CELEBRITIESSHOWBIZ«Megxit»: Harry και Meghan κέρδισαν τον «πρώτο γύρο»

«Megxit»: Harry και Meghan κέρδισαν τον «πρώτο γύρο»

H κρίση, η σύσκεψη, το ανακοινωθέν που σφράγισε την «ανακωχή» ανάμεσα στα δύο μέρη και γιατί το «Megxit», είναι ένας πολύπλοκος οικογενειακός, πολιτικός και οικονομικός γρίφος.

Από την Κάλλια Καστάνη

Η πρώτη πράξη της κρίσης που συγκλόνισε τη Βρετανία ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με ένα μίνι «οικογενειακό συμβούλιο», που έλαβε χώρα στο βασιλικό εξοχικό, στο Sandringham, και όπου συμμετείχαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές: η βασίλισσα Elizabeth, φυσικά, ο πρίγκιπας Charles, o William και ο Harry ο οποίος -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ- κατέφθασε δύο ώρες νωρίτερα από την ώρα της συνάντησης και είχε μια θερμή, κατ’ ιδίαν συνομιλία με τη γιαγιά του. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το Γραφείο Τύπου της βασίλισσας εξέδωσε μια λιγόλογη ανακοίνωση, στην οποία, εν πολλοίς, ανέφερε πως στηρίζει την επιθυμία του Harry και της Meghan να «δημιουργήσουν μια νέα ζωή», τόνιζε, όμως, πως υπάρχουν επιμέρους, «πολύπλοκα ζητήματα» που μένει να επιλυθούν. Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση ανέφερε: «Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του. Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Harry και της Μeghan να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια. Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας με πλήρες ωράριο, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια, ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου. Ο Ηarry και η Meghan έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από κρατικούς πόρους στη νέα τους ζωή. Έχει, επομένως, συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει μια περίοδος μετάβασης στην οποία οι Sussexes θα περάσουν χρόνο στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η οικογένειά μου και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, αλλά ζήτησα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες».

O τόνος της ανακοίνωσης ήταν προσωπικός, θερμός, και υποστηρικτικός – σίγουρα διαφορετικός από τις τυπικές, ψυχρές, ανακοινώσεις που συνηθίζει να εκδίδει το Παλάτι. Ενδεικτική θεωρείται η χρήση της λέξης «οικογένεια» 7 φορές σε σύνολο 6 προτάσεων και η άτυπη, χαλαρή, σχεδόν προφορική σύνταξη του κειμένου – σχεδόν σαν να επρόκειτο για μια εξομολογητική κουβέντα, ένα φιλικό γράμμα που υπαγόρευσε η ίδια η βασίλισσα σε κάποιον υπηρέτη της. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο στόχος: να αποκλιμακωθεί η κρίση, στο μέγεθος μιας οικογενειακής «διαφωνίας», να προταθεί η εικόνα της τρυφερής γιαγιάς, που δείχνει κατανόηση στο νέο ζευγάρι (την ίδια ώρα που αφήνει να φανεί ξεκάθαρα η απογοήτευσή της), και να καταστεί σαφές, πως οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» του Megxit. Τι ΔΕΝ κατάφερε η ανακοίνωση; Να αποσαφηνίσει τα ακριβή «βασιλικά καθήκοντα» των Sussexes (σ.σ. πράγμα λογικό, μιας και ως «semi-royals», βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά ), τι θα απογίνει με το οικονομικό status του ζευγαριού ή πώς θα συνεχίσουν να διατηρούν το πολυέξοδο -και διατλαντικό, πλέον- lifestyle τους (αμοιβές προσωπικού, φόρους, ασφάλεια, μετακινήσεις κλπ), κατά την περίοδο της «μετάβασης». Και, βέβαια, εκκρεμεί και το θέμα του τι ακριβώς εννοούν ο Harry και η Meghan όταν εννοούν πως θέλουν να είναι «οικονομικά ανεξάρτητοι» ή ως πού μπορεί να φτάσει η «κεφαλαιοποίηση» της βασιλικής ιδιότητας και των τίτλων τους.

ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ
Οι μόνοι που, ως φαίνεται, δεν ανησυχούν για το μέλλον τους, είναι ο δούκας και η δούκισσα του Sussex – και γιατί να το κάνουν; Ο Harry και η Μeghan διαθέτουν ήδη προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια λίρες, ενώ μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνταν ετησίως με 2.1 εκατομμύρια λίρες (σ.σ. όσο ήταν το μερίδιό τους ως senior royals από τον βασιλικό «κορβανά», μαζί με μέρος από τα κέρδη του πατέρα του Harry, πρίγκιπα Charles από την περιουσία του στην Κορνουάλη), τα οποία πλέον θα στερηθούν. Οι κρατικοί πόροι, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμοι, ενώ και ο Charles, έχει, λένε, ήδη καταστήσει σαφές στον γιο του, πως στο μέλλον δεν σκοπεύει να του κόβει «λευκή επιταγή»…

Από την άλλη, αυτά τα χρήματα μπορεί να αποδειχθούν «σταγόνα στον ωκεανό» για το ζευγάρι, το οποίο δυνητικά, μπορεί να αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις μέλλουσες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όπως π.χ. συμφωνίες για βιβλία, τηλεοπτικές συμφωνίες, δημόσιες ομιλίες ή συνεργασίες με οίκους μόδας. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Sussexes, που από τον περασμένο Ιούνιο εργάζονταν σκληρά για να κατοχυρώσουν τον τίτλο «Sussex Royal», και να αποκτήσουν εμπορικά σήματα σε περισσότερα από 100 είδη (από βιβλία και περιοδικά, μέχρι μπουφάν, παντελόνια, μπλούζες, καπέλα, γάντια, κάλτσες και σελιδοδείκτες!). Απόδειξη, πως η απόφαση της αποχώρησής τους από την οικογενειακή Φίρμα, ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό.

Οι εμπειρογνώμονες των λιανικών πωλήσεων εκτιμούν πως όλα αυτά, είναι μόνο το «πρώτο σκαλοπάτι» για άλλα προϊόντα, πολύ μεγαλύτερης αξίας, που θα κυκλοφορήσουν αργότερα και πως ο Harry και η Μeghan σκοπεύουν να στήσουν μια μίνι αυτοκρατορία. Ένα παγκόσμιο brand που -με μετριοπαθείς υπολογισμούς- θα μπορούσε να τους αποφέρει μέχρι και 400 εκατομμύρια λίρες (!), ετησίως. Ο ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων Mark Borkowsky, δήλωσε στην «Daily Mail» πως με τα «συνδυασμένα ταλέντα» τους – το βασιλικό αίμα και τη χολιγουντιανή λάμψη- οι Sussexes θα μπορούσαν να γίνουν «το πιο ακριβοπληρωμένο celebrity couple στην ιστορία» -ειδικά, αν ακολουθήσουν τα προσοδοφόρα βήματα άλλων ζευγαριών του «είδους» τους, όπως οι Clintons ή οι Οbamas: εμφανίσεις, endorsmenets προϊόντων ή υπηρεσιών, συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους, τηλεοπτικές συμφωνίες, δημόσιες ομιλίες, στον Καναδά ή στην Αμερική ή στην Ινδία ή οπουδήποτε.

Αυτό, από την άλλη, δημιουργεί νέα ζητήματα, ηθικά, πολιτικά, πρακτικά. Ένα ερώτημα είναι αν οι νέες εμπορικές δραστηριότητες των Sussexes θα υπόκεινται σε έλεγχο, έτσι ώστε να μη δυσφημίζουν τον βασιλικό Οίκο που θα εκπροσωπούν. Ένα άλλο, αν αυτή η ψυχρή εμπορευματοποίηση της μοναρχίας από ένα ζευγάρι ημι-πριγκίπων ωφελεί η βλάπτει, τελικά, τον θεσμό. Οι επικοινωνιολόγοι λένε πως το ενδεχόμενο να δούμε ένα «παράλληλο» βασιλικό brand, εξίσου ισχυρό και λαμπερό με το πρωτότυπο, μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο. Ο Harry και η Meghan μπορούν -και θέλουν- να πρωταγωνιστήσουν στη celebrity κουλτούρα, να τραβήξουν τα φώτα και την παγκόσμια προσοχή με έναν τρόπο που ο William και η Κate δεν μπορούν. Κι αυτό είναι ανήκουστο – ακόμα και στα παραμύθια, μπορεί κανείς να βρει πολλούς, όμορφους πρίγκιπες. Πάντα, όμως, μόνο έναν βασιλιά…

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS