CELEBRITIESSHOWBIZΚοντιζάς - Κουτσόπουλος - Ιωαννίδης: Ο γκουρού, ο αντιστάρ και ο γόης!

Κοντιζάς – Κουτσόπουλος – Ιωαννίδης: Ο γκουρού, ο αντιστάρ και ο γόης!

Όσα δεν γνωρίζαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε για τους τρεις κριτές του «Master Chef» που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 21.05 από το Omega.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Είναι το «Master Chef» ένα από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά projects που προβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την ελληνική τηλεόραση; Το δίχως άλλο. Ήταν απαραίτητη η επανάληψή του, έπειτα από τον περσινό θρίαμβο στους πίνακες τηλεθέασης αλλά και τη διείσδυσή του στα κοινωνικά δίκτυα; Αναμφίβολα. Μπορούν τρεις επιτυχημένοι καθένας στο είδος του σεφ να επαναλάβουν την περσινή θριαμβική πορεία τους; Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Το γαστρονομικό reality show επιστρέφει με νέους υποψήφιους σεφ, αλλά με τους ίδιους κριτές που φαίνεται ότι κατάφεραν όχι μόνο να ξεπεράσουν τους προκατόχους τους αλλά και να δημιουργήσουν τους δικούς τους διακριτούς και αγαπημένους χαρακτήρες.

Σε μια εποχή που το #foodporn στα κοινωνικά δίκτυα μηρυκάζεται μέχρι αηδίας -συνήθως για όλους τους λάθος λόγους- και τα reality φθηναίνουν για να ερεθίσουν τα πλέον ταπεινά ένστικτα του τηλεοπτικού κοινού, το «Master Chef» καταφέρνει να ξεχωρίσει. Όχι γιατί απενδύεται τον μανδύα του reality ή προσπαθεί να καμουφλάρει αυτό που στην πραγματικότητα είναι. Αλλά διότι προσεγγίζει τον πυρήνα του τηλεοπτικού διαγωνισμού με αισθητική, με ειλικρίνεια και με όχημα τρεις καταξιωμένους, εργατικούς και αεικίνητους σεφ που δεκάρα δεν δίνουν αν στα μάτια κάποιων φαντάζουν ως ροκ σταρ. Άλλωστε, από μόνο του το γεγονός ότι στο εν λόγω project δεν υπάρχει παρουσιαστής για να ιντριγκάρει τους παίκτες ή ενδεχομένως να αναδείξει τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι κριτές-σεφ κάνει πολύ ξεκάθαρες τις προθέσεις του «Master Chef».

Για δεύτερη χρονιά με τον Σωτήρη Κοντιζά, τον Πάνο Ιωαννίδη και τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο στο ρόστερ του, αφού ως γνωστόν ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, το γαστρονομικό reality επιστρέφει για να αποδείξει ότι οι τηλεθεατές δεν είναι εθισμένοι στους επαγγελματίες παίκτες reality που μαϊμουδίζουν ασμένως από κοκοφοίνικα σε κοκοφοίνικα ή αναζητούν δήθεν την αγάπη ως έγκλειστοι σε κάποιο στούντιο, αλλά ενδεχομένως να προτιμούν προγράμματα με αρχή, μέση, τέλος, υποτυπώδες νόημα και κυρίως μέτρο. Στο κάτω-κάτω της γραφής, βλέποντας «Master Chef» μπορεί να μη γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος, αλλά υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα να μάθει πώς να βράζει σωστά ένα αβγό.

Inside stories
Αν υπάρχει ένα inside joke ανάμεσα στους τρεις σεφ του επιτυχημένου γαστρονομικού reality, αυτό δεν είναι άλλο από το ύψος του Λεωνίδα Κουτσόπουλου. Βλέπετε, τόσο ο Πάνος Ιωαννίδης όσο και ο Σωτήρης Κοντιζάς είναι ευλογημένοι (και με το παραπάνω) από τα γονίδιά τους, με αποτέλεσμα ο τρίτος της παρέας να «γράφει» στο γυαλί περισσότερο μικρόσωμος απ’ όσο στην πραγματικότητα είναι. Γι’ αυτό και ο Κουτσόπουλος δράττει την ευκαιρία και στις συνεντεύξεις του τονίζει μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι το μπόι του φτάνει τους 174 πόντους. Η καλή χημεία και η σχέση εκτίμησης μεταξύ των τριών αφήνει άφθονο χώρο για πειράγματα, αστεϊσμούς και κωδικές ονομασίες. Για παράδειγμα, ο Κοντιζάς συχνά ακούει τους συναδέλφους του να τον αποκαλούν «Κινέζο» -ειδικά όταν θέλουν να τον ιντριγκάρουν- ενώ ο Ιωαννίδης έχει κατοχυρώσει τον τίτλο του «ωραίου», τον οποίο επιμένει ότι ουδόλως ενστερνίζεται και καθόλου δεν διασκεδάζει.

Σωτήρης Κοντιζάς: Ο γκουρού
Πειθαρχημένος, μετρημένος, νηφάλιος. Ο σεφ του εστιατορίου «Nolan» πιστεύει ότι η γαστρονομία είναι 5% δημιουργία και 95% επανάληψη, δουλειά και συνέπεια.

1. Η πρώτη γαστρονομική επιρροή του ήταν εκείνη της μητέρας του. Λέει πως ήταν και παραμένει μια σπουδαία μαγείρισσα – τόσο στην ελληνική όσο και στην ιαπωνική κουζίνα. Ένα από τα πρώτα εδέσματα που έφτιαξε στη ζωή του ήταν τα πατροπαράδοτα κουλουράκια.

2. Στο σχολείο το παρατσούκλι του ήταν Φουτζίτσου. Τα πρώτα χρόνια τον πλήγωνε, μεγαλώνοντας όμως αντιλήφθηκε ότι αυτό που οι άλλοι έβλεπαν ως οιονεί μειονέκτημα ήταν τελικά το μεγαλύτερο ατού του.

3. Η σύζυγός του είναι κατά το ήμισυ Ιταλίδα. Οπότε, στο σπίτι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεννοούνται απταίστως στα ελληνικά, τα ιταλικά αλλά και τα ιαπωνικά. Γνωρίστηκαν όταν εκείνη τον υποδέχτηκε ως θαμώνα σε ένα εστιατόριο.

4. Απεχθάνεται όσο τίποτα την αγένεια, τα νεύρα, τα κορναρίσματα, τα σκουπίδια και τις εντάσεις των οδηγών στους δρόμους.

5. Ο πατέρας του γεννήθηκε στου Ρέντη, η μητέρα του στην Ιαπωνία. Γνωρίστηκαν όταν εκείνος πήγε για σπουδές στο Λονδίνο. Με το που την είδε ήξερε ότι θα γίνει η γυναίκα της ζωής του.

6. Όταν ήταν μικρός η μητέρα του τον πίεζε να μάθει να γράφει και να διαβάζει ιδεογράμματα. Σήμερα, μετανιώνει που κώφευε στις παροτρύνσεις της.

7. Μέντοράς του υπήρξε ο Χριστόφορος Πέσκιας. Την πρώτη φορά που πήγε να τον συναντήσει θεώρησε ότι πρέπει να εμφανιστεί με περιβολή κοστουμιού και γραβάτας. Βέβαια, το κύριο αξεσουάρ του ήταν το τρέμουλο στα πόδια του.

8. Δεν τελείωσε ποτέ κάποια σχολή μαγειρικής. Θεώρησε την περίοδο των σπουδών ξεκάθαρο χάσιμο χρόνου.

9. Σπούδασε οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε σε τράπεζα, πρώτα στα γκισέ και κατόπιν στην εξυπηρέτηση πελατών. Μέχρι που αποφάσισε να επενδύσει στη φυσική κλίση του, στη φωνή που ακουγόταν πια εκκωφαντική μέσα του.

10. Μικρός, τα καλοκαίρια του τα περνούσε στην Ιαπωνία. Η τελευταία φορά που ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή ήταν το 2010. Με την πρώτη ευκαιρία θέλει να επιστρέψει στη δεύτερη πατρίδα του.

11. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία μαγειρικής και παίζει πιάνο. Εννοείται ότι δεν μαγειρεύει στο σπίτι. Δεν ξέρει κανέναν σεφ που επιστρέφει από τη δουλειά και μπαίνει ξανά στην κουζίνα.

12. Από τις πιο αγαπημένες του δραστηριότητες είναι οι βόλτες του κάθε Σάββατο στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς του, στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

13. Πιστεύει ότι ο καλός μάγειρας φαίνεται από την πειθαρχία του. Και από τα κοψίματα στα δάχτυλά του.

 

14. Αν κάτι επιθυμεί όσο τίποτα, είναι να παίζει για μέρες video games, εκείνα με τα οποία «κολλούσε» στην εφηβεία του. Δυστυχώς, δεν έχει τον χρόνο. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

15. Θυμάται ακόμα ότι στα παιδικά χρόνια του το μεσημέρι το οικογενειακό μενού είχε παστίτσιο και το βράδυ ράμεν. Αν και μεγάλωσε με τα πόδια του να πατούν σε δύο κουλτούρες, δηλώνει πιο κοντά στην ελληνική πλευρά του.

16. Έχει δουλέψει σε κάποια από τα πλέον φημισμένα εστιατόρια παγκοσμίως. Το «Geranium» και το «Studio» στην Κοπεγχάγη, αλλά και το διάστερο «The Ledbury» στο Notting Hill του Λονδίνου.

17. Έχει μια κόρη δυόμιση ετών, την Τσιχίρο, κι έναν μόλις έξι μηνών γιο.

18. Ακόμα δεν έχει καταφέρει να απαρνηθεί τη μία και μόνη κακή συνήθειά του, το κάπνισμα. Ωστόσο, δεν αντέχει να βλέπει περαστικούς να πετούν τα τσιγάρα τους στον δρόμο. Το θεωρεί δείγμα αγένειας.

19. Αν του ζητήσεις να παραλληλίσει τον εαυτό του με μια πρώτη ύλη, θα επιλέξει τη μελιτζάνα. Όπως λέει, καμιά φορά κι ο ίδιος χρειάζεται ξεπίκρισμα.

20. Πολύ πριν το «Master Chef» είχε δεχτεί πολλές τηλεοπτικές προτάσεις και είχε επιχειρήσει μπόλικα δοκιμαστικά. Κανένα, όμως, δεν τον έπεισε να πει το μεγάλο «ναι».

 

Πάνος Ιωαννίδης: Ο γόης
Φυσικά και αρέσει στα κορίτσια, φυσικά και είναι ο πιο φωτογενής από τους τρεις κριτές του «Master Chef». Ωστόσο, ο έμπειρος σεφ είναι ασκητικά προσηλωμένος στη δουλειά του. Και είναι ακαταμάχητος.

1. Εννοείται ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ουδόλως σέξι, ούτε ιδιαίτερα όμορφο. Άλλωστε, αν το πίστευε θα έχανε το ήμισυ της γοητείας του.

2. Για τον Ιωαννίδη η μαγειρική είναι ζήτημα γονιδίων. Ο προπάππος του ήταν σεφ στη γαλλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ και οι δύο γιαγιάδες του ήταν Πολίτισσες, άρα εκ προοιμίου μαστόρισσες των γεύσεων.

3. Ξεκίνησε να μαγειρεύει παιδιόθεν από ανάγκη. Οι γονείς του δούλευαν, οπότε ο ίδιος μπήκε στην κουζίνα, αφού κάποιος έπρεπε να φροντίσει για τον επιούσιο της οικογένειας.

4. Έχει περιγράψει τα παιδικά χρόνια του σαν σκηνή από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

5. Το πρώτο του φαγητό το έφτιαξε σε ηλικία εννιά ετών. Θεώρησε ότι ήταν αρκετά έμπειρος και ώριμος για να μαγειρέψει ένα μυδοπίλαφο. Φυσικά, δεν τρωγόταν.

6. Δεν του αρέσουν οι κανόνες και οι περιορισμοί ούτε στη ζωή, ούτε στη γαστρονομία. Γι’ αυτό και θεωρεί τον εαυτό του μάλλον μέτριο στη ζαχαροπλαστική.

7. Δουλεύει από τα 16 του χρόνια, για να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του. Εκτός από σεφ είναι και απόφοιτος σχολής τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ κατέχει πτυχίο από ελβετικό κολλέγιο στο μάρκετινγκ, τη διοίκηση εστιατορίων και την ανάπτυξη προϊόντων.

8. Ο πατέρας του ήταν σχεδιαστής κοσμημάτων. Από το 2007, όταν και έφυγε από τη ζωή, ο σεφ δεν αποχωρίζεται ούτε στιγμή ένα δαχτυλίδι που είχε δημιουργήσει για εκείνον.

9. Έχει εργαστεί ως private chef, αλλά και για μια δεκαπενταετία ως executive chef στην πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα.

10. Μέχρι την εφηβεία του η ζωή του μοιραζόταν ανάμεσα στη μαγειρική και το θέατρο. Έπαιζε μάλιστα και σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Τελικά, τον κέρδισε η γαστρονομία.

11. Έζησε για τέσσερα, καθοριστικά για την πορεία του ως σεφ, χρόνια στην Ιταλία, όπου εργάστηκε σε εστιατόρια ξενοδοχείων. Γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα; Νοστάλγησε τον ήλιο και το φως.

 

12. Αν υπάρχει μια πρώτη ύλη που αντιπαθεί, αυτή είναι η φέτα.

13. Σπανίως μαγειρεύει στο σπίτι για τον εαυτό του. Προτιμά να αράζει μόνος, να ακούει τζαζ και να βλέπει ντοκιμαντέρ.

14. Για ένα φεγγάρι υπήρξε σερβιτόρος, υπάλληλος συνεργείου αυτοκινήτων, μπάρμαν αλλά και πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων. Φυσικά και έχει εργαστεί ως μοντέλο διαφημίσεων.

15. Πολλοί τον θυμούνται από τη συμμετοχή του στο reality μαγειρικής «Top Chef», από όπου αποχώρησε οικειοθελώς λόγω ένδειας χρόνου.

16. Όταν του πρότειναν να συμμετάσχει στο «Master Chef», εκείνος αρχικά κατάλαβε ότι τον ήθελαν για διαγωνιζόμενο. Τελικά, πείστηκε ότι άξιζε τον κόπο να αναλάβει τον ρόλο του κριτή.

17. Έχει κάνει και φυλακή, όταν πέρασε τρεις νύχτες σε κρατητήριο της Πάρου, επειδή δεν διέθετε άδεια πλανόδιου πωλητή.

18. Αποφάσισε να αλλάξει την πάλαι ποτέ χίπικη εμφάνισή του και να κάνει στροφή σε πιο clean-cut styling, ώστε οι συνάδελφοί του στη γαστρονομία να τον παίρνουν πιο σοβαρά.

19. Έχει μαγειρέψει για τον βασιλιά Γουίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας και έχει σερβίρει μουσακά στον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό. Ωστόσο, ποτέ δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τους συνδαιτυμόνες των δείπνων του, τηρώντας το γαστρονομικό απόρρητο.

20. Νεανικό πρότυπό του ήταν ένας μεγαλύτερος ξάδελφός του. Λέει ότι τον θαύμαζε γιατί μπορούσε να ταξιδεύει διαρκώς, να οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και να συλλέγει έργα τέχνης και αντίκες.

 

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο αντιστάρ
Για χρόνια υπήρξε ο αφανής ήρωας του «Master Chef». Από την περσινή σεζόν, o σεφ του εστιατορίου «Feedέλ» έγινε το νέο it boy των περιοδικών.

1. Είναι γέννημα θρέμμα Νεοσμυρνιώτης και φυσικά ορκισμένος φίλαθλος του Πανιωνίου. Συχνά, τις Κυριακές του τις περνάει με φίλους στο γήπεδο της περιοχής, εμψυχώνοντας τους Πάνθηρες.

2. Μικρός, δεν ονειρευόταν πολλά για τον εαυτό του. Δεν βοηθούσε και το γεγονός ότι ήταν μάλλον μέτριος μαθητής. Η μόνη του βεβαιότητα ήταν ότι τα χέρια του έπιαναν.

3. Προσπάθησε να σπουδάσει μαγειρική, έπειτα από παρότρυνση του φίλου του -και νυν συνεργάτη του σπουδαίου Pierre Herme- Κρίτωνα Πουλή. Κατάφερε να μαθητεύσει μόλις τέσσερις μήνες.

4. Τα πρώτα χρόνια του στη γαστρονομία δούλευε αμισθί σε ένα κρεοπωλείο και ένα αρτοποιείο. Ήθελε να μάθει τις πρώτες ύλες από πρώτο χέρι.

5. Ένας από τους πρώτους δασκάλους του ήταν ο σεφ Γιάννης Γκελντής. Ωστόσο, ο καθοριστικός άνθρωπος για την καριέρα του ήταν ο Γιάννης Λουκάκος. Ο Κουτσόπουλος υπήρξε από τους χειρότερους βοηθούς του γνωστού σεφ μέχρι που μαγεύτηκε από τα βιβλία του «Gordon Ramsey».

6. Δεν τα πηγαίνει καλά με τη δημοσιότητα. Προτιμά την ηρεμία, τη «γωνιά» του, όπως έχει πει, και τη μοναξιά του. Γι’ αυτό και βολτάρει μόνος του, πηγαίνει σινεμά μόνος του, βγαίνει για ποτά μόνος του. Δηλώνει αμετανόητα εσωστρεφής.

7. Είναι και φύσει φιλοπερίεργος τύπος. Παλιότερα, του άρεσε να ακολουθεί με τη μηχανή του περιπολικά της Αστυνομίας, για να μαθαίνει τι έχει συμβεί και πού.

8. Ακούει φανατικά Γιάννη Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Διάφανα Κρίνα, Σωκράτη Μάλαμα και Panx Romana.

9. Οι πρώτες γαστρονομικές επιρροές του προέρχονται από την κουζίνα της γιαγιάς του. Η μητέρα του δεν μαγείρευε. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά επειδή έκανε τέσσερις δουλειές ως καθαρίστρια για να μεγαλώσει εκείνον και τον αδελφό του.

10. Η ευτυχία για εκείνον δεν είναι συνδεδεμένη με το εκκαθαριστικό της εφορίας. Αλλά, με τη δημιουργία και τη δημιουργικότητα.

11. Έχει εργαστεί στο περίφημο εστιατόριο «Maze» του Gordon Ramsay στο Λονδίνο, αλλά και στο βραβευμένο «Mugaritz» του Andoni Aduriz στην Ισπανία. Θαυμάζει τους Βάσκους για τη γαστρονομία, την κουλτούρα και την αυτάρκειά τους.

12. Την πρώτη μηχανή του την πήρε στην εφηβεία του. Και φρόντισε να χορτάσει «αλητείες» για να μην έχει απωθημένα. Ακόμα θυμάται τις βραδιές που έχει περάσει σε αστυνομικά τμήματα για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

13. Ταξίδεψε οδικώς από την Αθήνα έως την Κοπεγχάγη, προκειμένου να δειπνήσει στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το εμβληματικό «Noma». Το είχε υποσχεθεί, άλλωστε, σε μια γυναίκα. Και φρόντισε να τηρήσει τον λόγο του.

14. Η ατάκα «Μη μου φέρνετε να φάω σκουπίδια» είναι η αγαπημένη του, όταν οι μάγειρες του εστιατορίου του, του σερβίρουν μετριότητες.

15. Η σχέση του με το «Master Chef» ξεκίνησε από την εποχή που το reality προβαλλόταν στο Mega. Ήταν ο αθέατος στυλοβάτης της εκπομπής, αφού εργαζόταν ως food and beverage consultant.

16. Έχει εργαστεί ως υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο, αλλά και σε κλειδαράδικο. Συγκεκριμένα, είχε αναλάβει να κολλάει τα διαφημιστικά ταμπελάκια του μαγαζιού σε κολώνες και πινακίδες.

17. Τα χρόνια του στο Λονδίνο ήταν νευραλγικής σημασίας για την καριέρα του, αλλά δύσκολα. Σχεδόν όλος ο μισθός του, των 780 λιρών, πήγαινε για το ενοίκιο ενός μικροσκοπικού δωματίου. Για να τα βγάλει πέρα έτρωγε burgers από τα McDonald’s και έκλεβε χαρτιά υγείας από τις τουαλέτες του fast food.

18. Έχει προσφωνήσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο «κύριε Κώστα», όταν παλαιότερα τον σέρβιρε σε εστιατόριο των Αθηνών όπου εργαζόταν.

19. Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει μπουζούκι και κιθάρα στα δύο σκυλιά και τον γάτο του. Είναι το πιο φανατικό κοινό του.

20. Θέλει την κουζίνα του ψυχαναγκαστικά τακτοποιημένη, αλλά το σπίτι του στάβλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS