυβερνήτης της, Μark Dayton. Σε δεκάδες πόλεις, σε συναυλίες, σε εκθέσεις, στα social media, γνωστοί καλλιτέχνες μίλησαν για το πόσο τους ενέπνευσε αυτός ο ατρόμητος, επαναστάτης «μικρός πρίγκιπας», ο ευφυής σολίστας, ο ηλεκτρισμένος ερμηνευτής. Ο δημιουργός, που δίδασκε πως στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια. Πως η μουσική μπορεί να είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στην ελευθερία. Το δυστύχημα είναι πως εκείνος δεν ήταν ελεύθερος. Ο πόνος τον κρατούσε δεμένο χειροπόδαρα.

Ο PRINCE HTAN EΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Ο υπέροχος Prince βρέθηκε νεκρός την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, σε ηλικία 57 χρόνων, μέσα σ’ ένα ασανσέρ του Paisley Park Studios, της έπαυλής του που βρίσκεται σε προάστιο της Μινεάπολης. Πέθανε μόνος και αβοήθητος. Βρέθηκε 13 ώρες αργότερα, από κάποιον εργαζόμενο της έπαυλης.

Ένα χρόνο αργότερα, οι έρευνες για τον θάνατό του φαίνεται να προχωρούν πολύ αργά, ψηλαφιστά, σε ένα σκοτεινό διάδρομο γεμάτο ερωτηματικά. Σύμφωνα με τη νεκροψία, επισήμως, ο Prince πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη. Αυτή συνήθως χορηγείται σε ασθενείς που ο οργανισμός τους δεν αντιδρά πλέον στα κοινά παυσίπονα.

Η φαιντανύλη, βέβαια, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα της δικαστικής έρευνας, που αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν οι Αρχές, στο Paisley Park βρέθηκαν αμέτρητα μπουκαλάκια με χάπια, σπαρμένα παντού. Στην κρεβατοκάμαρα, στο μπάνιο, στην γκαρνταρόμπα του Prince, σε συρτάρια, τσάντες και βαλίτσες. Και μαζί φυλλάδια για τον εθισμό σε οπιοειδείς ουσίες και βαριά συνταγογραφούμενα φάρμακα, χωμένα σε παράταιρα, τυχαία μπουκαλάκια, με ψεύτικες ετικέτες από ασπιρίνες ή βιταμίνες. Ή χωρίς καμιά ετικέτα. Τα περισσότερα περιελάμβαναν ένα μείγμα από ισχυρά αναλγητικά, ακεταμινοφαίνη και υδροκωδόνη ενώ, τουλάχιστον, ένα από αυτά βρέθηκε θετικό σε φαιντανύλη, γεγονός που σημαίνει ότι, έτσι κι αλλιώς, οι ετικέτες ήταν πλαστές. Είναι άγνωστο το πώς όλες αυτές οι ουσίες -και ιδιαίτερα η φαιντανύλη, που προκάλεσε το θάνατό του- είχαν φτάσει στα χέρια του. Πιθανότατα, του χορηγήθηκαν παράνομα.

Κάποια από τα ισχυρά παυσίπονα, είχαν συνταγογραφηθεί στο όνομα του φίλου και σωματοφύλακά του Prince, του ντράμερ Kirk Johnson. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ο Prince δεν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο, ενώ είχε διάφορα e-mails με ψευδώνυμα. Δεν είχε σταθερό γιατρό και η ομάδα του κανόνιζε με διάφορους γιατρούς να του κάνουν ενέσεις βιταμίνης Β-12, πριν από τις συναυλίες. Ο γιατρός, που τον είχε δει λίγες μέρες πριν τον θάνατό του, του είχε γράψει οξυδωκίνη, ένα σχετικά «άκακο» αναλγητικό. Η αστυνομία συνεχίζει να εξετάζει μάρτυρες, να ερευνά μεθοδικά τα ιατρικά αρχεία, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τους λογαριασμούς και τα e-mails όσων εργάζονται στο Paisley Park ή ενδέχεται να εφοδίαζαν τον Prince με τα φάρμακα αυτά. Είναι μια έρευνα που προχωρά αργά, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις – όταν το πρόσωπο είναι γνωστό και οι ευθύνες μοιράζονται, τα στόματα κλείνουν ερμητικά για να προφυλάξουν τα βρώμικα μυστικά. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται πως το ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας από πρόθεση μπορεί να αποκλειστεί.

Αρκεί αυτό; Ο Prince ήταν σαφέστατα εθισμένος στα αναλγητικά (σ.σ. φάρμακα που είχε ξεκινήσει να παίρνει για έναν πόνο που τον ταλαιπωρούσε στο ισχίο του), η υγεία του βρισκόταν σε οριακό σημείο. Και όσοι ζούσαν κοντά του, μαζί του, το ήξεραν. Την ημέρα που πέθανε, σκόπευε να συναντήσει έναν θεραπευτή, τον Dr Kornfeld, ειδικό σε θέματα απεξάρτησης από οπιούχες ουσίες, που κλήθηκε σε «αποστολή σωτηρίας». «Το σχέδιο ήταν να επέμβουμε άμεσα και να του δίναμε ειδική θεραπεία», είπε ο Andrew Kornfeld και συνέχισε: «Ήμουν την Πέμπτη το πρωί, στις 21 Απριλίου στη Μινεάπολη και λίγο μετά πληροφορήθηκα ότι ο Prince κατέρρευσε στο ασανσέρ του σπιτιού του». Είχε φτάσει πολύ αργά.
Τα εντάλματα έρευνας έδειξαν ακόμη ότι ο Prince διατηρούσε δεσμό με μια πρώην διαγωνιζόμενη του «The Voice», την 32χρονη τραγουδίστρια Judith Hill. Η σχέση τους χρονολογούνταν από το 2014 και σύμφωνα με τα στοιχεία, η Hill ήταν μαζί του, έξι μέρες πριν πεθάνει, όταν λιποθύμησε μέσα στο ιδιωτικό του αεροσκάφος. Δυστυχώς, ούτε εκείνη κατάφερε να τον σώσει.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Παράλληλα με τις έρευνες για τον θάνατο του Prince, συνεχίζεται και το «κυνήγι του θησαυρού» των κληρονόμων του. Ο σταρ δεν άφησε διαθήκη, οπότε, με βάση τη νομοθεσία της Μινεσότα, όπου πέθανε ο Prince, τα χρήματα αυτά, ελλείψει απογόνου του, τα κληρονομούν τα αδέλφια του: η μοναδική εξ’ αίματος αδερφή του, η 55χρονη Tyka Nelson (μια πρώην ναρκομανής που στο παρελθόν εργαζόταν και ως ιερόδουλη), οι John Nelson, Norrine Nelson, Sharon Nelson, Alfred Jackson and Omar Baker (τα πέντε, εν ζωή ετεροθαλή αδέλφια του από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του) και ένας ακόμα εγγονός, απόγονος ενός πεθαμένου ετεροθαλούς αδελφού, ο οποίος διεκδικεί, επίσης μερίδιο.

H περιουσία του Prince υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια και διαρκώς αυξάνει, μιας και, όπως συμβαίνει συνήθως, οι πωλήσεις δίσκων του εκτοξεύτηκαν μετά τον θάνατό του. Σύμφωνα με την εταιρία του, τη Nielsen Music, ο Prince ήταν ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις το 2016 (σ.σ. πούλησε 2,23 εκατομμύρια άλμπουμ στις ΗΠΑ ξεπερνώντας μέχρι κι αυτή την Adele που άγγιξε τα 2,21 εκατομμύρια δίσκους για το «25»). Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δικαιώματα από τις πωλήσεις των albums του και τα έσοδα από τα χιλιάδες ακυκλοφόρητα κομμάτια του θα ανεβάσουν το ποσό στα 500 ή και 800 εκατομμύρια. Είναι μια μεγάλη «πίτα» και όλοι θέλουν ένα κομμάτι απ’ αυτή. Πρόσφατα, ένας δικαστής κλήθηκε να μπλοκάρει την κυκλοφορία του «Deliverance», ενός μίνι album με έξι τραγούδια του που είχαν ηχογραφηθεί μεταξύ 2006 και 2008, που επιχείρησε να «ρίξει στην αγορά» o George Boxill, ο τεχνικός ήχου που είχε δουλέψει μαζί του στο studio. Τα αδέλφια του Prince τον κατηγόρησαν πως επιχειρεί να «καπηλευτεί τη μνήμη του», για να πλουτίσει. Λες και όλοι οι άλλοι, έχουν μόνο αγνές προθέσεις.

ΒΙΒΛΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

«Όχι, δεν ήταν απλά ένας καλλιτέχνης – ήταν ένας άνθρωπος που έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό. Πολλοί με ρωτούν πώς ήταν να δουλεύεις μαζί του. Ουσιαστικά, ήταν σαν να δουλεύεις για την εταιρία του Bill Gates, αλλά ο Gates να ήταν συνεχώς πάνω από το κεφάλι σου από το πρωί μέχρι το βράδυ». Ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα για τη ζωή του θρύλου της pop, της funk, της σόουλ, ξεχωρίζει το βιβλίο «Picturing Primce» του Steve Park, φωτογράφου και art director της δισκογραφικής του – ένα βιβλίο με δεκάδες ανέκδοτες φωτογραφίες του «πρίγκιπα», από το 1997 ως το 2001, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Και η αυτοβιογραφία της Mayte Garcia, του ομορφότερου κοριτσιού στον κόσμο. Της πρώτης συζύγου του ιδιοφυούς μουσικού, της μούσας του, στην οποία ήταν αφιερωμένο το τραγούδι «The most beautiful girl in the world», στο οποίο αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου της «The Most Beautiful: My Life with Prince».

Στο βιβλίο της η Garcia «ανοίγει» ένα ευαίσθητο θέμα, για το οποίο ο Prince δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει ούτε καν μαζί της: την απώλεια του γιου τους, ο οποίος γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1996 με σοβαρή και σπάνια γενετική δυσλειτουργία (σύνδρομο Pfeiffer τύπου 2) και πέθανε έξι μέρες μετά.

Η Μayte είχε γνωρίσει τον Prince όταν ήταν μόλις 16 χρονών και ήδη μια πολύ γνωστή χορεύτρια. Εκείνος ήταν 32. Δεν είχαν σεξουαλική επαφή μέχρι τα 19 της. Παντρεύτηκαν το 1996, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, και δυο εβδομάδες αργότερα εκείνη έμεινε έγκυος. Ξετρελαμένοι από χαρά, διάλεξαν για το μωρό τους το όνομα «Amiir,» που σημαίνει «πρίγκιπας» στα αραβικά. Η εγκυμοσύνη, όμως, της Mayte δεν εξελισσόταν ομαλά. Έπειτα από μια αιμορραγία η γιατρός τής συνέστησε να γίνει τεστ για γενετικές ανωμαλίες «Ο Prince είπε τότε “όχι, δεν θα κάνουμε”. Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, έπεσε στα γόνατα και προσευχήθηκε. Προσευχήθηκα κι εγώ μαζί του. “Σε παρακαλώ, ευλόγησε αυτό το παιδί”, είπε. “Ξέρουμε πως δεν θα αφήσεις αυτό το παιδί να πάθει κακό”. Το κάναμε αυτό καθημερινά», εξιστορεί.

Γέννησε στις 16 Οκτωβρίου του 1996 με καισαρική τομή. «Δεν ξέρω πώς να περιγράψω το ύφος στο πρόσωπο του άντρα μου. Ήταν καθαρή χαρά», γράφει η Garcia και συνεχίζει: «Κι ύστερα έφεραν το μωρό κάτω από τα σκληρά άσπρα φώτα. Η έκφραση στο πρόσωπό του άλλαξε σε καθαρό τρόμο».

Μερικές ημέρες αργότερα το βρέφος κατέληξε. «Δεν ξέρω για πόσες ημέρες κοιμόμουν κλαίγοντας, αγκαλιά με την τεφροδόχο του». Ο Prince, έλειπε, μπήκε σε ένα αεροπλάνα και εξαφανίστηκε, δεν μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια: «Δεν μπορώ να βρίσκομαι εδώ. Πρέπει να φύγω», της είπε.

Στο βιβλίο, η Garcia περιγράφει με λεπτομέρειες πώς η Oprah έφτασε στο σπίτι τους δύο εβδομάδες μετά την απώλεια του μωρού τους. Πώς ο Prince την ξεναγούσε στο υπέροχο playroom που είχε φτιάξει για το παιδί τους και πώς στην ερώτησή της αν ευσταθούν οι φήμες που υποστήριζαν πως υπήρχαν προβλήματα με το μωρό εκείνος απάντησε: «Είναι όλα καλά. Μην πιστεύεις αυτά που ακούς».

Η σχέση του ζευγαριού δεν συνήλθε ποτέ μετά την απώλεια -ο γάμος τους, διαλύθηκε και τυπικά το 2000. «Δεν νομίζω ότι ο Prince το ξεπέρασε ποτέ», γράφει στο βιβλίο της η Mayte. «Ξέρω πως εγώ δεν το ξεπέρασα – πώς θα μπορούσα;».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS